Find mere om:
Få varmen i Alicante | rejser.guide.dk

Få varmen i Alicante

Glem Thailand og De Kanariske Øer – blot få timers flyvning fra Danmark ligger Alicante, som byder på solskin 320 dage om året. WHO har kåret området til at have et af de sundeste klimaer i verden. Saltsøer, gratis ”spa-behandlinger”, saftige appelsiner, sol, strand og et slag golf er nogle af de mange seværdigheder.

Kridhvide strande. Grønne, vajende palmer. Orange appelsinlunde. Turkisblåt hav. Friskfangede blæksprutter til frokost. Det lyder måske mest som en fjern drømmedestination her i vintermånederne, men det er kun få timers flyvning fra forfrosne Danmark – i en oase, som egentlig er lidt overset af mange danskere, hvilket ikke er helt til at forstå. I Alicante og omegn kan man nemlig om vinteren vinke farvel til kulde og mørke, og i stedet få en varm velkomst af lys og lune dagtemperaturer, som ofte når over 20 grader. Faktisk er det den varmeste del af Spanien om vinteren, selv om de fleste nordboere valfarter til Kanarie-øerne og Costa del Sol på denne her årstid.

B971800460Z.1_20141204164005_000+GQPHJCEJ.1-0.jpg

Alicantes sydlige placering i læ af store bjergkæder sikrer stabile temperaturer året rundt og mere end 320 solskinsdage. Derfor kan man med sindsro pakke solbriller og shorts til en vinterferie i Alicante. Regntøj og paraply er ikke nødvendige, for det meste af områdets regn falder fortrinsvis i oktober. Men husk en god jakke og lange bukser til de kølige aftener. Så er man velforberedt til en uges vinterferie eller et længere vinterhi med sol, seværdigheder, storslået natur, stemningsfulde byer og shopping – og måske en strandtur.

Stolthed og fordom på Mallorca

Havvandet ud for Costa Blanca er nemlig også noget varmere end eksempelvis ved Costa del Sol og De Kanariske Øer. Vandet i de koldeste vintermåneder er som på en gennemsnitlig sommerdag i Danmark, omkring de 17-18 grader.

B971800460Z.1_20141204164005_000+GQPHJCG0.1-0.jpg

Mudderbade og salt-spa

Hvis det er lige køligt nok, kan man i stedet sænke sig ned i en af regionens saltsøer. Det er naturens egen saliggørende spa-behandling.

Syd for Alicante, ved byen Torrevieja, er der to store saltsøer i et naturreservat. De er tilholdssted for tusindvis af langbenede, lyserøde flamingoer.

Det er officielt forbudt at bade i saltsøerne, men de lokale har flere steder, hvor de fornøjede flyder i det sunde saltvand. Det høje saltindhold er som i Det Døde Hav. Også ved Santa Pola, der ligger 20 km syd for Alicante, findes en stor saltsø.

Oplev Valencias anden verden

Saltsøerne afgiver jod, salt og mineraler i luften, som er en sand lise for alle med gigt, ledbetændelse, astma, allergi og hudsygdomme. Derfor er klimaet området også erklæret et af de sundeste i verden af World Health Organization (WHO).

45116110.jpg

Lidt længere sydpå ad kystvejen ligger Europas største lagune, Mar Menor. Mar Menor er altid omkring fire-fem grader varmere end Middelhavet. I byen San Pedro del Pinatar, der ligger godt 70 km længere nede ad kysten i forhold til Alicante, findes de berømte, terapeutiske mudderbade "Banos de Lodo". Her kan man smøre sig ind i mineralholdigt, sort mudder, lade det tørre og bagefter vaske det af i det salte vand. Ganske gratis og godt for hud og helbred.

Fra flimmer til fredelige oaser

Costa Blanca gemmer på mange smukke, seværdige steder. Kyststrækningen har også fået sin del af beton-hoteller, barer og bling-bling fra turismens første storhedstid. Men der er mange fredelige alternativer til flimmeret i badebyer som Benidorm, Gran Alacant og Torrevieja.

45116112.jpg

Selve storbyen Alicante er et studie i både historie og spansk hverdagsliv. Selv om området længe har været eftertragtet af livsnydere fra hele Europa, bliver der ikke leflet for laveste fællesnævner hos turisterne. Ofte får du et stort smil efterfulgt af ”solo españól” som svar, når du forsøger dig på bedste skoleengelsk.

Ibiza genfødt

Men det gør ikke noget, for der er venlighed og vilje til at hjælpe dig. Her er heller ingen menukort på dansk og tysk, som reklamerer for stegt flæsk og sauerkraut. Her er stadig lige så autentisk spansk, som da Hemingway i sin tid besøgte byen og skrev sit sidste større værk, ”Farlig sommer”.

