Find mere om:
Fængslende ferieø | rejser.guide.dk

Fængslende ferieø

Ilha Grande lagde indtil for få år siden jord til to fængsler for hårde forbrydere.

Man mødes ikke af den mest varmhjertede velkomsthilsen ved ankomsten til den brasilianske ø Ilha Grande.

»Sekretariat for fængselsvæsenet i staten Rio de Janeiro,« står der på et skilt på en hvidkalket bygning ved molen i Ilha Grandes eneste by, Vila de Abraão, hvor færgen lægger til efter halvanden times sejlads fra fastlandet. Den lidet lokkende oplysning, der skyldes Ilha Grandes fortid som fængselsø, bør ikke afholde nogen fra at besøge øen, der med sine 193 km +2 er lidt mindre end Møn.

Strandliv og vandreture

Fængslerne er reduceret til ruiner, og i dag fremstår Ilha Grande som en drøm på en kold og grå dansk vinterdag: som et tropisk ferieparadis.

Og det kun fem timer fra Rio de Janeiro. Den forholdsvis korte afstand til metropolen gør Ilha Grande til et yndet weekendmål.

Men frygt ikke for fluepapir. Med 106 strande og masser af vandremuligheder i øens bjerge og jungle er der plads til alle - ikke mindst fordi feriekomplekser, højhushoteller og andre tegn på masseturisme glimrer ved deres fravær på Ilha Grande.

De mest himmelstræbende bygninger i den forvoksede landsby Vila de Abraão rager højst to etager op. Blandt husene er Telhado Azul (Den blå teglsten), hvor Jyllands-Postens medarbejder indlogerer sig en tirsdag formiddag efter en tidlig afgang med bus fra Rio de Janeiro.

Med i prisen på 1.100 kr. for tre overnatninger på et dobbeltværelse inklusiv morgenmad er en sejltur til Lagoa Azul - Den blå lagune. Et navn, som for mange, der har rundet 40 år, vækker minder om filmen ”Den blå lagune” fra 1980, hvor Brooke Shields og Christopher Atkins illustrerer to unge skibbrudnes opdagelse af kærligheden på en øde ø.

Knap så forladt er Ilha Grandes blå lagune. Smukt beliggende er den omgivet af tæt, grøn regnskov og stejle klipper, men det turkisblå og klare vand er fyldt med turbåde og hujende brasilianere. Under overfladen er der dog fred og ro samt et møde med en halv meter lang havskildpadde, der graciøst svømmer noget hurtigere end et menneske med svømmefødder.

”Krydstogt”

Ud over Lagoa Azul lægger turbåden - en 20 meter lang tomastet skonnert med soldæk samt reggae og brasiliansk pop fra skrattende højttalere - også til ved et kapitel af Ilha Grandes fortid i form af Freguesia de Santana; Ilha Grandes første by, der blev grundlagt i 1800-tallet.

I dag er kun landsbyens kirke tilbage. Til gengæld står den smukt hvidkalket med en 25 meter høj palme, et par gamle grave og en køkkenhave som naboer. Tredje og sidste stop er ved stranden Japariz.

Mens de øvrige passagerer spiser frokost på en af strandens restauranter, er det skønt med en picnic i sandet med brød, ost, pølse, mango og guava samt et par glimrende mørke brasilianske Bohemia-øl - alt sammen købt i en af de små købmandsbutikker i Vila de Abraão.

Her slutter det lille krydstogt midt på eftermiddagen.

Udsigt med topkarakter

Efter sol, strand og sejlads er der tid til et par timers udforskning af Ilhas Grande indre. Det kan nås via 16 afmærkede ruter. Hårdest er ekskursionen til øens næsthøjeste punkt, det 959 meter høje bjerg Pico do Papageio. Fristende, men med kun få timers dagslys tilbage giver det ikke mening at tage den tre-fire timer lange opstigning til Papegøjetoppen, hvis navn skyldes tindens lighed med et papegøjenæb.

I stedet er destinationen et udsigtspunkt en lille times gang fra og 400 meter over Vila de Abraão. Snak og musik fra byen blandes med fugleskrig og -sang, cikade-kværnen og andre junglelyde. Skumringen er sat ind, men ikke mere end at udsigten over et fladt og blåt Atlanterhav belagt med små, skovbevoksede øer forsynet med strande får topkarakter.

Den rene luft blandes med den sødlige lugt af cannabis. Den kommer fra en joint, som en flok lokale knægte deler til tonerne af Bob Marley. Rundt om dem ligger deres surfboards. Oppe i højderne?

»Vi er på vej hjem efter at have surfet ved Dois Rios-stranden,« forklarer en af drengene, inden han og resten af selskabet smutter ned ad en sti.

Den er sikkert en genvej, men som turist er det bedre at følge den officielle vej tilbage til Vila de Abraão. Ikke mindst på grund af mørket, som nu kun flænges af ildfluer i massevis og - halvvejs nede - tændte stearinlys ved et lille skovkapel, som hylder Nossa Senhora de Bom Despacho, syndernes skytsengel.

