Find mere om:
Campinglivet bliver mere nuanceret | rejser.guide.dk

Campinglivet bliver mere nuanceret

2015 bliver det største camping-år i lange tider. Der er gang i salget, teknologien udvikles, og der er grønt lys til camping på mange måder.

Fastligger eller på langfart Europa rundt med rejsevogn eller Camp-let på krogen. Sådan cirka var campinglivet for bare ganske få år siden, men i 2015 er camping en fællesbetegnelse for en lang række aktiviteter og former, hvor det næsten kun er fantasien, der sætter grænserne.

Fælles for campisterne er ønsket om frihed og nærhed til naturen, og derefter vælger de selv graden af komfort. Fra bivuak med frisk luft til campingvogn med gulvarme og elevationsseng.

Fra monster til mikro-camper

Det tidlige forårs campingudstilling i Herning tog for alvor pulsen på campingtrenden, og leverandørerne melder om det bedste salg og den største interesse nogensinde for camping i Danmark. De 378 campingudstillere på Ferie for Alle i Messecenter Herning fik knap 62.855 besøgende. Og fra de store mærker blandt de klassiske campingvogne meldes der om et mindst 20 pct. bedre salg end sidste år.

Polariseringen i campinglivet ses ikke mindst inden for autocampere, hvor Herning bød på en kæmpemæssig overraskelse i form af et helt nyt mærke, Bliss. Bag det hollandske produkt gemmer sig kæmpelastbiler med træk på en eller flere aksler, som forsynes med en komplet opbygget container, der er beregnet til overlevelse overalt på kloden.

Denne type af autocampere er forholdsvis ny, så biltypen sælges i begrænsede serier til verdens rigeste mennesker, der vil på eventyr kloden rundt med komfort og sikkerhed. Bliss kan således leveres som pansret, og alle modeller har solfangere på taget og kan rense deres eget spildevand, så det kan drikkes. Priserne begynder ved lige under 1 mio. kr. plus lastbilen!

I den modsatte ende af autocamper-universet viste Herning det smarte Reimo-kit, der forvandler en personbil til en camper med lille køkken og plads til to sovende. Foreløbig kan kittet leveres modeltilpasset til personbilerne VW Caddy og Citroën Berlingo, men inden så længe følger bilmodeller såsom Fiat Combo og Peugeot Partner.

Kittet bevarer bilens siddepladser og kan monteres helt uden brug af værktøj. Med i prisen på omkring 25.000 kr. er en sammenfoldelig lamelseng på 188 cm, som hviler på en separat rørformet ramme, der fastgøres i bagagerummet i bilen uden brug af værktøj. Køkkenmodulet har en 12 liters vandtank og fem liters plads til spildevand samt vandhane med brusehoved, stålvask, gaskomfur og opbevaringsrum til køkkenredskaber.

Mange almindelige campere

Mellem disse to yderpunkter inden for campere byder 2015 på endnu en stribe autocampere i mellemklassen. Den overvejende del er bygget på Fiat-chassis, og det er tydeligt, at kvaliteten de senere år er øget i både finish og tekniske løsninger.

B971939812Z.1_20150330145927_000+G9NK3Q4S.1-0.jpg

De billigere campere i klassen fra ca. 550.000 kr. og op er ganske enkelt blevet bedre år for år, men det har også været bydende nødvendigt at distancere sig fra konkurrenterne, for der er så mange at vælge imellem, at markedet nærmest er uoverskueligt for forbrugerne. Den gamle læresætning om at leje camperen, før man køber, gælder derfor endnu mere i 2015 end tidligere, og udbuddet af campere til udlejning har da heller aldrig været større. Er man på nippet til at investere i en camper, kan det være en god ide at tage ud til en forhandler og kigge nærmere på Chausson Welcome 610, der blev Årets Autocamper 2015.

Plads til livet

Chausson Welcome 610 måler 6,60 m i længden, men er alligevel blandt de mest rummelige campere på markedet. Kigger man indenfor, er der dømt moderne, lyst interiør med en meget stor siddegruppe. Her er faktisk plads til fem til seks voksne ved det store spisebord.

B971939812Z.1_20150330145927_000+G9NK3Q4F.1-0.jpg

Dobbeltsengen er placeret under loftet over siddegruppen og den el-betjente sænkeseng kan køres helt ned til sæderne i siddegruppen, eller man kan vælge kun at køre den halvvejs ned og også lave en opredning i selve siddegruppen, så er der fire sovepladser.

