Find mere om:
Guide til en vandretur i Ejer Bjerge | rejser.guide.dk

Guide til en vandretur i Ejer Bjerge

En vandring i Ejer Bjerge byder på Danmarks højeste tinder, kokasser, gratis overnatning, en sikker slankekur og en heks, der slog Lindormen ihjel med sin kost.

Jeg strider mig op gennem marken med det ankelhøje græs, og jeg må holde godt øje, så jeg undgår at træde i en kokasse. Endelig når jeg toppen, og jeg er nu helt alene på Danmarks højeste punkt, Møllehøj, 170,86 meter over havet. Jeg kan således se ned på alle andre danskere.

Helt alene er måske en overdrivelse, for bag mig ligger en åben stald med brølende kreaturer, det er dem, der er ansvarlige for kokasserne på marken. Danmarks absolutte top ligger nemlig på en mark, der tilhører gårdejer Holger Poulsen og hans 190 jerseykøer. Han har heldigvis givet offentligheden adgang, så nu kan man sidde på en bænk foran Ejer Møllegård og nyde herlighederne i selskab med en stor møllesten.

På Danmarks Tag stod nemlig i forne tider en mølle, men den brændte i 1917, og tilbage er kun den solide sten.

Der er ikke koldt på toppen, i hvert fald ikke i dag, så jeg har intet behov for at stikke hænderne i en nylagt, dampende kokasse, som hyrdedrengene i sin tid gjorde for at få lidt varme, mens frosten bed, og vinden peb.

Til tops via bjergruten

Herfra, hvor jeg sidder, kan jeg overskue hele området, der betegnes Ejer Bjerge og er opført på listen over 200 nationale seværdigheder. I den officielle begrundelse hedder det:

»Ejer Bjerge er et højdedrag på 500-600 hektar mindst 140 meter over havet. Det rejser sig som en vældig knold over omgivende terræn. Yding Skovhøj er højst, men indbefatter en gravhøj ligesom Ejer Bavnehøj, så Møllehøj er derfor Danmarks højeste jordfaste punkt.«

Jeg nåede til tops via bjergruten, en 1,5 kilometer lang gåtur fra Ejer Bavnehøj via Møgelhøj til Møllehøj. Ruten er markeret med brune stolper, og man skal blot følge pilene for at finde vej. Det kan anbefales, at man er iført solidt fodtøj.

Vi tager altså udgangspunkt i Ejer Bavnehøj, der med sit tårn rager op i landskabet. Når man bestiger tårnet, kan man ikke komme højere til vejrs i det ganske land – med mindre man har tænkt sig at kravle op i pyloner eller sendemaster.

Tårnet er 12,5 meter højt, det er rejst i 1924 som et nationalt mindesmærke for Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920. Tårnet er tegnet af arkitekt Jens Laustsen, og det står på fire ben, hvis mellemrum danner en høj port mod hvert sit verdenshjørne. Da tårnet blev renoveret i 2002, blev der installeret en elevator i det ene ben.

Mod syd bærer tårnet inskriptionen "Nordslesvig genforenet med moderlandet", og mod nord hedder det”Rejst af det danske folk”. Under den første tekst hænger et portræt af kong Christian den 10. – nogle mener, at det ligner den slags tyrehoveder, man sætter op uden for en slagterforretning.

B972043659Z.1_20150730173938_000+GQOMR88K.1-0.jpg

Datidens telegraf

Her fra tårnets top kan man i tindrende klart vejr se Samsø og Lillebæltsbroen – og man kan godt forstå, at Ejer Bavnehøj (bavn betyder brændestabel) i sin tid var led i datidens telegraf. Ved fjendtlige angreb tændte man bål på højene i landskabet for at alarmere folk og tilkalde reserver.

