Find mere om:
Guide til kultur og shopping i hansestaden.. | rejser.guide.dk

Guide til kultur og shopping i hansestaden Bremen

Trods 1200 år på bagen er hansestaden Bremen ved Weser-floden en sprællevende by, der frister med et mix af historie, ny og gammel kultur, gastronomi, vin og events.

Flammkuchen serveret på træskærebræt med håndtag. Riesling i glasset. Tyske specialiteter serveret i et af fem aflukker – nærmest huler – i Bremer Ratskeller.

Vi sidder samme sted, som hansekøbmændene gjorde i 1400-1600-tallet, når de ordnede deres forretninger. Det var ofte med redere og kaptajner, når handelsskibene var kommet i havn med varer.

Vægge og loft lukker sig om os. Vi sidder ved et afrundet bord med bekvem plads til fem personer på læderbetrukne bænke hele vejen rundt langs træbeklædte vægge, prydet med udskæringer og historiske motiver. Et par kroge til overtøjet samt kærter på væggene fuldender møblementet.

Her kan man sidde uden at blive set eller hørt, for en smal åbning er eneste adgang fra det store lokale, hvortil mange gæster har fundet vej. Vi har gjort vores entré fra Marktplatz efter et stop ved bronzestatuen Die Bremer Stadtmusikanten, udført i 1951 af billedhuggeren Gerhard Marcks, inspireret af Grimms eventyr om æslet, hunden, katten og hanen.

Og naturligvis måtte vi lægge hænderne på æslets skinnende forben. Måske får vi så et ønske opfyldt.

Den 5,5 meter høje Rolandstatue – 10,21 meter inklusiv sokkel og baldakin – er Tysklands største fritstående skulptur fra middelalderen og ikke til at overse. Den blev i 1404 rejst på Marktplatz som symbol på ret og frihed, og det siges, at så længe Roland bliver stående, vil Bremen være fri.

Måske har statuen også tjent som målestok for hanseatiske købmænds udmåling af stoffer, idet afstanden mellem hans spidse knæ er præcis en Bremen-alen. Vi rører som anbefalet ved knæene og er klar til at gå på opdagelse.

Tysklands ældste vinkælder

Det bliver i rådhuset. Det og Roland-statuen kom på Unescos verdensarvliste i 2004. Her venter en rundvisning i Tysklands ældste vinkælder med landets største samling af tysk vin: 1.200 forskellige. Her er udskænket vin gennem 600 år.

Gennem dunkle kældergange med flasker på paller og lugten af fugt og vintønder i næsen, når vi frem til Skatkammeret. Det er aflåst, men gennem gitteret kan vi se hylder med støvede flasker. Her opbevares omkring 200 flasker trockenbeerenauslesen (søde vine fremstillet af sent høstede druer, der er skrumpet som rosiner på grund af ædelt råd) af højeste kvalitet samt den ældste drikbare vin på flaske, en Rüdesheimer Apostelvin fra 1727.

B972306518Z.1_20160602144100_000+GQPTLV66.1-0.jpg

Det største klenodie er Tysklands ældste vin på fad, også en Rüdesheimer, denne fra 1653. Fadet står midt i Apostel- og Rosekælderen, bag hvad der minder om et alter med hvid dug og stearinlys. Den er dog udrikkelig – er blevet til eddike.

For en kort bemærkning vender vi tilbage til artiklens indledning og Flammkuchen, der mest af alt ligner en meget flad pizza. Fyldet kan varieres i det uendelige. Det kan være et mix af ost, skinke, diverse former for grønt. Vi var der i kantarelsæsonen, og kantarellerne (pfifferlinge) var strøet ud med gavmild hånd. Den tørre Riesling hertil var perfekt, og for at blive i stilen sluttede vi med en Riesling Tresterband, en 40 pct. ædelvin, til kaffen.

En spansk tidslomme midt i Atlanterhavet

Rådhuskælderen med 800 siddepladser i en historisk bygning midt på torvet og et vinkort med 650 valgmuligheder er et eldorado – og tilmed ikke et dyrt sted. Her har også byens egne borgere råd til at komme.

