Find mere om:
Opdag San Franciscos ældste bydel på ny | rejser.guide.dk

Opdag San Franciscos ældste bydel på ny

San Franciscos ældste kvarter, Mission District, har de sidste år oplevet en renæssance, hvor nye, hippe restauranter og butikker er dukket op og har blandet sig med kvarterets fattige, latinamerikanske rødder.

B971911094Z.1_20150226163806_000+GJKJGJE8.1-0.png

Når man trasker op fra undergrundsbanen og ud på gaden ved 24th and Mission, er de småforfaldne, misvedligeholdte huse og de gamle mexicanske restauranter med neonskilte det første, der fanger øjet. De grå og trafikerede gader ser ikke ud af det store, og egentlig kunne det ligne et hvilket som helst ældre boligkvarter i San Francisco. Tanken når da også at strejfe: Er jeg mon stået af det forkerte sted?

Men sådan en tanke bliver hurtigt gjort til skamme, når man, 50 meter længere fremme, rammer Valencia Street, som strækker sig parallelt med Mission Street. Her popper den ene finurlige, farverige og hippe butik op efter den anden med alt fra kunst, bøger, sunde juicer og vintagefund – som små farverige indslag, der hver især nærmest skriger efter opmærksomhed. Rygtet taler tydeligvis sandt: Det gamle kvarter, The Mission District – eller bare The Mission – er blevet hipt.

Læser du med fra mobilen, så se flere billeder her.

B971911094Z.1_20150226163806_000+GIKJFTI3.1-0.jpg

Læser du med fra mobilen, så se flere billeder her.

Farverige gader

På en gåtur ned ad Valencia Street bliver det tydeligt, hvordan farverige indslag har blandet sig med et ellers ordinært boligkvarter. Her støder man blandt andet på den finurlige Dog Eared Book – en charmerende boghandel, hvor facaden er malet som en bogreol med tegninger og tekster påklistret i vinduerne.

B971911094Z.1_20150226163806_000+GIKJFTJM.1-0.jpg

Man finder en butik, hvor facaden er påklistret med alt fra billedrammer til sportsudstyr, og selvfølgelig finder man kunstbutikker en masse, hvor man kan gøre helt unikke fund af lokale kunstnere.

Også farverig street art er at finde overalt i området og pryder flere bygninger. Selv på fortovet ses små fine motiver lavet af stencils. På Clarion Alley er en hel gade udelukkende indviet til street art, og her har forskellige kunstnere prydet de nu farvestrålende mure med alt fra politiske holdninger til humoristiske indslag. På denne dag er flere unge troppet op ved gaden for at tage billeder af de spændende motiver.

San Franciscos Vesterbro

Nogle kalder det San Franciscos Vesterbro. Og egentlig kan man godt forstå sammenligningen. Som ved Vesterbro i København finder man nemlig en helt speciel sammenblanding af nyt og gammelt i The Mission.

Kvarteret blev grundlagt af spanske missionær i 1776 og er hermed San Franciscos ældste kvarter. Siden da har kvarteret primært været beboet af latinamerikanere og spaniere, og det har længe været anset som et fattigt og uattraktivt sted at bo. Som på Vesterbro har unge hipstere og kunstnere dog fundet noget interessant i det rå kvarter og er i løbet af de sidste år rykket hertil.

Sammenblandingen har skabt et virvar af forskellig kultur i området, og mens de excentriske hipster-butikker bliver flere og flere, er der stadig en særlig rå og upoleret kant ved området. Her er mange hjemløse og fattige, og der er stadig steder, som føles mindre sikre end andre. Kommer man eksempelvis længere ned omkring Mission Street og 16th, består klientellet primært af skumle typer, der hænger ved gadehjørnerne og hjemløse.

B971911094Z.1_20150226163806_000+GIKJFTGM.1-0.jpg

På grund af områdets nyfundne popularitet stiger boligpriserne dog, hvilket betyder, at de fattige bliver færre og færre.

Hippe restauranter og mexicanske perler

San Francisco er kendt som et brændpunkt for madelskere, og i byen dukker den ene hippe restaurant op efter den anden. Fælles for de fleste er, at der er stort fokus på de lokale råvarer, økologi og sundhed.

Det gælder også i Mission District. Et par af de hippe nye spisesteder her er Tartine Backery, der ligger ved Guerrero Street, som kreerer lækre tærter og bagværk og den italienske restaurant Laconda ved Valencia Street.

B971911094Z.1_20150226163806_000+GIPJGEN1.1-0.jpg

I The Mission finder man dog både de nye, hippe (og dyre) restauranter og de gamle og charmerende mexicanske i én stor sammenblanding.

Et af de spisesteder, som ikke er fulgt med udviklingen, er den meget lidt prætentiøse restaurant Gallardo, som serverer mexicansk mad, som det altid har været serveret her: i rigelige portioner og med masser af smag. Som for at understrege deres manglende lyst til at hoppe med på alt det nye, skal man dog være opmærksom på, at de ikke tager imod kreditkort.

En af de centrale tilholdssteder i The Mission er Mission Dolores Parken. Her søger både unge og ældre hen for at slappe af i solen. Allerede på afstand bliver den karakteristiske lugt af cannabis tydelig, og parkens gæster lægger da heller ikke skjul på, at stedet er et yndet sted at ryge hash.

