Find mere om:
New York - byen du aldrig bliver mæt.. | rejser.guide.dk

New York - byen du aldrig bliver mæt af

New York - og i det her tilfælde Lower Manhattan - er spækket med designerbutikker, coffeeshops, restauranter og gallerier, uden at det nogensinde bliver for meget. Tag et lille område ad gangen, hæng ud i parker og på caféer og nyd newyorkerne, der altid er på vej, også til fods.

Uanset hvor du bor, mens du er i New York: Tag subway'en hen til det område, du gerne vil besøge, og fortsæt til fods videre herfra.

Manhattan er nemt og overskueligt inddelt i avenues på langs og streets på tværs. Og selv om det bliver rodet, hvor vejene løber sammen på den sydlige del af den aflange ø, kan det slet ikke betale sig at tage rundt med bus, subway eller taxi. Der er hele tiden noget at se på og at opleve, mens du går fra det ene nabolag til det næste. Spørg, hvis du ikke kan finde Prince Street. Newyorkerne er meget behjælpelige.

Canal Street
Start med subway'en til Canal Street, og få svindelgaden overstået. Det er et hæsblæsende marked med gadesælgere og små butikker, som sælger kopier af piratkopier af de dyreste mærkevarer - ure, tasker, smykker og parfumer.

Jeg har besøgt Canal Street-markedet gennem mange år, og der er blevet meget langt mellem de gode uægte varer. Denne gang fik jeg en piratkopi af en Prada-håndtaske, som sikkert aldrig har været i nærheden af en Prada-model. Den kostede 18 dollars, og for fem ekstra fik jeg klipset et trekantet Prada-skilt på en af forlommerne. Skiltet koster normalt otte dollars, fortalte sælgeren, men »du er fra Danmark, og der er øllene så gode«.

Canal Street, der i årevis har været i hænderne på den kinesiske mafia, er ved at blive overhalet indenom af afrikanske gadehandlere. Man fornemmer en skjult dagsorden, og politiet står og sludrer tilsyneladende afslappet mellem de parkerede biler, mens de holder øje med, om det er tid til en lille razzia. Canal Street er devalueret indkøbsmæssigt, men atmosfæren er stadig værd at opleve. Og det er et godt geografisk udgangspunkt for de omkringliggende bydele, der oprindelig var industriområder og fattigmandskvarterer, men i dag er nogle af de dyreste boligområder i USA.

Lower Manhattan er overstrøet med restauranter, designerbutikker og gallerier, himmelsk for turister, en katastrofe for kreditkortet. Også selv om dollaren står i lav kurs.

TriBeCa
TriBeCa - Triangle Below Canal - begynder lige syd for Canal Street med Broadway, der afgrænser mod øst, Chamber Street mod syd og Hudson River mod vest. Det tidligere tekstilindustriområde er overstrøet med pakhuse, der i dag er forvandlet til jazzklubber og supereksklusive gallerier og restauranter.

En af de mange kendisser, der bor i TriBeCa, er Robert de Niro. Han har støttet området ved at opkøbe og renovere mange af bygningerne og er medejer af TriBeCa Grill på hjørnet af Franklin og Greenwich Street. En lækker restaurant, der aldrig har været i nærheden af en grillbar, hverken pris- eller madmæssigt.

Endnu dyrere er hans japanske restaurant Nobu, der ligger rundt om hjørnet på Hudson Street. Et populært sted, hvor du skal bestille bord minimum tre måneder i forvejen.

Hvis pengepungen ikke rækker, ligger de Niros TriBakery på Franklin Street med smukke mahognifacader, højt til loftet, lækre kager og brød. Stempelkandekaffen er et par dollars dyrere end andre steder, men betjeningen er fransk og i top.

SoHo
Lige nord for Canal Street ligger et andet tidligere industriområde. SoHo, South of Houston, er afgrænset mod øst af Broadway og folder sig helt ud mod Hudson River i vest. Engang var det her, de fattige, ukendte kunstnere flyttede ind, da Greenwich Village nord for Houston blev for dyr. Nu er området for længst overtaget af rige, kendte kunstnere, opkøbere og wannabes. Det er her, Helena Christensen shopper, og Deres udsendte så Hellerup-frisøren Gun-Britt to gange i hurtigt tempo på vej ind i en af de eksklusive tøjbutikker.

Hvis kreditkortet strejker, kan du altid windowshoppe og drømme. Prøv det i Pradas luksuriøse butik på hjørnet af Prince Street og Broadway. Og når du slentrer ned ad Prince Street, der er en af hovedgaderne i området, så kig ind hos Mimi Fertzt Gallery.

SoHos skulpturelle vartegn, en kvinde med mange bryster, står udenfor og knejser. Galleriet er svenskejet, og ifølge indehaveren kan det godt betale sig økonomisk at købe kunst i New York.

Greene Street, der krydser Prince, byder på et 700 kvadratmeter gigantisk designerpalads. Moss er i New York Times kåret til USA's bedste designerforretning og sælger i virkeligheden mere udstillingskunst end funktionel brugskunst. En overdimensioneret mælkeflaske, for eksempel, står placeret på en piedestal som en hyldest til den amerikanske hverdag. Det er tilladt at bruge tid på at kigge, men du må ikke sidde i stolene.

