Find mere om:
Guide til alternative oplevelser på Kreta | rejser.guide.dk

Kreta med ekstra kræs

Den græske ferieø Kreta har i årtier været blandt danskernes feriefavoritter – og lad det være sagt med det samme: Intet sted på Kreta er uopdaget. Hvor de fleste turister søger mod vestsiden af Kreta, så er der mere stille på øens østlige del. Her kan du gå på opdagelse på de spedalskes ø, de riges sandstrand, de lokales landsbyer og den uundgåelige klassiker Knossos.

Lad det være sagt med det samme: Intet sted på Kreta er uopdaget. Er det en ægte Robinson Crusoe-oplevelse, du drømmer om, så kommer du 40-50 år for sent, men du kan stadig opleve den ægte græske charme kombineret med god mad og godt vejr på Kreta.

Hvor de fleste turister søger mod vestsiden af Kreta, så er der mere stille på øens østlige del. Her kan du gå på opdagelse på de spedalskes ø, de riges sandstrand, de lokales landsbyer og den uundgåelige klassiker Knossos.

De spedalskes ø

B972281461Z.1_20160506084057_000+GTRT0225.1-0.jpg

Officielt er navnet Kalydon, men ingen kalder den lille, forladte klippeø ved andet end dens italienske navn fra middelalderen: Spinalonga.

Her byggede italienerne et solidt fæstningsværk, som delvist stadig står, og som blander sig med bygningerne fra øens seneste beboede periode, der sluttede for 40 år siden.

Det var i begyndelsen af 1900-tallet, at deportationen af de første spedalske til Spinalonga fandt sted. Her blev de syge isoleret under kummerlige forhold, og de slap først væk, da kuren mod spedalskhed blev opdaget.

Deres historier har inspireret forfatter Victoria Hislop til bestselleren “Øen”, som du endelig må tage med som læsestof. Bogen er solgt i 1,5 mio. eksemplarer i Storbritannien alene, oversat til 20 sprog og er blevet til en populær serie i 26 afsnit på græsk tv.

Så det er ikke kun udenlandske turister, der valfarter til den lille ø for at forstå historien. Grækerne selv er også flittige gæster, og alle voksne betaler to euro (ca. 15 danske kroner) i entré, mens børn er gratis.

Knossos

B972281461Z.1_20160506084057_000+GTRT023V.1-0.jpg

Hvis det på nogen måde giver mening at tale om "obligatorisk pensum" på en ferierejse, så er Knossos det ene punkt på programmet, som ingen vil acceptere, at du springer over på en tur til Kreta.

Det er som at tage til Beijing uden at se den kinesiske mur. At besøge Cairo uden at se pyramiderne. Eller være i Berlin uden at indtage en curry wurst.

Knossos ligger i udkanten af Kretas hovedby, Heraklion. Området har været beboet i 8.000 år, og for rundt regnet 3.500 år siden satte de sig for at bygge et palads uden lige.

Det er ruinerne af dette mesterværk, der kan ses i dag. Et vældigt palads i flere etager, forbundet af høje trappegange og med lange korridorer, der ledte ind til en række små og store rum.

Det meste står, som det blev udgravet omkring år 1900. Enkelte dele af paladset er dog rekonstrueret, så selv det utrænede øje kan få et indtryk af forholdene.

Det koster seks euro (ca. 45 kr.) for voksne at få adgang, mens børn er gratis.

Elounda

B972281461Z.1_20160506084057_000+GTRT023F.1-0.jpg

Hvis du nogensinde har tænkt: “Cristiano Ronaldo ville da gerne møde mig”, så skal du søge mod Elounda. Det er her, de rige og berømte holder til, når de besøger Kreta, og listen rummer ikke blot fodboldspillere, men også nogle af musikkens største stjerner som Rihanna og Lady Gaga.

For ikke at tale om den stenrige saudi-arabiske kongefamilie, som også siges at tilbringe en del af sommeren her.

Den tidligere fiskerby har udviklet sig til øens eksklusive ferieby med dyre butikker og fine hoteller, og i havnen ligger dyre lystbåde side om side med de traditionelle græske blå-og-hvidmalede fiskekuttere.

Den store oplevelse er ”Pane Elounda”, den oprindelige landsby, som ligger få minutter herfra. Det er et eksempel på en autentisk kretansk by med flere hundrede år gamle huse, hvoraf nogle står nyrestaurerede, andre helt forfaldne.

En lokal taverna byder på lidt mad og drikke, og landsbyens ældre damer vil tilbyde dine børn småkager og vindruer. Det er helt igennem hyggeligt.