Vel tilbage i Vila de Abraão er det tid til en batida, en milkshake, ved en lille bod på hjul. Drikken viser sig at være lidt af en synder, idet den gråskæggede herre bag disken forstærker den kondenserede mælk og blendede ananas med rigelige mængder cachaça, brasiliansk rom.

Den slagkraftige cocktail udvikler sig til en aperitif før middagen. Den kommer til at stå på dybstegte blæksprutter til forret fulgt af risotto med skaldyr på en kombineret bar, billardsalon og restaurant med udeservering; ikke bare på fortovet, men på gaden.

Rigeligt med mad og øl - rigeligt

Intet problem, for biler er der ingen af på Ilha Grande bortset fra politiets to firehjulede køretøjer, et par skraldebiler og en brandbil.

Risottoen koster en halvtredser. Som vanligt i Brasilien kan man mod at betale 50 pct. ekstra få mad til to personer. Så er der rigeligt, for portionerne er store på disse kanter. Det samme gælder øl, som oftest serveres i 600 ml-flasker i en ølkøler. Tilsat stjernehimmel, fuldmåne godt 20 graders varme og en fodboldkamp i fjerneren på nabobaren bliver det ikke meget bedre.

Dagen efter står den på flere strandtjek. Den palmekransede strand ved Vila de Abraão er fin, men hvorfor lægge sig til skue, når man kan være sig selv 10 minutters gang derfra på Praia Preta (Den sorte strand) opkaldt efter sandets farve?

Fængslerne

Mæt af sol og svømning i 25 grader varmt vand er det tid en lille skovtur, der går ad en knap to kilometer lang sti. Den fører forbi resterne af det ene af Ilha Grandes to fængsler, Lazareto, der husede hårde forbrydere indtil lukningen i 1954.

Lazareto gav sammen med det større fængsel Colônia Penal Cândido Mendes - der lå på Dois Rios-stranden, indtil det blev sprængt i luften og brændt af myndighederne i 1994 - Ilha Grande et skidt rygte. På sin vis en fordel, da masseturismen ikke nåede at spolere øens strande og primære regnskov, der i dag er fredet.

Ud over Lazareto-fængslet byder den korte gåtur også på synet af en 125 meter lang, 17 meter høj og velbevaret akvædukt fra 1893, som blev bygget for at lede vand til Abraão, samt Poção, en lille klippesø, der er perfekt til en dukkert. Møder med små aber bliver det også til.

Tilbage i Abraão står den på strandfrokost på Pé na Areia (Fod i sandet) i form af friskfanget, grillet fisk med salat, pommes frites, bønner og farofa, krydret og stegt maniokmel. Maden indtages på brasiliansk maner, dvs. ved siden af og ikke over for partneren; det giver mulighed for kys og kærtegn samt havudsigt for begge parter.

Den slags kan godt trække et måltid i langdrag, og pludselig begynder skyggerne at blive lange. Dog ikke mere, end at der er tid til en tur i en lejet havkajak inklusiv et par svømmeture og stop ved endnu en strand. Retursejladsen ledsages som gåturen aftenen før af en fascinerende koncert fra junglens beboere.

Sådanne indtryk fordøjes perfekt med Brasiliens national-cocktail, en caipirinha, og endnu en gang må det konstateres, at Bob Marleys gamle travere er uopslidelige, når man lytter til dem henslængt i en liggestol i sandet på en strandbar.

Sidste dag på Ilha Grande er helliget dykning. Første tur i dybet gælder en udforskning af vraget af fragtskibet ”Pinguino”. Ikke det vilde. Sigtet er dårligt, og det sunkne skib har ud over spændingen ved at svømme inden i det ikke meget at byde på.

Noget bedre er den anden tur under havoverfladen, som blandt andet resulterer i møder med en havskildpadde, en edderkoppekrabbe, to gule søheste og diverse tropiske fisk. Ingen af de to undervandsekskursioner får dog dykkerklokkerne helt op at ringe. Men skidt, det skal ikke afholde Ilha Grande fra at få prædikatet en fængslende ferieø.

LÆS OGSÅ: Daseliv i caribisk Colombia

LÆS OGSÅ: Kriminalitet og charme i Rio

Rejsen dertil

 • Fly: KLM og Air France er blandt de selskaber, der flyver direkte til Rio de Janeiro fra hhv. Amsterdam og Paris. Førstnævnte by kan nås direkte fra Aalborg, Billund og København, mens Paris er forbundet nonstop med Billund og København. Billetpriserne begynder ved ca. 6.000 kr. tur-retur.
 • Lokaltransport: Ilha Grande ligger ca. 200 km syd for Rio de Janeiro. Herfra går der busser til byerne Mangaritiba og Angra dos Reis, hvorfra der er halvanden times sejlads med færge. Flest forbindelser er der fra og til Angra dos Reis, men for de morgenfriske går der en bus fra Rio kl. 5 med ankomst i Mangaritiba et par timer senere, så man kan nå færgen kl. 8 og være på Ilha Grande først på formiddagen. En færgebillet koster 20 kr. til og fra begge byer, mens bussen til Mangaritiba koster 80 kr. mod 100 kr. for den lidt længere tur til Angra dos Reis.

