Find mere om:
Guide til cyekltur på Sardinien | rejser.guide.dk

Paradis på to hjul

Sardinien tilbyder cykling til alle aldre og i alle sværhedsgrader. Men tag selv cykel med.

Ved synet af to granvoksne og gøende vagthunde i fuldt firspring hen imod mig stod det pludselig klart, at jeg skulle have taget min egen cykel med til Sardinien. I stedet ville jeg nu blive spist og fortæret, og ingen ville nogensinde forstå, hvorfor jeg absolut skulle vække disse rovdyr fra deres søvn ved et afsides beliggende stenhus uden for landsbyen Bassacutena i Gallura-bjergene på Sardinien.

Vist havde jeg en aftale med en tysk cykeludlejer, men dette var Sardinien, og cykeludlejerens butik, som jeg havde fundet på nettet, viste sig at være nedlagt. Da jeg ringede på det oplyste nummer, var der ingen, der svarede, men en forbipasserende gammel mand fortalte, at ”tyskeren” skam boede med sin familie i et hus et par sving længere ude ad landevejen i retning af havnebyen Palau.

Dér parkerede jeg så bilen, klatrede over et stengærde og et gitter, men der var tomt og ingen hjemme. Bortset fra de to rovdyr, naturligvis.

Alt i min krop frøs til is i de 35 graders varme. Og det kunne de lide, hundene. Jeg vil ikke gå så langt som til at sige, at vi blev venner, men jeg slap ud uden så meget som en skramme, hen over gitteret og stengærdet og kørte lettet tilbage til den lokale café og bestilte en stor milkshake. Jo, de havde milkshake - med kirsebærsmag!

De rare mennesker hjalp desuden med at ringe til venner og slægtninge af ”tyskeren”, og da sønnen Alessandro en halv time senere trillede forbi i en ramponeret Fiat Panda, blev alting godt igen. Jeg kørte med hen til huset - og hundene - og fik en cykel i en uge til den aftalte pris.

Forsvind og vind

Sardinien er et veritabelt cykelparadis. Øen rummer et stort, tilgængeligt og fuldkommen uudforsket terræn og vejnet i alle sværhedsgrader - for både racercykel og mountainbike - og rige muligheder for rundstrækninger. Bedre end Mallorca, hvor mange tusinde motionister cykler og træner året rundt, bedre end Korsika og mere øde og menneskeforladt end Alperne, Dolomitterne eller Pyrenæerne. Til gengæld er der ganske få grejbutikker og ringe mulighed for at få sin cykel repareret, hvis der sker noget. I så fald skal man helt ned til hovedstaden Cagliari i syd, fem timers kørsel fra Alghero eller Olbia i nord.

På Sardinien kan man forsvinde og blive ét med sine to hjul og den watt, man kan presse ned gennem pedalerne. Læg hertil velplejet asfalt, varm sol, ordentlig kaffe, solid føde og eventuelt et hotel med svømmepøl. Alt sammen til en overkommelig pris, fordi der endnu ikke er gået sport og mode i cykelferie på Sardinien.

På sardernes ø har flere af de store professionelle cykelryttere som bl.a. Rolf Sørensen og Michele Bartoli trænet op gennem 1990'erne. Desuden har Giro d'Italia været forbi flere gange, senest i 2007, hvor etapen gik fra Tempio Pausania i nord til Bosa på vestkysten. På de samme veje og strækninger kan hr. og fru Danmark prøve kræfter med opkørsler og nedkørsler, ligesom det afvekslende terræn er ideelt til drengenes eller pigernes årlige udflugt og konkurrence.

Berlusconi-land

Er man draget af duller og pindemadder, kan man lægge vejen forbi kyststrækningen og natklubberne på Costa Smeralda. Det er her, Silvio Berlusconi & co. fyrer den af i villaerne, på lystyachterne og til privatfester, og her, den dekadente medieklasse rekreerer i sommermånederne. Det skruer priserne op til den europæiske top i luksuriøse havnebyer som Porto Cervo, Porto Rotondo og Olbia, hvor den hektiske trafik gør cykling noget nær livsfarlig.

Men væk fra byerne, ude på vejene, er der frit slag, og oppe på øens nordspids møder man ikke mange biler - eller andre cyklister. Til gengæld får man masser af venlige tilråb og nysgerrighed fra de lokale, hvis logik synes at være, at en mand på en cykel må være til at tale med.

På andendagen giver jeg den fuld gas op mod Punta Balisteri med stigningsprocenter mellem 10 og 18, og den saliggørende syre drøner gennem mit bentøj. Det er præcis dette, jeg er kommet for: at betale min gæld til bjerget, gøre aflad for mine synder og vise, at jeg stadig kan få pulsen op i det røde felt og skyde en fart, der er værd at skrive hjem om.

Senere, befriet for følelsen af at være døden nær, ruller jeg ned gennem kurverne og videre ned mod Lago del Coghinas, hvor fartens kølighed blander sig med en melankoli over ikke at kunne gøre dette hver dag og over at bo i et land så fladt som en pandekage.

