Find mere om:
Ingen alkohol, ingen hummer, ingen steak | rejser.guide.dk

Ingen alkohol, ingen hummer, ingen steak

New Yorks kulinariske tilbud er en drøm for sundhedsfanatikere, dyreelskere og allergikere. Rå retter, mad uden animalske produkter og kager uden gluten hitter i millionbyen.

Osten på pizzaen er lavet af fintmalede nødder, og kyllingen i cæsarsalaten erstattet med gærede sojabønner. Peacefood Café på Manhattans Upper West Side i New York er 100 pct. vegansk. Det vil sige, at der ikke serveres mad med animalske produkter. Hverken kød, æg, mælk eller smør er velkomne i køkkenet.

Da ejeren Eric Yu for nogle år siden ledte efter et passende sted at åbne sin café, blev han mødt med skepsis af udlejerne.

»De troede ikke på, at konceptet ville holde. ”Skal du ikke sælge alkohol? Ingen hummer? Ingen steak?”, sagde de med rynkede bryn. Men i dag kommer folk fra Brooklyn , Long Island og New Jersey for at spise her,« fortæller Eric Yu.

Han er selv veganer og solgte for nogle år siden sin succesfulde antikvitetsforretning på det fornemme Upper East Side for at følge en drøm om at tilbyde new yorkere og turister sund mad, som udelukkende er lavet af grøntsager, bønner, nødder, spirer og frugt. Og bagværk, som ikke indeholder æg, mejeriprodukter og raffineret sukker, men som tager sig lige så imponerende ud i kagemontren som det, der er badet i smør og hvidt sukker.

»Tit kommer jeg bare ind for at se på, hvad de har,« forklarer en ung pige, der tager et grundigt kig på de glaserede kanelboller og havregrynskagerne, inden hun smutter tomhændet ud af døren igen.

På Peacefoods menukort er der udover diverse salater, suppe og sandwich med fuldkornsspeltbrød et lille udvalg af rå retter. Dvs. mad, som ikke er blevet varmet op til mere end 42 grader for at bevare flest mulige vitaminer og enzymer. F.eks. en limetærte med bund lavet af knuste nødder, mandler og dadler.

De kendte spiser rå mad

Mens Danmark for nylig fik sin første café, der udelukkende serverer rå mad (”Raw 42” i det indre København), har new yorkerne i mere end 10 år kunnet mæske sig i retter, som hverken har været en tur på panden, i ovnen eller i gryden. Og med kendte fans som skuespiller Demi Moore og sanger David Bowie er tendensen stadigt voksende.

»Flere og flere af vores meget sundhedsbevidste kunder spurgte efter rå mad,« forklarer Eric Yu, som har konkurrence fra flere restauranter på Manhattan, der udelukkende serverer rå retter. Et fint alternativ, hvis man som turist uden adgang til eget køkken er blevet træt af mad fra de utallige fastfoodkæder og ”diners”, eller bare har lyst til at prøve noget helt nyt.

En anden grund til at styre efter mad uden f.eks. mælk og æg kan være allergi.

Kager for allergikere

I den modsatte ende af byen fra Peacefood Café, på Manhattans Lower East Side, er bageriet Babycakes blevet berømt for sine cupcakes (muffins med et tykt lag glasur, traditionelt lavet af flødeost, sukker og smør), som kan spises af gluten- og mælkeallergikere. I stedet for hvedemel, smør, ost og sukker bruges nemlig rismel, vegetabilske olier og ris- og mandelmælk og agavenektar.

»Cirka halvdelen af vores kunder er allergikere eller veganere. Resten vil bare have kvalitetsingredienser og godt bagværk. Selv om vi ikke bruger hvede, gluten, mejeriprodukter og æg, smager vores produkter stadig lækkert,« forklarer daglig leder i Babycakes Emily Woesthoff.

Bernadette Drayton fra New York og hendes 12-årige datter Yasmine prøver lækkerierne fra det lille bageri for første gang.

