Find mere om:
Udsigt til arabisk eventyr | rejser.guide.dk

Udsigt til arabisk eventyr

Marrakech er umiskendeligt arabisk med smag af Nordafrika og et twist af Frankrig. Nyd forestillingen på den store plads og gå på opdagelse i byens souk.

På den solfyldte tagterrasse folder livet i Marrakech sig ud lige foran os, mens vi drikker hvinende sød myntete i varme glas. Masser af friske blade spædet op med kogt vand og en lille håndfuld sukkerknalder giver den særlige smag af Marokko.

Øregangene masseres af lydene fra den store plads, Djemaa el-Fna, som er byens bankende hjerte. Den monotone og hæse lyd fra slangetæmmernes fløjter blander sig med de dybe toner fra trommerne, som betjenes af tre fyre, der arbejder hårdt for drikkepengene.

Det summer fra de tusindvis af mennesker, som vrimler på pladsen. Her er boder med friskpresset appelsinjuice for tre kr., sælgere med dadler så store som en barnehånd og købmænd med små bjerge af farvestrålende krydderier.

Et mobilt gadekøkken serverer dampende varme snegle i skæret fra glødelamperne. En gruppe akrobater har samlet en kreds af nygerrige tilskuere, slangetæmmere får kobraerne til at hvæse, og børn bliver fotograferet med en mølædt abe på skulderen.

Til bords

Vi bestiller endnu et glas myntete, for skuespillet fortsætter ufortrødent. Sidst på eftermiddagen kommer mænd i kjortler trækkende med deres madboder, og andre går i gang med at sætte telte og borde op på pladsen. De åbne grillpladser tændes op, og snart begynder det at dufte lifligt af stegt kød vendt i eksotiske krydderier. I løbet af kort tid er en stor del af pladsen forvandlet til et udendørs spisested, hvor gæsterne sidder på træbænke ved lange borde.

De kan vælge mellem spyd med lam og kylling, friturestegte blæksprutter, marinerede rejer, frisk couscous og den krydrede marokkanske salat. Tjenerne forsøger ihærdigt at kapre kunder, selvom menuen og priserne stort set er ens fra sted til sted.

Her er mange turister, som måbende følger den arabiske og nordafrikanske mystik. Men der er langt flere af byens indbyggere, som her i aftenskumringen slentrer rundt på pladsen og nyder livet.

Vi slubrer det sidste af mynteteen i os og overlader pladserne til aftenens forestilling til andre. Vi kanter os tværs over pladsen forbi et par tiggere, et berber-orkester, klædt i karakteristiske lyseblå kjortler, og en historiefortæller, der får de lokale tilhørere til at grine højt.

Prutningens fine kunst

Vi følger strømmen og siver ud i de små gader og gyder, der rummer byens hektiske, farvestrålende og fascinerende souk. Et virvar af overdækkede stræder og stier med flere tusinde butikker og boder.

Sælgerne lokker med håndvævede tæpper, tasker af kamelskind, sandaler af kamellæder, tørklæder i alle farver, skåle af glaseret keramik, tekander i messing, lamper i smedejern og masser af smykker forarbejdet af sølv og mere eller mindre ædle stene.

Der er mange ting, som frister, men det kræver, at man prutter om priserne. Sælgerne har god tid, og de har altid lun te på kanden. De ved, at det er svært for kunderne at slippe ud af butikken uden at have købt noget, når de er blevet beværtet.

»Good price« er standardbemærkningen fra sælgeren, der herefter udslynger en alt for høj pris. Nu er det rituelle spil i gang, og de næste minutter går med at tinge om prisen. Turisten byder en fjerdedel af sælgerens pris, som herefter ruller med øjnene og roser varens høje kvalitet, beklager sig over de sløje tider og tilbyder mere te. Alligevel går han lidt ned i pris. Lommeregneren kommer i brug, og nu udveksles der tilbud, indtil man enes om en pris.

Det kan være temmelig anstrengende at prutte prisen ned til noget, der ligner et fornuftigt niveau. Det bedste råd er tage det med et smil.

Efterhånden kommer man længere og længere ind i den labyrintiske souk, hvor det næsten er umuligt at orientere sig. Men det er o.k. at fare vild for en tid, for der er nok at se på.

De mange områder har deres eget kvarter med forretninger og værksteder. På uldmarkedet ligger der ildelugtende fåreskind til tørre, og bag de mange boder i tæppemarkedet kan man se kvinderne knytte de mange tråde.

Nu har vi fuldstændig tabt orienteringen, men en ung mand tilbyder at hjælpe. Det viser sig dog hurtigt, at han udelukkende viser os vej til onklens forretning. I stedet spørger vi i butikkerne, og da vi har fået udpeget retningen en halv snes gange, er vi endelig tilbage på den store plads.

