Find mere om:
Nyhed: Telte med "luft-stænger" breder sig i.. | rejser.guide.dk

Nyhed: Telte med "luft-stænger" breder sig i familieklassen

Moderne telte holder vandet ude og kan næsten være lige så komfortable som en campingvogn. Telte med luft som bærende element udgør størstedelen af markedet.

Campingvognen er stadig danskernes foretrukne boform, når der camperes. Blot 16 pct. af overnatningerne på danske campingpladser var sidste år i telt, men alligevel er tendensen stigende, og årsagen er enkel: Med teltet kommer man tæt på naturen og får en anden oplevelse end i en campingvogn.

Når andelen af teltliggere trods alt ikke eksploderer, hænger det utvivlsomt sammen med, at mange har fordomme om telte, som stammer tilbage fra det forrige årtusinde, hvor telte var klamme, og selve opstillingen var et virvar at stænger, pløkke omkring en løs bund. Desuden var mulighederne for tilbehør begrænsede, og madlavningen var en dåse halvkold ravioli frembragt på en lille spritbrænder og konsumeret i en bulet bliktallerken.

Den slags simple telte er stort set væk fra markedet. Familietelte er i dag luksuriøse, og specielt telte med luft er blevet populære.

Flere på markedet

Gennem de seneste to til tre år er der dukket flere nye mærker op på det danske marked, og de store, etablerede mærker som Outwell har fået konkurrence både på pris og tekniske løsninger.

Blandt de nyere mærker er Kampa, som foruden klassiske telte også har fortelte og moderne familietelte med luft-konstruktion.

Kampa blev grundlagt for 10 år siden og er vokset med rekordfart i Europa.

B972280347Z.1_20160504132113_000+GTST0468.1-0.png

På det danske marked begyndte man for godt og vel tre år siden med fortelte med luft samt et meget bredt udvalg med tre modeller i flere bredder. Den løsning har danskerne taget til sig, og Kampa har fået en solid plads på markedet.

Sidste år fik den danske importør sparket gang i salget af familietelte og har nu et bredt forhandlernet.

Familier vil have luft

Når man kigger på markedet for familietelte er tendensen klar. Kunderne vil have den komfort, der følger med luftkonstruktioner, hvor teltet skal pustes op fremfor at understøttes af et skelet af stænger i aluminium eller kompositmateriale. Tendensen ses på tværs af mærkerne.

»Moderne mennesker vil have nemheden ved et lufttelt, hvor der ikke er noget, som kan blive væk eller en stang, der sidder forkert. Desuden værdsætter mange, at luftteltet er omkring 25 pct. lettere,« forklarer Peter Outsen, der er agent for Kampa i Norden.

Udvalget af såkaldte igloo-telte fra Kampa er meget bredt, og hvis man vil, findes der stadig et udvalg af telte uden luft, og de er billige.

Kampatelte med luft koster fra 2.300 kr., hvor en del modeller leveres i en blanding af bomuld og polyester for bedste indeklima.

Luft til begyndere

Hos Easy Camp har man til denne sæson lanceret en ny Air-kollektion af oppustelige telte.

Der er tale om tre i tunnel-design, der har tre til fem sovepladser og henvender sig til par og familier. Opsætningen er nem og egner sig perfekt til rundrejser, selv for nye campister. Teltene er nemme at rejse i én arbejdsgang eller med oversejlet først ved hjælp af en kraftige tovejspumpe, der tilsluttes separate rør via udvendige ventiler.

54178562.jpg

Serien omfatter Tornado 300, Tornado 400 og Tornado 500. Alle modeller er fremstillet af polyester med et vandsøjletryk på 3.000 mm.

Hvert telt har et indgangsparti med aftagelig teltbund med høje kanter. Vinduerne og ventilationsåbningerne gør teltet lyst og luftigt, mens gardinerne sikrer privatlivet.

Masser af praktiske lommer

Moderne telte indeholder mange detaljer, der gør teltlivet komfortabelt og fleksibelt.

