Find mere om:
Guide: Mærk historiens vingesus på Mallorca | rejser.guide.dk

Guide: Mærk historiens vingesus på Mallorca

Mallorca er foruden solskinstimer rig på historiske bygninger og anekdoter fra fortiden. Den spanske ø indbyder derfor til at gå på jagt efter historien – i klostret, hvor komponisten Chopin opholdt sig i tre kolde vintermåneder, i en majestætisk katedral og i dunkle drypstenshuler.

Den varme turistbus møver sig sirligt ad snoede veje langs en bjergskråning på Mallorca. Hver gang bussen drejer i en ny retning, glider blikket automatisk mod den hypnotiserende horisont. Mod et imponerende blåt Middelhav, frodige bakker og et grønt kirkespir, der strækker sig i vejret og markerer byen Valldemossa i landskabet.

Har man lyst til at opleve historiens vingesus på Mallorca, er den lille by et godt bud på, hvor bussen først skal køre hen. Mallorca er nemlig mere end en charterdestination med lækre bugter med plads til solbadning. På den spanske ø finder man flere historiske bygninger og landsbyer, der gemmer på historier fra fortiden.

Det grønne spir i Valldemossa er ”vartegnet for byen”, fortæller en guide i en skrattende mikrofon. Og stiger man ud af bussen og betragter den lille by fra afstand, er det svært ikke at lade den spanske charme krybe under huden. For Valldemossa er rig på kringlede gader og huse i den varme gule farve, som kalk- og sandsten får efter år med bagende sol.

B971972788Z.1_20150507163250_000+GJUL2CTD.2-0.jpg

Går man i retning af det grønne spir, bliver man ledt mod klostret Sa Cartuja og den tilhørende kirke, der har en rosenhave som forhave. Snuser man ind, forkæler den søde duft fra roserne lugtesansen, og søger man væk fra turisternes småsnak, finder man let en plet i solen, hvor man kan nyde stilheden og udsigten til klostret med de store fortællinger.

B971972788Z.1_20150507163250_000+GPTL2MLU.2-0.png

Verdenskunstner i kloster

For at komme ind i klostret går turen igennem den tilhørende klosterkirke. Derfra kan man se ned igennem en lang gang med hvide vægge og vinduer, hvor sollyset kæmper sig vej. Det var i klostret, komponisten Frédéric Chopin boede i vintermånederne 1838-1839 med sin veninde Armandine Dupin, også kendt under synonymet George Sand.

B971972788Z.1_20150507163250_000+GBBL38TI.1-0.png

Klostret var indtil 1835 beboet af munke, der levede en asketisk tilværelse uden at tale med hinanden og med meditation som daglig beskæftigelse. Greven af Montenegro besluttede dog, at munkene skulle forvises, og senere blev klostret anvendt til privat udlejning. Chopin lejede sig ind i klostret sammen med George Sand, der var en moderne kvinde og havde to børn, som hun tog med sig til det ikke just børnevenlige sted. Den polsk-franske komponist skabte musikalske mesterværker under sit ophold, mens Armandine Dupin blev så betaget af den spanske ø, at hun senere skrev værket ”En vinter på Mallorca”.

Opholdet må have været en kold fornøjelse, fortæller guiden, for klostermure har ikke meget isolering, og værelserne var spartansk indrettede. På trods af at kunstnerparrets ophold manglede de spanske varmegrader, er det ikke svært at forestille sig, at udsigten til de mallorcinske marker og stilheden i klostret har været tillokkende for kunstneriske sjæle. Og for en overophedet turist er klostrets svalende temperaturer en kærkommen mulighed for at undslippe varmen for en stund.

Klostrets forskellige celler kan ses på turen rundt i den kolde murstensbygning, hvor man må dele pladsen med andre nysgerrige turister. Vil man forfølge Mallorcas historie, er det et vilkår, at andre har samme mission. Faktisk lægger 12 mio. besøgende vejen forbi øen hvert år – ikke kun for at slikke sol på stranden, men også for at se øens mange seværdigheder. Alligevel er det lille kloster med den store historie et besøg værd. For træder man ud på klostrets terrasse med appelsintræer, roser og en udsigt over bjerge, landsby og skov, vandrer tankerne let væk fra turisterne. Og går man væk fra klostret med en traditionel, spansk kartoffelkage i hånden og ind i byens små gader, er idyllen stadig intakt.

