Find mere om:
Guide til overnatning i det fri | rejser.guide.dk

Derfor skal du overnatte i det fri

Flere og flere danskere overnatter i det fri over sommeren. Jyllands-Posten guider her til, hvordan man skaber den perfekte naturoplevelse under nattehimlen.

Man kan få magiske oplevelser ved at overnatte i det fri – og det benytter et stigende antal danskere sig af. De seneste tal fra Miljø- og Fødevareministeriet viser, at flere end 140.000 personer overnattede på en af de store lejrpladser, der findes på ministeriets natur-arealer i 2015, og tallet forventes at stige til 160.000 i 2016.

»Generelt kan man sige, at der er en stigende interesse for friluftsliv og herunder også gratis overnatning ude,« konstaterer Mette Aaskov Knudsen, der er leder af Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling ved Københavns Universitet.

Hun uddyber:

»Årsagerne hertil er flere. For det første er det jo billigt. Men derudover giver det også en helt særlig oplevelse af nærhed og samvær, når man overnatter ude. Mange, der overnatter ude for første gang, italesætter også overraskelsen af at opleve naturen om natten med dens ændrede lyde, mørke og så videre,« siger hun.

Mette Aaskov Knudsen mener, at overnatning i det fri om natten er noget, der taler til andre sanser, end dem vi bruger i naturen om dagen.

»Det sociale samvær i naturen føles ofte mere stærkt. Naturen er uden intention, forstået på den måde, at den ikke er indrettet som et soveværelse. Vi må altså selv indrette os på naturens betingelser, hvilket ofte giver stærkere og mere intense oplevelser,« forklarer hun.

B972312592Z.1_20160609144152_000+GKCTRCCK.1-0.jpg

Flere skove og øget beskæftigelse

På Skovens Dag, den 1. maj 2016, blev der åbnet for yderligere 25 statsejede skove, hvor man er velkommen til frit at sætte telt op og overnatte inden for ordningen ’Fri teltning’. Det betyder også, at Miljø- og Fødevareministeriet nu råder over 201 skove med ’Fri teltning’.

»Ordningen gælder dog ikke for privatejede og kommunalt ejede skove,« pointerer Mette Aaskov Knudsen.

B972312592Z.1_20160609144152_000+GKCTRCCN.1-0.jpg

Blandt de nye gratis overnatningsmuligheder under ordningen er Løvbakke Skov ved Herning, True Skov ved Århus, Ringe Skov på Fyn og Kelleris Hegn i Nordsjælland. Hertil kommer 11 nye shelters, hvoraf de syv kan bookes i Nationalpark Mols Bjerge på Djursland.

Ifølge Københavns Universitet er friluftslivet i høj grad med til at skabe beskæftigelse og indtægter, når borgere og turister køber eksempelvis udstyr, transport og oplevelser. Sammenlagt skabte friluftslivet i 2013 cirka 28.000 fuldtidsjob og medførte et samlet forbrug på cirka 29 milliarder kroner.

Stjernehimmel og fuglesang

For naturvejleder Mette Millner fra Ishøj Naturcenter er en overnatning i det fri den perfekte måde at betragte ’naturens lanterne’ – stjernerne på nattehimlen.

»En juli-nat langt væk fra byernes lys i selskab med stjernehimmelen er helt magisk, og de lyse nætter er perfekte til at lære stjernebillederne at kende. Vil man for alvor gå på opdagelse blandt stjernebillederne og få lokaliseret de forskellige, så kan appen Sky Guide være til rigtig stor hjælp. Når man holder sin telefon eller tablet op mod himmelen, viser den hvilke stjernebilleder, man ser i netop den retning,« beskriver hun ifølge sn.dk.

Når man overnatter i det fri, må man endvidere forvente at blive vækket til dåd ganske tidligt af fuglenes morgenkoncert.

»Fuglekoret er ganske højrøstet i juni, hvor de synger for at tiltrække deres kommende mager, men også senere på sommeren kan særligt tornsanger, gærdesmutte, rødhals, bogfinke og sangdrossel høres, når dagen gryer. En af grundene til, at de vælger den friske morgenstund til deres koncert, skyldes, at luften er klarere og køligere om morgenen, og derfor transporteres lyden bedre og længere,« fortsætter Mette Millner.

Og når nu man er blevet vækket af fuglenes fløjt og solens begyndende lys og varme, så kan man lige så godt kravle ud af soveposen og gå en morgentur i det dugvåde græs, tilføjer hun.

»Måske hænger mosekonens bryg stadig over engen og i de åbne pladser mellem træerne. Tilbage i den ældste folketro troede man, at mosekonen hørte til de underjordiske og var beslægtet med elverfolket. Mosekonebryg opstår typisk efter varme dage med klart og vindstille vejr. De stjerneklare nætter skaber et stort temperaturfald, hvilket gør, at det vand, som er ophobet i den varme luft, fortættes og lægger sig som lave skyer, som kaldes mosekonebryg,« slutter naturvejlederen.

B972312592Z.1_20160609144152_000+GKCTRCAI.1-0.jpg

Sådan finder du din  lejrplads i naturen

Nogle lejrpladser skal man booke på forhånd, for andre er det ikke nødvendigt.

