Find mere om:
Mød det autentiske Tyrkiet | rejser.guide.dk

Mød det autentiske Tyrkiet

Bodrum er en af Det Ægæiske Havs turistmagneter. Her er noget for enhver smag.

Efter i flere dage at have spist (for meget) ved all inclusive-hotellets bugnende buffet, er trangen til et rigtigt tyrkisk måltid ikke til at modstå. Vi er i Tyrkiet, så trangen er vel hverken mærkelig eller urimelig? Vi spørger vor tyrkiske vært om mulighederne, og han tager os med til en af Bodrums typiske kebab-restauranter.

display.jpg

Stedet er ikke prangende. Det ligger ud til en befærdet gade og et lille torv, simple borde og stole står tæt på det flisebelagte gulv, men spisekortet har, hvad vi vil have: Ca. 20 forskellige former for kebab, og vi vælger Iskender-kebab, som stammer fra det nordvestlige Tyrkiet og har navn efter sin "opfinder", Iskender Efendi, som levede sidst i 1800-tallet.

Kødet er tynde skiver af grillet lam, anbragt oven på stykker af pita brød og overhældt med varm tomatsauce og smeltet fåresmør. Hertil en klat yoghurt og i dette tilfælde "dekoreret" med et par skiver tomat og pomfritter. Med ekstra pomfritter og salat blev regningen ca. 50 kr. pr. person, så vi flottede os og lod en halv liter tyrkisk Efes-pilsner til 20 kr. ledsage det udmærkede måltid.

Ligetil og billigt

Sådan er der i Bodrum på Tyrkiets sydvestlige hjørne: ukompliceret, ligetil, billigt, i orden og venligt. Byen lever af turisme, og der er noget for de fleste: Pæne gågader og havnepromenader med butikker, cafeer og restauranter i umådeligt antal, strande og udflugtsmuligheder, historiske seværdigheder og et opland i form af Bodrum-halvøen, hvor livet foregår en del langsommere end i byen og stadig primært baserer sig på at dyrke jorden og holde husdyr.

Havet er så blåt eller så grønt, som Middelhavet og Det Ægæiske Hav – der mødes netop her – næsten altid er. Ud for kysten ligger et utal af øer, blandt dem de græske Kos, Kalymnos, Leros, dystert mørke i eftermiddagens og aftenens modlys, og de ser uforskyldt lidt truende ud.

Historien er med overalt

Borgen over Bodrum, kaldet Sankt Peters slot, er byens største historiske attraktion, og den byder også på områdets bedste udsigter, fra hvilke man hurtigt forstår, hvorfor Bodrum har fået tilnavnet "den hvide by". Vi entrerer den velrestaurerede middelalderfæstning en eftermiddag i maj, hvor der ikke er overvældende mange andre turister, og undres i første omgang ikke over hverken udsigt eller historie, men over høje hvin, for ikke at sige angstskrig, som i disse omgivelser vel kunne stamme fra en skønjomfru i nød? Skrigene viser sig at komme fra en løsgående påfugl, og vi fortsætter beroligede ad historiens slagne vej.

Korsridderne (johannitterne) byggede Bodrums borg 1406-1522 på deres flugtvej, slået af muslimske hære, fra Jerusalem via Rhodos og Tyrkiets kyster til Malta. De brugte bl.a. sten fra det mausoleum, som regnedes for et af oldtidens syv vidundere, og som lå, hvor Bodrum ligger nu, men under navnet Halikarnassos. Der er få rester af mausolæet tilbage i kort afstand fra Bodrums marina, lidt flere på British Museum i London. Borgen har fem tårne, det franske, det engelske, det tyske, det italienske og slangetårnet, hvoraf det franske med sine 47,5 meter over havet rager højest op. Gå en tur mellem bygningerne, nyd roen, udsigten og de velholdte parkanlæg, hvor især kvinder luger ukrudt, og prøv, om du kan høre påfuglen. Spredt på borgens område er Tyrkiets eneste museum for undervandsarkæologi med fund fra skibsvrag fra forskellige tidsaldre.

Aleksanders store tab

For historisk interesserede er der andre godbidder i Bodrum: Et amfiteater, som blev påbegyndt ca. 350 før Kristus, men først færdiggjort af romerne omkring Kristi fødsel. Teatret er det bedst bevarede fra oldtidens Halikarnassos, men desværre er det udsat for nutidig forurening og støj fra den nærliggende, meget trafikerede vej til Gümbet. Myndos-porten er fra samme epoke som teatret og var skueplads for et voldsomt slag, da Aleksander den Store indtog Halikarnassos 334 før Kristus. Makedoneren Aleksander slog dermed perserne fra vore dages Iran, og lokalpatriotisk, som man er i Bodrum, nøjes man med at konstatere:

»Aleksander led store tab.«

Nær Myndos-porten ser vi – som overalt i Tyrkiet – en statue med landsfader Mustafa Kemal Atatürk til hest, her med en fredstilbydende olivengren, og på vejen mod Turgutreis ligger resterne af syv vindmøller, som malede mel fra midten af 1700-tallet til 1970’erne. Siden er de gået i forfald, men restaureres nu. Arealet ved møllerne er naturligt nok forblæst, men har en formidabel udsigt.

