Find mere om:
Guide til Stockholms skærgård | rejser.guide.dk

Guide til Stockholms skærgård

Med sine 30.000 øer har den stockholmske skærgård tilbud til alle besøgende. Familieferie, sejlads, ø-hop, aktiv ferie eller luksuscamping på en privat ø.

Stemningen er doven og tilbagelænet i Vaxholms havn. Den emmer af lige præcis den langsomme havnestemning, der skal være på en mindre ø om sommeren.

Havnen ligger som en halvcirkel midt i en pittoresk lille landsby med fine gamle træhuse i pastelfarver, snævre gader og små butikker, caféer og restauranter. Færger tøffer til og fra molen med gæster, som er kommet med båden fra Stockholm, Sveriges hovedstad.

Vaxholm er ikke bare én ø, det er en kommune, der består af 70 øer med i alt 11.000 indbyggere. Den største ø, Vaxholm, bliver ofte beskrevet som perlen i den stockholmske skærgård, og den er et naturligt knudepunkt for en ferie i Skærgården.

rejser.JPG

Øen ligger en times sejlads fra Stockholm, der er afgang fra kajen over for Grand Hotel. Man kan også komme til øen i bil, bus eller taxi, da den også er landfast via en bro.

En spadseretur i de smalle gader og rundt på hele øen fører forbi imponerende gamle palæer med træudskæringer, glasverandaer og skønne haver, hvor Stockholms liebhavere i generationer har holdt ferie og samlet familie og venner om sommeren. Turen fører en op i højden med en stejl skrænt ned mod en mindre havn og udsigt over Vaxholm Kastell.

I 1544 besluttede Kong Gustav Vasa sig for at placere forsvaret af Stockholms indløb på øen og byggede et fæstningsværk, som en landsby begyndte at udvikle sig omkring. Fortet var længe undervejs og blev så vidt vides først færdigt flere hundrede år senere i 1863.

Ud over de militære aktiviteter havde Vaxholm også en stor fiskerflåde, og folk har fisket sild her siden 1500-tallet. Har man lyst til at smage den lokale delikatesse Vaxholmsströmming fåes den stadig på øens restauranter. Café Sill har dog blot navn efter øens oprindelige hovederhverv. Den serverer ikke sild, men kager og kaffe til en ægte svensk ”fika”. Hvis man vil overnatte, hvilket kan anbefales, kan man bestille overnatning på et af de små private bed and breakfast-steder eller rykke et par cru op og leje sig ind på øens 100-år gamle Vaxholms Hotel på havnen.

30.000 øer at gå ombord i

Den stockholmske skærgård med ikke færre end 30.000 øer breder sig 80 km. ud i Østersøen og er Sveriges største skærgård. Omkring 6500 af øerne er beboede, og de mest besøgte tæller 10-12 stykker.

Der er stor forskel i atmosfære og særkende på de forskellige øer, og derfor kan det betale sig at researche lidt for at finde frem til de øer, der passer ens temperament og økonomi.

Efter en rolig nat på den gamle kro Grinda Värdshus på den grønne ø Grinda kravler vi i kajakker og lægger fra til halvanden times fredfyldt padlen rundt om øen. De seks kilometer tilbagelægges i roligt tempo, så der er tid til at betragte øens klipper og bevoksning. Lyden af pagajens møde med vandoverfladen ophører kun, når vi tager en pause og lader kajakken glide helt stille gennem vandet. Grinda egner sig til cykling og gåture, og kroen er kendt for sit gode køkken.

På mange af Skærgårdens øer kan man holde aktiv ferie med cykling, sejlads, vandring, kajak og svømning fra strande og badebroer med og uden sauna. Både fra hoteller, kroer, campingpladser og vandrehjem er det let at komme ud i naturen og til andre øer.

49058907.jpg

49058924.jpg

Telt med kingsize-seng

Hvis budgettet er rummeligt og tiden kort, er der mulighed for at booke en meget anderledes ø-oplevelse i Skærgården. Island Lodge er en lille privatejet ø, hvor minimum to og højst 14 gæster ad gangen kan bo i luksustelte med kingsize-senge, brændeovn og panoramavinduer med udsigt til skov eller hav.

Vi spadserer en tur rundt på den lille klippefyldte og skovklædte ø og ender ved en flydende badebro med sauna. Vi kan lige nå en dukkert i køligt vand efterfulgt af en tur i sauna, inden vi slentrer tilbage til terrassen ved anløbsbroen og slår os ned på bænke ved veldækkede borde som på en gourmetrestaurant, men i rustikke og naturskønne omgivelser. Herfra kan vi følge med i, hvad den privathyrede kok foretager sig ved grillen og derefter nyde måltidet med udsigt til solnedgangen over havet. Det lyder som en luksuriøs måde at komme tæt på naturen på, og det er det også.

49058920.jpg

Opholdet på Island Lodge er ikke billigt, det koster 5000 skr. per næse for en nat, bl.a. fordi alt skal fragtes til og fra øen i små både, og fordi servicen er i top.

Transporten i Skærgården afhænger af øens beliggenhed. Til en del øer går der dagligt færger og turbåde. Taxibåde skal bestilles. Endelig kan man tilbagelægge en længere afstand med en såkaldt rib-båd – en fartdjævel af en gummibåd med plads til ca. 10-15 passagerer. Hold godt fast i bøjlen for at nå frem til den næste ø. Båden sejler op til 100 km. i timen, ræser rundt i faretruende sving og tilbagelægger hurtigt en længere distance, og så kildrer det i maven som i en rutsjebane.

