Find mere om:
Drømmerejsen i campervan udløste familiekrise | rejser.guide.dk

Drømmerejsen i campervan udløste familiekrise

Tre måneder i en trang campervan ødelagde familieidyllen. En ny rejseplan blev lagt.

Tre måneder i Nordamerikas rå natur sled på familien Christophersens sammenhold. Autocamperen blev parkeret i Las Vegas og kompasset indstillet på fælles kurs.

Grand Canyon skulle have været et højdepunkt på familien Christophersens autocampertur gennem det nordvestlige USA.

Men den 1.600 m dybe kløft i Arizona må Nicoline, Jens og sønnerne David, Jacob og Lucas skrive på listen over fremtidens rejsemål hjemme ved middagsbordet på Frederiksberg i København.

Familien havde tilbragt tre efterårsmåneder i en lejet ’campervan’, som bragte dem nordøstover fra Seattle i staten Washington til storslåede naturoplevelser på Victoria Island i Canada og Yellowstone National Park i Utah. Men vekselvirkningen mellem de store vidder og den trange plads i det rullende hjem blev for meget.

”Vi hiker op gennem en flod i Zion National Park (Utah, red). Og det er fantastisk at gå sammen med sine børn ti kilometer gennem en flod omgivet af klipper på begge sider. Men i det øjeblik, vi vender tilbage til vores nye hverdag i campervan’en, så er den dårlige stemning der med det samme. Og det er tydeligvis, fordi en del af familien ikke får tilfredsstillet deres behov,” siger Nicoline Christophersen.

Store vidder og trang plads ødelagde idyllen

Sammen med sin mand Jens og deres sønner på dengang 6, 10 og 12 år holdt hun farvelfest for vennerne i begyndelsen af juni 2012, hvorefter familien forlod hus, job og skole for at drage på et års jordomrejse.

Turen gik til så forskellige rejsemål som New York, Hawaii, Tokyo, Myanmar, Nepal og Rom med lange ophold i eksempelvis Venice Beach i Californien og Koh Lanta i Thailand.

Københavnerfamilie konverterede til surfing på jordomrejse

Et års rejse med et intenst sammenhold som familie, og med hjemmeundervisning som en integreret del af rejseplanen, har lært de fem at kende hinanden endnu bedre, end livet hjemme i Danmark kunne tilbyde, fortæller Nicoline Christophersen, der ligesom sin mand er 44 år.

Motorhome-Motohome.jpg

Men drømmerejsen, der krævede flere års konkret planlægning, var ikke ren harmoni, døgnet rundt. I det øjeblik, familien steg udmattede ind i campervan’en i Zion National Park, brød tårerne frem. Omgangstonen var blevet grimmere og sammenholdet slog sprækker.

”Nu kunne jeg se billedet klart. Vi laver noget fedt og sjovt sammen uden for, men i det øjeblik, vi vender tilbage til det, der burde være omdrejningspunktet, nemlig campervan’en, så fungerer det ikke. Og jeg blev vildt ked af det, sådan som mødre kan blive det. Og det er okay, men det gør jo ikke en forskel i længden. Vi var nødt til at arbejde for at få drømmen tilbage. Alle sammen,” siger hun.

”Det kræver mod at se sin families udfordringer i øjnene”

Grænsen var nået for, hvor lang tid familien på fem kunne trives i den rå natur og vende tilbage til det rullende hjem med kun fire pladser omkring spisebordet, når det regnede uden for.

Sent på efteråret har de nordamerikanske børnefamilier for længst overladt campingpladserne til ældre rejsende og pensionister. Og fraværet af andre børn og internetforbindelse til at pleje de sociale relationer hjemme i Danmark efterlod et tomrum hos drengene.

”Vi er en helt normal familie, der har op- og nedture som alle andre. De forhold, vi valgte at rejse under, satte vores familie under pres, mens det måske ville have været perfekt for andre. Vi måtte se vores udfordringer i øjnene og spørge, hvad vi så kunne gøre i stedet.”

