Find mere om:
Guide til Berlins skjulte udendørsoaser | rejser.guide.dk

Guide til Berlins skjulte udendørsoaser

Når man har travet Berlin tynd og set alle turistmagneterne, kan trangen til et pusterum være stor. En udflugt til friluftsbadet ved søen, jernbanen i parken eller kolonihaverne langs kanalen kan med garanti få selv den mest fortravlede turist ned i gear.

Friluftsbadet i Plötzensee

Det er blandingen, der gør det

Søen er ikke stor, men det er et badested med traditioner. Allerede kejserens soldater, der var indkvarteret på kaserner på den modstående bred, skal have lært at svømme her – gangbroerne af sten er muligvis tilbage fra den tid. De ligger i niveau med vandoverfladen og fører hele vejen rundt om bassinet.

Friluftsbadet blev simpelthen indrettet i søen Plötzensee – på begge sider af stien kan man se små fisk i vandet. Der er fredeligt herude. Mod afslutningen af stien kommer man til en lille platform, også af sten. Fra den kan man se på trafikken ved de små huse på strandbredden og rundt om bygningen, der blev bygget i 1920’erne.

Går man op ad stentrappen mellem de to fløje og videre op på højen, er man på et plateau, hvor der står nogle bænke i platantræernes skygge. Bagved begynder en stor eng, omgivet af gamle træer, så her begynder fornemmelsen af strand lige så stille at forsvinde. Der er små skjulte græsarealer, hvor man kan slå sig ned, bordtennisborde og små stier ind over området.

Lige så forskellige som de mange nicher og hjørner på området er badegæsterne. Håndklæde ved håndklæde ligger de, eller de står i kø for at købe fritter – folk, der nok ikke dagligt kommer så tæt på hinanden: unge forældre fra Prenzlauer Berg med deres børn, skoleklasser fra Wedding under kommando af deres højlydte lærere, og alligevel skubber de hinanden ned fra rutsjebanen, folk fra nøgenbaderforeningen for sig selv i et afskærmet område.

Det har ingen betydning her. På stranden er alle forenet i det fælles ønske: for en enkelt dag at flygte fra byen, varmen og hverdagen.

Info:

Adresse: Nordufer 26, 13351 Berlin-Wedding

Åbningstid: Maj-september: mandag- søndag kl. 9-19

Offentlig transport: S 41, S 42, Stoppested Beusselstraße (cirka 800 meter til fods); Bus TXL, 123, Stoppested Gedenkstätte Plötzensee, Bus 106, Stoppested Sylter Straße

Jernbanen i parken

Berlin_Parkei.jpg

Med damplokomotiv gennem Wuhlheide

Merapi er en vulkan på Java, men det er også navnet på et damplokomotiv på Wuhlheide, et skovområde i det østlige Berlin på over 500 hektar. Det lille sort-røde lokomotiv kørte i mange år i en sukkerrørsplantage i Indonesien, før det kom til Berlin og nu står det parat på hovedbanegården i den store park. Hvide skyer pumper ud af skorstenen, lamperne lyser som små, skinnende øjne. I DDR-tiden blev unge pionerer uddannet til jernbanefolk her, og det er stadig sådan, at smalsporsbanen i parken tilbyder børn og unge at blive jernbanefolk.

Der er omkring 200 af dem, de yngste er kun 11 år, og de tager sig af at drive banen i weekender og ferier. De sælger og kontrollerer billetter, de giver tegn til afgang, og de indstiller skiftespor og signaler. Reglerne her mellem træer og enge på Wuhlheide er de samme som hos det rigtige Deutsche Bahn, DB. Og hvis man er over 18, kan man avancere til lokomotivfører.

Turister flokkes om København: Det vil de se

Jernbanen blev oprindelig lavet til pionerer, den store østtyske ungdomsorganisation. Den blev grundlagt på Jernbanefolkenes Æresdag den 10. juni 1956 og var skabt efter forbillede fra noget lignende i Sovjetunionen, hvor den første børnejernbane kørte allerede i 1935 i Georgiens hovedstad Tbilisi.

Den røde kasket med det gyldne emblem sidder, som den skal, den mørkeblå uniform passer perfekt. Uniformen til de unge jernbanefolk i parken er specielfremstillet og ser ud som uniformen hos det østtyske Deutsche Reichsbahn i 1960’erne og 1970’erne. Uniformerne går i arv, men lige så stille glider enkeltdele ud. Dog sker det en gang imellem, at en tidligere ansat i det rigtige togselskab rydder op i skabet og forærer sin gamle uniform til de unges jernbane. Mange af de ældre føler stadigvæk en tilknytning til den lille bane i Wuhlheide. Nogle af de allerførste pionerer kører i dag i weekenderne de gamle, kendte strækninger sammen med deres børnebørn.

Info:

Adresse:

An der Wuhlheide 189, 12459 Berlin-Köpenick

Offentlig transport: Sporvogn 27, 63, 67, Stoppested Freizeit- und Erholungszentrum; S3, Stoppested Wuhlheide

Åbningstid:

Den aktuelle køreplan kan man se på www.parkeisenbahn.de

Venedig på tysk

Berlin_Venedig.jpg

Kolonihavelykke mellem kanaler

Alt og alle her vender blikket ud mod vandet: Havedværgene, stolene under hængepilen og naturligvis parret i fritidstøj i haven med lysthuset. Og når en båd tøffer forbi i den lille kanal, hilser man med hånden eller et nik med hovedet.