Majestætisk katedral

Fra den lille bjergby i højderne træder man direkte ind i storbyens travlhed, når man besøger Palma – Mallorcas største by. Her blander et virvar af sprog sig med klapren fra hove, når hestevogne med turister drøner forbi.

Stolthed og fordom på Mallorca

Som en mastodont hæver den berømte katedral sig over byen i brændte sandfarver, nærmest vågende over hav og by. Katedralen ligger sammen med med den ældste bydel i Palma og har ved sin side paladset Almudaina, der skulle være den officielle bolig for kongefamilien. De holder dog efter sigende til et andet sted på øen – forståeligt nok, for pladsen ved katedralen er ikke ligefrem et roligt sted for royale. Her myldrer turister rundt i varmen blandt gademalere.

B971972788Z.1_20150507163250_000+GJUL2CTF.2-0.jpg

Indefra er katedralen lige så imponerende som sit ydre. I begge ender leger solen med de farvede vinduer i mosaikmønstre og skaber et dovent lys i kontrast til den skarpe sommersol udenfor. Den verdensberømte spanske arkitekt Antoni Gaudi stod for at lave en imponerende baldakin i kirkens ene ende. Baldakinen ligner ved første øjekast en uro i overdimensioneret størrelse, dekoreret med et ikon af Jesus på korset og 33 lys.

Efter sigende rejste kunstneren dagen efter opførelsen af baldakinen af nervøsitet for, at det store værk ville styrte mod jorden. Baldakinen er dog stadig tilbage i kirken, hvis opførelse begyndte i 1300-tallet og varede frem til 1601. En langstrakt bygningsperiode, der har betydet, at kirken har været under indflydelse af mange forskellige tidsperioder. Og i 1851 resulterede et stort jordskælv i, at den ydre facade måtte istandsættes påny.

Fra katedralens store, åbne plads går turen videre gennem snoede gader til byens jødiske kvarter. Her er det let at få hold i nakken, for en lokal lov sikrer, at facaderne bliver bevaret. Derfor er det tillokkende at kigge opad og studere bygningsfacaderne, som alle er forskelligartede, originale og udsmykkede.

Cykelferie på Mallorca: Se 5 gode stop på cyklernes ø

Vil man søge væk fra turistmængden i de små gader, er indendørsmarkedet ved Placa del Oliva et godt bud. Markedet er ikke for sarte næsebor, for når man træder ind over dørtærsklen til markedet, er lugten af fisk og skaldyr overvældende. Blæksprutter, krabber og fisk ligger på rad og række, og de spanske gloser flyver over disken, når lokale gør en god handel.

I næste afdeling får næseborene fred, for her ligger bunker af frugt og længere ad de mange gange med mad hænger sortfodsskinker og pølser klar til at blive transformeret til tapas.

Historien dryp for dryp

Chopin, katedraler og ældgamle stræder er gode eksempler på, at der skam er historie at forfølge på den spanske ferie-ø. Men vil man helt tilbage i tiden – til dengang øen var uberørt, gør man det bedst i de såkaldte Dragegrotter. At træde ned i grotterne føles som at gå ned i en underjordisk verden, hvor de lange drypsten har skabt en verden af spidse formationer. Luftfugtigheden gør huden klam, og på turen igennem grotterne kan man nyde synet af blikstille, underjordiske søer.

Som afslutning på ruten i hulerne tager man som besøgende plads på en tilskuerrække med udsigt til en større underjordisk sø.

Her sejler robåde, og blandt dem er én, hvor musikere spiller klassisk musik. Igen udfordres indlevelsen i det mørke rige af den sagte mumlen fra medturister, klik fra kameraer og formaninger fra en mekanisk stemme fra en højtaler om ikke at bruge blitz.

B971972788Z.1_20150507163250_000+GJUL2CTN.2-0.jpg

Alligevel må man – der i mørket og de fugtige omgivelser – give sig hen. Til tanker om dengang grotten i ro og mag udformede sig selv, dryp for dryp uden menneskelig indblanding. På mange måder en kontrast til nutidens scenarie, men ikke desto mindre en tankevækkende oplevelse af naturens evne til i stilhed at udforme et eventyrlandskab.