Bavnehøjene var kendt helt fra oldtiden, og der var pligt til at møde op, når bavnebålene blussede. I 1428 hedder det i Jyske Lov, at når fjenden kommer til landet, »da skal hver mand møde til landeværn, da skal bavn brænde og vidiebrand gå, og den voksne våbenføre mand, der bliver siddende hjemme, skal klynges op ved sin egen bjælke!«

Sidst, der blev tændt krigsblus på Ejer Bavnehøj, var under Englandskrigene i 1807. Siden gjorde telegrafen højene overflødige som meldepost. I disse tider er der fred og ingen fare i højderne.

Nu, her midt på formiddagen, er der kommet bemanding i den nybyggede kiosk- og toiletbygning for tårnets fod, og det betyder samtidig, at flaget går til tops på højdepunktets flagstang. Jeg kan begynde min vandring ad bjergruten og passerer en stor genforeningssten, der blev en forløber for tårnet. Stenen vejer 13 ton, den stammer fra en mark tre kilometer fra Ejer Bavnehøj, og det tog 100 mand og 8 heste flere dage at fragte den på plads.

De sønderjyder til ære

Den har stået urokkeligt på sin plads siden en råkold decemberdag i 1920 og meddelt omverdenen:

»Her er jeg sat som bavtasten
De sønderjyder til ære
Danske de var, og danske de blev
Og danske vilde de være.«

Den er en af hundredevis af landets genforeningssten, der blev rejst i de euforiske dage, efter Danmark igen var blevet helt.

Jeg traver i et markskel. Næste stolpe fortæller mig, at der er 300 meter til Møgelhøj tværs over marken. Og at barnevogne ikke må medbringes. Det ville også være en halsløs gerning på denne matrikel.

Til gengæld kan man medbringe sin sovepose og tandbørste, thi man kan overnatte på Møgelhøj. Der er bygget to sheltere til fri afbenyttelse – max én nat ad gangen, som det hedder – og et muldtoilet. En flok elever fra en efterskole er netop i gang med at stege pølser på bålpladsen, de har nydt en dejlig nat i det fri.

Den bedste slankekur

De gule rapsmarker lyser i det pragtfulde landskab, og jeg tørrer sveden af panden i den tynde luft. Og føler mig både sund og slank. Det gør jeg, fordi et hold tyske forskere fra universitetshospitalet i München har påvist, at det er en af de bedste slankekure at opholde sig i tynd bjergluft.

Forskerne sendte 20 overvægtige mænd 2.600 meter op på Tysklands højeste bjerg Zugspitze. Deltagerne fik alt det, de kunne spise, og de måtte ikke bevæge sig mere end sædvanligt, hvilket blev kontrolleret med skridttællere. Mændene tabte i gennemsnit 1,5 kilo på en uge, og lederen af undersøgelsen forklarer det således: I den tynde luft er der mindre ilt i blodet. Derfor øges pulsen, og man må trække vejret hurtigere. Desuden udskiller kroppen mere leptin, et hormon, der dæmper sulten og aktiverer fedtstofskiftet!

Før en karavane af slankelystne borgere nu bevæger sig op i de danske bjerge, er det måske på sin plads at få rede på, hvad et bjerg egentlig er: Hvornår bliver en bakke til et bjerg. Det sker ifølge den navnkundige Encyclopædia Britannica når bakkeknolden når 610 meter over havets overflade.

Den grænse gælder eksempelvis i Norge, så vi må nok erkende, at alle de danske stednavne, der indeholder ordet bjerg, blot er udtryk for ønsketænkning, selvovervurdering eller høj humor.

B972043659Z.1_20150730173938_000+GQOMR884.1-0.jpg

Møde med heksen

Fra Møgelhøj returnerer vi via Møllehøj til Ejer Bavnehøj, og nu gælder det mødet med egnens berygtede heks eller kloge kone, Ma Ram. Hun er genopstået i et hjørne af pladsen omkring tårnet, udskåret i elmetræ og er 2,3 meter høj. Der står hun med sine onde, skulende øjne og får det til at gyse i en, når man kommer tæt på.

Hun er dog ikke kun kendt for onde gerninger. Hun reddede i gamle dage Ousted Kirke, der set fra bavnehøjen ligger nogle øjekast nede ad vejen.