Der er meget at se, snuse til og smage på i Alicante, men blandt de største seværdigheder er fæstningsborgen Castillo de Santa Bárbara. Den knejser på en 166 meter høj klippe midt i centrum. Der er elevatorer direkte fra gaden og op til den utrolige udsigt over hele byen og kysten. Borgen er flere tusinde år gammel, og mange herskere, fra romere til muslimer, har regeret derfra, indtil den i 1296 kom under den spanske krone.

Slap af og sug til dig

B971800460Z.1_20141204164005_000+G2OHK7FP.1-0.png

Neden for borgen ligger den gamle bydel El Barrio med sine smalle stræder, skæve huse, skyggefulde torve, små tapas-barer, specialbutikker og storslåede bygninger. Blandt andre den imponerende barokkirke Santa Maria og San Nicolas de Bari-katedralen. Her finder man også Plaza de Toros, en Spaniens ældste tyrefægterarenaer, som Hemingway besøgte i 1959.

Alicante har en mondæn lystbådehavn med yachter i millionklassen, og en pragtfuld havnepromenade kaldet La Explanadá. Den er skabt af seks millioner små fliser i forskellige farver, og promenaden er indrammet af imponerende palmer. Her mødes unge som gamle året rundt, på bænke eller medbragte klapstole, for at sludre, slappe af, slentre lidt og studere livets gang. Det kan varmt anbefales at gøre det samme. Slå sig ned på én af de mange caféer, suge stemningen til sig, slippe stress og jag og bare slappe af. Skylle sanseindtrykkene ned med en kop stærk, spansk kaffe og egnens specialitet, turrón med mandler og honning.

Alicante er også et sandt mekka for shoppere med alt fra dyrt designertøj til de trendy spanske budgetmærker. Solbriller, sko, skindvarer og sportstøj er også noget billigere end i Danmark. De fleste forretninger ligger i centrum, så det hele kan nås til fods.

Solsikre charterrejser i vintersæsonen

Hvis det mere er natur og meditativ ro end metropolstemning, som lokker, er det faktisk lige meget, om turen går syd- eller nordpå fra lufthavnen. Bare 50-80 kilometers kørsel fører direkte til små landsbyer og mindre fiskerbyer, hvor det føles, som om livet har stået stille i generationer. Omkring Alicante afløser det ene smukke sceneri det andet: bjerge, plateauer med vidtstrakte appelsin-plantager, ris- og vinmarker, floder, fjorde, vandfald, dale, en stor ørken og kilometerlange strande.

Området tiltrækker talrige turister med golf-udstyr i bagagen. For når sne og søle lukker de skandinaviske golfbaner, er de altid åbne her. Regionen er kendt for sine mange 18-hullers golfbaner af høj standard, og de gode klimatiske forhold gør det til en fornøjelse at spille hele året.

B971800460Z.1_20141204164005_000+GQPHJCEN.1-0.jpg

Fem råd til rejsen

 • Tag en turistparlør eller en oversætter-app med på din smartphone. Færre taler engelsk i Alicante-regionen end eksempelvis på Costa del Sol.
 • Sejl til den lille ø Isla de Tabarca, der nærmest kan bringe mindelser om det gamle Dansk Vestindien i miniature-udgave med sit fort og gamle huse i kolonistil. Engang var øen tilholdssted for pirater, indtil kongen smed dem på porten. Det krystalklare blå hav og små naturlige laguner indbyder til afslapning. I den charmerende fiskerby kan du spise friske fisk, blæksprutter og skaldyr, som nærmest drypper af havvand. Øen er beskyttet reservat, så dyr og natur lever frit og vildt. Afgang med færge flere gange dagligt fra havnen i Santa Pola og Alicante.
 • Mercado Central i Alicante. Glem alt om danske discountbutikker, smagløst pålæg og slatne, importerede grøntsager. Markedet er et bombardement af smag, duft og farver. Tun, blæksprutter, skaldyr og alt godt fra havet. Lokaldyrkede figner, dadler, tomater, appelsiner, citroner og grøntsager frister på markedshallens første sal. Sammen med olivenolie, ost, brød, krydderier og søde sager. Hos slagterne hænger store lufttørrede skinker side om side med chorizopølser. Den 100 år gamle bygning ligger for enden af Rambla de Núñez Mendez i centrum.

Himmel eller helvede

 • Landsbyen Guadalest, i folkemunde kaldet "Ørnereden", ligger godt en times kørsel nord for Alicante. Det er en af de mest spektakulære små byer i Spanien, dramatisk placeret højt oppe på en bjergtop. Bjerget åbner sig og afslører en 15 meter lang, snæver tunnel. For enden åbenbarer sig landbyen Castell de Guadalest, der blev grundlagt af mauerne omkring år 700. Forståeligt nok på listen over de mest populære turistattraktioner i Spanien.
 • Algar vandfaldene. På vej fra Guadelest kan man besøge de smukke vandfald Les Fonts de L'Algar ved byen Callosa d'en Sarria, Det siges, at vandet er helsebringende og helbredende, og folk kommer langvejs fra for at bade eller drikke af kildevandet.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her.