Mallorca er derfor ikke kun ensbetydende med dovne dage i vandkanten – selv om dette bestemt også er et plus ved øen. Øen byder nemlig på mere. Det kræver, at man forfølger historien, sætter fantasien i sving og nyder dryppende drypsten, et køligt kloster og en majestætisk katedral.

4 råd til rejsen

  • Galleriejerne Patricia og Thomas Asbæk forelskede sig år tilbage i Mallorca. En forelskelse så dyb, at de besluttede sig for, at de ikke længere kun ville have galleri i Danmark. Tværtimod besluttede de sig for, at tiden var kommet til at etablere et galleri på den spanske ferie-ø. I den lille by Andratx opførte de galleriet CCA med udsigt over byen og en tilhørende idyllisk appelsinlund. Galleriet huser ”Kunsthalle” med tre-fire årlige skiftende udstillinger, en afdelingen dedikeret til spansk kunst og en permanent udstilling. Har man lyst til at gå på opdagelse i installationskunst, fotografer og malerier, er det danskejede galleri et oplagt udflugtsmål, når lysten til kunst og kultur melder sig.
  • CCA Andratx - C/ Estanyera 2 – 07150 Andratx
  • Er lysten til historiske oplevelser stadig ikke blevet mættet, er det bestemt værd at besøge den lille stationsby Sóller. Her kan man drikke et friskpresset glas appelsinsaft og se den gamle banegård, hvor charmerende, gamle togvogne venter på at tage turister med på tur. Det er desuden værd at forhøre sig, om der er marked i byen på besøgsdagen.
  • Den gamle borg Castell de Bellver er med sin runde form unik i byggestilen og har, siden den stod færdigt i 1309, tjent forskellige formål. Blandt andet tog kong James II ophold i borgen for at undslippe pest på fastlandet, og siden har borgen blandt andet været brugt som fængsel. Borgens navn betyder ”den fine udsigt”, og det er der god grund til. Her kan man nemlig i ro og mag nyde synet af den pulserende by Palma på afstand.
  • C/. Camilo Jose Cela, s/n, 07015 Palma de Mallorca
  • Nyd naturen og tag vejen til udsigtspunktet Cap de Formentor, som man ikke skal have højdeskræk for at besøge. Udsigten er intet mindre end imponerende, og snoede veje med ivrige cykelrytter kan ses på lang afstand sammen med grønne, frodige bjerge og et bølgende hav.

Rejsen dertil

  • Fly: Flere flyselskaber flyver til Mallorca, blandt andet Norwegian og SAS. Priser fra ca. 3.000 kr. tur/retur i midt juli pr. person.
  • Pakkeløsninger: Startour, Spies og Kulturrejser Europa er nogle af de rejseselskaber, der tilbyder pakkeløsninger til Mallorca. Priser fra ca. 10.000 kr. for to voksne i en uge i juli med fly og hotel.
Jyllands-Posten var inviteret af Kulturrejser Europa

Guide til oplevelser i Palma de Mallorca

17-06-2015: Mallorca er en af danskernes foretrukne sommerferiemål, og skal du dertil, så smut forbi Palma de Mallorca. Læs artikel

Guide: I Spies' fodspor på Mallorca

30-09-2011: Selv om der er sket meget siden grisefesterne på Mallorca, mærkes Simon Spies' ånd stadig. Læs artikel

Guide: Til audiens i Bulgarien

17-05-2015: En rumænsk dronning tabte bogstavelig talt sit hjerte til Bulgarien, et vidtstrakt Sortehav og en bugnende blomsterhave i byen Balchik. Haven er dog ikke den eneste attraktion i den lille bulgarske havneby. Læs artikel

Guide: Jordan er Mellemøstens røde perle

18-05-2014: Jordan har både Det Røde Hav og Det Døde Hav, selv om landet hovedsageligt består af ørken og klippeformationer. I ørkenen gemmer sig fascinerende oldtidsbyer og beduinlejre, som kan give charterferien et strejf af kultur. Læs artikel

Guide til charterperlen Menorca

03-03-2012: Mens Ibiza og Mallorca tager sig af masseturismen, lever Menorca sit eget tilbagelænede liv. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...