Hvad er mere naturligt end at tage plads på tagterrassen og få et glas myntete.

LÆS OGSÅ: Vandfald og frodighed i dalen

LÆS OGSÅ: Hotellerne er små oaser

Marokko

Rejsen dertil

  • Rutefly: Det norske lavprisselskab Norwegian flyver til Marrakech fra København med afgang hver torsdag og søndag. Billetter fås fra 499 kr. for en enkeltbillet. Flyveturen tager ca. 4,5 timer. Flere andre flyselskaber flyver til Marrakech med en mellemlanding undervejs.
  • Pakkerejse: Fly og hotel til Marrakech med bl.a. Kilroy travels, FDM travel, Spies og Krone Rejser.


Morgenavisen Jyllands-Posten var inviteret af Norwegian.

Fem råd til rejsen

  • Jardin Majorelle: Hvis det hektiske liv i medinaen i Marrakech bliver for meget, så brug nogle timer i Jardin Majorelle. Den smukke have med kaktus, palmer og bougainvillea er anlagt af den franske maler Jacques Majorelle i 1920'erne. Men det er den franske modeskaber Yves Saint Laurent, der har renoveret parken, der har en pangblå bungalow som det farverige omdrejningspunkt. Man kan slappe af i en af pavillonerne og slutte af med frokost eller kaffe i den hyggelige gårdhave.
  • Koutoubia moskeen: I Marokko er minareterne firkantede, og tårnet på Koutoubia moskeen er næsten 70 meter højt. Det er byens vartegn, som man altid kan orientere sig efter, når man er sluppet ud af de små gyder. Stilen er en blanding mellem arabisk og spansk, og det er et imponerende bygningsværk i betragtning af, at byggeriet begyndte i 1100-tallet. Der er kun adgang for muslimer, men man kan studere bygningen udefra og spadsere i parken bagved.
  • Ben Youssef Medersa: Der er mange smukke bygninger med islamisk og maurisk inspireret arkitektur. Et af dem er Ben Youssef Medersa, som er en gammel koranskole med ikke færre end 800 studerende. Udsmykningen er elegant med friser med sirlige arabiske skrifttegn, marmor, mosaikker og udskæringer samt kølige gårdhaver.
  • Casa Lalla: Restauranten er svær at finde, men det er umagen værd. Casa Lalla er et fortrinligt spisested, som kun har plads til en snes gæster. Køkkenchefen er franskmand, og han har sammen med sin hustru åbnet restaurant og en riad, et lille hotel, med otte værelser. Der er kun én menu, som skifter hver aften, og maden er fransk med et marokkansk twist. Bordbestilling er nødvendig. www.casalalla.com
  • Kosybar: En trendy bar og hyggeligt spisested i flere etager. Der er bar i den nederste etage, mens serveringen sker i de to øvre niveauer. De fleste foretrækker tagterrassen med udsigt over den gamle bydel. I vinterhalvåret kan man se de mange storke i deres reder på de omliggende hustage. Maden er marokkansk med asiatisk inspiration. Der er også japanske retter på menukortet. Place des Ferblantiers 47, Marrakech.

Guide til oplevelser i Palma de Mallorca

17-06-2015: Mallorca er en af danskernes foretrukne sommerferiemål, og skal du dertil, så smut forbi Palma de Mallorca. Læs artikel

Guide til forsmag på foråret i skønne storbyer

03-02-2015: Træt af det danske vintervejr? Her er fire skønne storbyer, hvor du kan få forsmag på foråret ikke langt fra kolde Danmark. Når rejsen ikke tager lang tid, har du mere tid til at slappe af og se byen. Læs artikel

Guide: Fem friske alternativer

17-08-2008: Ofte vælger vi det sikre og kendte, når vi leger storbyturister. Herunder bringer vi fem spændende alternativer, som er værd at tage med i overvejelserne. Læs artikel

Guide til en kulturoplevelse i svenske Karlskrona

06-02-2016: Gå på opdagelse i en ubåd, besøg Sveriges største trækirke, se den charmerende bydel og træd ind i Stortorgets mylder. Karlskrona er en flådeby bygget på en række øer i den svenske skærgård, og landets maritime historie spiller en vigtig rolle for byen. Læs artikel

Guide til storbyferie i Tokyo

24-10-2015: Tokyo er kendt for sine himmelhøje skyskrabere og nogle af klodens mest myldrende områder. Men verdens største by er mere end bare størst. Den er også hjemsted for urbane distrikter med intim stemning, afslappende oaser og arkitektoniske oplevelser. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...