Find mere om:
Opdag nogle af Danmarks fredelige øer | rejser.guide.dk

Opdag nogle af Danmarks fredelige øer

Ø-camping kan blive den nye trend, efter campingpladserne på otte af Danmarks småøer nu sammen inviterer til ferie, hvor man kan ”komme ned i gear”.

Ifølge Wikipedia består Danmark af halvøen Jylland samt 1.419 øer på over 100 km2. Af de 1.419 øer er de 78 øer beboede. De store øer – Sjælland, Fyn og Nørrejyske Ø har de fleste besøgt, men hopper man ned i rækken af småøer, bliver listen over besøgte øer for de fleste ret kort. Men det kan man jo gøre noget ved.

B972049101Z.1_20150806175902_000+G8MMURPM.1-0.jpg

"Det eneste vi har til fælles er bogstavet Ø", er mottoet for de otte campingpladser, der med Fur Camping i spidsen har lavet en brochure, hvor man kort præsenterer pladserne og linker til deres respektive hjemmesider. Bag samarbejdet står Campingrådet og Sammenslutningen af Danske Småøer.

Brian Sørensen Bugge fra Fur Camping har fremstillet den fælles folder, som han præsenterer således:

»Med vand på alle sider sker der noget med krop og sjæl – det føles næsten som om tiden går i stå.«

Derfor foreslår han, at man tager på camping på en af de otte øer, hvor der er oplagte vandre- og cykelture, hyggelig, maritim havnestemning, lokale fødevarer og mulighed for at opleve øboernes hverdag.

Ingen broer, kun færger

De otte campingpladser ligger på Fur, Anholt, Hjarnø, Endelave, Mandø, Aarø, Sejerø og Orø. Så man skal ud at sejle, for ingen af øerne er landfaste. Fælles for dem er desuden, at ingen af dem er en selvstændig kommune, og ingen af dem har flere end 1.200 beboere.

B972049101Z.1_20150806175902_000+G8MMURQ0.1-0.jpg

Mange af færgeselskaberne har specielle takster for de fastboende, hvorimod gæsterne skal betale en lidt højere takst. For de fleste er det dog et beløb, der ikke ødelægger ferieøkonomien. For eksempel tager Fursund Færgeri tur/retur 120 kr. for en personvogn, 50 kr. for en campingvogn og 20 kr. pr passager.

Mens den noget længere sejltur tur/retur til Anholt koster 3.200 kr. for en personvogn under 6 m, 3.500 kr. for en campingvogn under 6 m og 370 kr. for hver voksen (for både chauffør og passagerer). Så her kommer der nok ikke mange på weekendophold. Men så kan man naturligvis parkere bilen i Grenaa og leje en hytte eller en campingvogn på Anholt Camping, eller tage sit telt på nakken.

Fordelt over det meste af landet

Fur ligger i Limfjorden, er på 22 km2 og har ca. 850 fastboende. Overfarten fra Branden ved Salling tager fem minutter. Den er enestående på grund af sine klinter, der består af det specielle moler, som blandt andet benyttes til kattegrus. Man kan finde 55 mio. år gamle fossiler af fisk, insekter, fugle, krybdyr og planter i moleren. Og bagefter kan man aflægge Fur Bryghus et besøg.

www.furcamping.dk er trestjernet.

Anholt ligger langt ude i Kattegat, er på 22,37 km2 og har ca. 150 fastboende. Overfarten fra Grenaa tager tre timer. Den vestlige del af øen er et bakket morænelandskab, mens de resterende 80 pct. af øen er en sjælden ørken, der bl.a. er præget af den seneste istid, som kan opleves, fordi den aldrig har været opdyrket. På øens nordspids er det muligt at se sæler.

www.anholtcamping.dk er tostjernet.

