Find mere om:
Nyhed: Rødehavets hemmeligheder | rejser.guide.dk

Nyhed: Rødehavets hemmeligheder

I Aqaba i Jordan kan man søge væk fra den stressede hverdag og ned under havets overflade.

Roen kommer i det øjeblik, hovedet forsvinder under vandet, og man kun kan høre lyden af sin egen vejrtrækning. Her er ingen mobiltelefoner. Man kan ikke høre, når man får en sms, og e-mailen og computeren er enten på hotelværelset eller hjemme i Danmark.

Til gengæld er en anden verden helt tæt på, og det er den verden, hvor dragefisk og klovnefisk (nemo) gemmer sig i korallerne. Det er den verden, hvor farvestrålende trompetfisk og kuffertfisk svømmer rundt i lastrummet i gamle vrag, der ligger på bunden af havet.

Andet end uro og skyderi

Mellemøsten er generelt kendt for politiske uroligheder, men regionen er meget andet. Mange danskere har opdaget, at Egyptens Sharm el-Sheikh, Dahab og Hurghada normalt er sikre og behagelige steder at få stillet behovet for sol sidst på efteråret eller om vinteren. I denne uge gjorde demonstrationer og uro turistrejser til Egypten til et usikkert og måske farligt forehavende, og alle danske rejsearrangører lukkede indtil videre ned i Egypten.

Hvad gør man så? En mulighed er Aqaba, den sydligste by i Jordan, hvor der ganske vist også er ulmende uro, men landet var stadig fuldt tilgængeligt ved redaktionens slutning.

Aqaba tilbyder dykkeroplevelser for danskere, der foretrækker at dykke i våddragter og ikke de tunge tørdragter, som bliver brugt i Danmark.

Dykning på skibsvrag

Denne morgen er dagens første dyk på ”Ceder Pride”, et libanesisk skibsvrag, der har ligget på bunden siden 1985. Noget af det mest fascinerende ved at dykke på skibsvrag er - ud over at se de store skibe fra en absurd vinkel - den historie, der ligger bag vraget. ”Ceder Pride”s historie er ingen undtagelse.

Fragtskibet blev oprindeligt bygget i Gijon i Spanien og fik i 1964 sit første navn, ”Mone Dos”. Flere gange skiftede skibet navn, men da hun i 1982 ankom til havnen i Aqaba, sejlede hun for det libanesiske shippingfirma Ceder Pride. Den 2. august 1982 skete ulykken, da der opstod en brand i skibets maskinrum og kahytsområde. To sømænd mistede livet i branden, der derefter blev slukket. I tre år lå ”Ceder Pride” for anker i havnen; skroget var intakt, men skibet var så ødelagt indeni, at ingen ville tage ansvar for at restaurere det.

Den daværende kronprins, nu kong Abdullah, er selv dykker, og kongehuset lancerede ideen om, at man kunne sænke skibet og gøre det til et nyt dykkersted. Efter måneders forberedelse blev skibet lagt på bunden, og i dag er det en af Aqabas mest populære dykkerdestinationer, hvis man vil dykke på vrag. For det er ikke blot en bunke skrot; omkring vraget svømmer tusindvis af Det Røde Havs farvestrålende fisk: jomfrufisk, barracudaer og hestemakreller, og skibet er dækket med billedskønne koraller. Skibet, der er 74 meter langt, ligger på 28 meter det dybeste sted, så man kan uden større problemer dykke med en almindelig 12 liters tank og være under vandet i en times tid - naturligvis afhængig af luftindtaget. Skibet ligger på siden, og man kan tydeligt se dets store skrue, som ofte er en af de mest fascinerende ting at se på et skibsvrag.

For de erfarne

Der er mere end 20 dykkersteder langs kysten ved Aqaba, og der ligger flere andre vrag på havbunden. For mere erfarne og tekniske dykkere, der dykker med trimix, er der skibsvraget ”Taiyoung”. Det ligger på siden på mellem 35 og 57 meters dybde, hvilket kræver en vis dykkererfaring.

