Find mere om:
På sporet af fremtidens campingplads | rejser.guide.dk

På sporet af fremtidens campingplads

Har campingpladsen, som vi kender den i dag, en fremtid? Eller rettere, hvordan kommer en ny campingplads til at se ud om fem år, og hvilke tilbud vil den kunne give sine gæster? Det er i øjeblikket ved at blive undersøgt. Et af resultaterne vil antageligt blive, at branchen skal differentiere deres tilbud efter de forskellige gæsters behov.

Hvad ønsker vi os af camping i fremtiden, og hvordan vil ferieformen ændre sig? Det spørgsmål er ikke let at besvare, men et forskningsprojekt forsøger alligevel, og til sommer vil de første resultater af forskningen være klar.

De første spæde konklusioner fra projektet er nok, at camping i fremtiden skal være mere differentieret, mens de enkelte pladser skal være skarpere til at målrette tilbuddene til deres primære kunder, i stedet for at satse så meget på at være noget for alle. Bag den praktiske udførelse af projektet står ph.d.-studerende Marie Mikkelsen, der i bogstaveligste forstand har været rundt til fem danske pladser for at få et indblik i, hvad campisterne selv synes om pladserne og om ferieformen generelt. Gør bilen til en minicamper

»Det er naturligvis for tidligt at sige noget helt præcist om, hvordan fremtidens campingplads skal skrues sammen, men det er helt klart, at de mange campister, jeg har mødt, elsker ferieformen og er uhyre entusiastiske omkring den. De går op i det med liv og sjæl og ved utrolig meget om camping,« fortæller Marie Mikkelsen.

Derfor skal camping vedblive med at være camping, som vi kender det i dag, men måske skal campingpladserne blive bedre til at målrette pladserne mod den kundegruppe, som de ønsker som primære gæster.

»Campingpladserne skal blive bedre til at spørge sig selv om, hvilken slags plads de er, og hvem de gerne vil tiltrække af kunder,« vurderer hun.

Sidste sommer besøgte Marie Mikkelsen fem danske pladser med stor geografisk spredning samt forskellige antal stjerner. Til sommer er det hendes plan at drage ud i sommerlandet en gang til. Men denne gang skal rollen mere være observerende.

»Sidste sommer gik med små interviews med camping-gæster. Den næste fase vil mere være en observerende, hvor jeg skal ud på en række pladser og bo i campingvogn,« forklarer hun.

I arbejdet med undersøgelsen er hun flere gange stødt på fordomme omkring camping hos danskere, der aldrig kunne drømme om at sætte deres ben på en campingplads.

Placeringen er det vigtigste

Efter flere år med krise i campingbranchen tegner der sig lige nu et billede af et camping-Danmark med omkring 500 pladser, hvor en ikke ubetydelig del kører med røde tal på bundlinjen, eftersom det kan være svært at få banken med på at finansiere nye investeringer.

B97815483Z.1_20140528215328_000+G43D32K7.2-0.jpg

»Fremtidens campingplads bliver endnu mere et spørgsmål om den rette placering. Pladsen skal ligge tæt ved en attraktion og også selv tilbyde et hav af aktiviteter. En naturskøn placering tæt ved strand og skov er ikke nok i sig selv. Man skal kunne tilbyde noget mere,« siger Karsten Egelund, indehaveren af Jambo Feriepark, der flere gange er kåret til Danmarks bedste plads.

Han forudsiger et hårdt udskillelsesløb blandt danske pladser, hvor der vil ske en centralisering, der vil koste de mindre pladser livet.

»Jeg tror, at fremtidens campingplads ligger tæt ved en stor by eller et spændende aktivitetscenter. Det kan være en forlystelsespark eller en anden aktivitet, der trækker mange besøgende. Til det, jeg kalder ’’Fjällräven-segmentet’’, skal der selvfølgelig også være pladser, der mere handler om naturoplevelser, men dette segment vil også have mulighed for eksempelvis at spise godt efter en lang og hård dag på cykel. De vil også forkæles, og det vil de mindre pladser ikke kunne tilbyde,« vurderer han.

Bredt samarbejde

Forskningsprojektet, med titlen Fremtidens Campingplads, gennemføres som et ph.d.-stipendium i samarbejde mellem Campingrådet, VisitDenmark, Aalborg Universitet og Videncenter for Kystturisme. Det er et bredt samarbejde i turistbranchen samt mellem erhvervslivet og forskningsverdenen, der skal give ny, værdifuld viden.

Forskningsprojektet bygger videre på de gode erfaringer med et tilsvarende projekt om Fremtidens Feriehus, hvor der blev udviklet ny viden om turisterne og skabt debat om indretningen af vores feriehusområder via nogle konkrete forslag til modeller for fremtiden. Samarbejdet mellem forskere fra forskellige områder og aktørerne inden for turisme var en succes, og derfor overføres de samme arbejdsmetoder nu til campingområdet med Fremtidens Campingplads.

»Vi skal bl.a. have mere viden om, hvad der er den egentlige attraktion ved camping. Det er et meget centralt element i dansk turisme, men er stærkt underbelyst, når det gælder forskning på området i sammenligning med andre ferieformer som f. eks. hotelovernatning," siger konsulent Jacob R. Kirkegaard Larsen, Videncenter for Kystturisme.