Med dolmus-bussen

Vi forlader Bodrum for denne gang med det meget benyttede lokale transportmiddel, en dolmus, hvilket vil sige en minibus, der fungerer som dele-taxa med fastlagt rute. Vi skal til Turgutreis længere ude på halvøen og kommer så tilpas til den myldrende busstation i Bodrum, at dolmusen netop er ved at køre. Selvfølgelig standser chaufføren og tager endnu en passager med, som kan få det sidste ledige, ret smalle sæde mellem hærdebrede tyrkere bagest i bussen.

Sådan sidder vi skulder trykket mod skulder en rum tid, indtil der gjalder et råb gennem dolmusen: En passager vil af, og det kommer han fluks. Undervejs samles flere op, som står med armen strakt frem ved vejsiden, og en del må stå op, indtil vi nærmer os Turgutreis, og flere efterhånden står af. Efter ca. 40 minutter når vi markedsbyen yderst på halvøen, og vi stiger af efter at have stukket chaufføren en seddel og på byttepengene kan konstatere, at sådan en tur ikke koster mere end ca. 15 kr. Jo, der er både billigt og ukompliceret i Bodrum.

Tyrkisk travetur 

Rejsen dertil

  • Fly/bil: Man kan flyve fra København til Bodrum-Milas lufthavnen 35 km fra Bodrum med f.eks. Pegasus Airlines og Turkish Airlines, begge med et flyskifte undervejs. Bil i Tyrkiet kan lejes fra ca. 200 kr. pr. dag, og benzin koster nogenlunde det samme som i Danmark.
  • Pakkerejse: Alle betydelige charterselskaber har det sydlige og vestlige Tyrkiet på programmet, og en færdigpakket rejse med direkte fly fra danske lufthavne hos et af disse selskaber er som regel at foretrække frem for selv at stykke noget sammen af flybilletter, hotel-reservationer og evt. billeje. Sikkerhed og garanti er bedre, og det er nemmere og oftest billigere at købe en "pakke".
  • Båd: Der er færgeforbindelse til Bodrum fra de kendte græske ferieøer Rhodos og Kos.

Mogenavisen Jyllands-Posten var inviteret af Bravo Tours og Tyrkiets Informationskontor.

Tre råd til rejsen

  • Kebab: Et persisk ord, der betyder kød. Kebab spises mange steder som fast food, men denne anvendelse har sine problemer, da selve ideen med kebab i traditionel sammenhæng kræver meget tid og indsats og derfor nærmere er slow food. I Tyrkiet er det en kunst at lave en god kebab, og i bl.a. Urfa kan man uddanne sig til kebabsvend.
  • Iskender-kebab: Lammefilet skæres i tynde skiver, som marineres i olivenolie med løg, salt og peber, og grilles. Pitabrød skæres i tern og anbringes på tallerknen. Det grillede kød lægges ovenpå. Yoghurt naturel (gerne tyrkisk) blandes med hvidløg og salt og placeres ved siden af kød og brød. Tomatpuré blandes med olivenolie, salt, peber og cayennepeber, varmes i en gryde og hældes over retten. Smeltet smør kan evt. også hældes over. Tomatskiver og chilipebre varmes forsigtigt på en pande og anbringes oven på retten.
  • Vandreferie: Bodrum-halvøen har gode muligheder for bjergvandring.

Anmeldelse: CHARTER-tjek Fethiye er fin

28-10-2009: Tyrkiske Fethiye på Middelhavskysten er nemt tilgængelig, ligger i smukke omgivelser og er langt fredeligere end de øvrige tyrkiske charterdestinationer. Læs artikel

Guide: Tyrkiske Side er en danskermagnet

10-10-2013: Det skal du opleve i Alanyas blomstrende lillebrorby, Side. Læs artikel

Guide: Romantiske bidder af Tyrkiet

04-11-2012: Romantisk udsigt, drinks dagen lang, gode liggestole, lækker buffet tre gange om dagen, god snackbar, når man er småsulten, gratis vandcykel og hyggelig stemning. All Inclusive i Tyrkiet er, krydret med et par udflugter, nok til at få det bedste frem i de fleste. Læs artikel

Guide til Bodrum-området i Tyrkiet

18-02-2011: Bodrum-området i det vestlige Tyrkiet er meget smukt, og der er 35 grader om sommeren. Læs artikel

Nyhed: Tyrkiet bliver vinderen i 2010

29-12-2009: 2010 vil byde på flere rejser til ikke EU-lande, da både hotelopholdet og leveomkostningerne er billigere. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...