B971939812Z.1_20150330145927_000+G9NK3Q54.1-0.jpg

Camperen kan leveres med udekøkken i form af en gasgrill, som er monteret i en luge på højre side af autocamperen. Man kan fjerne grillpladen og i stedet benytte de tre gasblus nedenunder, eller man kan rykke grillpladen en tak til siden og koge kartofler på det ene gasblus og samtidig benytte grillpladen til steaken eller pølserne.

B971939812Z.1_20150330145927_000+G9NK3Q4B.1-0.jpg

Badeværelset har et stort separat bruserum, toilet og håndvask og usædvanlig meget skabsplads. Selv om det er en forholdsvis lille autocamper, er der fornuftig bagageplads i garagen, som har adgang fra begge sider samt fra bagenden. Og der er plads til at have cykler i garagen, hvis man ønsker det. Chausson 610 er også kåret som årets camper i England.

Masser af luft

Trenden med luft i teltet i stedet for stænger fortsætter med kulingstyrke, og efterhånden har alle mærker på det danske marked telte med luft.

Tendensen lige nu er, at luft-teknikken breder sig til forteltene, hvor de helt små campingvogne får større og større fortelte. Det virker lidt, som om mange, der for to til tre år siden sprang på en T@B eller Adria Action, må sande, at vognen er lækker, men trods alt lige det mindste. Det har telt-producenterne været hurtige til at opfatte, og derfor er der efterhånden et meget stort udvalg af telte, designet specielt til de små, lette campingvogne.

Så i 2015 behøver man ikke at vælge mellem en stor campingvogn og en let teltvogn, de små lette campingvognen udfylder hullet og kan udbygges med smarte teltløsninger, der er lette at puste op, og som øger pladsen med omtrent det dobbelte.

Lettere vogne

Den røde tråd gennem 2015-modellerne i klassiske campingvogne er det stadige krav om lettere og bedre konstruktioner og endnu mere komfort. I køkkenregionerne er det ensbetydende med større køleskabe og endnu mere af den komfort, som kunderne kender fra de hjemlige samtalekøkkener.

Læg dertil et mindre teknikskifte i kontrollen, styringen og overvågningen af campingvognen. Flere og flere campister ønsker samme smartphone-betjening, som de kender fra biler og sommerhuse, og det imødekommer mange af producenterne.

På den måde kan opvarmning osv. styres fra telefonen, og dermed er vognen kølet eller lun, når man kommer frem til destinationen.

Årets Campingvogn blev Adria Adora 482, der er en videreudvikling af den mest solgte Adria-model gennem de seneste 10 år. Dermed kroner Adria deres position som et af de bedst sælgende mærker i Danmark og fejrer samtidig, at man har eksisteret i 50 år. 482’eren fra Adria koster fra 150.000 kr.

Så meget koster camping

Telt til familien: Fra ca. 4.000 kr.

Teltvogn: Fra ca. 45.000 kr.

Lille campingvogn: ca. 80.000 kr.

Mellemklassen: ca. 150.000 kr.

Luksus: Fra ca. 300.000 kr.

Guide: Campinglivets svar på Airbnb

27-06-2016: Deleøkonomien har for alvor fået fat i danskerne, når vi taler om biler, sommerhuse og ferielejligheder. Nu har fænomenet også nået campingverdenen, hvor Camptravel.dk er ved at få vind i sejlene med formidlingen af campingvogne og autocampere til campister uden eget køretøj. Læs artikel

Guide til overnatning med campingvognen i Tyskland, Østrig og Italien

31-05-2016: På ferieturene sydpå var det for år tilbage helt naturligt at overnatte i campingvognen på de tyske rastepladser, men i dag er der på mange af strækningerne så stor trængsel, at det i højsæsonen kan være vanskeligt at finde et sted at skrue støttebenene ned. Som alternativ kan man vælge en af de mange campingpladser, der ligger praktisk i forhold til motorvej og afkørsler hele vejen ned gennem Europa. Læs artikel

Guide: Hop med på campingbølgen

19-05-2016: Det kan være fristende at købe en ny campingvogn, men hvad skal man vælge som begynder? Jyllands-Posten besøgte en forhandler for at se på mulighederne for de mange, der ønsker at springe ud som campist. Læs artikel

Nyhed: Kæmpe udvalg af autocampere

10-04-2016: De høje danske afgifter betyder, at de fleste nøjes med at drømme om egen autocamper på danske nummerplader. Udbuddet har ellers aldrig været større. Læs artikel

Guide: Tysk leasing kan være genvej til drømmecamperen

08-02-2014: Mange drømmer om en stor komfortabel autocamper, men de danske afgifter gør, at det bliver ved drømmene. Leasing kan være en mulighed, men danskerne tøver. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...