Find mere om:
Guide: Berlin guide | rejser.guide.dk

Guide: Berlin guide

BERLIN, TYSKLAND

>Fattig, men sexy!«

Sådan sammenfatter borgermester Klaus Wowereit sin by.

Fattig har Berlin altid været, men er byen også selvbevidst og fræk?

På Alexanderplatz troner i hvert fald en kæmpefallos på 368,03 meter. Fjernsynstårnet var DDR's stolthed, nu er det det fremmeste vartegn i et genforenet Berlin, der til trods for dårlig økonomi strutter af potens og ny selvtillid.

Den stadigt voksende kø for at komme op til den enestående udsigt i Telecafe vidner om, at byen fremstår som tiltrækkende for turisterne.

Byen er blevet mere international og har på få år fået en velsmurt turistmaskine. Samtidig indbyder Berlin fortsat til opdagelsesrejser i bizarre miljøer og på mærkelige steder.

Angelina Jolie, Brad Pitt og deres fire børn skulle være tæt ved at slå sig ned i Berlin. Skuespilleren Robert Stadlober vil tilbage til sin hjemby.

Efter fodbold-VM har selv de afmålte berlinere fået øjnene op for, at deres by ikke bare er et vanskeligt arbejdsmarked og fortove med hunde-hømhøm.

Berlinerne er faktisk blevet stolte.

Fra Fjernsynstårnet ser man et åbent bylandskab isprængt store grønne lunger, så langt øjet kan se.

I øst ser man Karl-Marx-Allee med sin stalinistiske arkitektur, og i vest ligger parken Tiergarten, hvor kurfyrsterne jagtede fasaner i gamle dage. Nu kan man ro sig en tur på de små søer i parken. På græsplænerne kaster naturisterne frisbee kun iført solhat. Her er der plads til alle.

Med 3,5 mio. indbyggere er der faktisk færre berlinere i dag end i 1920'erne. Prognoserne fra tiden lige efter Murens fald, som forudsagde, at byens befolkning ville blive fordoblet på få år, holdt ikke. De rige tyske industrigiganter flyttede ikke hertil alligevel til trods for omfattende renoveringer i snart to årtier.

Resultatet er en totalrenoveret storby uden trængsel.

Stor og flad er den. Faktisk dækker den et areal på 30 gange 50 km. Og med to bycentre, Alexanderplatz i øst og Kurfürstendamm i vest, og mange andre bydele, som byder på deres særegne "Kieze" og "scener", er der en ting, man virkelig behøver: Overblik.

Derfor har vi taget turen op på Ahrensfelder Berge i kommunist-betonbyen Marzahn helt i øst og fortsat byvandringen som en yoyo op og ned vestover til Grunewaldturm i skoven ved søen Wannsee. Langs denne akse på 50 km har vi forceret utallige trappetrin, testet Europas hurtigste elevator, været oppe i en ballon over Potsdamer Platz og er blevet hensat til Den Kolde Krig ved at flyve en DC-3 "Rosinbomber" fra Tempelhof-lufthavnen.

Så godt det lader sig gøre, har vi fået overblik over denne metropol, som aldrig har fået anledning til at finde sin identitet. Få andre steder har historien vendt alt på hovedet så ofte som her.

Det er måske grunden til, at stadig flere, som Marlene Dietrich, altid har en kuffert i Berlin. Hver gang man kommer, er byen lidt anderledes. Altid på vej til et eller andet, som ingen helt ved hvad er. Kunstnerbyen? Hovedstaden i det fattige nordøst-Tyskland eller Europas nye kulturcentrum? "Deswegen muss ich nächstens wieder hin" - derfor må jeg snart tilbage, for nu at bruge den "blå engel" Dietrichs ord.


Rejsen dertil
Bus: Fra København er der mange buslinjer til Berlin, f.eks SKAN Rejser, Eurolines, Gråhundbus.

Abildskou, www.abildskou.dk, kører tre gange om ugen fra Århus til Berlin. Der er påstigning i Skanderborg, Vejle, Kolding, Aabenraa og Flensborg. Turen koster fra 400 kr. for en enkelt.

