Find mere om:
USA's smukkeste by | rejser.guide.dk

USA's smukkeste by

I San Francisco er man blandt andet i selskab med Triton, kabelsporvogne, Alcatraz og opera i Golden Gate Park.

San Francisco er USA's smukkeste by. Hvordan kan man vurdere det efter blot et par dages ophold?

Fordi det står i guidebøgerne, og indtil videre har ingen modsagt påstanden.

Nu er to dage ikke meget til at udforske den californiske perle, men med flid er det muligt at komme vidt omkring. Man tager udgangspunkt i Union Square, hopper på kabel-sporvognen, et system, der har eksisteret i 137 år, kører op og ned ad de stejle gader, når den da ikke går i stå, fordi kablet er hoppet af, eller fordi der er noget i vejen med kæden, bliver underholdt i pausen af den mørke vognfører, hvis mund ikke står stille i den time, turen tager ned til Fisherman's Wharf, det livlige kvarter, som nogle kalder for turistet, men som hører med til et besøg i denne by med den venlige befolkning, der aldrig er sen til at spørge, om de kan hjælpe, når man står nødstedt med sit bykort. Puha ?

Nede i Fisherman's Wharf ligger restauranter på stribe, gademusikanter underholder, typisk ved kabelbanens endestation, for her kommer mange turister, og vil de være bekendt at tage videre uden at lægge en skilling? Eller endnu hellere: en af de grønne dollarsedler?

Pompei's Grotto er en restaurant på kajen, familieejet og drevet siden 1946, fortæller facaden, endnu en familie, som tog over havet fra Italien til et bedre liv, synes restaurantens standard at fortælle, for her får man 1. klasses italiensk mad.

Besøg af Triton

Nu er udgangspunktet for den forcerede rejse her i byen ikke Union Square, men derimod Hotel Monaco et par blokke derfra, et såkaldt boutique-hotel, hvor man dårligt har indlogeret sig, inden en venlig sjæl banker på døren og siger, at han har en guldfisk.

Om han må komme ind, og hvad skal den hedde. Der kan vælges mellem flere navne, og den hedder de næste to døgn Triton. Hvad er meningen? spørger man. Vore gæster skal ikke føle sig ensomme, siger han.

Vi forlader Triton og tager på oplevelser, hvor den første er kabelsporvognen.

Den lystige guide forklarer også, at vi nu er i Chinatown.

»Det er et paradis for souvenirjægere,« siger han. »Hvis det ikke findes der, har du ikke brug for det.«

De fine butikker

Fra Union Square er der ikke langt til stormagasinerne i de omliggende gader. Macy's ligger der selvfølgelig, Saks, Prada, Bvlgari, Armani, Gucci - og en Apple Store, som er det første mål.

En iPhone er på ønskelisten. Den kan i Danmark løbe op i 8.000 kr., hvis man ikke tegner et abonnement, og hvem gør det, når man har et i forvejen i et selskab, som ikke handler med iPhone?

Hos Apple siger de, at man kun kan købe iPhonen, hvis man også tegner et abonnement hos AT&T.

I stedet bliver det den ny iPod nano, der har plads til 4.000 numre. Den koster 179 dollars, omkring 895 kr., lidt mindre end i Danmark.

Hos Macy's er der Ralph Lauren-poloer. De koster omkring 500 kr. stykket, og dem ryger der også nogle af ned i kufferten.

Det bliver endnu værre.

Engang i Boston lærte jeg modebutikken Anthropologie at kende. Den er marvelous, som vi siger på disse kanter. Mest dametøj, men også ting til hjemmet. Dengang købte jeg mig fattig, men det blev endnu værre siden i New York, hvor der ligger flere af dem, og her i San Francisco er den også, på adressen 870 Market St.

Anthropologie har ting og sager som ingen andre.

Så, nu måtte det være nok med fråseriet.

Der kan spildes megen tid i en ny by. Selvfølgelig ved man, at San Francisco har en Golden Gate Bridge og det gamle fængsel Alcatraz, hvor blandt andre Al Capone henslæbte en del af sit liv. Men hvordan finder man det lige?

Alle pengene værd

Man tager på en guidet tur med f.eks. selskabet San Francisco Comphrensive Shuttle Tours for 60 dollars. Men det bliver i reglen dyrere, for nederst i programmet står:

»Gratitudes for your Tour Guide and Driver are greatly appreciated.«

Og selv den, der ikke er god til engelsk, forstår meningen.

Turen varer fem timer, og den er pengene værd:

Sejltur over San Francisco Bay til byen Sausalito med masser af restauranter og gallerier. På vejen derover ligger det skumle Alcatraz, der blev lukket i 1963, og nu er et populært turistmål.

Frokost på havnen i Sausalito og tilbage til SF, som de kalder den her, og videre til Golden Gate Bridge, Chinatown, Golden Gate Park, der er byens svar på New Yorks Central Park, Japanese Tea Garden, Palace of Fine Arts, der bl.a. er et storslået naturområde og Seven Sisters i Alamo Square Park. De syv søstre er en række enestående velholdte victorianske bygninger.

Turen omkring Golden Gate Park er kort og hurtig, men dagen før, en søndag, er jeg taget derud, fordi jeg har læst, at det er borgernes foretrukne tilholdssted sådan en dejlig dag med en blanding af sol og regn.

Overraskelsen er stor, for tusindvis har slået sig ned på plænerne foran en storscene. Det viser sig, at San Francisco fejrer Opera in the Park med kunstnere fra San Francisco Opera. Der er fri adgang, og det har 17.000 taget imod.

Hvilken dejlig overraskelse.

Vi hører Verdi, Puccini, Donizetta og Mozart. San Francisco har så mange restauranter, at det er vanskeligt at udpege nogle som de bedste. Dog skal der gøres en undtagelse.

Hotelrestauranter er i reglen ikke noget at skrive hjem om, men Hotel Monaco's Grand Cafe er enestående god med fremragende mad. Men også dyr.

Det var så det besøg i San Francisco.

Jeg siger farvel til Triton og kører mod lufthavnen.

New York venter.


Nyhed: Rundtur i The Big Apple

26-11-2009: New York lever døgnet rundt - med unge elskende, den zoologiske have med søløver og Dakota-bygningen, hvor John Lennon blev myrdet. Læs artikel

Nyhed: New York, New York - jul i storbyen

06-12-2009: Er julen i Danmark ikke overdådig nok, så tag flugten over Atlanten og oplev en jul, som du kender den fra film. Morgenavisen Jyllands-Posten har lagt en rute i shoppernes paradis. Læs artikel

Nyhed: ... if you're going to San Francisco

20-10-2009: Her mødes åbenhed og forskellighed. Resultatet er en mangfoldig by med adskillige bakker, tåge, en rød bro og meget mere. Læs artikel

Anmeldelse: Mission, mad og malerier

20-10-2009: Rejs til San Francisco og få en gratis tur til Mexico med i købet. Læs artikel

Nyhed: På besøg hos Bush - næsten

20-10-2009: Explorer har besøgt Washington DC og var bl.a. på cykeltur. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...