Find mere om:
Under hver anden kender deres pakkerejsegaranti | rejser.guide.dk

Under hver anden kender deres pakkerejsegaranti

Fire ud af ti danskere aner ikke, hvad pakkerejsegarantien er, og hver fjerde er ikke klar over, hvornår de er dækket ind, viser en ny undersøgelse fra Apollo.

Pakkerejsegarantien er ikke noget, der fylder meget i danskernes bevidsthed, når de skal booke deres rejse til udlandet, og det er kun en ud af ti, der udelukkende bestiller ferier, hvor de er sikre på at være dækket af garantien.

Samtidig ved hver fjerde ikke, hvad den dækker over, og 40 pct. er slet ikke klar over, hvad pakkerejsegarantien er, viser en ny undersøgelsen fra Apollo.

Og det kan være et problem, mener Birgitte Fjeldort, der er administerende direktør i Rejsegarantifonden.

»Mange risikerer at miste penge, fordi de ikke er klar over, hvad pakkerejsegarantien dækker over, når de bestiller deres rejse,« fortæller hun.

Pakkerejsegarantien, der gør, at man har ret til at få sine penge retur ved konkurser eller aflysninger, dækker nemlig kun, når fly og hotel er booket ved samme udbyder i en dansk etableret virksomhed. Ellers er garantien noget, man aktivt skal tilkøbe, fortæller hun.

Uklarhed om rettigheder ved køb af flybilletter online

Blandt den yngre del af befolkningen er kendskabet til pakkerejsegarantien endnu lavere. Her svarer tre ud af fire af de 18-21-årige, at de ikke ved, hvad pakkerejsegarantien er, mens det blandt de 22-29-årige er 59 pct., der ikke ved det.

Forvirrede forbrugere

Det kommer ikke bag på administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening Lars Thykier.

»Det har længe været et problem. Folk kan ikke gennemskue, hvornår de er dækket af garantien. For selv om man har købt både billet og booket hotel gennem flyselskabets hjemmeside, er man ikke nødvendigvis dækket, hvis man f.eks. har betalt to gange til, hvad der viser sig at være to forskellige udbydere, nemlig flyselskabet og hotellet. Og det bliver mange forbrugere forvirrede over,« forklarer han.

Det blå kort gør forsikringen dyrere

Et andet problem er, at det kan være svært at gennemskue, om rejseselskabet er dansk registreret.

»Selv om hjemmesiden ender på dk, og teksten står på dansk, kan det alligevel være et udenlandsk rejseselskab, der er tale om,« fortæller han.

Køb dansk

Er selskabet udenlandsk, er man heller ikke dækket af pakkerejsegarantien, selv om rejsen er købt som pakkerejse.

»Har du fundet flybilletten hos et udenlandsk registreret rejsebureau, og den samme rejse virkelig ikke kan købes hos et dansk etableret rejsebureau, så er mit råd at købe rejsen på et internationalt kreditkort (f.eks. Master Card, red.) og ikke et Visa Dankort. Så har man i det mindste en chance for at få pengene tilbage, hvis flyselskabet går konkurs«, forklarer Lars Thykier.

Den mulighed findes dog kun, hvis kreditkortudbyderen tilbyder en såkaldt ”chargeback-mulighed", hvilket betyder, at kreditkortselskaberne giver mulighed for at få pengene tilbagebetalt.

»Det er forskelligt fra kreditselskab til kreditselskab. Så husk at tjekke, hvad dit kreditkort giver mulighed for,« understreger han.

Skulle det ske, at flyselskabet går konkurs, er det dog kun pengene for flybilletten og ikke for det hotel, man eventuelt har booket og betalt på den destination, man skal flyve til, der bliver refunderet.

Forsikringer - de bedste tips 

Netop derfor vil Birgitte Fjeldort fra Rejsegarantifonden anbefale, at man køber pakkerejser hos en dansk etableret virksomhed.

»Ulempen ved den form for pakkerejser er selvfølgelig, at det kan være dyrere, end hvis man sammensætter sin rejse på nettet, eller køber den hos en udenlandsk virksomhed. Men til gengæld er man meget bedre stillet i tilfælde af aflysninger og konkurser,« fortæller hun.

Hvad er en pakkerejse:

  • En pakkerejse er en rejse, der inkluderer to komponenter. Det kan være fly og hotel, men det kan også være kør selv-ferie med færgebillet eller leje af feriebolig og billeje.
  • Det er nok at købe en overnatning sammen med en anden komponent, for at det kan kaldes en pakkerejse.

Hvornår dækker pakkerejsegarantien:

  • For at pakkerejser er omfattet af pakkerejsegarantien, skal den være købt som pakkerejse og være betalt og indgået med en rejseudbyder, der er registreret i Rejsegarantifonden i Danmark.
  • Det behøver ikke være påført fakturaen, at du er omfattet af fondens dækning, hvis betingelserne ovenfor er opfyldt.
  • Hvis flybilletten er købt separat, er du kun dækket, hvis du har købt en konkursdækning, og kun hvis flybilletten er til privat brug. Konkursdækning koster 20 kr. pr. person og vil være påført billetten eller fakturaen.

Kilde: Rejsegarantifonden

Nyhed: Køb ferien på auktion - spar en tredjedel

27-01-2010: Er charter ok? Kan du rejse med kort varsel? Her er de billige rejse-auktioner. Læs artikel

Nyhed: Sommerferien bliver billigere

02-12-2009: Finanskrise, russiske turister, der bliver hjemme, og billigere flybrændstof får charterselskaberne til at sænke priserne med 6-7 pct. til næste år. Læs artikel

Nyhed: Din charterrejse bliver endnu billigere

08-10-2009: Finanskrisen tvinger nu rejseoperatører og hoteller i Europa til at sætte priserne ned, så charterrejserne til sommer bliver endnu billigere end i år. Læs artikel

Nyhed: Nedtur gør ondt på charterbranchen

07-09-2009: Kunderne køber senere, fordi de vil se tiden an. Masser af billige tilbud i lavsæsonen. Fortsat mange rejser til Thailand. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...