Find mere om:
Guide til Cuba som charterdestination | rejser.guide.dk

Guide til Cuba som charterdestination

I feriebyen Varadero på Cubas nordkyst findes et ægte solferie-paradis, der konstant vokser sig større og større. Men hvordan er det egentlig at tage på solferie midt i det gamle Cuba? Jyllands-Posten har afprøvet Cuba som charterdestination.

Så snart rullekufferten er rullet ind gennem hotellets hovedindgang, bliver et glas med en neongrøn drink i serveret. Den smager som den ser ud: kunstig, sukkerholdig og klistret.

På mange måder matcher den omgivelserne meget fint. Hotelreceptionen er proppet med mennesker. En del sidder og ryger cigaretter og drikker kulørte drinks i samme stil, som den der lige er blevet serveret, og endnu flere sidder begravet i smartphonen og får dækket det daglige internet-fix, der betales for på timebasis.

Det et nemt at spotte, at en stor del af gæsterne er kinesere og russere, og alt imens receptionisten klarer indtjekningen, kommer en russisk familie gående gennem lobbyen – alle kun iført badetøj. En imponerende stor mand, som umiddelbart må være faderen, trasker forrest kun iført speedos og en drink i hånden med resten af familien, der bærer på badedyr, pomfritter og colaer.

Ferie alt inklusiv

Vi er netop tjekket ind på Iberostar – et af Varaderos mange all inclusive-hoteller, der ligger på stribe fra selve byen og hele vejen ud på Hicacos-halvøen på det nordvestlige Cuba. Byen ligger ca. 140 kilometer, hvad der svarer til tre timers kørsel, øst fra Havana. Derfor er der også mange, der supplerer oplevelsesrejsen rundt i landets mange historiske byer - Trinidad, Vineales og Havana - med dage eller uger i ferieparadiset Varadero. Byen har dannet centrum som feriedestination for ferieturister i mange år, og i lyset af sidste års optøede forhold mellem USA og Cuba har cubanerne mange visioner, drømme og planer for, at fremtiden skal lokke endnu flere turister til området. Og det er til at forstå hvorfor.

B972193979Z.1_20160121141706_000+G99QOLG3.1-0.jpg

Rutetjek: Overraskende god tur via den berygtede Charles de Gaulle-lufthavn

B972193979Z.1_20160121141706_000+G99QOLF5.1-0.jpg

Omgivelserne er paradisiske med kridhvide sandstrande, azurblåt hav så langt øjet rækker – et drømmescenarie for dem, der længes efter dovne, afslappede dage i solen. All inclusive-hotellerne ligger side om side, så der er lagt op til daseferie, hvor eneste bekymring er, om dukkerten skal tages i poolen eller havet, og om drinken skal være grøn eller rød.

Og så alligevel ikke helt

Det skal dog vise sig, at bekymringerne er lidt flere end først antaget. For trods lovningen om 24-timers snackbar, lokal gastronomi i topklasse og “de bedste spaoplevelser i Varadero”, synes nogle af løfterne ikke at holde stik. Åbenbart består Varaderos bedste spa af en enkelt, lille, halvbeskidt jacuzzi, mens snackbaren, der serverer ubestemmelige sandwicher af daggammelt toastbrød og genbrugspomfritter – altså pomfritter, der har fået mere end en enkelt gang i fritureren –, kun har åbent i tidsintervaller, ingen synes at kunne gennemskue. Bespisningen til hovedmåltiderne foregår i den store spisesal, hvor al appetit forsvinder, så snart kokken råber ”så er der serveret.” Der er et rend af mennesker ind og ud mellem buffeter, afrydningsborde og overfyldte fade, med hvad der mest af alt ligner noget fra en fastfoodrestaurant, der har produceret måltiderne en uge i forvejen.

De svenske fjelde giver danskere selvtillid

Den enes brød

Der er noget loddent ved det hele. Rent faktisk mærker man det, allerede i det øjeblik man nærmer sig turistbyen. For mens turisterne fragtes i turistbusser og taxaer til byen, pendler lokale frem og tilbage mellem turisthotellerne og fattige boligområder uden for turistparadisets grænser på lift. Uanset tidspunkt på dagen er der forsamlet lokale på opsamlingsstederne langs hovedvejen, og de står der, fordi de leder efter et lift til og fra arbejde. Halvvejs mellem boligområderne og turisthotellerne er der en bemandet bom, som indkræver toldbetaling. Under Fidel Castros regime med Sovjetunionen som bedste kammerater var turister uønskede – de kunne ikke andet end at vise forskellen på rig og fattig, mente man. I dag er Castro og cubanerne nået til erkendelse af, at “turismen er guld”, og de er glade for de arbejdspladser, turistindustrien giver, og de penge, turisterne lægger under et besøg. Måske er det derfor, at turisterne skal betale tre gange så høj toldafgift til Varadero, som de lokale skal.

B972193979Z.1_20160121141706_000+G99QOLGA.1-0.jpg

Tid til udskiftning

Mens de lokale cubanere knokler løs med sengeopredninger, madserveringer og betjening af all inclusive-turister, daser turisterne rundt på må og få. Der er ikke meget andet end strand og pool, spisning og solbadning, der trækker.