Fly: Nyeste skud på stammen af flyselskaber, der beflyver Berlin, er Cimber Air, se mere på www.cimber.dk. Derudover har SAS og Lufthansa ( www.sas.dk, www.lufthansa.com) hver fem daglige afgange.

I egen bil: Kommer man fra Sjælland, går turen over Gedser, hvorfra Scandlines sejler ca. hver anden time til Rostock. Fra Rostock er der ca. 200 km til Berliner Ring ad motorvejen.

Hvis man kommer fra Jylland, skal man via Flensborg, Hamburg og Schwerin for at komme til Berliner Ring.

Berliner Ring er ca. 280 kilometer lang, så pas på ikke at køre forbi den rette afkørsel.

Tog: Søg tider og priser på www.dsb.dkOvernatning
Det enkle hotel Am Schloss Bellevue ( www.hotelamschlossbellevue.de) har store og lyse værelser for 49/69 euro for enkelt/dobbelt. Beliggenheden er central mellem Hauptbahnhof og Schloss Bellevue - i gangafstand til Rigsdagen og Unter den Linden.

Hos www.lux-eleven.comfår man fine lejligheder midt i Østberlin.

www.leilighet-berlin.comer en udlejlingslejlighed for turister med privat tagterrasse centralt i Vestberlin.

Hvis man har sans for "Ostalgie", kan man finde prisbillig overnatning på Ostel i Friedrichs-hain, se ostel-berlin.de

Allermest eksklusivt er Adlon ved Brandenburger Tor, hvor man kan sove i præsidentsuiten for 12.500 euro pr. nat.

Se og opleve

Berlin har et rigt kulturtilbud året rundt. Hvis man er på besøg for første gang, er det obligatorisk at gæste Fjernsynstårnet på Alexanderplatz, selv om det betyder, at man må stå i kø i en time ( www.berlinerfernsehturm.de, entré: 9,5 euro).

Derfra bør man gå langsomt ned ad Unter den Linden til Brandenburger Tor og Rigsdagen.

Seværdighedene kommer som perler på en snor.

Glaskuplen på Rigsdagen er byens nye turistmagnet. Derfra får man også en flot udsigt. Gratis indgang, men også kø.

Mange forestiller sig, at Berlin er lidt grå. Fakta er dog, at byen har mange badeanlæg og parker. Helt mod vest i byen giver Grunewald-området rigelig anledning til at bade, sejle eller at tage på skovtur.

Ved floden Spree er der kommet mange strandbarer.

Spise og drikke
Prøv asparges i foråret fra landsbyerne omkring byen. Ofte serveres de helt enkelt med kogte kartofler og smeltet smør. Tag gerne en dagstur til Beelitz for at spise dem lige ved marken.

Restauranten Gambrinus vis-a-vis Tacheles i Oranienburger Strasse i Mitte er brun og hyggelig ( www.gambrinus-berlin-mitte.de). Har man derimod sans for streng minimalisme, er den asiatisk inspirerede Zoe ( www.zoe-berlin.de) i Rochstrasse 1 i Mitte et godt alternativ.

Boulette (kødkage) med skarp sennep er god og hurtig mad, som blev indført af Huguenotterne. Hr. og fru Busse i Beusselstrasse 71 i Moabit laver bouletterne i køkkenet i deres typiske knejpe.

Arbejderbydelen Beusselkiez bebos nu af mange med anden etnisk oprindelse end tysk. Gaden Gotzkowskystrasse i nærheden har mange rimelige, etniske spisesteder, hvis man ønsker at opleve en central del af Berlin, som er fri for andre turister.

Varm Apfelstrudel med vaniljesovs er også en klassiker, og på Kant Café i Kantstrasse smager den præcis, som den skal.

På italieneren Don Giovanni i Alt-Moabit 129 kan man spise god bøf med et generøst skænket glas valpolicella og afrunde med hjemmelavet tiramisù med kaffe og grappa for under 100 kr.

Angkor Wat i Paulstasse 22 går for at være en af byens beste asiatiske.

For de madinteresserede er en tur forbi delikatesseafdelingen i varehuset KaDeWe obligatorisk.

Shopping
I Friedrichstrasse ligger de store og eksklusive varehuse på rad og række. Kongen er det franske Lafayette. Arkaden på Potsdamer Platz er et godt alternativ, hvis man vil handle indendørs på en gråvejrsdag. Her finder man stort set de kædebutikker, som vi kender i Danmark.