Motorhome-Zion-Virgin-River.jpg

På afstand af jordomrejsen kan Nicoline Christophersen i dag se, at krisen i Zion National Park lærte familien at løse problemerne på stedet. For der var hverken et kontor eller et børneværelse at flygte ind i, når frustrationerne brød ud i lys lue.

”Nu er vi blevet bedre til at række ud til hinanden og indgå de kompromisser, det kræver at være en god familie. Og vi er blevet gode til at sadle om, når vi kan mærke, at familien ikke fungerer. I stedet for blot at lade stå til. Vi valgte at køre til Las Vegas og droppe Grand Canyon og resten af naturoplevelserne,” fortæller Nicoline Christophersen.

Timeout i casino-byen ændrede rejseplanen

Kontrasten til den barske natur kunne næppe blive større, da familien parkerede deres ’motorhome’ i Las Vegas og tjekkede ind i en suite med masser af plads, spa-bad og fjernsyn ved sengen.

”Det var den største forandring fra det, vi kom fra, som vi kunne finde på. Og så var det jo anderledes let. Man kan gå ned og købe en burger og får skiftet sengetøj hver dag. Så vi fik også et break fra alle de praktiske ting som opvask og opslåede toiletbrætter, som en familie kan skændes om i hverdagen,” fortæller Nicoline Christophersen.

Sådan underviste jeg mine børn på jordomrejsen

Las Vegas blev en timeout på jordomrejsen, hvor familien Christophersen fik overskud til at være ærlige og sætte ord på deres ønsker til resten af turen. Campervan’en var et overstået kapitel, men familien ønskede ikke at tage hjem til Danmark.

Motorhome-Yellowstone-bison.jpg

"Vi satte os ned og talte sammen. Jeg ville gerne have mere by, kultur, musik og kunst. Og så ville jeg gerne have mere plads, ro og rene omgivelser. Min store dreng syntes, der havde været for lidt tid til at spille computer og få venner på egen alder. Og ingen af drengene havde lyst til flytte sig så meget. De savnede en base. Resultatet blev en ny rejseplan. Og en ny drøm,” fortæller Nicoline Christophersen.

Rejsen fortsatte til Californien, hvor de fem flyttede ind på en husbåd i Sausalito i San Francisco Bugten. Her blev familiens nyopdagede passion for surfing den samlende familieaktivet på resten af jordomrejsen, der sluttede i Stromsnäsbrük i Sverige 21. maj 2013.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her.

Om familien

Familien Christophersen bor på Frederiksberg ved København

Fra sommeren 2012 til sommeren 2013 var de på jordomrejse i Nordamerika, Asien og Europa.

Nicoline Christophersen er selvstændig og foredragsholder, mens Jens Christophersen arbejder i shipping-branchen.

Du kan læse mere om deres jordomrejse her: tourde5.com

Guide til campingliv ved Lake Powell i Californien

21-09-2015: Den klassiske rundrejse i Californien indbyder til at gøre holdt ved Lake Powell, hvor det amerikanske campingliv nydes døgnet rundt. Læs artikel

Guide til campingferie i Florida

20-04-2014: De fleste tager til Florida for at bo på hotel, men der er mange naturoplevelser, hvis man tager på camping. Læs artikel

Nyhed: Glade sardiner på dåse i USA

13-08-2010: Leg mellem redwood-træer, grillede skumfiduser og storslåede udsigter udgjorde ingredienserne i en fem uger lang familierejse i Californien. Læs artikel

Nyhed: Frihed på amerikansk

06-11-2009: Det er nemt at køre i autocamper i USA, og med huset på hjul er friheden maksimal. Selv de ottesporede highways er ikke afskrækkende, for amerikanerne er hensynsfulde bilister. Læs artikel

Anmeldelse: Camping på amerikansk

27-10-2009: Et motorhome er ægte amerikansk livsstil og en perfekt ramme om familiens oplevelsesferie. Vi tog på rundfart i Florida. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...