Find mere om:
Rundtur i The Big Apple | rejser.guide.dk

Rundtur i The Big Apple

New York lever døgnet rundt - med unge elskende, den zoologiske have med søløver og Dakota-bygningen, hvor John Lennon blev myrdet.

New York, The Big Apple, lærer man aldrig rigtig at kende.

Den første morgen ved sekstiden forlader jeg Beacon Hotel på hjørnet af Broadway og 75th Street for at købe en frisk New York Times.

Byen har allerede fået liv, supermarkederne fyldes op med friske grøntsager, enkelte natteravne er på vej hjem, en enkelt cigaret kan man også snige sig til, selv om der er planer om at gøre endnu en del af NY - den udendørs vel at mærke - røgfri. Det lykkes at købe avisen, men nu står der ikke længere Broadway på gadeskiltet, men Amsterdam Avenue.

Og hvor ligger hotellet?

En morgenfrisk kontormand, ligner han i hvert fald, siger, at jeg blot skal gå to blokke den vej - så er jeg hjemme. Og herefter går resten nogenlunde planmæssigt. Subway'en, New Yorks undergrundsbane, kører, som den skal, busserne opgiver jeg at finde ud af - så hellere en Yellow Cab, som der er tusindvis af, alle produceret af Ford, og de er relativt billige at benytte.

Enkelte punkter er planlagt i forvejen:

Stedet, hvor World Trade Center lå, Museum of Modern Art, eller MoMA, som det kaldes i daglig tale, en tur over Brooklyn Bridge, ned til kvarteret Tribeca i den sydlige del af byen og så højdepunktet: baseball med New York Yankees, der skal møde Toronto Blue Jays. Jeg kom jo netop fra Toronto-området, men Yankees er favoritholdet. Problemet er bare, at jeg trods mindst et halvt hundrede baseballkampe på tv aldrig helt har forstået spillet. Jo, en home run er noget med, at bolden bliver slået ud af banen. Det er til at forstå, men resten ?

Kampen vender vi tilbage til.

MoMA er som det altid har været, et museum i verdensklasse med kunstnere som Picasso, Chargall, Monet, Andy Warhol, ham med ketchupflaskerne og Marilyn Monroe. Van Gogh er her også. Dér kan man bruge en hel dag. Jeg bruger en halv, for der er så meget andet i New York, ikke mindst Central Park, som bliver en væsentlig del af opholdet.

Broen for alle

Men først Subway'en ned mod Brooklyn Brigde, Brooklyn, hvor forfattere som Siri Hustvedt og ægtefællen Paul Auster bor. Det samme gør Colin Harrison. Bydelen inspirerer dem, har de sagt.

Brooklyn Bridge er farbar for alle. Bilerne kører i deres baner, fodgængere og cyklister har hver deres. Det tager godt 20 minutter at krydse broen til fods, og herfra er der udsigt til Manhattans skyline.

Jeg har været der før og slog mig da ned ved vandet, men i dag går alt galt. Hvor broen ender på Brooklyn-siden, er der to muligheder. Jeg vælger den forkerte vej og havner i noget, der minder om et slumkvarter, ikke den mere fashionable del, som egentlig var målet. Fra Brooklyn Bridge er der frit udsyn til Frihedsgudinden og Ellis Island, hvor emigranterne skulle sluses igennem, inden de fik adgang til landet. Hertil kom min farfar i 1907.

Jeg går tilbage over broen for at finde en bank, der kan veksle nogle canadiske dollars til amerikanske.

Bank eller hvad?

I Chase Bank stiller jeg mig i kø.

»Goddag, jeg vil gerne veksle nogle penge.«

»Vi veksler ikke penge.

»Er I ikke en bank?«

»Jo, men ikke på den måde. Gå over til American Express i Macy's. De kan veksle.«

Oppe på 1. sal hos Macy's. Gemt godt væk i et hjørne ligger det lille kontor.

»Hvordan fandt du os?« spørger manden bag skranken.

»Ved at spørge og spørge. Men i Danmark kan man altså godt veksle penge i banken.«

»Welcome to America,« siger han og veksler sedlerne til gangbar amerikansk mønt.

Jeg går med lommen fyldt af sedler hen til Fifth Avenue, hvor nogle af verdens dyreste forretninger ligger, og ser til min skræk, at der også her, ligesom i San Francisco, findes en Anthropologie, og så forsvinder igen nogle af de grønne sedler. Jeg spiser frokost i Heartland Brewery på adressen Fifth Avenue, 34. th Street. Bryggerier kan godt lave mad, viser det sig - bøffen er fremragende. Forsøget gentages et par dage senere. Da er den tør og sej.

Men atmosfæren er værd at gå efter.

Det er baseballdag.

På Subway-kortet kan jeg se, at undergrundsbanen kører ud til det ny Yankee Stadium i Bronx, men jeg er endnu ikke fortrolig med systemet og tager en Yellow Cab, der koster 25 dollars.

Om den vil hente mig efter kampen? Nej, siger chaufføren.

Kampen

Jeg er der et par timer før kampen for at opleve stemningen. Spillerne varmer op.

Jeg holder især øje med stjernen Alex Rodriguez; ikke så meget, fordi han er god, men fordi han efter sigende har haft en hed affære med Madonna, hvilket nogle af de amerikanske medier gjorde en del ud af.