For nogle er det meget attraktivt at bo fysisk tæt på andre turister på en campingplads, mens andre ikke kunne drømme om det. Tjek teltet på skærmen

»Så vi skal finde ud af, om camping kan gøres endnu mere attraktivt, og der skal stilles skarpt på, om vi kan tiltrække nye kundegrupper ved at udvikle området,« siger han.

Forskningsprojektet vil bygge på en række grundige, kvalitative interviews og observationer via feltstudier. Samtidig skal dybdeinterviews af tre fokusgrupper – henholdsvis unge uden børn, familier med teenagere og gruppen 50+ give et billede af de danskere, som p.t. ikke finder det attraktivt at tage på campingferie.

Oplevelsesrum

Udover de direkte resultater af analysen skal den nye viden også danne basis for at udtænke nye scenarier for fysisk udvikling, planlægning og design af campingområder.

Derfor vil der blive udarbejdet skitser til ”oplevelsesrum” ud fra undersøgelsen af de tre forbrugergrupper.

B97815483Z.1_20140528215328_000+G43D32JV.1-0.jpg

»Helt konkret afsluttes projektet med, at en arkitekt vil tage udgangspunkt i konkrete campingpladser og derfra udvikle designskitser, der kunne danne baggrund for en fornyelse af de pågældende pladser,« fortæller Marie Mikkelsen.

Designscenarierne vil tage afsæt i relevante spørgsmål for udvikling af campingpladserne, som f.eks: Hvordan udnytter campingpladserne deres fysiske beliggenhed i landskabet til at udvikle nye oplevelseslandskaber? Og hvordan udvikles og kombineres aktive og rekreative oplevelser?

Den europæiske form for campingferie er kendetegnet ved, at campingpladsen kombinerer overnatning med en række oplevelsestilbud, der spænder vidt fra f.eks. minigolf og kanoudlejning over badeland og børnedisco til singlecamping og fællessang.

Men bliver camping primært valgt som en billigere overnatningsform? Eller handler det også om, at denne type ferier kan byde på unikke oplevelser både på og uden for campingpladsen? Det skal analysen give svar på.

Forskningsprojektet Fremtidens Campingplads strækker sig over en periode på tre et halvt år. Projektet finansieres af Aalborg Universitet, VisitDenmark, Campingrådet og Videncenter for Kystturisme.

Campingturismen i Danmark

  • Campingferie i dansk kystturisme tegner sig for hver tredje overnatning, svarende til 10,7 mio. overnatninger på årsbasis
  • Danske turister tegner sig for 48 pct. af overnatningerne på campingplads, fulgt af hollændere (31 pct.), svenskere (16 pct.), nordmænd (14 pct.) og tyskere (12 pct.)
  • Campinggæsternes andel af de samlede turister er størst i Region Sjælland (38 pct.), fulgt af Region Syddanmark (33 pct.), Region Nordjylland (30 pct.), Region Midtjylland (27 pct.) og Bornholm (18 pct.)
  • Campinggæsterne i dansk kystturisme rejser i grupper med i gennemsnit 3,0 personer i hver. Campinggæsterne bliver her gennemsnitligt 12,8 dage, hvilket er markant længere end for alle andre ferieformer
  • Campinggæsterne har et gennemsnitligt døgnforbrug i Danmark på 267 kr. per person, hvilket er det laveste forbrug blandt alle ferieformerne

Kilde: Campingrådet

Guide til Nyborg Strandcamping

09-07-2016: Selv om man blot er på gennemrejse, gør det bestemt ikke noget, at campingpladsen har gode faciliteter og ligger smukt med et opland, der har oplevelser til en længere ferie. Læs artikel

Guide til overnatning i det fri

22-06-2016: Flere og flere danskere overnatter i det fri over sommeren. Jyllands-Posten guider her til, hvordan man skaber den perfekte naturoplevelse under nattehimlen. Læs artikel

Guide til Elverdams Camping ved Kalundborg

11-06-2016: Elverdams Camping lidt vest for Kalundborg er en hyggelig plads, som tiltrækker lystfiskere og andre naturelskere, for hvem stjerner og faciliteter på campingpladsen ikke er det vigtigste. De vil bare være tæt på naturen og oplevelserne i Kalundborg og Vestsjælland. Læs artikel

Guide til Campingpark Sanssouci zu Potsdam, Berlin

25-05-2016: ”Ihr königlicher Campingpark” er vist lidt ”lånte fjer” af Campingpark Sanssouci zu Potsdam/Berlin. Men pladsen er dejlig og et godt udgangspunkt for at besøge – ja, netop – adskillige slotte, slotsparker og den natur, hvor stribevis af kronede hoveder og berømte statsmænd har opholdt sig. Læs artikel

Guide til en tysklandsferie i Mecklenburg-Vorpommern

25-05-2016: Mecklenburg-Vorpommern – de fleste kender navnet på den tyske delstat, men de færreste kan sikkert placere den på Tysklands-kortet. Og det er synd. For den fortjener meget større interesse med – også på grund af de mange tilbud den har til campingfolket. Så overvej Meck-Pomm som feriedestination, eller nyd et par dage i Nordøsttyskland på vej til eller fra feriemålene i Sydeuropa. Der er nok at opleve. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...