Jyllands højest beliggende kirke var, da den blev opført i 1100-tallet, blevet omringet af Lindormen, en menneskeædende drage. Den ville knuse kirkens bygninger, men Ma Ram blev tilkaldt, og hun slog med sit kosteskaft Lindormen midt over.

Den ene del af den afskyelige orm slog en lavning neden for kirken, det hedder nu Ma Rams hul, den anden del skabte Tebstrup Sø.

Der er i det hele taget mange sagn om Ma Ram, og med hensyn til Lindormen kan man se den i moderne udgave i landskabet, den går under navnet E45. Vejen snor sig i bakkerne neden for kirken, og herfra kan bilisterne, der kommer fra syd ad motorvejen mod Ejer Bavnehøj, se Gudshuset knejsende i sin hvide dragt øverst på bakkekammen.

Dansktoppen

 • 1. Møllehøj/ Ejer Bjerge, Jylland: 170,86 m.
 • 2. Yding Skovhøj – Yding, Jylland: 170,77 m.
 • 3. Rytterknægten – Vestermarie, Bornholm: 162 m.
 • 4. Rye Sønderskov – Gl. Rye, Jylland: 157 m.
 • 5. Them Bavnehøj – Them, Jylland: 153 m.
 • 6. Sorring Loddenhøj – Sorring, Jylland: 148 m.
 • 7. Himmelbjerget – Gl. Rye, Jylland: 147 m.
 • 8. Ottehøj – Bryrup, Jylland: 145 m.
 • 9. Aborrebjerg – Møns Klint, Møn: 143 m.
 • 10. Alvildas Høj – Gl. Rye, Jylland: 142 m.

3 råd til rejsen

 • Det var professor N.E. Nørlund, der i 2005 slog fast, at Møllehøj var Danmarks højeste naturlige punkt – det vil sige uden menneskabte jordbunker som eksempelvis gravhøje. Det skete efter en række prøveboringer i området.
 • Der må henvises til nationale seværdigheder med et brunt Johanneskors (et stiliseret firkløver), mens kommunale seværdigheder må ”nøjes” med et sort Johanneskors på hvid baggrund og med blå kant omkring.
 • De danske bakker, som vi kalder bjerge, kan ikke måle sig med internationale alen. Europas højeste bjerg er Mont Blanc (4.810 meter), mens verdens højeste tinde er Mount Everest i Nepal, der rager 8.848 meter ind i himlen.

Guide til en cykeltur til Randers og Randers fjord

09-09-2014: Pæne piger og solide reb har gjort Randers kendt – ved fjorden kan man møde Den Brune Dame, en præst, der skabte skandale, se Danmarks største gadekær og købe sig et par sivsko. Læs artikel

Guide til cykeltur ved Horsens Fjord

13-04-2014: En snedig plan, kuk i skoven, en tur i Folketinget, løse kvier, frokost i svinestalden, Stridens Hjem og fuglenes hippie – der er nok at se til – og på – ved Horsens Fjord. Læs artikel

Guide: Hold ferie på cykelsadlen

02-03-2013: Danmark har mere end 11.000 km skiltede cykelruter, og de lange lige strækninger gør landet til det perfekte cykelland. Explorer guider dig til fire færdigpakkede cykelferier, hvor overnatningerne er forudbestilt, og bagagen bliver fragtet. Du skal bare hoppe på cyklen og begive dig ud i Danmarks smukke naturområder. Læs artikel

Guide til en cykeltur langs Storåen fra Kærshoved til Kytterup

28-06-2016: Ved Storåen kan man se Danmarks største spinderok, drikke uldent øl, beundre et lille tempel, kigge på en storforbryder, hilse på en rasende dyr kvinde, trykke Guds Hånd samt besøge et observatorium. Læs artikel

Guide: Pilgrimsvandring er blevet moderne i Danmark

24-05-2016: Det vrimler med tilbud til folk, der vil vandre. Tirsdag åbner et nyt pilgrimshus i Maribo og i næste måned vandringsruten Camønoen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...