Prisniveauet ligger noget under det danske. Vinen koster halvt så meget som i Danmark. Man slipper med 5,10 euro (cirka 38 kr.) for et glas med to deciliter god vin. Vores Flammkuchen står til 9,95 euro (cirka 75 kr.) og to centiliter ædelvin 3,60 euro (cirka 27 kr.).

B972306518Z.1_20160602144100_000+GQPTLV69.1-0.jpg

Engel WeinCafé er ren nostalgi, indrettet i det tidligere Engel Apotek. Der er en egen charme i det lidt dunkle lokale med flisegulv i sort-hvide tern, sorte cafémøbler og gammel apotekerdisk med små skuffer, ligeledes sort, der nu tjener som bardisk. Som navnet antyder, er stedet både traditionel café og restaurant. Menukortet rummer adskillige valgmuligheder – ligeledes her specialiteten Flammkuchen i variationer – og et godt udvalg af såvel tyske som udenlandske vine.

Til frokost kan det anbefales at "nøjes" med en schorle (vin og danskvand). Så er man også frisk til eftermiddagens oplevelser. De kan f.eks. omfatte et besøg på Weserburg, museet for moderne kunst, der i 1991 blev indrettet i et gammelt pakhus ved floden. Her har engang været tobaksfabrik, kafferisteri og cigarfabrik. Nu vises her fortrinsvis malerier fra private kunstelskeres samlinger.

En anden mulighed er Kunsthalle Bremen, der rummer maleri- og skulptursamlinger fra det 14. århundrede til i dag, har tyske og franske impressionister og tilmed en af Europas største kobberstiksamlinger.

110 meter kultur

Oplagt er Roselius-huset med kunst og kunsthåndværk med malerier af Cranach den Ældre og en skulptur af Tilman Riemenschneider som højdepunkter. I huset finder vi også Paula Modersohn-Becker Museum, verdens første museum tilegnet en kvindelig kunstner.

Paula Modersohn-Becker (1876-1907) var tilknyttet den avantgardiske kunstnerkoloni Worpshede lidt uden for byen. Men for at andre også skulle have glæde af hendes værker, som den kunstglade kaffegrosserer Ludwig Roselius (1874-1943) havde købt mange af, indrettede han museet i Roseliushuset i Böttcherstrasse. Roselius havde tidligere opkøbt denne gyde, som siden midddelalderen havde været direkte forbindelse fra markedspladsen til havnen.

B972306518Z.1_20160602144100_000+GL3TL61E.1-0.jpg

Kom ned i gear på storbyferien

Han restaurerede husene i gaden, som blev omdannet til en 110 meter lang kulturel helhed med kunsthåndværk, gallerier og museer. Hans eget kaffehus ligger lige over for Roselius-huset, på hvis gavl, ud mod et lille torv, 30 klokker af meissnerporcelæn spiller hver time – undtagen i frostvejr. I det drejelige tårn er der 10 tavler udskåret i træ. De viser berømte personer, der har krydset Atlanten, blandt andet Christoffer Columbus og Charles Lindberg.

Fortsæt til det maleriske Schnoor-kvarter, Bremens ældste, hvor små farvestrålende huse fra 15. og 16. århundrede ligger tæt som perler på en snor i krogede gader. Her er små butikker, caféer, gallerier, musik, teater – kort sagt alt, hvad hjertet kan begære.

B972306518Z.1_20160602144100_000+GL3TL63A.1-0.jpg

Gælder det mere eksklusiv shopping, er Lloyds Passage, Domshof Passage og Katharinen Viertel i Altstadt et godt bud. Her ligger store vare- og modehuse, og når plastickortet er rødglødende og benene trætte, gør det godt med et hvil i domkirken St. Petri. Måske er der en lille koncert.

Musik og vin

Gennem århundreder har der været musik i Bremen, og det er der stadig. Alle genrer. Jeg var så heldig at få en dejlig oplevelse, da der for 26. gang blev taget hul på byens største klassiske musikfest, som strækker sig over tre uger hver sensommer. På åbningsaftenen lagde "Eine grosse Nachtmusik" ud med 27 koncerter fordelt på ni spillesteder – tre koncerter hvert sted på forskellige tidspunkter. Valget var svært, men faldt på en koncert i Die Glocke på rådhusets øverste etage. Koncertsalen er en fryd for øjet med dens smukke træarbejder, og akustikken er fremragende.

