Find mere om:
Guide til den sydspanske turistmastodont.. | rejser.guide.dk

Himmel eller helvede

Meningerne er delte om den sydspanske turistmastodont Benidorm, der byder på herlige strande, varieret underholdning samt et suverænt klima – men som også er et inferno af forlystelsessyge turister.

Den kilometerlange strand breder sig ud til begge sider. I det dejligt finkornede sand står der liggestole klar til strandgæsterne, ligesom man også bare kan ligge på sit eget medbragte håndklæde. Små børn leger i vandkanten, og strandidyllen er i det hele taget upåklagelig.

Vender man sig rundt, er situationen en hel anden. Dusinvis af højhuse tårner sig op, og den æstetiske værdi er til at overse. Mellem højhusene byder diverse barer og restauranter sig til, og de første gæster har allerede søgt fra stranden og op i barstolene.

Vi befinder os i den sydspanske ferieby Benidorm, der er hjemmehørende i regionen Costa Blanca. Her er ovenstående kontraster ganske kendetegnende for byen.

Man skal således være sig sine prioriteter bevidst, hvis man overvejer en ferie i Benidorm. Hvis man er til små uspolerede landsbyer med rigelige mængder historie og kultur, skal man holde sig langt væk. Er man derimod til store dejlige strande, et enormt udbud af hoteller, restauranter og barer samt underholdningsparker i verdensklasse, er Benidorm det helt rigtige sted.

Smag og behag er som bekendt forskellig, og hvor nogle vil kalde byen for et turisthelvede, vil andre elske de perfekte forhold til en badeferie. Den sidstnævnte gruppe er der mange af, og Benidorm har således et stort antal stamgæster.

Kilometervis af strande

Benidorms to ubetinget stærkeste trumfkort i kampen om turisternes gunst er klimaet og strandene.

Byen er en af Spaniens absolut mest solsikre lokaliteter, hvor regn i sommerhalvåret er en by i Danmark. Og strandene fås ikke meget bedre i Europa, hvis man ellers kan leve med, at man skal dele dem med mange andre.

Benidorm råder over fem strande, hvoraf de tre dog er ganske små. Det kan man til gengæld ikke sige om de to hovedstrande – Levante og Poniente.

Levante er to km lang, og Poniente måler tre km. Begge er særdeles brede, ikke mindst Poniente på det midterste stykke. Sandkvaliteten er perfekt, og begge strande er tillige ganske lavvandede, hvilket gør dem særdeles børnevenlige.

Det lufter lidt mere nede ved vandet, og derfor ligger folk tæt her. Men selv i højsæsonen er der god plads lidt længere væk fra vandet – til dem, der gerne vil være sig selv.

Derudover er strandene udstyret efter alle kunstens regler med livreddere, brusere, handicapfaciliteter, ligesom der sågar er et lille ”biblioteks-område”, hvor man i skyggefulde omgivelser kan læse sin bog eller dagens avis.

Vandsports-aktiviteterne er også i topklasse, og denne eftermiddag er der lang kø til den såkaldte ”cable ski” ud for Levante-stranden. Her demonstrerer ikke mindst unge mænd deres balance-evner eller mangel på samme, mens de udstyret med vandski bliver trukket rundt ude i vandet på en kabelbane.

Af øvrige vandaktiviteter kan kajak, windsurfing, parasailing, ”bananbåds-sejlads” samt ægte vandski nævnes.

Briternes foretrukne

Benidorms to superstrande minder en del om hinanden – og dog. For hvor Poniente er lidt mere rolig og de omkringliggende hoteller og restauranter generelt er af lidt højere kvalitet, er der fuld fart på aktiviteterne omkring Levante.

B97519593Z.1_20140123172112_000+GHAA2DDB.1-0.jpg

Det gælder ikke mindst et par gader inde i byen ved den ”fjerne ende”, hvor der er opstået et helt britisk kvarter med stribevis af pubs samt restauranter med fish and chips på menukortet.

Netop briter er der mange af i Benidorm, og de udgør over halvdelen af de udenlandske gæster. Spaniere er der også mange af, og hovedparten kommer fra Madrid-området, der blot ligger fire timers bilkørsel fra Benidorm. Briternes højsæson er i juli og spaniernes i august, men der er dog mange besøgende fra begge lande hele sommerhalvåret. Generelt bor de fleste spaniere i Poniente-området og de fleste briter i Levante-området.

Langs begge strande ligger dejligt brede og flisebelagte strandpromenader, som det er en fornøjelse at spadsere langs. Herfra har man en fin udsigt til havet, stranden og de omkringliggende højhuse. I højsæsonen er Levante-promenaden lige lovligt pakket om aftenen, hvorimod begge promenader er herlige i dagtimerne.

Uimodståelige udsigter

Benidorm er dog mere end fremragende strande. Midt mellem Levante og Poniente ligger den flere hundrede år gamle bydel på en pynt, der stikker ud i vandet. Her finder man blandt andet byens gamle kirke, snævre gågader samt et væld af restauranter og butikker.

B97519593Z.1_20140123172112_000+G5UA1UJE.1-0.jpg

Den gamle bydels mest fascinerende lokalitet er Balcón del Mediterráneo – Middelhavets balkon. Det er en stilfuld udsigtsplatform, der er bygget på ruinerne af byens gamle fort på spidsen af pynten. Ved aftenstide underholder optrædende på den oplyste platform, og handlende falbyder deres varer fra små boder. I dette lille hjørne af byen får man et helt anderledes og stemningsfuldt indtryk af Benidorm.

