Find mere om:
Vietnams hemmelige tropeparadis | rejser.guide.dk

Vietnams hemmelige tropeparadis

Det er besværligt at komme til Phu Quoc, men vel fremme venter den perfekte ramme om en omgang frivillig familieisolation, hvor pulsen hastigt falder til hvileposition.

Det lille 64-personers fly fra Vietnam Airlines brummer højlydt, mens piloten lægger an til landing efter mindre end en times flyvetur fra Saigon.

Under os åbenbares svajende palmer og hvide sandstrande, som omkranser hele den grønne ø.

Midt i al frodigheden gør lufthavnen og dens landingsbane ikke meget væsen af sig - den er så lille, at kun de helt små passagerfly kan lande og lette fra Phu Quoc.

Det er forklaringen på, at Vietnams største ø, få kilometer syd for nabolandet Cambodjas kyst i Den Thailandske Bugt, kaldes Vietnams hemmelige tropeparadis.

Trods Phu Quocs åbenlyse turistkvaliteter med uspolerede strande, farvestrålende koralrev og store udbud af velsmagende fiskeretter er antallet af turister på øen stadig ret begrænset.

Det skyldes netop, at transporten til øen er besværlig. Turisterne kan kun komme til øen med de små indenrigsfly, som har meget begrænset kapacitet, eller de kan kaste sig ud i et par timers ofte vippende færgesejlads fra fastlandet.

Masseturismen er med andre ord ikke nået til Vietnams største ø. Endnu. For i 2014 skal en stor international lufthavn stå klar til at indfange rutefly og charterfly.

Stilhed før storm

Foreløbig hersker stilhed før stormen, og det er i bund og grund dét, der gør Phu Quoc til et attraktivt ferieparadis.

Det gælder især, når man forinden har tilbragt nogle dage i Ho Chi Minhs hektiske og fascinerende centrum. Kontrasten til storbyens trafikale heksekedel og ufattelige menneskemylder kunne næppe blive større, når man ankommer til Phu Quoc og bevæger sig rundt på øen langs de støvede røde grusveje, som udgør størstedelen af øens vejnet.

Vi har på forhånd bestilt nogle dages ophold på et lille økologisk bungalowresort på øens mere øde kyststrækning nord for hovedbyen Duong Dong. Mango Bay markedsfører sig selv på at være optaget af økologi og bæredygtighed - og i denne sammenhæng betyder det bl.a., at pælehytterne er opført af genbrugsmaterialer, at man begrænser energiforbruget, og at man passer godt på det rige fugle- og blomsterliv, som omgiver det lille sted.

Frivillig familieisolation

Mango Bay viser sig at være en perfekt ramme om fem dages frivillig familieisolation. Godt indkvarteret i en smagfuld og enkelt indrettet bungalow - et kokosnøddekast fra stranden - falder familiepulsen hastigt til hvileposition. For der er ikke meget andet at foretage sig end at nyde det børnevenlige, klare og nærmest lunkne havvand, læse bøger, spille spil eller tage stilling til, hvilken af restaurantens skønne fiske- og skaldyrsretter, man ønsker at indtage om aftenen.

Her er ingen luksus, intet tv, ingen aircondition, men til gengæld masser af eksotiske planter og en charmerende strandrestaurant, som bogstavelig talt er placeret i vandkanten.

Selv familiens mindste, den otteårige Silje, som ellers trives bedst med en tætpakket legeaftalekalender, går hurtigt i zen med sine ældre søstre og forstår at værdsætte stille morgener på verandaen med havudsigt og de mange daglige svømme- og snorkelture. Naturligvis godt hjulpet på vej af en overdådig morgenmadsanretning med masser af friske, udskårne tropefrugter, pandekager med chokolade og sirup samt friskpresset juice af mango, papaja, ananas og banan.

Og når behovet for mere aktivitet og bevægelse melder sig, kan man da bare chartre en båd og sejle ud til farvestrålende koralrev, leje en bil med chauffør og tage på opdagelse på øen eller besøge tingeltangel-natmarkedet i hovedbyen.

Massage for 20 kr.

Efter fem dage i velgørende lavt gear er vi dog klar til nye oplevelser, og vi flytter hotel. Ind til hovedbyen på Phu Quoc, Duong Dong, hvor pulsen slår en anelse hurtigere. Kun en anelse.

