Find mere om:
Fra rendesten til caféliv i Cambodja | rejser.guide.dk

Fra rendesten til caféliv i Cambodja

Et amerikansk ægtepar så skønheden i Cambodjas næststørste by, Battambang. Nu driver de en populær café i byen, hvor personalet er fundet på gaden.

Mens Thailand fortsat er det populæreste feriemål i Fjernøsten for skandinaver, så begynder flere at interessere sig for nabolandet Cambodja, der i 1970'erne oplevede det brutale folkemord under Khmer Rouge.

I dag er halvdelen af de knap 15 mio. cambodjanere født efter dette uhyggelige kapitel i landets historie, og turisterne ankommer i stigende grad til hovedstaden Phnom Penh og til den populære by Siem Reap ved nationalklenodiet Angkor Wat. Siem Reap er nu Asiens mest populære by for backpackere, men er også opdaget af hr. og fru Jensen.

Den stigende turisme skæpper godt i den slunkne, cambodjanske pengekasse, men desværre er antallet af sex-turister også stigende.

Et amerikansk ægtepar har taget kampen op mod udnyttelsen af fattige kvinder i Cambodja på deres egen måde: Joy og Eric Beamer fra Long Beach i Californien kom til Cambodjas næststørste by, Battambang, som turister. De havde begge gode job og havde næppe forestillet sig en fremtid i det fattige Battambang med knap 150.000 indbyggere.

Et travlt gadehjørne

Byen har sin egen skønhed. Her er ikke prangende butikscentre, ingen støjende natklubområder - og det meste af byen går til ro få timer efter solnedgang. Her er meget få luksushoteller, men også Cambodjas mest romantiske hotel ”la Villa”, der byder på få, men smukt dekorerede værelser. Værelserne koster 45 dollars (ca. 250 kr.) pr. nat, mens et mere almindeligt, men rent og pænt værelse et andet sted i byen fås for en tredjedel.

Battambang kan tilbyde et stort udvalg af imponerende huse opført i fransk kolonistil - og omkring Sangker-floden findes et smukt og kreativt område med små spisesteder.

En lille hurtigbåd sejler turister på en seks timers sejltur ad floden og senere på Tonlé Sap-søen, hvorfra der er landgang til Siem Reap. Her kan man til gengæld få tilfredsstillet sin trang til vestlig mad, billige souvenirs og restauranter og barer på stribe.

I Battambang er der ikke mange vestlige spisesteder, men på et travlt gadehjørne ved 3. Street og Psa Nat (de fleste gader og veje i Battambang har ingen navne) finder vi Gecko Café. Her kan udenlandske ganer få globale livretter som spaghetti bolognese, hamburgers, æg og bacon samt kolde smoothies og en kop kaffe.

Fra gaden til køkkenet

Caféens personale er alle mere eller mindre fundet på gaden - eller er kommet gående til byen fra en fattig familie på landet. En pige herfra ville med stor sandsynlighed ende på et bordel i Cambodja eller i Thailand. For en stor familie klarer sig ofte for familiefaderens månedsløn på 20 dollars, og en prostitueret datter kan økonomisk set ændre den tilstand radikalt til det bedre.

Joy og Eric Beamer ville gerne være med til at bekæmpe den udvikling:

»I begyndelsen gik vi bare rundt og delte penge ud til højre og venstre, men det kunne vi jo ikke blive ved med,« siger parret. »Vi var nødt til at tjene penge, hvis vi ville hjælpe andre. Vi blev derfor enige om at åbne en café, hvor vi bl. a. kunne samle nogle af de udenlandske turister, der besøger Battambang. Vi ledte efter egnede lokaler i lang tid, og endelig fandt vi de smukke lokaler på gadehjørnet her. Problemet var, at her boede en mand, som selv var glad for at bo her, og han skulle overtales længe og fik skruet prisen godt op, før vi kunne rykke ind.«

Små to år efter åbningen kan Joy og Eric Beamer konstatere, at stedet giver overskud.

Gecko Café har 15 ansatte - alle unge piger, der får en uddannelse i servering, borddækning, madlavning, hygiejne, engelsk og brug af computer.

»Vi har også indført en bonusordning for at understrege det vigtige i at yde en god service. Og vore ansatte fortæller ofte glædesstrålende om gode drikkepenge, der jo bl. a. er et resultat af den gode service,« fortæller Eric Beamer. »Vi har ikke selv børn, og vi må tilstå, at de 15 piger nu på en eller anden måde er blevet en slags børn for os. Nu skal vi til at tage afsked med de første af dem, fordi de er klar til at komme videre i deres liv og få gode stillinger i restaurationsbranchen.«

LÆS OGSÅ: Billige Bangkok

Rejsen dertil

  • Fly: Der går ikke direkte fly fra Danmark til Cambodja. Regn med et eller to flyskift hver vej og priser fra 7.500 kr. tur/retur.
  • Charter: Bl.a. Apollo og Nyhavn Rejser sælger pakkerejser til Cambodja.

Nyhed: Ved verdens ende

20-10-2009: Cambodja er stærkt på vej som en af Asiens hotteste destinationer, men det er stadig let at finde en sandstrand eller en ø helt for sig selv. Læs artikel

Nyhed: De kanariske indianere

04-05-2010: Gran Canaria er ældre end solcreme, klorvand og pommes frites. Den spanske ferieø gemmer også seværdige fodaftryk fra øernes originalbefolkning guancherne. Læs artikel

Nyhed: Inkaernes mesterværk

20-10-2009: Der findes mange ruiner rundt i verden. Men meget flottere og mere fascinerende end inkaernes hellige by, Machu Picchu i hjertet af Peru, bliver det ikke. Læs artikel

Nyhed: Hos skildpadder i Oman

24-08-2009: En rundrejse i Oman kan tilbyde en kombination af unikke naturoplevelser, lækre hoteller og arabisk kultur - på den afslappede måde. Læs artikel

Nyhed: De stille kanarieøer

15-04-2009: De tre mindste af de kanariske øer byder bl.a. på fred og ro, forblæste udsigter, cubansk kultur, dystre påskeparader og store sten med mystiske skrifttegn. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...