Det var en smuk aften. Vinfestivalen var netop gået i gang, og det gav trængsel på Marktplatz både af koncertgængere og andre, der ville smage. Derfor valgte vi en forfriskning i Bibelgarten, hvor restauranten i Die Glocke har udeservering.

B972306518Z.1_20160602144100_000+GL3TL637.1-0.jpg

Tjekkisk radonvand og cannabis-wellness

Der er også adgang fra gaden til dette åndehul midt i byen. Ved indgangen til Bibelgarten, anlagt i 1998, ligger en brochure, der fortæller om havens 120 planter. De er alle omtalt i Bibelen.

Uanset hvornår på året, man besøger Bremen, er der nok at blive fristet af. I flæng kan nævnes: isshow, maraton, seksdagesløb, motorshow, karneval, dansefestival, markeder, teater, julemarked og ikke at forglemme Bremer Freimarkt, der med 950 år på bagen er en af Tysklands ældste folkeforlystelser. Den strækker sig over 17 dage og kaldes da også Bremens femte årstid.

Fakta om Bremen

Bremen er en delstat i det nordlige Tyskland ved floden Weser og har 662.000 indbyggere, deraf 549.000 i Hansestaden Bremen. Delstaten omfatter også Bremerhaven, hvor floden udmunder i Nordsøen, 70 kilometer fra Bremen. Bremen nævnes første gang i 787, da Karl den Store oprettede et stift på stedet

Rejsen dertil

Fly: Direkte fra Kastrup med SAS. Fra lufthavne i Jylland er der mindst et flyskift.

Tog: Ca. seks timer fra København eller Aarhus. Togskift i Hamborg.

Bil: 270 kilomter fra den dansk-tyske grænse.

Jyllands-Posten var inviteret af Bremens Turistcentral

B972306518Z.1_20160602144100_000+GFTTLH5E.1-0.png

3

råd til rejsen

Køb Erlebniscard Bremen for 1, 2 eller 5 personer til 1, 2 eller 3 dage – det koster 8,90-29,90 euro. Det giver fri transport med offentlige transportmidler i Bremen og reduceret adgang til en række seværdigheder, teatre, museer og restauranter.

Bremen er Europas cykelby nummer tre efter Amsterdam og København, og det er let at leje rigtige cykler – ikke kun mountainbikes. Journalisten valgte Die Blockland-Runde på 27 kilometer med hovedbanegården som udgangspunkt gennem byens nordøstlige udkant og derefter ud på landet i fladt marskagtigt terræn stort set uden bakker. Man kan få stillet sult og tørst undervejs.

Hop på toget til Bremerhaven, hvis image er ved at skifte fra industri til turisme. Tag på havnerundfart med bus og besøg et eller flere museer: Det tyske Skibsmuseum, Klimahuset og Udvandrermuseet. Få evt. en gastronomisk frokostoplevelse på restaurant Natusch eller snup en hurtig burger på kajen, f.eks. med små hesterejer.

Guide til en historisk rejse til Braunschweig

23-01-2015: Braunschweig i den nordtyske delstat Niedersachsen byder på middelalderhistorie om løver, hertuger og en ganske særlig hofnar. Explorer besøgte byens kringlede gader og fandt spor fra fordoms tider. Læs artikel

Guide til weekendtur i München

29-03-2014: München er bedste kendt for Oktoberfest og fodboldfeber, men byen rummer meget mere end store øl og tyske slagsange. Explorer guider dig til en weekendtur i den sydtyske by, hvor du blandt andet kan få Tysklands største wienerschnitzel. Læs artikel

Anmeldelse: Alsidige Andorra

29-06-2009: Andorra kan byde på shopping, naturoplevelser, lækre spabade og, nå ja, mere shopping. I denne sommer er lilleputstaten også i fokus som skueplads for den første bjergetape i Tour de France. Læs artikel

Nyhed: Se Berlin fra en Trabant

20-04-2009: Skrattende walkie-talkier, faldefærdige biler og hasarderede overhalinger. En Trabi Safari i Berlin er et stykke rullende kulturhistorie, og det er hylende morsomt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...