Her kan man vælge mellem et par hoteller i luksusklassen, en række standardhoteller og bungalows, som henvender sig til de rygsækrejsende, der i stigende omfang finder vej til Phu Quoc. Hotellerne ligger alle lige ud til den smukke, flere kilometer lange, hvide sandstrand, Long Beach, og her kan man krydre badedagene med vandsport, en times massage på stranden (for 20 kr.!) eller en omgang manicure - et sikkert hit, når man rejser med tre piger.

Er man til kasinoer, diskoteker og det vilde natteliv, bør man nok holde sig væk fra Phu Quoc. Den slags eksisterer stort set ikke på øen endnu. Fattigdommen er udpræget, men øen formår at udnytte sine primære ressourcer, strand, hav og fisk, så er man til snorkling, dykning, kajakroning eller fisketure, er Phu Quoc et anbefalelsesværdigt rejsemål.

Især ud for den nordvestlige kyst og den sydlige spids findes nogle mageløse koralrev, som kan tage pusten fra både børn og voksne iført snorkel, maske og svømmefødder. I vandet åbenbares en hel verden af farvestrålende fisk og koraller, og det kan varmt anbefales at gøre snorkel- eller dykketuren til en heldagsudflugt i en lejet båd.

Herlig mad på båden

Vietnameserne har udpræget sans for både service og madlavning, men det er os alligevel en gåde, hvordan de tre mænd, som i deres træbåd tager os ud på en snorkelsejltur, formår at fremtrylle en velsmagende, varm frokost på skibsdækket, mens vi snorkler rundt i de turkisblå bølger og lader os opsluge af fiskenes verden. Da vi trænger til en pause, får vi serveret friskfangede og friskkogte kæmperejer rullet med citrongræs og forårsløg i rispapir, skaldyrs- og rissalat, stegte forårsruller, frisk frugtsalat, nudelsuppe og grillede østers, som mændene netop har hentet op fra havbunden og smækket på en lille, primitiv grill på skibets dæk.

Også den sydlige del af øen lægger op til eventyr. Havnebyen Antoi på sydspidsen er med sine mange farvestrålende fiskerbåde et syn værd, og stranden ved Sao Bao på den sydlige østkyst er om muligt endnu smukkere og mere idyllisk end de mange andre smukke strande på øen. Også her kan man sidde ved vandkanten på en beskeden, udendørs restaurant og indtage en fantastisk frokost med frisk fisk og skaldyr, smukt og farvestrålende serveret.

Sydøen byder også på et par perlefarme, hvor man kan se, hvordan de lokale og udenlandske perlejægere henter perleøsters op fra havbunden og dyrker perlerne i dem. Perleørenringe og -halskæder kan købes i de tilhørende butikker.

En sidste bumpetur

Transporten rundt på øen er en støvet og bumlende oplevelse, hvad enten man lejer en motorcykel (med eller uden chauffør), eller man chartrer en minibus/bil for en halv eller en hel dag (alle er behageligt udstyret med aircondition).

Kun ganske få steder på øen er vejene asfalterede, resten af Phu Quocs vejnet består af de ujævne, rustrøde grusveje, så man skal belave sig på lav hastighed og mange bump.

Det røde støv fra grusvejene hvirvles op, hver gang en taxa eller en af de mange små motorcykler farer forbi, belæsset med børn, koner, bedstemødre, veninder, bananklaser, vanddunke, kokosnødder og kurve med tøj til markedet. Her er ingen eller kun ganske få privatbiler, i stedet har de fleste familier en motorcykel, og den kan sagtens transportere fire-fem familiemedlemmer på én gang.

Da vi efter 10 skønne dage atter forlader Phu Quoc i det lille indenrigsfly, føles det som at forlade en sjælden og kortfristet tidslomme. Vi ved, at hvis vi nogensinde kommer tilbage, vil alt være forandret. Der er tårer i øjenkrogene på pigerne, og som en sidste hilsen fra Phu Quoc får vi lige endnu et par bumpeture på vej ud ad startbanen.