5 råd til rejsen

 • 1. Tag en turistparlør eller en oversætter-app med på din smartphone. Færre taler engelsk i Alicante-regionen end eksempelvis på Costa del Sol.
 • 2. Sejl til den lille ø Isla de Tabarca, der nærmest kan bringe mindelser om det gamle Dansk Vestindien i miniature-udgave med sit fort og gamle huse i kolonistil. Engang var øen tilholdssted for pirater, indtil kongen smed dem på porten. Det krystalklare blå hav og små naturlige laguner indbyder til afslapning. I den charmerende fiskerby kan du spise friske fisk, blæksprutter og skaldyr, som nærmest drypper af havvand. Øen er beskyttet reservat, så dyr og natur lever frit og vildt. Afgang med færge flere gange dagligt fra havnen i Santa Pola og Alicante.
 • 3. Mercado Central i Alicante. Glem alt om danske discountbutikker, smagløst pålæg og slatne, importerede grøntsager. Markedet er et bombardement af smag, duft og farver. Tun, blæksprutter, skaldyr og alt godt fra havet. Lokaldyrkede figner, dadler, tomater, appelsiner, citroner og grøntsager frister på markedshallens første sal. Sammen med olivenolie, ost, brød, krydderier og søde sager. Hos slagterne hænger store lufttørrede skinker side om side med chorizopølser. Den 100 år gamle bygning ligger for enden af Rambla de Núñez Mendez i centrum.
 • 4. Landsbyen Guadalest, i folkemunde kaldet "Ørnereden", ligger godt en times kørsel nord for Alicante. Det er en af de mest spektakulære små byer i Spanien, dramatisk placeret højt oppe på en bjergtop. Bjerget åbner sig og afslører en 15 meter lang, snæver tunnel. For enden åbenbarer sig landbyen Castell de Guadalest, der blev grundlagt af mauerne omkring år 700. Forståeligt nok på listen over de mest populære turistattraktioner i Spanien.
 • 5. Algar vandfaldene: På vej fra Guadelest kan man besøge de smukke vandfald Les Fonts de L'Algar ved byen Callosa d'en Sarria, Det siges, at vandet er helsebringende og helbredende, og folk kommer langvejs fra for at bade eller drikke af kildevandet.

Rejsen dertil

 • Fly: Der afgår direkte fly fra København året rundt og fra Billund fra foråret. Direkte fly fås fra ned til ca. 800 kr. t/r. , hvis du er ude i god tid.
 • Billeje: Det er en god idé at leje en bil, der kan bringe dig hurtigt og nemt rundt overalt i Alicante-regionen til de oplevelser, som du måske ville vælge fra, hvis du skulle med offentlig transport. Prisen for billeje er ret beskeden. Du kan leje en mellemklassebil for omkring 800 kr. for en uge. Mange udlejningsfirmaer giver rabat for langtidsleje. Vær opmærksom på, at de billigste bilfirmaer ofte ikke har kontor i lufthavnen.
 • Transport i Alicante: Den offentlige transport i Alicante er forholdsvis effektiv. Et nyt sporvognsnet dækker både Alicante centrum og kysten syd og nord for byen. Der er også flere buslinjer, som kører til de største byer langs kysten. Desuden er der bybusser med et omfattende rute-net og masser af afgange.
 • Lej privat bolig: Der er mange penge at spare ved at leje en privat lejlighed eller et hus. Samtidig får du ofte højere standard og flere bekvemmeligheder for pengene end ved at booke et hotelværelse. www.feriebolig-spanien.dk, www.ownersdirect.co.uk

Guide: Her er fem gode strandbyer

31-01-2011: Man kan let kombinere storbyferie med strandferie, hvis man rejser til disse destinationer. Læs artikel

Nyhed: Vinterens populære skidestinationer og charterrejser

11-10-2014: Både skiferie og charterrejser er populære i vinterhalvåret, og mange danskere har allerede bestilt drømmerejsen. Inden for charterrejser er det Spanien, der storhitter, mens danskerne er meget traditionsbundne, når det gælder skiferie, og tager til Norge og Østrig. Læs artikel

Guide: Her får du både sommersol og perfekte pister

07-10-2014: Der findes flere områder i verden, der både kan byde på lækre skipister og varm solferie. Kombinationen gør stederne oplagte, hvis man går med tanken om at købe et sommerhus, men ikke kan bestemme sig for, om man er mest til skiløb eller solferie. Læs artikel

Nyhed: 60 år med charterferie

20-10-2009: Seks årtier er gået, siden pastor Eilif Krogager i 1949 udklækkede en plan, der revolutionerede vores måde at holde ferie på: Charterturismen. Læs artikel

Guide: Ibiza genfødt

05-07-2014: Festen lever stadig på Ibiza og plejes af store internationale dj-navne. Men den spanske ferieø tiltrækker også familier og dem, der er interesseret i selvudvikling og lounge-stemning. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...