54178561.jpg

Langt de fleste telte til familien er kuppeltelte. Netop den type har mange navne alt efter hvilket mærke de kommer fra.

De billigste familietelte er i en let polyester-kvalitet og med en enkelt sovekabine samt små lommer til toilettasker og tøj flere steder.

Telte holder længe

Traditionelle telte holder for det meste i mange år, hvis man passer godt på dem. Og der er intet, der tyder på, at lufttelte skulle gå mere i stykker. Tværtimod.

»Lidt populært kan man sige, at enten virker luftteltet ikke eller også gør det. I praksis går et lufttelt ikke så let i stykker som et traditionelt telt. Skulle man være så uheldig at tabe luft, vil man selv kunne lappe hullet, og er skaden større, kan man bestille en ny slange,« forklarer Peter Outzen.

Selv om luftteltet er nemt at sætte op og ikke kræver ret meget tid, så er det vigtigt at huske på, at teltet stadig skal sikres med pløkker, så man kan stramme fladerne ud.

»Luftteltet vil stadig kunne stå, men vil man have en flot opstilling kræver luftteltet, at man placerer pløkker korrekt. Her er der ingen genvej i forhold til et telt med stænger,« vurderer han.

Udover prisen er det svært at finde argumenter mod lufttelte, men man skal dog være opmærksom på, at mulighederne for at bygge ud med tilbygninger er begrænset på grund af luft-konstruktionen. Og så skal man tænke på, at luft udvider sig i varmen. Slår man teltet op om aftenen ved ankomsten til pladsen, og teltet bliver udsat for megen varme næste formiddag, kan man risikere, at luftslangerne ikke kan holde til trykket.

54178567.jpg

Fugt er ikke godt

Fugt er teltets værste fjende. Teltdugen kan godt tåle at blive pakket ned, mens det er vådt, men inden to dage skal det pakkes ud igen og tørres helt. Det er bedst at tørre teltet i den friske luft og ikke et sted, hvor der er for varmt. Opbevaring skal ske et tørt og ikke for varmt sted. Rengøring skal ske med koldt vand og en blød børste.

Bomuld eller polyester

De fleste vælger et telt i polyester. Det er billigst, vejer mindst og holder typisk vandtætheden længere. Bomuld ånder bedre, men skal for at holde samme tæthed løbende have en gang imprægnering. De fleste telt-eksperter er enige om, at bomuld giver et bedre klima i teltet. Bomuld vejer en del mere end polyester.

Det er ikke nemt at vedligeholde og behandle et familietelt selv. Kan man ikek overskue det, er det flere firmaer, der har specialiseret sig i vask og imprægnering af både telte og markiser.

Guide: Hop med på campingbølgen

19-05-2016: Det kan være fristende at købe en ny campingvogn, men hvad skal man vælge som begynder? Jyllands-Posten besøgte en forhandler for at se på mulighederne for de mange, der ønsker at springe ud som campist. Læs artikel

Guide: Den praktiske campingvogn er tilbage

01-05-2016: Knaus’ berømte Sport & Fun er tilbage. Vognen ligner sig selv, men udstyret er øget massivt i den nye udgave. Læs artikel

Nyhed: Kæmpe udvalg af autocampere

10-04-2016: De høje danske afgifter betyder, at de fleste nøjes med at drømme om egen autocamper på danske nummerplader. Udbuddet har ellers aldrig været større. Læs artikel

Nyhed: Årets nye campingvogne er praktiske – og ikke altid hvide

19-03-2016: Årets store udstilling i Herning viser, at branchen har mere fokus på det funktionelle, fremfor at vognen skal være en kopi af alt det, som vi har derhjemme. Læs artikel

Guide til valg af fortelt til campingvognen

13-02-2016: Hvorfor vælge et fortelt til måske 20.000 kroner, hvis man kan have lige så stor fornøjelse af et telt til omkring det halve? Opfylder det billigere telt behovet, er der ingen grund til at betale dobbelt så meget for noget, man ikke har brug for – de sparede penge kan jo bruges til andet udstyr, man måske kan få større glæde af. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...