Har man lyst, kan man deltage i hotellets arrangerede skum-badefester, der mest af alt leder tankerne hen på 90’ernes Sunny Beach-rejser. Det er et kaos med storrygende, pomfritspisende, drinks-drikkende turister, som på meget kort tid suger ferie-gejsten ud af selv den mest feriehungrende dansker. Derfor er det også tiltrængt, da vi efter fire dage på Iberostar tjekker ud og skifter det store familiehotel ud med mere afdæmpede omgivelser på Paradiusus Varadero Resort & Spa.

B972193979Z.1_20160121141706_000+G99QOLFS.1-0.jpg

Ro inkluderet

Det er stedet, hvor forelskede par nyder bryllupsrejsen, og magelige rejsende fejrer ferie i ro og mag. Med butler-service, gourmetmad og gratis internet – noget man ikke finder nogle andre steder på Cuba – står hotellet i stor kontrast til det forhenværende. Efter en dukkert i havet og en kold piña colada er Iberostar, russiske børnefamilier og slatne pomfritter som forsvundet fra hukommelsen. Da aftensmaden – en veltilberedt lokal, hvid fisk med tilhørende grøntsager serveres med udsigt til en smuk solnedgangshimmel - er den afslappende atmosfære og feriestemningen nået hele vejen fra top til tå. Langsomt begynder all inclusive-livsstilen at virke fængende, lige tids nok til at bekymringerne om morgendagens program opstår. Skal første dukkert være i poolen eller på stranden?

Fire råd til rejsen

  • Inkluder gerne et par dage i Varadero under rejsen til Cuba. Det er en god afslutning på en oplevelsesrig rejse gennem landets mange kulturelle destinationer.
  • Udvælg jeres hotel nøje efter jeres lyst og behov. Udvalget af hoteller i Varadero er enormt – nogle er kun for voksne, andre for familier, nogle tilbyder mange aktiviteter, andre har et begrænset udvalg. Gør jer tanker om, hvad I har lyst til på ferien, og vælg hotel efter disse.
  • Varadero-by er lidt af et turist-mekka med fest, natteliv, barer og restauranter på stribe. Ønsker I lidt mere fred og ro, skal I et par kilometer uden for byen.
  • I kan sagtens få en snært at lokal kultur og cubansk stemning i Varadero. Der er både lokale rom- og cigarforretninger, små private restauranter og amerikanerbiler, der fungerer som taxaer.

Rejsen dertil

Mange flyselskaber har afgange til Cuba – de fleste med et enkelt skift undervejs. Spies flyver direkte til Cuba fra København med Thomas Cook Airlines. Der er lufthavn i både Varadero og Havana.

Jyllands-Posten var inviteret af Spies.

B972193979Z.1_20160121141706_000+GDSQOIA4.1-0.png

Gå ikke glip af

Havana: Havana ligger tre timers kørsel fra Varadero, så rejser I til Varadero på ferie, kan I smutte en tur til hovedstaden og tage en overnatning eller to og få lidt kulturelle oplevelser, cubansk stemning og byliv også.

Matanza: Byen Matanza ligger mellem Varadero og Havana og kaldes “Cubas Athen”, da byen rummer masser af musikalsk- og litterær kulturhistorie. Det er en oplagt destination for en udflugt væk fra Varadero. Gå en tur rundt i byens hyggelige gader, besøg det enestående apoteksmuseum, kunstgallerier og miljøet omkring floden, der løber gennem byen.

Bellamar-grotterne: Fem kilometer sydøst for Matanza-by ligger Bellamar-grotterne, der siges af være Cubas ældste turistattraktion. Grotterne er 2.500 meter lange og er fyldt med krystaller, vand og stalagmite. Der tilbydes guidede ture af en times varighed og er et godt udflugtsmål fra Varadero.

Guide: Ibiza genfødt

05-07-2014: Festen lever stadig på Ibiza og plejes af store internationale dj-navne. Men den spanske ferieø tiltrækker også familier og dem, der er interesseret i selvudvikling og lounge-stemning. Læs artikel

Guide: Børnefri ferie

25-05-2013: Explorer har afprøvet en af tidens trends: charterhoteller, hvor ingen under 16 år har adgang. Læs artikel

Guide: Fængslende ferieø

01-01-2012: Ilha Grande lagde indtil for få år siden jord til to fængsler for hårde forbrydere. Læs artikel

Guide til kultur og sport på Malta

21-08-2015: Selv om der på Malta lystigt fyres fyrværkeri af fra morgen til aften, er krudt og kugler en del af en landets mere dystre historie. Den lille middelhavsø er et oplagt valg, hvis man interesserer sig for krigshistorie eller gerne vil besøge Europas bedste dykkerspot. Læs artikel

Guide til oplevelser i Palma de Mallorca

17-06-2015: Mallorca er en af danskernes foretrukne sommerferiemål, og skal du dertil, så smut forbi Palma de Mallorca. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...