La Maddalena

Brian Nygaard, den danske direktør for det nye professionelle Team Leopard-Trek med base i Luxembourg, genkalder sig Sardinien med et smil. Han har ikke selv cyklet på øen, men flere gange været på besøg i forbindelse med cykelløb som tidligere pressechef for Team Saxo Bank og Team CSC såvel som på ferie.

»Jeg har set en del forskellige områder på øen, og den er meget varieret og fuld af gode cykelture, selv til noget så uitaliensk som en enkeltstart på flad vej. Hvis man hellere vil dase i solen, så kan Sardinien samtidig prale med Middelhavets smukkeste strande, bl.a. på den lille øgruppe La Maddalena eller ved Stintino nord for Alghero. Det bliver ikke meget bedre.«
LÆS OGSÅ: Cykel-optur i Kroatien

Sardinien

Rejsen dertil

 • Fly: Norwegian flyver direkte fra København til Olbia på nordøstkysten, Air Berlin flyver via Düsseldorf, NIKI via Wien, og KLM flyver via Amsterdam og Milano. Ryanair flyver direkte fra Billund til Alghero på nordvestkysten. British Airways flyver fra København til Cagliari i syd med mellemlanding i London. Det koster et gebyr at medbringe cykel i en cykeltaske eller boks, men det er pengene værd.
 • Pakkerejse: Star Tour, Sun Tours og Solfaktor Plus arrangerer rejser til Sardinien med direkte fly fra København.
 • Bil: Langt at køre, men der går færge til øen fra Genova, Livorno og Civitavecchia på fastlandet.

Morgenavisen Jyllands-Posten var inviteret af Star Tour.


Cykelruter

 • 1. Panoramisk: Fra havnebyen Alghero til Bosa langs med kysten (P49), let frokost og tilbage via Montresta og Villanova Monteleone.
 • 2. Komfortabelt: Fra fiskerlejet Cala Gonone via S125 gennem Parco Gennargentu over Genna Silana, Genna Cruxi, Genna Serbene, Genna Coggina og Genna Arramene til Baunei. Bagefter et dyp i det azurblå hav fra Tancau sul Mare, taxa tilbage og rødvin til maden.
 • 3. Iltert: Fra Ozieri i retning af Buttei og videre til Pattada og derfra hjem til Ozieri og velfortjent stor frokost, en tur i fuld fart.
 • 4. Vredt: Fra Fonni til Arcu Tascussi og videre over Arcu Guddetorgui til Aritzo. Let frokost der og videre forbi Atzara til Tonara og tilbage igen til Fonni. Stående applaus på hotellet.
 • 5. Opkørsel: Fra Tempio Pausania til Punta Balisteri i 1.359 meters højde. 17 km opad; de sidste 11 km med en stigningsprocent på 10-18. Akut ildebefindende og så ned igen.

Fem råd til rejsen

 • Tidspunkt: Book flybilletten i god tid og undgå juni, juli og august pga. høje temperaturer og italienernes egen ferie i august.
 • Cykling: Medbring cykel med lav gearing og husk reservedele som slanger, lidt værktøj, olie samt et godt kort. Lej en rummelig bil, så du/I kan komme omkring på den forholdsvis store ø til de foretrukne områder og ruter. Hav altid vand, sukker og energibarer i nærheden og se at få trænet i forvejen.
 • Sprog: Øv evt. lidt grundlæggende italiensk eller medbring parlør, da kun få taler engelsk, fransk eller tysk.
 • Indkvartering: Lej hotel i Tempio Pausania eller omkring Nuoro for at være så tæt som muligt på de foreslåede ruter.
 • Litteratur: D.H. Lawrences ”Sea and Sardinia” (1921) beskriver Sardinien som en uopdaget og endnu ikke feminiseret ø midt imellem Europa og Afrika. Ikke specielt ”italiensk”, men tværtimod sig selv uden for tid og rum.

Guide til cykelferie i Tyskland

10-06-2012: Er du til aktiv ferie med små landsbyer, floder og hjemmelavede måltider, så tag på cykelferie i Tyskland. Læs artikel

Guide til cykelferie på Læsø, langs Limfjorden eller i Rebild Bakker

17-07-2016: Tag børnene med på en endagscykeltur på Læsø, pak cykeltaskerne til den 600 kilometer lange rute rundt om Limfjorden, eller udfordr balancen på en af Rebild Bakkers mountainbikeruter. Læs artikel

Guide til Bormio og Passo dello Stelvio

24-04-2016: Lidt uden for den italienske by Bormio ligger en attraktion, der har en særlig plads i cykelmytologien: Passenes Konge – bedre kendt som Passo dello Stelvio. Jyllands-Postens udsendte medarbejder prøvede kræfter med det ikoniske bjergpas, der flere gange har optrådt i Italiens største etapeløb Giro d'Italia. Læs artikel

Guide: Det er gratis - naturligvis

11-07-2013: Hiv naturen ind digitalt og forbered de næste store oplevelser udenfor fra hjemmekontoret – uden at bruge en krone. Læs artikel

Guide: På jernhest i cowboyland

11-05-2013: Flere stater i USA er det rene eldorado for cykelrejsende. Man kan køre turene alene, men til sommer får cykelglade danskere muligheden for at komme til staterne i grupper og dermed tilføje en social dimension. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...