I dette Nyvenedig har alle huse indgang både til vejen og til vandet. Men det er siden ud mod kanalen, der tæller.

Også når man kun er på besøg, betaler det sig at stige om til vandvejen ved hjælp af den bådudlejning, der ligger lige i nærheden, for fra landsiden er Nyvenedig ikke noget.

Kom ned i gear på storbyferien

Selvfølgelig kommer man også til fods videre ved at bruge de små krumryggede broer, men det eneste, man oplever der, er et længselsfuldt blik ud over vandet, når man står midt på broen – og så skal man i øvrigt videre ad de støvede grusveje gennem bebyggelsen.

Indtil engang i 1920’erne var der ikke andet end sumpet eng her, og byen lå laaangt væk. Men så blev engene langs Spree-floden afvandet ved hjælp af et tæt net af kanaler, og det indvundne land blev inddelt i parceller, mest til brug for folk fra byen, der dyrkede vandsport af forskellig art. I det indre af Nyvenedig er der stadig ikke tilladelse til at bo fast. Området er permanent i fare for at blive oversvømmet, og det betyder, at haver og huse ved truende højvande er i fare. Byen Berlin bruger nemlig området til at beskytte sig mod at blive oversvømmet.

Det er nu kun sket en enkelt gang kort efter krigen og på grund af en ødelagt sluse, så husene i Nyvenedig er siden da blevet stadigt større.

Info:

Adresse:

Området mellem Rialtoring og Lagunenweg, 12589 Berlin-Köpenick

Offentlig transport:

Bus 161, Stoppested Schönblicker Straße eller Lagunenweg

Økologi og liv ud af ingenting

Berlin_Lohmuehle.jpg

Et byliv – helt uafhængigt

Ingenmandslandet ved kanalen var et ringe stykke land, og efter i de mange år at have været grænseområde mellem Øst og Vest, kom jorden sig dårligt. Om vinteren blev området det rene mudder, og om sommeren forvandledes det braklagte område til et støvet landskab.

Når man i dag står på den nedlagte banedæmning og ser ud over beboelsesvognene ved bredden af kanalen, er det svært at forestille sig. Området er stadig ikke bebygget og i en vis forstand stadig ingenmandsland, men siden 1991 er der opstået et uafhængigt økosystem med forskellige beboelsesvogne – noget lignende bliver svært at finde i byen. Projektet hedder Wagenburg Lohmühle – en borg af vogne og opkaldt efter en barkmølle, der har ligget på egnen og findelt bark til brug for garvning.

Gentlemen og engelske ladies

Bag en lille dam og foran et skønt krat står en sofa og nogle stole. En lille bro fører over vandet. Rundt om beboelsesvognene er der rækker af højbede i de små forhaver, det blomstrer og vokser i en herlig blanding af vildt og kultiveret, af pynteligt og nyttigt. Stedet har sit eget rensningsanlæg, der fungerer med planter, der er en slags økologisk skolehave og endda en væddeløbsbane – for regnorme. Men den største landvinding er nok stedets egen strømforsyning. Næsten alle vogntage er dækket af solceller, og på området drejer flere vindmøller. At producere egen strøm letter ikke kun livet for beboerne rigtigt meget, Lohmühle-folkene klarer på den måde også deres arrangementer på stedet: Hver sommer indbyder de jævnligt venner og naboer til jazzkoncerter og filmaftener, og hver søndag er der kaffe og kager.

Kommunen har en aftale med Lohmühle-projektet, hvor en forening af vognfolkene er indsat som bestyrere af grunden. På en internetside udtrykker de deres motto, pakket ind som et Berlin-motto: "Vær borger, vær vognbeboer, vær berliner. Frirum til alle!".

Info:

Adresse:

Lohmühlenstraße 17, 12435 Berlin-Treptow

Offentlig transport:

Bus M29, Stoppested Glogauer Straße;

Bus 194, Stoppested Lohmühlenstraße

Åbningstid: Aktuelle

arrangementer findes på: www.lohmuehle-berlin.de

Alternative Berlin

B972313335Z.1_20160610124834_000+GGBTN0S2.1-0.jpg

Find flere hemmelige steder og få rejseinspiration til Berlin i bogen "111 steder i Berlin som du skal se". I bogen kan man finde 111 alternativer til de verdensberømte attraktioner i den tyske storby.

Bogen er udkommet hos forlaget Frydenlund og koster 199 kr.

Guide: Storbyer med gode bademuligheder

03-07-2012: I Europas populære byer kan storbyferien sagtens krydres med en dukkert. Læs artikel

Anmeldelse: Spionbroen i Potsdam

20-10-2009: I 28 år var Glienicke-broen et symbol på skellet mellem Øst og Vest. I dag er det en af de mest besøgte turistattraktioner i Potsdam ved Berlin. Læs artikel

Guide: Seks europæiske storbyer: Denne er billigst

04-05-2016: Overvejer du en afstikker til en af de klassiske europæiske weekendstorbyer? Se her, hvor du kommer længst for pengene. Læs artikel

Guide til chokoladeeventyr i Berlin

22-11-2015: En afstikker til de nordtyske troper lader sig let kombinere med et par dage i mere breddegrads-normale Berlin. Og såmænd er det helt befriende, igen at opleve ægte kultur og gadeliv uden låg på. Med vind fra skiftende retninger. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...