Heldigvis er der cafeer lige uden for Moss, hvor du kan spise og drikke som newyorkerne, der er evigt bevidste om sunde kostvaner og om hver eneste kalorie, der ryger ned i maven. En rigtig newyorker spiser ikke kød, men masser af tofu og masser af grønne salater og drikker friskpresset saft fra grønne hvedespirer. En ægte newyorker kunne ikke drømme om at drikke andet end sojamælk i sin koffeinfri caffè latte og spise carbfree kager og is (uden kulhydrater, red.).

Greenwich Village
SoHo glider nordpå over i 1960'ernes og 1970'ernes hippieområde Greenwich Village med Washington Square Park og Triumfbuen i midten. Lige ved parken ligger gourmetmekkaet Dean & Deluca, en kæmpestor tagselv-delikatessebutik med over 80 af de lækreste kolde og varme retter og masser af økologiske drikkevarer. Fyld en doggy-bag og tag den med over gaden i Washington Square Park, hvor du altid kan finde en bænk, et bord eller et stykke græs at sidde på. Det gør mange af de studerende fra NY University, der ligger lige op ad parken.

Hvis det hele bliver lidt for sundt, er der altid Magnolia Bakery på Bleecker Street og West 11th lige i nærheden. Et yndigt pusse-nusse-bageri, der bager bedårende muffins i papirforme pyntet med lyserød, mintgrøn eller lavendelfarvet gla-sur. Det er her, Carrie og de andre fra ”Sex and the City” køber de berømte kager. Kødranden udenfor er alenlang, men newyorkerne er et tålmodigt folkefærd, der har køkultur og taler til hinanden, når de står og venter. Og hvem vil ikke gerne stå i kø med Al Pacino, Kate Moss og Oprah Winfrey, som ellers altid er på slankekur, og andre stjerner, der efter sigende pænt står i kø, når de skal skeje ud i kalorier. De cup cakes, der sælges i Magnolia Bakery er efter dansk smag alt for søde, men stedet er blevet kult. Eller fad, som man siger i New York.

Der ligger mange gode boghandlere i Greenwich Village, og bøger og magasiner er billige i forhold til Danmark. En af de spændende boglader er The Strand på 828 Broadway og 12th Street. Her er både nye og brugte bøger på flere etager og en stor afdeling med new age- og religiøs litteratur, hvis du er til den slags.

Chelsea
Man kan sagtens gå fra Canal Street op ad Hudson Street, gøre holdt ved en Diners og få en rigtig newyorkerbrunch eller en god, gammeldags tuna-sandwich. Chelsea begynder omkrig 13th-14th Street. I dårligt vejr er alternativet subway til 8th Avenue og 14th. Gå en blok mod vest til 9th Avenue, og følg den op til 23rd. Området er afgrænset mod øst af 6th Avenue og er spækket med smukt renoverede brownstones.

Den sydlige del af Chelsea var tidligere én stor kødby, hvor kvæget fra upstate New York og New Jersey blev sejlet over Hudsonfloden og tilbage igen, klar til supermarkedernes kølediske. Længere oppe var området i 1900-tallet præget af irske indvandrere. Chelsea forfaldt i mange år, men er nu blomstret op og spækket med gallerier og smukt renoverede brownstones. Det er et trendy område og stedet, hvor mange homoseksuelle mødes. På 13th Street ligger et stort Community Center for bøsser og lesbiske.

Skråt overfor på 13th ligger Integral Yoga Institute, et af New Yorks mange yogasteder, hvor du kan komme ind fra gaden og strække de ømme gå-muskler en times tid. Rigtige newyorkere dyrker meget yoga, også babyer og hunde. Når hunden strækker ud, hedder det ikke yoga, men dhoga.

Der er noget for enhver smag i New York, og intet kan overraske en rigtig newyorker. Anderledes er det for os andre. Jeg så en dame med blåt hår komme gående med sin kat i snor. Den havde blå pels i samme nuance, og adspurgt fortalte den blåhårede, at katten får en omgang med, når hun farver sit hår.

Nyhed: ... if you're going to San Francisco

20-10-2009: Her mødes åbenhed og forskellighed. Resultatet er en mangfoldig by med adskillige bakker, tåge, en rød bro og meget mere. Læs artikel

Anmeldelse: Mission, mad og malerier

20-10-2009: Rejs til San Francisco og få en gratis tur til Mexico med i købet. Læs artikel

Nyhed: Oplev New York i farver

29-04-2009: Det kan virke meningsløst at forlade New York City, men kombinerer man storbyferien med en rejse langs Hudson-floden, bliver man rigeligt belønnet. Læs artikel

Nyhed: Indianerne tabte - musikken vandt

23-07-2010: Smoky Mountains var engang domineret af cherokesere. Nu slås de med musikere om turisterne. Læs artikel

Nyhed: Turisme i det nedslidte San Francisco

17-06-2010: Creedence Clearwater Revival og Muhammad Ali havde deres gang i Tenderloin i San Francisco. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...