Den øvrige del af byen er præget af nyere bygninger i mange etager – heriblandt en stribe deciderede højhuse. Benidorm vinder næppe nogen arkitektoniske pris, men fordelen ved de mange højhuse er, at byen ikke breder sig over et kæmpe areal. Derudover er det faktisk ganske smukt om aftenen med de oplyste højhuse.

Endelig må man ikke glemme, at højhusene også leverer gode udsigtspunkter. Et godt eksempel er Gran Hotel Bali, der med sine 186 meter er byens højeste bygning. På 52. etage er der indrettet et udsigtsdæk, hvorfra man har et forrygende vue over byen. Der er gratis adgang for hotelgæster, mens det koster seks euro for alle andre.

Ikke langt derfra finder man et andet suverænt udsigtspunkt. Det handler om klippen El Tossal, fra hvis top man dag og aften kan beundre Poniente-stranden.

Varieret underholdning

Benidorm besøges hvert år af omkring 10 millioner turister, og de skal selvfølgelig underholdes på alle tænkelige måder.

Derfor er udvalget af restauranter, barer og natklubber enormt, ligesom besøgende har fremragende shoppemuligheder i hundredvis af butikker. Selv om nattelivet i Benidorm er ganske heftigt mange steder, er der også masser af stille barer og hyggelige små restauranter. Man kan således sagtens tilbringe en hyggelig og rolig par- eller familieferie i byen.

Familie-underholdning finder man også i rigt mål i hele fem temaparker, hvoraf de to er vandlande. Aqualandia er det største vandland i hele Spanien med et utal af halsbrækkende vandrutsjebaner.

B97519593Z.1_20140123172112_000+GHAA2DDL.1-0.jpg

Aqua Natura er et andet vandland, mens Terra Mitica er en Aqualandia-udgave på land med diverse rutsjebaner og andre adrenalin-fremkaldende forlystelser. Terra Natura er en art zoologisk have med over 1.500 dyr, mens Mundomars indbyggere primært er havdyr. Her er delfinshowet ganske forrygende.

God underholdning for voksne er varietéshowet i Benidorm Palace, og alt i alt er der masser af adspredelsesmuligheder i Benidorm.

Blot 10-15 minutters kørsel fra Benidorm er man for eksempel oppe i helt anderledes uspolerede omgivelser i bjergene, og hvis man er til museer og mere kulturelle oplevelser, kan storbyerne Alicante og Valencia besøges på dagsture.

Oplev Valencias anden verden

Tre råd til rejsen

  • Overvej rejsetidspunktet: Undgå om muligt juli, august og starten af september. Rejs i stedet i maj, juni, slutningen af september, oktober eller sågar november, hvor vejret stadig er dejligt, men byen ikke er overrendt på samme måde som i højsommeren.
  • Vælg den rette hotelplacering: Undgå at bo i den britiske bydel bag den fjerne ende af Levante-stranden, medmindre du er til masser af larm og fest.
  • Godt udflugtsmål: Tag på en udflugt ind i landet og oplev en helt anden og uturistet del af Costa Blanca.

Rejsen dertil

  • Den nemmeste måde at nå Benidorm fra Danmark er at flyve til Alicante. Herfra er der knap en times kørsel til Benidorm, og der går jævnligt direkte lufthavnsbusser.
  • Der er adskillige direkte flyruter fra Danmark til Alicante. Fra Kastrup Lufthavn med Norwegian, SAS, Iberia og Vueling, fra Billund Lufthavn med Ryanair og Norwegian, fra Aalborg Lufthavn med Norwegian samt fra Aarhus Lufthavn med Ryanair. En del af ruterne flyves dog kun i sommermånederne.
  • Ønsker du ikke selv at planlægge din rejse til Costa Blanca, tilbyder blandt andet FDM travel at reservere hotel samt at finde de mest fordelagtige flybilletter.
  • www.visitbenidorm.com

Guide til naturoplevelser på De Kanariske Øer

02-06-2015: De populære spanske ferieøer Tenerife og Gran Canaria har langt mere at byde på end grisefester og swimmingpools. Jyllands-Posten guider her til fem oplevelser af den mere autentiske slags, der viser andre sider af ferieparadiset. Læs artikel

Guide: Ibiza genfødt

05-07-2014: Festen lever stadig på Ibiza og plejes af store internationale dj-navne. Men den spanske ferieø tiltrækker også familier og dem, der er interesseret i selvudvikling og lounge-stemning. Læs artikel

Nyhed: De stille kanarieøer

15-04-2009: De tre mindste af de kanariske øer byder bl.a. på fred og ro, forblæste udsigter, cubansk kultur, dystre påskeparader og store sten med mystiske skrifttegn. Læs artikel

Guide: Her er det bedst at tage på bryllupsrejse

13-11-2013: Hvis du mangler inspiration til bryllupsrejsen, har rejseguide gode bud på hånden. Læs artikel

Guide til charterperlen Menorca

03-03-2012: Mens Ibiza og Mallorca tager sig af masseturismen, lever Menorca sit eget tilbagelænede liv. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...