Find mere om:
Børnefamiliens paradis | rejser.guide.dk

Børnefamiliens paradis

Cowboys og indianere, sandslotte i vandkanten, adrætte delfiner og piratpapegøjer. Mallorca indbyder til sjov ferie for børn, forældre og bedsteforældre.

Jeg væltede farmor i vandet,« griner Karoline, da hun kommer løbende nede fra strandkanten med farmor i hælene.

06122012 Mallorca  Spanien.jpg

Baby-Liva sover i parasollens skygge. Vi er taget tre generationer på tøsetur: mor på barsel, farmor på pension, Karoline på knap tre år og Liva på to måneder. Far er efterladt hjemme på arbejdsmarkedet, hvilket ikke skal stoppe mor, børn og farmor i at nyde tiden sammen. Mallorcas 27 grader i oktober er et behageligt skift fra det danske efterår, og efter det første døgns rejse-strabadser, føles liggestolen som himmerige.

Med hyphest og vogn

Vi er landet i Alcúdia i Mallorcas nordøstlige hjørne. Her byder øen på over 10 km flade, børnevenlige sandstrande i kontrast til de dramatiske klippestrande længere mod syd.

Byerne Polença, Alcúdia og Can Picafort er fyldt med fristelser til familierne: Det er let at finde legekammerater på stranden, der er flere offentlige legepladser, og i Alcúdia vrimler gaderne med hestevognstaxaer. Vi beslutter at prøve sidstnævnte, og føler os som ægte turister, da vi sidder i en hestevogn på sightseeing med en jublende treårig.

»Hvis ikke jeg skulle tage sådan en tur, når jeg er på ferie med børnebørnene, hvornår skulle jeg så?« siger farmor.

Kusken Pedro og hesten Maria kører os en tur til den gamle del af Alcúdia, som er Mallorcas ældste by, bygget af romerne i 123 f.Kr. Den centrale del bag de befæstede bymure kan kun nås til fods, men hestevognsturen giver et fint overblik. En halv times rundtur koster 28 euro (ca. 210 kr.) og er lige, hvad en treårig kan holde til.

Både fugl og fisk

Mange børnefamilier kan få en hel uge til at gå på stranden og i hotel-poolen på børnenes præmisser, men vi vover os udenbys i lejet bil til Marineland sydvest for Palma.

Her er imponerende shows med jonglerende søløver, akrobatiske delfiner og humoristiske papegøjer.

Den treårige er dog mere imponeret af den store balje popcorn, som hun har tigget sig til. Slangerne i krybdyrhuset vækker ærefrygt, ligesom hajerne og de store dragefisk i akvariet. Men det, der står tilbage efterfølgende, er besøget i den store voliere:

lama-mallorca.jpg

»Den frække, sorte fugl ville spise min klapvogn,« fortæller hun bebrejdende om en stor, fasanlignende fugl, der, trods sin status som truet dyreart, var meget nærgående.

Entréen til Marineland koster 23 euro (ca. 170 kr.) for voksne og 17 euro (ca. 130 kr.) for børn over to år. Med en indlagt middagslur kan besøget underholde en hel dag.

Maden i Marineland er kedelig cafeteria-friture, men i ugens løb finder vi ud af, at det ikke er madens kvalitet, der afgør, om måltiderne bliver en succes.

Leg til maden

For fire år siden var vi gået langt uden om en restaurant med en lille hoppeborg og en automatisk bil, flyvemaskine og hest. Men man får nye prioriteter, når man spiser med børn. Restaurante El Toro i Calle de la Astoria i Port d’ Alcúdia har for alvor forstået at skabe rammerne for en god middag med børn. Her kan vi endelig læne os tilbage og nyde lækre tapas og vin i fred.

Det står i skarp kontrast til hotellets buffet, som medfører, at de voksne aldrig sidder ned på samme tid. Så to gange i ugens løb vælger vi at hente aftensmad fra den lokale, italienske restaurant, D’on Vito Trattoria, til omtrent samme priser som hjemme. Det er langt mere afslappende at kunne spise i ro og mag på altanen og amme i fred. Dog med et noget larmende show nede ved hotellets poolområde.

»De spiller musik for mig,« siger Karoline glad og tilføjer: »Men hvad er det for noget vrøvle-dansk?«

Musik er også en af hovedingredienserne i den dag, der viser sig at blive ugens højdepunkt.

Moderne grisefest

»Rolling, rolling, rolling on the river ...« synger Felipe med krigsmaling på kinderne, iklædt indianerdragt, mens prærievognen bumler hen ad jordvejen gennem idylliske pinjelunde. Ved siden af ham sidder Jaume med frynser på bukserne og cowboyhat. Et par franske turister synger med, og Karoline og en anden lille pige klapper begejstrede.

Ved siden af vognen rider de mere modige gæster på hesteryg. Vi har valgt prærievognen "Sangriaekspressen", hvor klapvognen med en sovende Liva kan stå i midten ved siden af den store dunk med sangria.