Hash er ikke lovligt i Californien, men det kan dog på lovlig vis købes, hvis man har medicinske årsager til det, og det er der efter sigende mange, som har.

Tidligere blev parken kaldt »homostranden«, fordi alle bøsser fra det nærliggende Castro-område tog hertil for at tage sol i meget lidt tøj. Det fortæller Bob Larsen, som er en ældre herre, der har boet i området hele sit liv, og som denne dag går tur med sin hund i parken.

I dag er området mere alsidigt, og parkens besøgende er et bredt udsnit af byens beboere. Enkelte lever dog fortsat op til traditionen for sparsom beklædning, hvilket blandt andet kommer til udtryk, da en enkelt solbrun og muskuløs mand spankulerer forbi kun iført et meget lille lændeklæde.

Tæt på Mission Dolores Parken ligger Mission Dolores-kapellet, som er den ældste bygning i byen, og som også kan dateres tilbage til 1776.

Mission Districts farverige nabo

Bare et stenkast fra Mission District ligger Castro, der mest af alt er kendt som et mødested for homoseksuelle i USA, og kvarteret fortjener også opmærksomhed. Det var blandt andet her, den berømte politiker Harvey Milk kæmpede for homoseksuelles rettigheder i 1970’erne, og han har i dag fået en heltestatus i byen, fortæller den lokale Bob Larsen.

B971911094Z.1_20150226163806_000+GIKJFTGS.1-0.jpg

Området omkring Castro var engang stort set udelukkende beboet af homoseksuelle. Men sådan er det ikke mere, for i dag er mange it-arbejdere fra Silicon Valley rykket hertil. Området bærer dog stadig stort præg af den alsidighed, der har været karakteristisk her. Eksempelvis er Castro fyldt med farverige butikker henvendt til homoseksuelle og på gaden denne dag ses flere transseksuelle – og en enkelt nøgen mand, der i ro og mag slået sig ned blandt andre på torvet.

I Castro såvel som The Mission er det tydeligt, at der gemmer sig langt mere end bare et gråt og ordinært gadebillede.

3 råd til rejsen

Overvej at overnatte i Oakland frem for San Francisco. Det er noget billigere, og selv om byen tidligere har haft et noget blakket ry i forhold til kriminalitet, er det et up-coming område, hvor flere vælger at flytte til. Der er kun 10-15 min i tog ind til centrum af San Francisco.

Hvis du vil have en anderledes guide til San Francisco, kan den nye guidebog ”Wildsam Field guide: San Francisco” anbefales. Den giver et indblik i byen ved hjælp af små anekdoter om byen og de store karakterer, der stammer herfra – f.eks. forfatteren Jack London.

Vil du have en alternativ oplevelse af San Franciscos store turistmagnet, Golden Gate Bridge, er der gode muligheder for at leje en cykel og tage den flotte tur fra Canary Wharf og over broen. Det koster ca. 16 dollar for cykelleje.

Visum

Husk at få en ESTA (Elektronisk registrering for indrejse i USA) senest 72 timer før afrejsen. Uden ESTA bliver man afvist ved check-in i lufthavnen. Registreringen koster 14 dollars, svarende til ca. 75 kr. Ansøgning og betaling sker på hjemmesiden:
esta.cbp.dhs.gov/esta/

Rejsen dertil

Man kan flyve direkte fra København til San Francisco med SAS. En anden mulighed er at flyve til nærliggende Oakland, hvortil Norwegian har åbnet en rute. Fra Billund kræver det typisk to mellemlandinger. Priserne begynder ved 3.700 kr. tur/retur.

Jyllands-Posten var inviteret af Norwegian.

Guide: Museer, delfiner og shopping i Miami

03-05-2015: Miami har et rigt kultur- og natteliv med latinske undertoner kombineret med masser af varme og flotte strandpromenader. Selv om dollaren er steget, gør billige flybilletter stadig Miami til et attraktivt sted at tage på mini-storbyferie. Læs artikel

Guide til tre besøgelsesværdige byer i USA - Charleston, New Orleans og Savannah

08-07-2016: Læserne af rejsemediet "Travel+Leisure" har kåret verdens ti bedste byer. Tre af disse ligger tilsyneladende i de amerikanske sydstater. Læs artikel

Guide til shopping og seværdigheder i Minneapolis

10-04-2016: Træd ind i det største shoppingcenter i USA, hvor der både er plads til regnskovscafé og forlystelsespark, eller kom tæt på den amerikanske jernbane, dinosaurer og byens museum for moderne kunst, når Jyllands-Posten guider til de bedste oplevelser i Twin Cities. Læs artikel

Guide: Nørdens guide til New York

05-01-2015: Lavprisflyselskabernes indtog på ruten fra København til New York betyder, at prisen for en returbillet kan fås for under 2.500 kr. Det giver rigelig anledning til en tur over Atlanten, og vi guider dig derfor til nogle lidt anderledes seværdigheder i The Big Apple. Seværdigheder for den indre superhelt, videospiller og stjernefotograf. Læs artikel

Guide: Rejseguide: Her skal du rejse hen i 2015

26-10-2014: 2015 er et specielt år for en række byer, som derfor er et besøg værd. Lonely Planet har lavet en top ti over steder, du bør besøge. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...