Find mere om:
Dyk ned i Koh Taos skjulte skatkammer | rejser.guide.dk

Dyk ned i Koh Taos skjulte skatkammer

Det sydlige Thailand er kendt for sine kokospalmer, kridhvide strande og turkisblå hav. Men på den lille ø Koh Tao er det livet under vandspejlet, der er trækplasteret. En undersøisk verden, som er let tilgængelig for alle med et dykkerkursus.

Med pegefingeren bliver spyttet tværet ud i den gule dykkermaske. Duggen forsvinder.

»Okay, er I klar?« spørger Jennifer Dowling, mens smilet breder sig i hendes solbrændte ansigt.

B971869691Z.1_20150115163213_000+GDDIGEIS.1-0.png

Hun har været dykkerinstruktør på Koh Tao i fem år og ved om nogen, hvad der venter os nede i det 31 grader varme vand.

»Tag jeres iltregulator i munden og tag et par dybe sug,« lyder det fra den britiske instruktør.

Herfra overgår alt kommunikation til tegnsprog.

Tommel og pegefinger trykkes sammen og danner en cirkel – dykkertegnet for ”alt ok". Efter at have modtaget to lignende tegn, vender hun tommelfingeren ned mod det dybe blå hav.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her

Det er tid til vores første dyk ved Koh Tao.

Med en sugende lyd bliver dykkervesten tømt for luft, og derefter klarer de fire grå vægte monteret omkring livet resten.

Den højre hånd følger ankerkæden ned mod bunden af Mango Bay ved Koh Taos nordlige kyst. Samtidig finder den venstre hånd med jævne mellemrum næsen for at udligne trykket, som vi dykker ned.

"Min nysgerrighed driver mig til at se nye steder"

Kort før vi rammer den kridhvide sandbund, kommunikerer Jennifer Dowling igen med tommelfingeren.

Denne gang flugter den med havbunden og peger hen mod en uidentificerbar mørk genstand.

B971869691Z.1_20150115163213_000+GISIG3II.2-0.jpg

Svømmefødderne bevæger sig i bløde bevægelser i vandmasserne, og langsomt begynder Koh Taos største attraktion for alvor at vise sig frem her godt otte meter under havoverfladen – store koraller blomstrer og et utal af eksotiske og farverige fisk viser sig frem.

Jennifer Dowling søger kontakt med et smilende ansigt. Tommel- og lillefinger kommunikerer. Alt er i særdeleshed i orden.

B971869691Z.1_20150115163213_000+GQTIF98G.1-0.jpg

B971869691Z.1_20150115163213_000+GQTIF97S.1-0.jpg

Strandferie, fuldmåne og hippiekultur

Som perler på en snor ligger de tre øer, Koh Samui, Koh Phangan og Koh Tao, i Thailandbugten med Koh Tao som den nordligste bastion.

Set fra luften og ved første øjekast dækker det thailandske ord for ø ”koh” også over tre identiske øer.

Naturperlen er under pres

Men mens Koh Samui slår sig op på ferie i laveste gear i strandkanten, Koh Phanan er kendt for sine berygtede og berusende Full Moon Parties med rigelige mængder alkohol og stoffer, så ligger Koh Taos topattraktion godt gemt under havoverfladen.

Bevares, man kan også besøge den 21 kvadratmeterkilometer store ø blot for at nyde den tilbagelænede atmosfære, de hvide strande med kokospalmer og bidende smukke solnedgange. Koh Tao er stadig også kendt for at være en mere autentisk hippieø end naboerne, og der ligger fortsat nogle få originale bungalower i strandkanten. Men det er alligevel svært at besøge den lille ø uden konstant at blive konfronteret med de mange muligheder for dykning i verdensklasse.

Ideel dykning for begyndere

»Skal du ud at dykke?«

Allerede på båden på vej til Koh Tao fornemmer man, at øen adskiller sig fra de øvrige øer i Thailandbugten.

Picassos Málaga

Thaier springer rundt på skibsdækket og viser farve- og billedrige brochurer frem om dykkerkurser.

»Vi har et rigtig godt tilbud,« lyder det igen og igen.

B971869691Z.1_20150115163213_000+GQTIF98B.1-0.jpg

Der er da også god grund til at være tidligt ude med snøren efter turisterne. For alene på Koh Tao er der mere end 50 udbydere af dykkerkurser.

»Det er et ideelt sted for begyndere, fordi der næsten ikke er nogen strøm, vandet er varmt og sigtbarheden er ofte rigtig god,« fortæller Jennifer Dowling og tilføjer:

»Desuden er der mange lavvandede bugter, som er gode for begyndere.«

Dykkerparadis og zoologisk have

Øens fokus på dykning fornægter sig heller ikke, når man går en tur i hovedbyens to hovedgader eller slentrer ned langs strandpromenaden ved Saarei Beach.