Siden viser det sig, at han rent faktisk er en fremragende baseballspiller.

En baseballkamp går i princippet over ni innings. På store lystavler noteres stillingen, og de bedste indslag vises på storskærme. Midt i ottende innings fører Toronto med 4-2. Da vælger jeg at forlade Yankee Stadium, fordi jeg vil være sikker på at få en taxa.

Uden for stadion står flere mænd med håndskrevne skilte: Taxa. Jeg kigger forgæves efter en gul. En mørk mand henvender sig: Om jeg har brug for en taxa? Ja tak, til hjørnet af 75 og Broadway.

»45 dollars,« siger han.

»Den kostede kun 25 herud.«

»Ja, men nu er det nattakst, og jeg har en limousine.«

Han fører mig gennem mørke gader væk fra stadion, og jeg bliver noget bekymret. Skal jeg rulles og slås ihjel?

Undervejs mod hotellet tager jeg mobiltelefonen frem og fingerer en samtale om, at jeg nu sidder i en taxa og er på vej.

Lidt efter holder vi ved Beacon Hotel.

Han takker høfligt for turen og kører tilbage til Yankee Stadium.

Dagen efter læser jeg i avisen, at Yankees vandt 5-4!

Og ser i tv et indslag om, at to tredjedele af amerikanerne er overvægtige.

Så er man da ikke alene om det.

Måske det kunne være en idé med lidt motion i Central Park, storbyens oase. Vi skylder en tak til de politikere, der i sin tid besluttede, at New York ikke kun skulle være skyskrabere, og hvad den nu ellers har. 26.000 træer står ved den sydlige indgang. Det bliver til en time på ryggen i dejligt vejr. Og en amerikansk hotdog til to dollars. Måltider er enkle her. Ikke noget med, om man vil have det hele. En pølse og et brød - der dog kan suppleres med sennep og ketchup.

Dagen derpå med undergrund ned til Ground Zero, hvor tårnene stod indtil 11. september 2001.

Nu er der i umiddelbar nærhed indrettet et Tribute WTC Visitor Center til minde om forbrydelsen, som kostede over 3.000 mennesker livet.

Her er der masser af fotos fra dramaet, dele af tårne ligger udstillet, og navnene på alle omkomne er opridset på en mindetavle. Ground Zero er stadig ubebygget. Der har været mange planer om, hvordan stedet skal genopbygges. Måske kommer her igen kontorhuse.

Dagen efter er der stadig grønne sedler tilbage, og endnu engang trækker Fifth Avenue. For iPhonen spøger stadig efter det mislykkede forsøg i San Francisco.

Sælgeren så det straks

Her ligger en telefonbutik.

Dårligt er jeg kommet indenfor, før ejeren siger:

»iPhone?«

Hvordan kan han se det?

Jo, de har den skam unlocked, hvilket vil sige, at der ikke skal tegnes abonnement. Den koster sådan og sådan, forklarer den unge ekspedient, men du skal også have det og det. Og så kommer skatten oveni.

Hvad der lignede en telefon til et par tusinde kroner, endte omkring 3.000.

Siden har den ligget i sin kasse, fordi den er umulig at finde ud af.

Det er blevet lørdag, dagen inden hjemrejsen, solen skinner, og nu skal der ikke bruges flere penge.

Det bliver en lørdag i Central Park, hvor det endnu engang lykkes at sove en times tid, selv om et tysk orkester i nærheden gør alt for at holde mig vågen med tyske drikkeviser.

Jeg vågner op og ser fædre træne baseball med deres sønner, ser de flotte bygninger i nabolaget, hvor Jacqueline Kennedy boede, og hvor storsvindleren Bernie Madoff også havde bopæl. Hans kone bor der vist endnu.

Jeg ser unge elskende, besøger den zoologiske have med søløver, ser smukke piger ordne negle, køber endnu en hotdog og vandrer de tre kilometer til hotellet. Undervejs passerer jeg The Dakota-bygningen, hvor John Lennon blev myrdet den 8. december 1980, og når frem til Beacon Hotel.

Jeg er hjemme.

Nyhed: USA's smukkeste by

25-11-2009: I San Francisco er man blandt andet i selskab med Triton, kabelsporvogne, Alcatraz og opera i Golden Gate Park. Læs artikel

Nyhed: New York, New York - jul i storbyen

06-12-2009: Er julen i Danmark ikke overdådig nok, så tag flugten over Atlanten og oplev en jul, som du kender den fra film. Morgenavisen Jyllands-Posten har lagt en rute i shoppernes paradis. Læs artikel

Nyhed: ... if you're going to San Francisco

20-10-2009: Her mødes åbenhed og forskellighed. Resultatet er en mangfoldig by med adskillige bakker, tåge, en rød bro og meget mere. Læs artikel

Anmeldelse: Mission, mad og malerier

20-10-2009: Rejs til San Francisco og få en gratis tur til Mexico med i købet. Læs artikel

Guide til tre besøgelsesværdige byer i USA - Charleston, New Orleans og Savannah

08-07-2016: Læserne af rejsemediet "Travel+Leisure" har kåret verdens ti bedste byer. Tre af disse ligger tilsyneladende i de amerikanske sydstater. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...