Find mere om:
Guide til kultur og sport på Malta | rejser.guide.dk

En kæmpe salut for den lille middelhavsø

Selv om der på Malta lystigt fyres fyrværkeri af fra morgen til aften, er krudt og kugler en del af en landets mere dystre historie. Den lille middelhavsø er et oplagt valg, hvis man interesserer sig for krigshistorie eller gerne vil besøge Europas bedste dykkerspot.

Bang, bang, bang!

En række kæmpe knald bryder stilheden. Det er stadig morgen, men fra Sankt Elmo-fortet, som beskytter indsejlingen til hovedstaden Valettas havn, er man allerede i gang med dagens første kanonsalver.

Og sådan fortsætter det ugen igennem, både morgen, middag og aften. For med 37 fyrværkerifabrikker på den lille ø har man et særligt forhold til de lys- og lydeffekter, vi andre normalt forbinder med nytårsaften.

Og man benytter alle tænkelige lejligheder til at fyre af – religiøse fester, kanonsalutter på flere af dagens runde klokkeslæt og internationale fyrværkeri-festivaler. Affyringsramperne ser man overalt ved havneanlæggene, og ofte akkompagneres aftenmenuen under åben himmel på en af fortovsrestauranterne med farvestrålende shows. Kedeligt er det ikke.

B972060560Z.1_20150820170225_000+G8RN9GAR.2-0.jpg

En blodig historie

De mange brag er ikke fremmede for malteserne, men førhen var baggrunden noget mere alvorlig. I 1565 blev Malta angrebet af 30.000 osmanniske soldater, der belejrede Valetta i månedsvis. I 1798 erobrede Napoleon øen, og to år senere udslettede Lord Nelson mere eller mindre den franske flåde, så Napoleon blev tvunget til at overgive øen til englænderne.

Oplev historien gennem Maltas fantastiske arkitektur

Maltas centrale placering i Middelhavet betød, at øen under Anden Verdenskrig havde stor strategisk betydning. Derfor blev Malta i 1942 angrebet af tyske fly, der 154 dage og nætter i træk bombarderede øen. Malteserne gennemlevede ufattelige lidelser, og en række museer belyser øens historie i første halvdel af 1940’erne. Anden Verdenskrigs-aficionados kan få lang tid til at gå på Malta – man kunne eksempelvis besøge Malta at War-museet i Birgu. Museets trappe fører ned til de gamle beskyttelsesrum, som byens indbyggere under krigen huggede ud i den porøse sandstensundergrund. Der er lavt til loftet, så man skal iføres beskyttelseshjelme.

Her kan man levende forestille sig, hvor klaustrofobisk stemningen måtte have været, mens bomberne eksploderede udenfor, og hundredvis af civile var stuvet sammen i de smalle gange. Indgangens grundplan er lavet i et zigzag-mønster, så lufttrykket fra de detonerende bomber blev mindsket, og da disse faldt uden ophør gennem flere måneder, valgte de mest energiske familier, at hugge deres egne private ”bolig” ud i undergrunden. Rundt om et hjørne dukker en primitiv fødestue op, og ved siden af ligger en fem kvadratmeter stor operationsstue og vidner om menneskets selvopholdelsesdrift. Malteserne holdt ud, og befolkningen modtog siden Skt. Georgskorset af den engelske konge for sit mod.

B972060560Z.1_20150820170225_000+G8RN9GAK.2-0.jpg

B972060560Z.1_20150820170225_000+G8RN9G8B.2-0.jpg

Andre spændende museer med fokus på Anden Verdenskrig er National War Museum ved St. Elmo-fortet, Malta Aviation Museum, der er indrettet i en gammel RAF-hangar samt de underjordiske Lascaris War Rooms, der fungerede som hemmeligt hovedkvarter for de allierede tropper, der invaderede Sicilien.

Rundt på cykel

Med 27 kilometer fra Maltas nord- til sydspids er afstandene så små, at man kan vælge at udforske øen på cykel. Umiddelbart ikke noget oplagt valg, for maltesiske bilister kører stærkt, og vejene er ofte smalle, så en god idé kan være at leje mountainbikes. På en tur gennem Valetta kan man være i nogenlunde sikkerhed i den bus-bane, der er forbeholdt cykler og offentlige transportmidler – dog benytter de mest utålmodige bilister banen til heftige overhalinger af den øvrige bytrafik. Det kan derfor anbefales at tage sin mountainbike off-road, for her kommer cyklen virkelig til sin ret og samtidig åbner landskabet op for stor skønhed.