Skibet blev bragt til Aqaba i 1974 og blev i årevis brugt til at sejle fragt fra containerskibe ind til havnen, men på grund af en ulykke på skibet gik der hul på skroget, og skibet var for dyrt at reparere.

I slutningen af 1999 blev skibet sænket, og i dag vokser der farvestrålende koraller på vraget. Skibet ligger ikke langt fra det populære snorkel-sted Japanese Garden, som siges at være et af de smukkeste steder at snorkle i Aqaba. Dykkere, der kommer fra ”Taiyoung”-vraget, har ofte deres sikkerhedsstop i Japanese Garden på vej op fra dybderne.

Mange dyk i Aqaba foregår fra strandbredden. Man tager blot svømmefødderne under armen og vandrer ud i havet med sit udstyr. Det gør det hele meget tilgængeligt, men der er dog også steder, hvor man bliver nødt til at sejle ud med båd. Der ligger adskillige dykkerklubber langs Aqaba-bugten, og store hoteller såsom Mövenpick har egne dykkerklubber, hvor man som begynder også kan begynde sit dykkereventyr ved at tage et PADI-kursus, for er man certificeret PADI-dykker, kan man dykke overalt i verden.

Alle, der ikke er bange for vand eller for at få hovedet under vand, kan lære at dykke. Har man problemer med hjerte og blodtryk, skal man runde en læge først for at høre, om man bør holde sig væk fra denne sportsgren. Det er som udgangspunkt ikke farligt at dykke, og hvis man holder sig til reglerne, går der sjældent noget galt. Naturligvis er man ikke i sit naturlige element, men det er årsagen til, at man skal være certificeret dykker, før man får lov til at leje udstyr i dykkerklubberne rundt om i verden.

Kurset begynder med undervisning i en swimmingpool, der typisk er tilknyttet et hotel eller dykkerklubben. Her bliver man bl.a. trænet i at tage sin dykkermaske af under vandet, og man lærer, hvordan man skal trække vejret under vandet, så man bliver tryg ved alt sit udstyr, før man kommer ud på havet. Når man har taget sit første dykkerkursus og er Open Water Diver, kan man dykke ned til 18 meter; for at kunne dykke dybere skal man tage flere kurser.

Beskyt korallerne

Men Aqaba er ikke kun for dykkere med PADI-certifikater, og man kan sagtens ligge med rumpen skvulpende i overfladen og få en oplevelse af fiskene og floraen under vandet. De fleste dykkerklubber udlejer også svømmemasker og snorkler, hvis man ikke har fået sit eget med, og allerede på en halv meters dybde kan man se farvestrålende fisk og farvestrålende koraller.

Jordanerne er meget opmærksomme på at bevare korallerne og beskytte koralrevet mod dykkere. Selv om de fleste dykkere pænt holder fingrene for sig selv, er der stadig nogle, der gerne vil have souvenirs med hjem fra havbunden. Ud over at dette er ødelæggende for koralrevet, er det også forbudt. Det er forbudt blot at købe koraller. I flere dykkerklubber er der ophængt skilte om, at man ikke skal røre ved korallerne, ligesom man også skal være opmærksom på sine svømmefødder, når man vil helt tæt på og studere farverne eller tage billeder.

Dagens andet dyk er ud for stranden ved Mövenpick Hotel. Her behøver man kun at stå i strandbredden og putte hovedet under vandet for at kunne se de mange farvestrålende fisk. Hotellets dykkerklub udlejer snorkeludstyr, og der er kun få meter fra liggestolen ved en af hotellets mange swimmingpools og ned til vandet. Lettere kan det næppe blive, hvis man som dansker vil have afslapning med minimum bevægelse.

Hotellet, som er godt et år gammelt, har en dykkerklub, hvor man både kan tage kurser og tage med på nogle af de arrangerede snorkel- og dykkerture med båd og langs bredden.