Sejlerparadis

Sandhamn ligger i den ydre mest besøgte del af Skærgården. Den lille havneby forvandler sig hver sommer til et sandt sejlerparadis, hvor de rigtige sejlersko, lækkert tøj og størrelsen af sejlbåden spiller en rolle.

Øens stilige gamle hotel har en stor, fornem spisesal, hvor det er nemt at forestille sig, at her kommer Stockholms overklasse, spiser godt og tjekker hinanden ud.

49058910.jpg

Sandhamn betyder sandhavn, fordi øen praktisk talt ligger på en sandbanke.

Øen er en sær blanding af fancy havneliv, charmerende landsby med smalle labyrintiske gader med søde små huse à la Dragør og bag ved byen en næsten uberørt natur.

Fra havnebyen går der en lang sti omgivet af høje, slanke træer, som vokser på lysegrøn mos. Sollyset spiller ned mellem træerne og skaber en malerisk stemning. Den brede sti fører til en sandstrand på den modsatte side af øen. Det hvide sand giver mening til øens navn. Uden for de store stier kan man gå rundt i timevis og nyde roen og plukke blåbær uden at se et øje.

49058909.jpg

På Möja er der gårde og aktivt landbrug. Vi bliver indkvarteret på et enkelt, men hyggeligt vandrehjem, hvor alle mødes til mad og drikke i den store havestue på forsiden af vandrehjemmet.

Vi lejer cykler og kører hen for at se kirken med en kirkegård, hvor de døde i hvert fald ikke kan klage over udsigten. Vi passerer små vige, møder traktorer og cykler ad stille, kønne veje. På Möja bør man ikke snyde sig selv for et måltid på Wikströms fiskerestaurant.

Familien Wikström har været fiskere i generationer. Det er nu den 72-årige bedstefar, der lander dagens fangst, og hans datter, svigersøn og kone sørger for, at fisken bliver forvandlet til enkle og smagfulde retter. Hertil serveres familiens egen snaps.

Moderne kunst i klippelandet

Landgangen fra søsiden til det moderne kunstmuseum Artipelag foregår ad en lang, krum og opadstigende træbro, der ender ved museets terrasse. Selve museet er bygget ind i en skrænt og falder næsten i et med naturen. På det flade, græsklædte område er der skulpturer og en smuk udsigt ud over skov og hav. Indenfor i de hvide, højloftede rum har museet en permanent samling af skærgårdskunst og har derudover skiftende særudstillinger. I den åbne, lyse café i foyeren stikker en stor rund klippeblok op gennem gulvet og minder om, at gæsterne ikke er på et storbymuseum, men i den stockholmske skærgård.

Rejsen dertil

  • Der er daglige flyvninger fra Danmark til Stockholm, som er det mest brugte udgangspunkt for en ø-ferie i Skærgården. Man kan også vælge at køre til Stockholm, fra København er der 650 km., fra Varberg er der 490 km.
  • Transporten i Skærgården foregår med færger og turbåde, taxibåd eller såkaldte rib-både. De er dyrere, men en oplevelse i sig selv. Man kan også købe et fem dages skærgårdspas, så man kan hoppe rundt fra ø til ø.
  • Tips: Hjemmesiden stockholmarchipelago.se giver et godt overblik over mulighederne i Skærgården. Den har flotte billeder og beskrivelser af mange øer. Hjemmesiden har en rejserobot, der gør det nemt at planlægge, hvordan man kommer fra en ø til den næste. Stockholm Visitors Board har udviklet en gratis app, Appipelago, der også virker offline, når den er downloadet. Den giver tips til øerne og oplysninger om transport. Betalingsversionen giver adgang til en mere omfattende guide til Skærgården.

Morgenavisen Jyllands-Posten var inviteret af VisitSweden.

Nyhed: Svensk port til vildmarken

04-03-2010: Det er vist ingen fornærmelse mod ejerne at sige, at Klarälvens Camping langt fra er luksuriøs. Til gengæld er pladsen et godt udgangspunkt for store oplevelser i Sveriges sydligste vildnis. Læs artikel

Nyhed: Sibirisk eventyr på svensk

22-01-2010: Siberian Adventure's er en naturskøn campingplads med eventyr for alle pengene. Læs artikel

Guide: Naturlig camping lige øst for Danmark

19-06-2015: Lad campingturen gå til vores broderland mod øst, hvis du vil opleve Sveriges storslåede natur helt inde på campingpladsen. Jyllands-Posten guider her til seks børnevenlige campingpladser i den svenske natur. Læs artikel

Guide til natur og kultur i Sverige

15-05-2015: Sverige er mere end bare smuk natur, köttbullar og klassiske forlystelsesparker. Tager man et smut til det østlige Sverige, kan man både opleve naturen på en ny – og vildere – måde, finde alskens glaskunst og se, hvad der oprindeligt inspirerede den berømte forfatter Astrid Lindgren. Læs artikel

Guide til Böda Sand på Øland

18-04-2015: Øland i Sverige byder på afvekslende natur og masser af strande. Med omkring 25 campingpladser og masser af aktiviteter er øen som skabt til campingferie for far, mor og børn. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...