Råd til rejsen

 • Vandring: Medbring vandresko eller -støvler. Ilha Grande tilbyder 16 afmærkede junglestier af forskellig sværhedsgrad. Mange af dem ender ved eller går langs en strand, så husk badetøj i rygsækken ud over vand, solcreme, myggespray og en lommelygte (det bliver hurtigt mørkt i den tætte regnskov).
 • Frugt: Spis frugt, frugt og mere frugt. Den er frisk, og mange af sorterne er for danske ganer lige så eksotiske, som de er velsmagende.
 • Overnatning: Søg væk fra centrum. Ilha Grandes eneste by, Vila de Abraão, er alt andet end et feriehelvede, men alligevel kan det være en god idé at finde et gæstehus lidt væk fra bymidten, hvis man godt kan leve uden musik, snik og snak til ud på de små timer. Blandt mulighederne er Pousada Ancoradouro, Pousada Caiçara og Pousada Manaça - pensionater, der alle ligger ud til stranden ca. en kilometer øst for centrum.
 • Finsk is: Cafeen ved molen i Vila de Abraão sælger jäätelöä - det finske ord for is - fremstillet af finner, der bor i Brasiliens eneste finske koloni i byen Penedo midt imellem Rio de Janerio og São Paulo. Nyd f.eks. jäätelöä med mango-, ananas- eller passonsfrugtsmag.
 • 106 strande: Strand-dyrkere vil have kronede dage på Ilha Grande. Kåret som den bedste af øens 106 strande er den tre km lange Lagos Mendes - der også er på Brasiliens strand-top 10 - et par timers gang fra Vila de Abraão. Orker man kun ud- eller hjemturen gennem regnskoven, kan man sejle til eller fra byen med en bådtaxi. Lagos Mendes er ren natur, så medbring mad og drikke.
 • På nettet: www.ilhagrande.com.br og www.ilhagrande.org rummer stort set al information om øen. Begge er på portugisisk, men førstnævnte har et link til en engelsk hjemmeside om Ilha Grande.
 • Penge: Valuta: Real (reais i flertal). R$1 = 3,06 kr. (Kilde: www.oanda.com, december 2011). Prisniveau: 50-70 pct. af det danske

Den satans madame

 • Ilha Grandes mest berømte indbygger er João Francisco Santos, bedre kendt som Madame Satã (Satan). Han blev født i 1900 i den brasilianske delstat Pernambuco som søn af efterkommerne af sorte slaver, men levede størstedelen af sit liv i Rio de Janeiro.
 • Her optrådte João Francisco Santos, der var transvestit, homoseksuel og far til syv adoptivbørn, i dragshows i Rios bohemekvarter Lapa i 1930'erne og 1940'erne.
 • Han tog kunstnernavnet Madame Satã i 1932 efter en film af den amerikanske instruktør Cecil B. de Mille. Ud over at føre sig frem på de skrå brædder kunne Madame Satã også slås. Det i en sådan grad, at han begik tre mord og tilbragte i alt 28 år af sit liv bag tremmer. 16 af strafårene afsonede han i fængslet Colônia Penal Cândido Mendes på Ilha Grande. Det brasilianske militærdiktatur brugte i øvrigt også fængslet til at stuve politiske fanger af vejen fra 1964 til 1985.
 • Efter sin løsladelse blev Madame Satã boende på Ilha Grande og ernærede sig som kok. Bl.a. var han kendt for sin udgave af moqueca, en fiskestuvning med hvid fisk, løg, hvidløg, peberfrugter, tomater, koriander og kokosmælk. Madame Satã døde i 1976, men retten moqueca lever fortsat på flere af Ilha Grandes restauranter.

Guide til Cuba som charterdestination

04-03-2016: I feriebyen Varadero på Cubas nordkyst findes et ægte solferie-paradis, der konstant vokser sig større og større. Men hvordan er det egentlig at tage på solferie midt i det gamle Cuba? Jyllands-Posten har afprøvet Cuba som charterdestination. Læs artikel

Guide: Børnefri ferie

25-05-2013: Explorer har afprøvet en af tidens trends: charterhoteller, hvor ingen under 16 år har adgang. Læs artikel

Guide til kultur og sport på Malta

21-08-2015: Selv om der på Malta lystigt fyres fyrværkeri af fra morgen til aften, er krudt og kugler en del af en landets mere dystre historie. Den lille middelhavsø er et oplagt valg, hvis man interesserer sig for krigshistorie eller gerne vil besøge Europas bedste dykkerspot. Læs artikel

Guide til oplevelser i Palma de Mallorca

17-06-2015: Mallorca er en af danskernes foretrukne sommerferiemål, og skal du dertil, så smut forbi Palma de Mallorca. Læs artikel

Guide: Ibiza genfødt

05-07-2014: Festen lever stadig på Ibiza og plejes af store internationale dj-navne. Men den spanske ferieø tiltrækker også familier og dem, der er interesseret i selvudvikling og lounge-stemning. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...