B972060560Z.1_20150820170225_000+G8RN9G8D.2-0.jpg

Umiddelbart er Malta ikke nogen frodig ø, men på en cykeltur langs øens vestkyst åbenbarer det ene flotte sceneri sig efter det andet. Ved Den Blå Grotte rejser den 20 meter høje klippebue sig lodret i det azurblå hav. Længere oppe langs kysten ved Ghar Lapsi, sidder de lokale på frokostrestaurant eller dykker i det klare vand, hvor farvestrålende fisk svømmer rundt.

Svøm på opdagelse i havets mørke katedraler

Malta regnes for at være Europas bedste dykkerspot, og gæster kommer fra hele verden for at tage på opdagelse i de undersøiske klippehuler, se blæksprutter, papegøjefisk og barracudaer samt udforske vragene fra sunkne skibe og nedskudte krigsfly.

Ud over mountainbiking og dykning er klippeklatring, vandring, sejlsport og kajaksejlads nogle af de mest populære aktiviteter på Malta. Kommer man til øen for at dyrke sport, er der masser af muligheder, og alt ligger inden for rækkevidde.

På bondegårdsferie

Maltesernes spisekammer ligger lige uden for døren. På bakkeskråningerne gror vinstokkene, og øens vintradition er mere end 3.000 år gammel. I havet fanges tun, der er så velsmagende, at den eksporteres til Japan, hvor man laver sushi af den, og både den lokale olivenolie samt timianhonning er kendt verden over.

Efter selvstændigheden i 1964 har man med stort held bevæget sig væk fra den engelskprægede madtradition med fokus på blandt andet fish & chips samt toast og baked beans. På Maltas naboø, Gozo, finder man Ta’ Mena, der er et privatejet landbrug med speciale i agri-turisme, og tager man færgen til Gozo, kan man leje en jeep og køre på opdagelse.

»Her kommer gæster og bor op til en uge ad gangen,« fortæller Joseph, der er Ta’ Menas daglige leder. Her er danskernes favorit-ferieøer

»Man indkvarteres i komfortable boliger, og tidligt på dagen er der fælles morgenmad. Herefter følger mange med i marken, og hvor nogle tager del i vinhøsten, fodrer børnene de forskellige husdyr, mens andre samler oliven ind og presser dem. Men der er ingen arbejdstvang for vores gæster,« siger han smilende.

Både ved frokosttid og om aftenen hjælper alle med til at forberede det fælles måltid, og alle spiser naturligvis sammen. Et ophold giver både mulighed for afslapning i anderledes omgivelser, men det giver også et unikt indblik i en livsform, hvor man vægter at fremstille så forskellige produkter som vin, gedeost, olie, honning og marmelade helt fra bunden og på basis af egne råvarer.

Malta er meget mere end historie, aktiviteter og gastronomi. Malta er også stedet, hvor de gamle bymiljøer er så velholdte og autentiske, at en lang række Hollywood-film er optaget på øen. Malta er landet, hvor hovedstaden, Valetta, er udpeget til europæisk kulturby i 2018. Den prestigefyldte titel har betydet et kulturelt boom, så der afvikles stribevis af teaterforestillinger og koncerter i byen. Sidst, men ikke mindst, er det også i Maltas St. Johns Katedral, man kan se Caravaggios måske største mesterværk Johannes Døberens Halshuggelse.

Hundestræk på Malta

Det milde klima betyder, at Malta kan besøges hele året rundt. Og oplevelserne – de er talrige, og de er for alle sanser.

Fire råd til rejsen

  • Har man en uge til rådighed på Malta, er et besøg på naboøen Gozo et must. Her leves livet lidt roligere og – vil nogle påstå – mere stilfuldt. På Gozo er strandene ikke overfyldte, og man skal kigge langt efter diskoteker og shoppingcentre. Til gengæld finder man gamle fiskerlejer, sjældne oldtidsminder samt fantastiske dykkerspots, hvor vandet er krystalklart. Det er også på Gozo, man finder Ta’ Mena. En god måde at komme rundt på er med jeep, og en sådan kan lejes med eller uden chauffør. Priserne er absolut rimelige – det koster mellem 60 og 70 euro (ca. 450-520 kr.) pr. voksen for en hel dags ekspedition, hvor frokost, sightseeing og pause til dykning er inkluderet