Landsbyerne

B972281461Z.1_20160506084057_000+GHPT1MCO.1-0.jpg

Væk fra al virakken med kendte, kongelige og almindelige turister ligger Kretas små, traditionelle landsbyer. Lad lejebilen stille og roligt arbejde sig op ad de snævre bjergveje, der knap er brede nok til, at to biler kan passere hinanden.

Her findes det ægte Kreta i overmål, og landsbyer som Fourni og Kastelli har ikke attraktioner, der giver dem plads i guidebogen. Men disse traditionelle kretanske landsbyer giver til gengæld et indtryk af dagliglivet for den del af øens befolkning, som ikke krydser veje med turisterne.

De lokale samles i skyggen fra kirken og udveksler historier om dagens store og små begivenheder. Stop her for en kop stærk, grumset græsk kaffe, og hvis du lever efter princippet ”skik følge eller land fly”, så skal der lidt af det lokale ildvand, raki, i glassene ved siden af.

Til alt held smager det ikke forbløffende godt, for der skal ikke mange glas af den lokale brændevin i blodet, før bilkørsel er både ulovligt og decideret farlig på bjergvejene.

Til gengæld er det så tæt på det ægte Kreta, du kan komme.

Her skal du bo

B972281461Z.1_20160506084057_000+GJVT0EA9.1-0.jpg

Blue Palace er Kretas nok bedste hotel, og de store, internationale rejsemagasiner – bl.a. Conde Nast – har haft stedet på listen over Europas bedste resorts.

Hotellet er bygget på en skråning med udsigt over den lille bugt med de spedalskes ø Spinalonga i midten, men terrænet giver også den udfordring, at der er et stykke vej fra værelserne øverst og hele vejen ned til stranden. De bedste rum er derfor indrettet med privat pool, hvor det er muligt at dyppe sig. Derudover sørger en lille bjergbane for at transportere gæsterne fra receptionen og ned til vandet – og især børnene vil være fascineret af turen.

Her er tre store swimmingpools, en luksuriøs spa-afdeling samt forskellige restauranter med hver sit speciale: Asiatisk, græsk og store bøffer. Uden for sæsonen har hotellet ofte tilbud på halvpension inkluderet i værelsesprisen, og en græsk aften her indeholder både moussaka, souvlaki og levende dans og musik. Så få din zorba på og gør klar til et par luksuriøse dage i den fredelige bugt ved Elounda og nyd den berømte græske gæstfrihed i trendy, femstjernede omgivelser.

Se mere på: www.bluepalace.gr

Rejsen dertil

Kreta har to store lufthavne, Chania og Heraklion. SAS og Norwegian flyver direkte fra Danmark til Chania, mens det græske flyselskab Aegean flyver fra København til Heraklion i højsæsonen. Du kan ofte flyve billigt fra Danmark til Kreta med Airberlin.

Desuden tilbyder en lang række danske charterselskaber pakkerejser til øen.

Drop taxien – tag en lejebil

Mange hoteller vil tilbyde at sende en bil for at hente dig i lufthavnen. Men ofte vil prisen for denne service frem og tilbage koste det samme som at leje en bil i en hel uge. Det er således oplagt at vælge en lejebil, for udover transporten til hotellet, giver den også mulighed for at tage rundt på øen.

Rejs udenfor sæsonen og spar penge

Kretas højsæson er sommermånederne juni, juli og august, hvor priserne ryger på himmelfart og turistattraktionerne er sorte af mennesker.

Kan du rejse udenfor sæsonen kan du spare mange penge – og få en rigtig god oplevelse oveni. Men kom dog ikke alt for sent på året, for en del hoteller og små turistbyer lukker ned i vintermånederne.

Guide til en rundtur på Korfu

17-05-2015: Hårnålesving fører på få kilometer vejen 900 meter over vandoverfladen til den vindblæste top på bjerget Pantokrator på den græske ø Korfu. Fra charterklassikerens højeste punkt har man på klare dage frit udsyn til det græske fastland og Albaniens kyst. Læs artikel

Guide: Udforsk de ukendte sider af Kos

02-09-2013: Kos har sat gang i en større makeover, der skal vise, at det græske øhavs festfavorit byder på meget mere end technorytmer og tømmermænd. Explorer satte kursen mod øen nær Tyrkiets vestkyst for at udforske de sider, der hidtil har levet en skyggetilværelse. Læs artikel

Guide: Rhodos rundt

10-06-2011: Den græske turistø har andre kvaliteter end dem, man finder ved poolen eller på diskoteket. Læs artikel

Nyhed: Smag på det græske ørige

30-07-2010: Hvis valget står mellem Athen eller en af øerne, så fortvivl ej: Begge dele er muligt. Læs artikel

Anmeldelse: Grækenlands grønneste ø

20-10-2009: Korfu er Grækenlands frodigste ø og rummer foruden dejlige strande en af landets mest charmerende byer. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...