Der findes ikke én hjemmeside, hvor man kan finde alle lejrpladserne, men hvis man kombinerer www.friluftsguiden.dk og www.udinaturen.dk samt appen Shelter, kan man få et godt overblik over, hvor de forskellige pladser ligger, hvilke faciliteter der er, og om de skal bookes på forhånd.

Der findes også en samlet oversigt over alle primitive lejrpladser i Danmark i bogform, den hedder ’Overnatning i det fri’.

Regler for fri teltning

  • Det er kun tilladt at overnatte én nat samme sted.
  • Man må højst slå to telte op samme sted. Teltene må maksimalt være trepersoners telte. Teltene skal være uden for synsvidde fra drifts- og beboelsesbygninger, herunder f.eks. naboer og campingpladser samt bilveje.
  • Det er kun tilladt at anvende åben ild på de dertil indrettede bålpladser. Man må kun bruge feltkøkken, hvis man bruger et stormkøkken, hvor brænderen er indelukket som f.eks. et Trangiasæt.
  • Af hensyn til brandfare må man ikke sætte stormkøkkenet på blade, nåle eller andet brændbart materiale – sæt gerne stormkøkkenet på en sten eller andet ikke-brændbart materiale.
  • Vær opmærksom på, at en skov kan være lukket for brug af åben ild, brug af bålpladser mv. grundet tørke, og så er brug af stormkøkken heller ikke tilladt.
  • Evt. lukning af skove med ’Fri teltning’ vil være angivet på Naturstyrelsens hjemmeside og muligvis med opsatte skilte ved skovenes indgange.
  • Det er ikke tilladt at bruge motoriseret transport på skovens veje. Teltning er ikke tilladt på de strandbredder og -klitter, som hører til visse af skovområderne.
  • Efter endt brug skal man rydde op efter sig og tage sit affald med.

Kilde: Naturstyrelsen

Fakta om Miljø- og Fødevareministeriets skove

Man kan frit sove i sovepose i skovbunden uden at skulle have tilladelse.

Man kan frit slå telt op i 201 skove uden at skulle have tilladelse. Teltene skal dog bl.a. være uden for synsvidde af drifts- og beboelsesbygninger, for eksempel naboer og campingpladser samt bilveje.

Man kan frit slå telt op på omkring 250 ‘Små lejrpladser’. Disse pladser er rettet mod en familie på op til 7-8 personer. På en mindre del af disse pladser er der også shelters.

Hvis man på forhånd har booket, kan større grupper frit slå telt op på omkring 150 ‘Store lejrpladser’. Her er der typisk flere shelters, bålplads og andre faciliteter med god plads til for eksempel skoler, foreninger, børneinstitutioner og organisationer, men pladserne bliver også brugt af familier og andre større grupper.

www.udinaturen.dk kan man se et bredt udsnit af overnatningspladser, som Miljø- og Fødevareministeriet stiller til rådighed for alle.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

 

 

Gode råd til pakkelisten

Sovepose
Liggeunderlag
Eventuelt telt
Ekstra varmt tøj
Toiletpapir
Håndsprit
Vand
Tandbørste
Tandpasta
Opladet mobiltelefon
Lommelygte
Tallerkener, bestik og krus.
Solcreme og plaster.
Redskaber og brænde til bål samt kogegrej.

Medbring myggespray og et myggenet til at tage over hovedet. Myggelys og rygende bål kan også holde myggene væk.
Det er en god idé at pakke tøj, mad og udstyr i poser.

Kilde: Mette Millner, naturvejleder, Ishøj Naturcenter

Guide til Nyborg Strandcamping

09-07-2016: Selv om man blot er på gennemrejse, gør det bestemt ikke noget, at campingpladsen har gode faciliteter og ligger smukt med et opland, der har oplevelser til en længere ferie. Læs artikel

Guide til Elverdams Camping ved Kalundborg

11-06-2016: Elverdams Camping lidt vest for Kalundborg er en hyggelig plads, som tiltrækker lystfiskere og andre naturelskere, for hvem stjerner og faciliteter på campingpladsen ikke er det vigtigste. De vil bare være tæt på naturen og oplevelserne i Kalundborg og Vestsjælland. Læs artikel

Guide til Skiveren Camping tæt på Vesterhavet og den nordjyske natur

10-10-2015: En af Danmarks nordligste campingpladser tiltrækker danske og udenlandske campister på grund af Vesterhavet og den vilde natur. Men Skagen og de andre nordjyske attraktioner er naturligvis også en magnet for campisterne. Læs artikel

Guide til Ribe Camping tæt på Vadehavet og grrænseregionen

05-09-2015: Ribe Camping er et godt udgangspunkt, hvis man vil vandre rundt i den smukke middelalderby, og campingpladsen har endda bygninger, der minder om de historiske af slagsen inde i Ribe. Men Ribe er også et godt udgangspunkt for at opleve Vadehavet, grænseregionen og Esbjerg. Læs artikel

Guide: Opdag nogle af Danmarks fredelige øer

12-08-2015: Ø-camping kan blive den nye trend, efter campingpladserne på otte af Danmarks småøer nu sammen inviterer til ferie, hvor man kan ”komme ned i gear”. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...