KaDeWe (Kaufhaus des Westens) ligger selvfølgelig i vest og er det mest traditionsrige shoppingparadis i Berlin.

I og omkring Rosa-Luxemburg-Strasse i øst finder man mange små og spændende designbutikker.

Hvis man vil have et originalt "Erinnerungsstück" fra Berlin, anbefales kunstneren Rost på markedet i Boxhagener Strasse hver søndag ( www.rostgraphics.com).

I byen
I dag spiller de hippeste steder chillende toner a la Röyksopp, og det skal være lyst, luftigt og allerhelst oppe i de højere luftlag.

Natklubben Weekend har åbnet bar på terrassen på taget af det, der engang hed "De Rejsendes Hus" på Alexanderplatz ( www.week-end-berlin.de). Weekend udgør sammen med Solar ved Potsdamer Platz og Puro øverst i Europacentret i vest den gyldne trekant, når det gælder barer i højden. Udsigten er imponerende alle tre steder, men mest velkommen føler man sig nok på Solar.

Prenzlauer Berg, der tidligere var hjemsted for de intellektuelle og kunstnerne, er for længst blevet et sted for de etablerede. Nu er det frustrerede 40-årige med barnevogn, der kæmper med at finde en parkeringsplads til SUV'en, der råder her. I mellemtiden har Friedrichshain og Mitte taget føringen som byens "scener".

Hvis man har sans for det mere upolerede, kan steder som Jansa og Freies Neukölln i Weserstrasse lige ved Rathaus Neukölln minde om den stemning, som Kreuzberg og Prenzlauer Berg engang var kendt for.

Hvis man ønsker at opleve mere "indkørte" vestberlinske knejper, kan Diener i Grollmannstrasse eller ølhallen Neumanns i Alt-Moabit 126 være gode alternativer.

Prisniveau
Med indtægter, der er 20 pct. lavere end landsgennemsnittet, er Berlin en fattig og dermed billig hovedstad. Dagskort til absolut al offentlig transport koster ca. 55 kr. Med det kommer man også til og fra lufthavnene uden tillæg.

Taxa er væsentligt billigere end i Danmark.

For 50 kr. kan man få et enkelt måltid med drikkevarer.

Frisørbesøg for herrer koster i de ordinære bydele under 70 kr., og damer kan få komplet service med permanent (Dauerwelle) for 350 kr.

En pilsner koster omkring 20 kr.

For dem, som forelsker sig i byen, er der mange billigere lejligheder til salg. En centralt beliggende toværelses på 50 kvm kan man få for under 500.000 kr.

Lær mere
Se Oscar-vinderen "De andres liv" om Stasi-diktaturet, komedierne "Goodbye Lenin" og "Sonnenallee" om livet i øst og ungdomsfilmen "Knallhart!", som viser et barsk billede af det belastede Neukölln.

Guide: Basel med mere

06-11-2009: Fra schweiziske Basel har man hele tre lande inden for en meget overskuelig rækkevidde. Denne unikke placering medfører en let adgang til mange muligheder efter vejr, humør, pengepung osv. Vi bringer her tips til fem vidt forskellige oplevelser i området. Læs artikel

Nyhed: Se Berlin fra en Trabant

20-04-2009: Skrattende walkie-talkier, faldefærdige biler og hasarderede overhalinger. En Trabi Safari i Berlin er et stykke rullende kulturhistorie, og det er hylende morsomt. Læs artikel

Nyhed: På besøg hos Bach og Luther

16-07-2010: I 325-året for Johann Sebastian Bachs fødsel har museet Bachhaus lavet en særudstilling. Læs artikel

Nyhed: På sporet af Muren

14-12-2009: På mandag er det 20 år siden, at Berlinmuren faldt. Langt det meste af det dystre bygningsværk er for længst væk, men der er stadig spændende spor af den mur, der delte Berlin fra 1961 til 1989. Læs artikel

Guide: Harzen: Danskere søges

30-10-2009: Oberharzen arbejder på igen at blive et af danskernes foretrukne rejsemål og lokker med ren bjergluft og masser af plads til vandring. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...