Store skilte reklamerer insisterende med begynderdykkerkurset PADI Open Water Diver. Enhver gadebutik med respekt for sig selv sælger snorkelsæt og farverige vandtætte poser, mens de mere etablerede butikker er leveringsdygtige i alt fra finner til luftregulatorer. Selv når man beslutter sig for en dukkert på den lange strand Saarei, når man ikke længere ud end til livet, før skarpe koraller gør det umuligt at gå længere ud. Også her – helt tæt på kysten – svømmer fiskene ud og ind mellem koraller.

B971869691Z.1_20150115163213_000+GQTIF97I.1-0.jpg

»Der er en fantastisk mangfoldighed under vandet ved Koh Tao. Der er alt fra hvalhajer og søslanger til skildpadder,« siger Jennifer Dowling.

B971869693Z.1_20150115163305_000+GQTIF991.2-0.png

Japansk havekunst og farverige fisk

Vores blå dykkerbåd, Crystal 3, er nået frem til vores sidste dykkersted, Japanese Garden hedder det. Det er tid til det sidste af i alt fire dyk på vores kursus.

»Det er fantastisk smukt her – et af mine favoritspots,« lyder det fra Jennifer Dowling.

Inden vi kan nyde den thailandske zoologiske og botaniske have, er det dog først tid til at bevise, at vi kan mestre de sidste indøvede færdigheder fra swimmingpoolen, før vi kan bestå vores kursus. På 10 meters dybe fjerner vi dykkermasken, fylder den med vand for så at tømme den igen under vand. Og vi viser, at vi kan hjælpe hinanden med luftforsyningen i en nødsituation.

Øvelserne bliver afsluttet med et ok-tegn og et stort smil fra Jennifer Dowling. Hun drejer kroppen imod Japanese Garden og guider os i samme retning med tommelfingeren.

Langsomt får det klare vand flere farvenuancer. Hvid-gule-sorte butterfish og store stimer barracudaer fletter elegant ud og ind mellem hinanden og viser stolt Koh Taos perle frem.

B971869691Z.1_20150115163213_000+GEBIG4QN.2-0.jpg

Rejsen dertil

 • Der er mange flyselskaber på ruten mellem Kastrup og Bangkok. Bl.a. SAS og Thai Airways har direkte fly. Priser fra ca. 4.000 kr. tur/retur.
 • Rejsen fra Bangkok til Koh Tao klares nemmest med Bangkok Airways til Samui og derefter med båd til Koh Tao. Der er også mulighed for både bus og tog fra Bangkok.
 • www.thaiairways.dk
 • www.sas.dk
 • www.emirates.dk
 • www.bangkokair.com

Dykkerkursus for begyndere

 • Open Water Diver: Det er muligt for alle med et sundt helbred at tage et dykkerkursus. Open Water Diver er et fire-dages kursus for nybegyndere med i alt fire dyk. Priserne ligger omkring 10.000 thai bath (ca. 1.700 kr.).
 • Er du i tvivl, om dykning er noget for dig, kan du at tage et éndags-prøvedyk Discover Scuba Diving. Ca. 2.000 thai bath (360 kr.).
 • Dykkerskoler: Der er omkring 50 dykkerskoler på Koh Tao. Nogle skoler har undervisningsmaterialet på dansk. Tag en snak med forskellige skoler og mærk, hvad der føles rigtigt – og spørg, hvor mange der er på hvert hold.

3 råd til rejsen

 • Thaimad: Der kan være svært at få en god autentisk thailandsk madoplevelse på Koh Tao. Men søg væk fra strandpromenaden og prøv den lille restaurant Su Chilli. Her holder de stolt ved den thailandske madkultur.
 • Motorcykel: Motorbike, sir? Man kan leje motorcykel over alt på den lille ø, men pas på. Hjelm er lovpligtig – og med god grund. Venstrekørsel, dårlige veje og kaotisk trafik er skyld i mange uheld. Husk at læse lejekontrakten grundigt.
 • Visum: Som dansker kan man opholde sig gratis i Thailand i 30 dage. Visum får man ved ankomsten i lufthavnen.

Guide til dykning i Bali

19-05-2012: Bali er dykning i verdensklasse. Vraget ”USAT Liberty” er et eldorado af koraller og fisk. Læs artikel

Guide til Polynesien - perfekt til ferie

14-07-2011: 30 grader og sol hver eneste dag. Ingen farlige dyr, kriminalitet eller fattigdom. Læs artikel

Nyhed: Rødehavets hemmeligheder

10-02-2011: I Aqaba i Jordan kan man søge væk fra den stressede hverdag og ned under havets overflade. Læs artikel

Nyhed: Gyldne timer i Phuket

17-09-2010: Den thailandske ø er bedst, når vejret er værst i Danmark. Phuket har det hele. Læs artikel

Guide til natur og kultur på Ærø

28-06-2016: En golfbane klos op ad kysten, Danmarks mindste galleri i en nedlagt telefonboks og et nyåbnet whiskydestilleri er bare et par af de lokale initiativer, der lokker turister til Ærø. Kom med på tur til øen, der stædigt kæmper imod affolkning, og som gifteklare par fra hele verden valfarter til. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...