Vi er på besøg på Rancho Grande, der ligger i den nordøstlige del af Mallorca ikke langt fra Alcúdia. Vi er blevet hentet på hotellet og kørt til ranchen, men det er også muligt selv at besøge stedet. Eftermiddags- og aftenarrangementet med hestevognstur og middag koster 47 euro (ca. 350 kr.) pr. voksen og 32 euro (ca. 240 kr.) pr. barn.

Og selv om det ved første øjekast ligner en turistfælde, er Rancho Grande et besøg værd. Inden vi drager på tur i prærievognen, har vi set mange forskellige dyr på nært hold i ranchens mini-zoo, blandt andet lamaer, en gris med pattegrise, strudse, kaniner, papegøjer og kalkuner. Der er også en legeplads, som vækker jubel hos de yngste.

Det er stemningen på ranchen, der gør dagen til en god oplevelse. Medarbejderne er meget lidt selvhøjtidelige og har det tydeligvis sjovt med hinanden og deres job. Indianeren Felipe udstiller sin selvironi, da han efter grill-middagen underholder med guitaren i den lune sommeraften, mens gæsterne drikker sig mod til den efterfølgende linedance:

»Jeg er en spanier klædt ud som indianer, og nu vil jeg gerne synge noget Pink Floyd for jer. Jeg ved godt, det virker lidt skizofrent.«

Vi er først tilbage på hotellet kl. 22, så det er en lang dag for den treårige. Men det er en glad, lille pige, der udmattet efter en hel aftens dans går omkuld uden kamp.

Mallorca virker til formålet

Da firkløveret vender hjem til Danmark, har de voksne ikke fået læst en eneste side i de medbragte bøger.

De største udfordringer har været rejsen ud og hjem, og ugen har været pakket med is, heste, sand og vand, der har dannet rammen om vaskeægte kvalitetssamvær. Dommen fra den treårige er da heller ikke til at tage fejl af, da vi ser far i lufthavnen:

»Far, far, jeg har rørt ved en slange. Og jeg har kørt i hestevogne. Og jeg har fået en papegøje. Næste gang vi skal til Mallorca, må du også gerne komme med.«•

Rejsen dertil

  • Fly: Der er flere udbydere af charterrejser til Mallorca, f.eks. Star Tour, Apollo og Spies. Man kan også være heldig at finde billige rutefly fra f.eks. Ryanair, SAS, Airberlin eller Iberia. Flyveturen tager tre timer.
  • Bil og færge: Der er godt 2.000 km fra København til Barcelona, hvorfra der går en færge til Palma.
  • Morgenavisen Jyllands-Posten var inviteret af Star Tour.

Råd til rejsen

  • Solcreme: Selv om baby aldrig kommer ud i solen, er der genskin fra vand og sand. Så husk solfaktor 50 på den sarte babyhud, og slip for den dårlige samvittighed, som vi oplevede ved at have solskoldet den mindste i skyggen.
  • Klapvogn: Lån eller invester i en klapvogn, der vejer højst 8 kg. Så må du have den med ud til flyet i Kastrup og slipper for at bære rundt på et barn i lufthavnen. Men vær opmærksom på, at både i Palma og Kastrup Lufthavn får du først klapvognen udleveret på bagagebåndet. Derfor er det smart også at have en bæresele til de helt små børn.
  • Lejebil: Mange skønne steder på Mallorca kan kun nås i bil. Spar tid og penge ved at bestille bilen hjemmefra. Samtidig er du sikker på at få børnesæder i den rette størrelse. Vi søgte via www.mallorcacar.com efter firmaer med de bedste priser og henvendte os derefter direkte til firmaet og fik en lidt bedre pris. Vi betalte 94 euro (ca. 700 kr.) for en bil i B-klassen (f.eks. VW Golf) i to dage inkl. fuld forsikring og to børnesæder. Det er også muligt at leje en tilsvarende bil en hel uge og hente og aflevere den i lufthavnen for ca. 300 euro (ca. 2.250 kr.).

Nyhed: Mallorca i børnehøjde

23-07-2010: Mormor og morfar tog familien med til Mallorca. Det kostede, men det var pengene værd. Læs artikel

Guide til oplevelser i Palma de Mallorca

17-06-2015: Mallorca er en af danskernes foretrukne sommerferiemål, og skal du dertil, så smut forbi Palma de Mallorca. Læs artikel

Nyhed: Et par timer i Mallorcas paradis

17-11-2010: Frokost på luksushotellet La Residencias terrasse er en oplevelse til overkommelig pris. Læs artikel

Anmeldelse: Mallorca på to dage

28-10-2009: Explorers medarbejder skyndte sig at se så meget som muligt. Læs artikel

Guide: Mærk historiens vingesus på Mallorca

12-05-2015: Mallorca er foruden solskinstimer rig på historiske bygninger og anekdoter fra fortiden. Den spanske ø indbyder derfor til at gå på jagt efter historien – i klostret, hvor komponisten Chopin opholdt sig i tre kolde vintermåneder, i en majestætisk katedral og i dunkle drypstenshuler. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...