»Jeg hørte om stedet i et tv-program og blev nysgerrig. Vi går op i at spise sundt, så når man nu alligevel gerne vil have noget lækkert, må det gerne være så sundt som muligt. Og det smager lige så godt som det, man får hos andre bagere. Hvis ikke hun havde vidst det, ville hun ikke kunne have smagt forskel,« siger Bernadette Drayton om datteren, der netop har sat en chokolade-cupcake til livs.

For danskere, der er vant til wienerbrød rullet i margarine og hvinende søde konditorkager, kan det måske være svært at forestille sig, at kokosolie og agavenektar kan give velsmagende boller, muffins og kager.

»Til dem, der tænker sådan, vil jeg bare sige: Kom selv og smag,« opfordrer Emily Woesthoff fra Babycakes.

LÆS OGSÅ: Rundtur i the Big Apple

Rejsen dertil

  • Der ligger tre lufthavne i og omkring New York: Newark (i New Jersey), La Guardia og JFK.
  • SAS og det amerikanske selskab Continental Airlines flyver direkte fra København til Newark. I maj åbnede det amerikanske Delta Airlines en direkte rute mellem København og JFK
  • Desuden flyver selskaber som British Airways og Icelandair fra København til New York med stop i hhv. London og Reykjavik.

Alternativ mad

Spisesteder i New York, som byder på mad og bagværk uden animalske produkter og/eller mad, der ikke er tilberedt over 42 grader:

  • Raw Soul, 348 W 145th Street, Harlem. Der er både pizza, burger og lasagne på menuen, men alt er råt. Brødet er lavet af hørfrø, og osten af nødder. www.rawsoul.com.
  • Caravan of Dreams, 405 E 6th Street, East Village. De nærmeste kulinariske naboer til denne lille restaurant er McDonalds og Dunkin' Donuts, men hos Caravan of Dreams er alt økologisk og vegansk, og der er desuden et stort udvalg af rå retter. www.caravanofdreams.net.
  • Pure Food and Wine, 54 Irving Place, nær Union Square. I den lidt dyrere ende, men stadig med hovedretter for under 200 kr., er denne restaurant, der udelukkende serverer rå mad såsom sushiruller fyldt med champignon, asparges, avocado og rød peber (ingen ris). www.oneluckyduck.com/purefoodandwine
  • Peacefood Café, 460 Amsterdem Avenue, Upper West Side. Stort udvalg af kager og brød lavet uden æg, mælk og smør. Pizza, supper, sandwich uden animalske produkter og en enkelt rå hovedret, f.eks. en valnøddepaté. www.peacefoodcafe.com.
  • Babycakes, 248 Broome Street, Lower East Side. Hvedemelen er erstattet med spelt, smør med olie og raffineret sukker med agavenektar (en naturlig sirup fra en kaktus) i det lille bageri, der ofte må åbne døren for at få plads til den lange kø af kagesultne kunder. www.babycakesnyc.com.

Nyhed: Romantisk guide til New York

14-05-2010: ”I love New York” er en utraditionel og romantisk guide fra Gyldendal. Den rummer en blanding af insidertips og pudsige historier. Forfatteren Karin Gråbæk er journalist og har i 20 år privat og professionelt dyrket et tæt forhold til New York. Vi bringer her nogle uddrag fra bogen. Læs artikel

Nyhed: Gratis glæder i San Francisco

25-01-2010: I San Francisco er intet helligt. Her kører granvoksne mænd og kvinder ræs på trehjulere, og ”bøssenonner” kårer byens lækreste Jesus look-alike - endda på påskesøndag. Læs artikel

Nyhed: Indisk stjernemad i London

19-01-2010: Den eneste indiske restaurant i verden med en Michelin-stjerne ligger i London. Og så er oplevelsen endda til at købe for penge. Læs artikel

Nyhed: New York, New York - jul i storbyen

06-12-2009: Er julen i Danmark ikke overdådig nok, så tag flugten over Atlanten og oplev en jul, som du kender den fra film. Morgenavisen Jyllands-Posten har lagt en rute i shoppernes paradis. Læs artikel

Nyhed: Rundtur i The Big Apple

26-11-2009: New York lever døgnet rundt - med unge elskende, den zoologiske have med søløver og Dakota-bygningen, hvor John Lennon blev myrdet. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...