Find mere om:
Guide til til whisky, badestrand og.. | rejser.guide.dk

Guide til til whisky, badestrand og stjerneobservatorium på Hven

Normalt skal du lægge vejen forbi Systembolaget, hvis du vil købe alkohol med hjem fra rejsen til Sverige. Men på den lille ø Hven i Øresund, finder du et stort udvalg af lokal produceret whisky, som du kan tage med hjem i kufferten. Øen er også et besøg værd, hvis du er frisk på en cykeltur, trænger til en dukkert eller er interesseret i at se Tycho Brahes stjerneobservatorium.

Lej en cykel

B972301786Z.1_20160527132618_000+G3UTHFUI.1-0.jpg

For de fleste er det lettest at sejle til Hven fra København, men der er også mange, der sejler til den svenske ø i Øresund i egen båd. Uanset, hvordan du ankommer til øen, kan det anbefales at leje en cykel for at komme rundt. De gule cykler ses overalt på øen, og udlejningen foregår hos Vens Cykeluthyrning tæt på havnen i Bäckviken, hvor færgen fra Danmark lægger til.

En cykel med tre gear koster 100 kr. for det første døgn og 50 kr. ekstra pr. døgn, du har brug for cyklen. Det er også muligt at leje børnecykler, tandem eller en cykel med bagagevogn. Når du har fået fat i din jernhest, er det bare om at trampe løs i pedalerne. Hven er 4,5 kilometer lang og 2,4 kilometer bred, så alle udflugtsmål er i cykelafstand. Sammen med cyklen får du udleveret et kort over øen, hvor du kan se de forskellige cykelruter. Uanset hvilken rute, du vælger, er du garanteret flot udsigt over marker og vand.

De bedste badesteder

B972301786Z.1_20160527132618_000+G3UTHFUS.1-0.jpg

Der er tre steder på Hven, du skal lægge mærke til, hvis du vil en tur i vandet. Øens bedste badestrande ligger i Bäckviken ved færgen, ved Norreborg på østsiden af øen og ved Kyrkbacken på vestsiden.

Tager du en dukkert i vandet ved Bäckviken, har du mulighed for at smage øens bedste is. I den lille kiosk Hvens Glassfabrik finder du et stort udvalg af hjemmelavet flødeis. Isen er lavet efter egne opskrifter med flere råvarer fra øen.

Her får du wi-fi på flyet

Ved badestranden på Kyrkbacken er der også rig mulighed for at smage de lokale specialiteter. Her kan du nyde en nyrøget fisk fra røgeriet Fiskeboden. På restauranten er det svært at undgå duften af røget fisk, og du kan blandt andet bestille sild eller prøve husets specialitet: Røget makrel med kartoffelsalat.

Vælger du i stedet stranden ved Norreborg, er du tæt på øens campingplads og whiskydestilleriet, Spirit of Hven, Backafallsbyn.

Gå under jorden

B972301786Z.1_20160527132618_000+G3UTHFTC.1-0.jpg

På Hven anlagde Tycho Brahe et af verdens første forskningsinstitutioner, som blev brugt til empirisk forskning. Tycho Brahes forskningscenter bestod blandt andet af borgen Uranienborg, renässansträdgården og et underjordisk stjerneobservatorium. Uranienborg blev ødelagt få år efter Tycho Brahes død, men det er stadig muligt at gå rundt i renässansträdgården og besøge de underjordiske dele af stjerneobservatoriet. Stjerneobservatoriet blev bygget for at skabe et bedre beskyttet rum til Tycho Brahes måleinstrumenter. I det underjordiske observatorium gjorde Tycho Brahe og hans assistenter de mest præcise opmålinger af himmellegemernes placering og bevægelser, der hidtil var set. Deres optegnelser dannede senere grundlag for Johannes Keplers revolutionerende fortolkninger af vores univers.

Entré til museet koster ca. 65 kr., og børn under 15 år har gratis adgang.

500 slags whisky

B972301786Z.1_20160527132618_000+G3UTHFUM.1-0.jpg

Kreta med ekstra kræs

Sluk tørsten i et glas lokalproduceret whisky hos Spirit of Hven Backafallsbyn. Destilleriet og whiskybaren ligger på den nordlige ende af øen. Baren er rangeret som et af de bedste steder at nyde et glas whisky eller en øl i Sverige, og i 2006 fik stedet prisen for Sveriges bedste bar samt Sveriges bedste øl- og whiskybar af magasinet Wine & Bar Journal. Udvalget består af forskellige typer øl fra hvedeøl til stouts og intet mindre end 500 forskellige slags Single Distillery Whiskys fra Backafallsbyns store lager. Vil du smage en af de lokale drikke, skal du vælge et glas Merak Single Malt Whisky, der er en mellemrøget drink opkaldt efter stjernebilledet Ursa Major (Store Bjørn). Whiskyen smager frisk og har en klar duft af røg kombineret med appelsin og rosenblade.

Det er ikke muligt at betale med kontanter, så husk hævekortet. Priser fra 150 svenske kroner (ca. 120 danske kr.) for en rundvisning.

Rejsen dertil

Det er muligt at sejle til Hven med Spar Shipping. Båden sejler fra Havnegade nr. 39 i København og lægger til i Bäckviken Havn på Hven.

Fra København sejler båden kl 9.15, og det er muligt sejle retur fra Hven kl. 16.30. En returbillet på samme dag koster 240 kr. for voksne og 160 kr. for børn. Ønsker du at overnatte på Hven, kan du købe en returbillet med forskellig rejsedag for 280 kr. for voksne og 180 kr. for børn.

Sejlturen tager cirka halvanden time, og sæsonen er fra maj til midt september.

Guide til skaldyrssafari i Vestsverige

08-11-2015: Vestsverige er et slaraffenland for skaldyrstilhængere, for på det dybe vand i den østlige del af Skagerrak såvel som i de ferskvandsfyldte kanaler gemmer sig alskens delikatesser. En række fiskere og hoteller udbyder skaldyrssafarier, hvor man kommer med om bord på en fiskekutter og kommer helt tæt på fiskeriet. Læs artikel

Guide til en cykeltur langs Storåen fra Kærshoved til Kytterup

28-06-2016: Ved Storåen kan man se Danmarks største spinderok, drikke uldent øl, beundre et lille tempel, kigge på en storforbryder, hilse på en rasende dyr kvinde, trykke Guds Hånd samt besøge et observatorium. Læs artikel

Guide: Disse nordiske restauranter er en rejse værd

25-02-2016: Den nye Michelin-guide for nordens restauranter er på gaden. Vi har fået to kendte kokke til at anbefale de bedste i vores to nabolande. Læs artikel

Guide til en kulturoplevelse i svenske Karlskrona

06-02-2016: Gå på opdagelse i en ubåd, besøg Sveriges største trækirke, se den charmerende bydel og træd ind i Stortorgets mylder. Karlskrona er en flådeby bygget på en række øer i den svenske skærgård, og landets maritime historie spiller en vigtig rolle for byen. Læs artikel

Guide: På gastronomisk cykeltur langs Ringkøbing Fjord

31-10-2015: Cykelstien om Ringkøbing Fjord kombinerer flot og varieret natur med flere gastronomiske oplevelser – heriblandt et besøg hos Stauning Whisky, der producerer noget af Europas bedste whisky. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...