Skulle man være så uheldig at have brækket en arm, have mellemørebetændelse eller på anden måde være forhindret i at dykke eller snorkle, skal man ikke fortvivle; der er stadig mulighed for at se de farvestrålende fisk. Syv kilometer syd for Aqaba by ligger et akvarium med glasbund, hvor man kan få en fornemmelse af livet under havoverfladen, og der er også adskillige både med glasbund, der sejler ud i bugten.

Hvis dette ikke er nok, kan man altid tilfredsstille sin lyst til fisk ved at spise dem - adskillige restauranter i Aqaba har fisk på menuen.

LÆS OGSÅ: På det dybe vand i Italien

Jordan

Rejsen dertil

  • Fly: Fra Danmark til Aqaba med mellemlandinger. Returbilletter set fra ca. 4.000 kr. og opefter afhængigt af sæson.
  • Pakkerejse: Flere charterselskaber, bl.a. Apollo, Atlantis Rejser og Falk Lauritsen, har rejser til Aqaba.
  • Visum: Som dansk statsborger får man visum i lufthavnen ved indrejsen.


Fem råd til dykningen

  • Er du certificeret dykker, skal du huske dit dykkerbevis og gerne din logbog. Dykkerklubberne beder om bevis for dit dykkerniveau.
  • Hvis du er syg eller har været forkølet, skal du være opmærksom på, om du kan udligne tryk i ørerne. Hvis du ikke kan udligne trykket, skal du ikke dykke.
  • Undersøg vandtemperatur og saltindhold i vandet. Der er mere salt i Det Røde Hav end i danske farvande, hvilket betyder, at du skal have flere kilo ekstra vægt end normalt. På den anden side vil du sandsynligvis dykke med en tyndere dykkerdragt, hvilket gør, at du skal have færre kilo i dit vægtbælte end normalt. Spørg dykkerinstruktørerne.
  • Vær opmærksom på, at nogle af fiskene i Det Røde Hav kan være giftige; hold derfor fingrene for dig selv. Dette hjælper også med til at beskytte koralrevene.
  • Husk at planlægge din rejse, så der går mindst 12 timer, fra du er færdig med et dyk, og 18 timer fra to dyk, til du flyver igen.


Cirka-priser ved Royal Diving Club, Aqaba:

  • 1 dyk: 190 kr. 2 dyk på en dag: 310 kr. 3 dages dykkerpakke (2 dyk pr. dag): 850 kr. Leje af udstyr (alt): 90 kr.


Dykkerkurser:

  • PADI Scuba Diver (2 dage): 1.240 kr. PADI Open Water (3-4 dage): 1.780 kr. PADI Advanced (2 dage): 1.390 kr.


På nettet:

Guide til Polynesien - perfekt til ferie

14-07-2011: 30 grader og sol hver eneste dag. Ingen farlige dyr, kriminalitet eller fattigdom. Læs artikel

Nyhed: Vildt og hårdt - men med komforten i orden

06-11-2009: Sundhed - og god samvittighed - er nye krav til danskernes rejsemål. Og så vil vi godt være aktive, meget aktive, bare der står en gourmetmiddag og venter, når dagen er omme. Læs artikel

Guide til en rideferie i Wadi Rum-ørkenen i Jordan

19-08-2015: Hvis man troede, at en ørken var gold og livløs, kan man godt tro om igen. Jordans Wadi Rum-ørken er en naturåbenbaring, der får menneskelivet til at føles så lille og ydmygt. Læs artikel

Guide: Dyk ned i Koh Taos skjulte skatkammer

24-01-2015: Det sydlige Thailand er kendt for sine kokospalmer, kridhvide strande og turkisblå hav. Men på den lille ø Koh Tao er det livet under vandspejlet, der er trækplasteret. En undersøisk verden, som er let tilgængelig for alle med et dykkerkursus. Læs artikel

Guide til dykning i Bali

19-05-2012: Bali er dykning i verdensklasse. Vraget ”USAT Liberty” er et eldorado af koraller og fisk. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...