Læs også: På eventyrrejse i Borneo

Phu Quoc

 • Phu Quoc er Vietnams største ø med et areal på knap 600 km +2 og en længde på 48 km. Den ligger i den sydvestlige del af Vietnam, 15 km syd for den cambodjanske kyst. Cambodja gør krav på øen, og af samme grund har Vietnam en temmelig stor militærbase på den nordlige del af øen. Den mærker man som turist dog intet til.
 • Her bor ca. 80.000 mennesker.
 • Det meste af Phu Quoc er skovbeklædt naturreservat, øen er frodig med høje bjerge og kridhvide strande.
 • Hovedbyen hedder Duong Dong og ligger tæt på lufthavnen ved Long Beach, hvor de fleste hoteller og bungalows findes.
 • Øens indbyggere lever overvejende af fiskeri og er kendt for produktion af en af verdens bedste fiskesaucer, nuoc mam, som bruges i al vietnamesisk madlavning. Desuden vokser her den mest velsmagende peber i hele Vietnam.
 • Det bedste tidspunkt at besøge øen er i de danske vintermåneder. Regntiden går fra juli til november.

Tidligere fængselsø

Det er ikke så mange år siden, at rygsækrejsende ”opdagede” Phu Quoc og dens fortræffeligheder og dermed satte fut i turistudviklingen på den fattige og temmelig tilbagestående ø, hvis befolkning indtil nu hovedsagelig har levet af fiskeri. Øen fungerede under det franske kolonistyre som fængselsø, og under vietnamkrigen blev den også brugt til krigsfanger. Selv om turismen i det øvrige Vietnam foretager noget, der ligner kvantespring i disse år, foregår udviklingen på Phu Quoc i et langt mere behersket tempo. Det er dog kun et spørgsmål om tid, for en ny international lufthavn er under opførelse, og når den efter planen i 2014 står klar til at indfange charterfly og rutefly fra store internationale lufthavne som Bangkok, Singapore, Hong Kong etc., bliver der trængsel om liggestolene på Phu Quocs hvide sandstrande. Allerede nu har hotelkonsortier opkøbt strandarealerne og står på spring til at bygge, når lufthavnen er klar. Det er altså nu, at Phu Quoc skal besøges, hvis man skal nå at nyde et lille, fredeligt, uspoleret, asiatisk ferieparadis.

Rejsen dertil

 • Bl.a. FDM-Travel og Star Tour arrangerer pakkerejser til Phu Quoc
 • På egen hånd skal man enten flyve med indenrigsfly fra Ho Chi Minh City (Saigon) eller tage en hurtigfærge fra Rach Gia (cirka 2 ½ time) eller fra Ha Tien (ca. 1 ¼ time).
 • Til Ho Chi Minh City kan man flyve fra København med bl.a. Singapore Airlines, SAS eller Air France, alle med ét stop undervejs. Fra Hamborg og Billund kræves mindst to stop, i hvert fald hivs man vil holde sig til ét flyselskab.

På nettet

3 gode og dårlige ting ved rejsen

Plus:

 • Der er særdeles god plads på strandene – her eksisterer begrebet fluepapirstrand ikke.
 • Overalt på restauranter, gadekøkkener og hoteller serveres der friskfanget fisk og skaldyr, og priserne er særdeles overkommelige. Et aftensmåltid for en hel familie (to-tre retter) og alle drikkevarer samt kaffe koster typisk 150-250 kr.
 • Vietnameserne er meget imødekommende og venlige.

Minus:

 • Transporten er besværlig
 • Her er en del vilde hunde, som strejfer rundt på stranden om natten.
 • Vietnamesernes interesse for affaldshåndtering er ikke stor. Der ligger en del affald i gaderne.

Anmeldelse: CHARTER-tjek Fethiye er fin

28-10-2009: Tyrkiske Fethiye på Middelhavskysten er nemt tilgængelig, ligger i smukke omgivelser og er langt fredeligere end de øvrige tyrkiske charterdestinationer. Læs artikel

Guide: Sikker sol - uden jetlag

20-10-2009: Gambia er et dejligt, varmt og solsikkert alternativ til Østen eller Sydeuropa, hvis man trænger til en varm vinterferie. Læs artikel

Nyhed: Det ukendte emirat

13-09-2009: I skyggen af Dubai forsøger de små naboer at lukrere på strømmen af turister. Om kort tid åbner det lille emirat Ras al-Khaimah som ny charterdestination for danske turister. Læs artikel

Nyhed: Gyldne timer i Phuket

17-09-2010: Den thailandske ø er bedst, når vejret er værst i Danmark. Phuket har det hele. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...