Hjarnø ligger yderst i Horsens Fjord, er på 3,2 km2 og har ca. 100 fastboende. Overfarten fra Snaptun tager fem minutter. Øen indbyder til gåture i naturen, hvor der bl.a. er fortidsminder, og så kan man besøge den gamle Hjarnø kirke.

www.hjarnoecamping.dk er tostjernet.

Endelave ligger mellem udmundingen af Horsens Fjord og Samsø, er på 12,5 km2 og har ca. 180 fastboende. Overfarten fra Snaptun tager 55 minutter. Øen er blandt andet kendt for sine vilde kaniner, Endelave Urtehave med ca. 300 lægeurter, hvor 100 er indsamlet på Endelave samt Endelave Kirke fra 1400-tallet.

www.endelavecamp.dk er tostjernet.

Mandø ligger i Vadehavet sydvest for Ribe, er på 7,6 km2 og har ca. 40 fastboende. ”Overfarten” klarer man selv i egen bil ved lavvande ad ”Låningsvejen”, der er hævet lidt over havbunden og markeret med grene – eller man kan tage med traktorbussen fra Vester Vedsted. Forskellen mellem normalt højvande og normalt lavvande er 1,75 m. Mandø har en lang og interessant historie på grund af sin beliggenhed i Vadehavet, som giver fordele og udfordringer som stadig kan ses på de gamle huse og i Mandø Kirke.

www.mandoecamping.dk er tostjernet.

Aarø ligger i Lillebælt øst for Haderslev Fjord, er på 5,66 km2 og har ca. 160 fastboende. Overfarten fra Aarøsund tager syv minutter. Gæster kan opleve øens natur og badestrande samt hente lokale lækkerier i øens gårdbutik.

www.aaro-camping.dk er trestjernet.

Sejerø ligger i Sejerøbugten ud for Nordvestsjælland, er på 12,4 km2 og har ca. 400 fastboende. Overfarten fra Havnsø tager en time. Pladsen er udlagt til økologi med vinmarker og andet, så pladsens gourmetrestaurant med tiden kan blive selvforsynende. Landskabet er kuperet og har et rigt dyreliv.

www.sejeroe.dk er etstjernet.

Orø ligger i bunden af Isefjorden, er på 15 km2 og har ca. 860 fastboende. Overfarten med færge fra Holbæk tager 30 minutter, mens det med kabelfærge fra Hammer Bakke i Hornsherred kan klares på seks minutter. Øen har en lang og spændende historie, som man kan ane i tidligere forsvarsværker på øen. Mens Orø Kirke og Orø Museum skulle være et besøg værd.

www.oroecamping.dk er trestjernet.

  •  

Guide til Nyborg Strandcamping

09-07-2016: Selv om man blot er på gennemrejse, gør det bestemt ikke noget, at campingpladsen har gode faciliteter og ligger smukt med et opland, der har oplevelser til en længere ferie. Læs artikel

Nyhed: Hytteferie hitter

20-10-2009: Der er mange gode grunde til at tage på campingferie, selv om man hverken har vogn eller telt. Og muligheden ligger ligefor: Lej en hytte. Læs artikel

Guide til overnatning i det fri

22-06-2016: Flere og flere danskere overnatter i det fri over sommeren. Jyllands-Posten guider her til, hvordan man skaber den perfekte naturoplevelse under nattehimlen. Læs artikel

Guide til Elverdams Camping ved Kalundborg

11-06-2016: Elverdams Camping lidt vest for Kalundborg er en hyggelig plads, som tiltrækker lystfiskere og andre naturelskere, for hvem stjerner og faciliteter på campingpladsen ikke er det vigtigste. De vil bare være tæt på naturen og oplevelserne i Kalundborg og Vestsjælland. Læs artikel

Guide til Skiveren Camping tæt på Vesterhavet og den nordjyske natur

10-10-2015: En af Danmarks nordligste campingpladser tiltrækker danske og udenlandske campister på grund af Vesterhavet og den vilde natur. Men Skagen og de andre nordjyske attraktioner er naturligvis også en magnet for campisterne. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...