www.visitgozo.com, www.tamena-gozo.com

  • Det kan være en stor mundfuld at sætte sig ind i Maltas lange og omtumlede historie. Men via en 5D-appetizer kan man få en særdeles underholdende introduktion til øens dramatiske fortid, og herefter kan man selv vælge ud og dykke ned i forskellige perioder eller temaer. I Valetta finder man to 5D-biografer, der dog ikke skal besøges, hvis man har dårlig ryg eller er nervøst anlagt. Et par briller sørger for de første 3D, mens de sidste to dimensioner udgøres af bevægelige sæder, der drejer rundt i takt til billederne på skærmen samt forskellige effekter som blæst, vandstænk og eksplosioner, der alt sammen giver en totaloplevelse.

www.timesofmalta.com, www.malta5d.com

  • Omgivet af vand er Malta en gammel søfartsnation, og havneanlæggene ved hovedstaden har både plads til skibsværfter, lystyachter og de krydstogtskibe, der dagligt anløber kajen ved Valetta Waterfront. Derfor rangerer et harbour cruise højt på listen over de mest populære ting, man kan opleve. Turene er af forskellig varighed, men standardturen tager halvanden time, og der kan købes kølige forfriskninger om bord på båden. Acceptér ikke nødvendigvis det første tilbud på en billet – med lidt forhandling kan man komme væsentligt ned i pris.

www.captainmorgan.com

  • Cykler kan lejes hos Jack Schiavone, der har sin butik i San Gwann. Jack er selv aktiv cykelrytter, og han har blandt andet repræsenteret øen ved Commonwealth Games, så han ved, hvad han har med at  gøre. Til landevejene kan man leje både aluminium- og carboncykler, men Jack Sciavone anbefaler turister at vælge mountainbikes, og han er klar med  ruteforslag til ture rundt på øen.

www.thecyclistmalta.com

Rejsen dertil

B972060560Z.1_20150820170225_000+GUDN9LNH.1-0.png

  • Med bil: Har man tid og energi til den lange køretur, kan man via Sicilien komme til Malta med Directferries. Den cirka 90 kilometer lange sejltur er overstået på blot halvanden time. Vær opmærksom på, at man har venstrekørsel på Malta, og at bilister generelt kører tæt og stærkt. www.directferries.com

  • Med fly: Der er flere flyforbindelser mellem Danmark og Malta. Fra Billund opererer Ryan Air, mens Norwegian flyver direkte fra København og Aalborg. Fra lufthavnen på Malta tager det blot 20 minutter at køre til Valetta.

Nyhed: Overskuelige glæder

18-06-2008: En svømmetur om morgenen, kultur og historie før frokost, daseri i spaen eller ved poolkanten, eller måske skal golfkøllerne svinges inden en stille drink før middag? Malta har det hele - og lidt til. Læs artikel

Guide: Udforsk de ukendte sider af Kos

02-09-2013: Kos har sat gang i en større makeover, der skal vise, at det græske øhavs festfavorit byder på meget mere end technorytmer og tømmermænd. Explorer satte kursen mod øen nær Tyrkiets vestkyst for at udforske de sider, der hidtil har levet en skyggetilværelse. Læs artikel

Guide: Travle storbyboere søger eksil i det glemte Algarve

16-03-2013: På Portugals utæmmede Algarvekyst finder du Pedralva. Byen giver nyt liv til stressede storbymennesker, som vil tage et par skridt tilbage i tiden og slukke mobilen til fordel for et par dage med vandreture langs Portugals klippeklædte vestkyst, cykelture i bakkerne og surf i Atlanterhavets bølger. Læs artikel

Anmeldelse: Charterparadis i Caribien

20-10-2009: Engang gik danskernes charterferie til Mallorca. Så kom Gran Canaria, og senest er Thailand blevet et hit. Næste stop kan blive Den Dominikanske Republik. Læs artikel

Guide til Cuba som charterdestination

04-03-2016: I feriebyen Varadero på Cubas nordkyst findes et ægte solferie-paradis, der konstant vokser sig større og større. Men hvordan er det egentlig at tage på solferie midt i det gamle Cuba? Jyllands-Posten har afprøvet Cuba som charterdestination. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...