Find mere om:
Berlin - den nære storstad | rejser.guide.dk

Berlin - den nære storstad

Berlin er historie. Nærværende og ikke ret langt væk - hverken tidsmæssigt eller geografisk. Og det er tankevækkende at stå midt i det hele. Så tæt og alligevel så fjernt.

Berlin er billig. Berlin er lurvet, nedslidt, arbejdsløsheden er stor, byen er presset økonomisk, og det er let at se på infrastrukturen, at budgetterne er skåret helt i bund.

Den ligger tæt på Danmark, og ved at bruge mindre end en time (fra København) i fly mærker man dunket fra historiens puls. Ingen andre byer har haft så dramatisk en historie. Sporene af både Nazityskland og DDR er synlige over store dele af Berlin. Også selv om der i nogle tilfælde er gjort en indsats for at få dem fjernet.

Selv om vi ikke altid er meget for det, så er dansk kultur stærkt påvirket af, hvad der er sket lige syd for grænsen. Det gælder traditioner, sprog, udenrigspolitik og meget andet.

Historiens pulsåre

Om Unter den Linden er hovedgaden eller ej i Berlin, kan der være mange meninger om. Men det er historiens tyske hovedpulsåre. For enden af gaden - mod vest - ligger Brandenburger Tor, som var en af overgangene mellem Øst og Vest, dengang Muren stadig stod der og skar Berlin midtover.

Den russiske ambassade ligger samme sted. Den amerikanske og den britiske ligger lige om hjørnet. I dag er den britiske og amerikanske ambassade omgærdet af massive sikkerhedsforanstaltninger, mens den russiske har en mere afdæmpet sikkerhed, som består af en eller to politibetjente, der keder sig.

I nabolaget ligger Reichstag og Wilhelmsstrasse, der er nutidens og var Nazitysklands politiske hovedkvarter. På godt og ondt.

På Unter den Linden ligger også den berømte Cafe Einstein. Stedet, hvor politikerne, embedsmænd og turister mødes over en kop kaffe med kage.

Kombinationen af, at Berlin er billig, og at byen ligger lige om hjørnet, betyder, at den er en magnet for danskere. Nogle er endda flyttet til Berlin. Ikke mindst kunstnere, der er tiltrukket af den lave husleje.

Hotellerne er også billige sammenlignet med andre europæiske storbyers, og at spise ude er heller ikke noget, som giver bankrådgiveren nervøse tics. Det kan tilsvarende være billigt at shoppe, men alle de dyre internationale mærkevarebutikker findes også her.

DDR og Nazityskland

Nazityskland og DDR er stærkt forbundet med Berlin. Begge ”ismer” havde byen som hovedkvarter. Sporene er nærværende over store dele af Berlins centrum. Igen kan Unter den Linden være udgangspunktet for begge dele.

Begynd med at besøge Deutsches Historische Museum, som ligger på Unter den Linden 2. På første sal findes der en gennemgang af tysk historie til og med Første Verdenskrig. Lige som på alle andre museer er der skiftende særudstillinger. De er ikke alle sammen værd at besøge. Mest fascinerende er udstillingen om den tyske historie efter 1918. Sobert arrangeret, og selv de mest triste afsnit af tysk historie bliver sat i en sammenhæng.

Gå til venstre, og turen går mod det tidligere DDR. 10 minutters gang på Unter den Linden, som forvandles til Karl Liebknecht Strasse. Her findes DDR Museum, som er et besøg værd. Her er der ikke fokus på kommunismens mørke sider, men på hverdagen og de små detaljer. Se, hvordan ferie- og arbejdsdage udfolder sig i kommunismens mest avancerede økonomi. Det er en tidsrejse, som ligger fjernt fra vores dages overflodssamfund, hvor der er frit valg på alle hylder.

Museet er lille og kan overstås på kort tid. Dog er der altid mange mennesker. Det er en fjern fortid, og alligevel ligger det ikke mere end 21 år tilbage, at diktatur var en kendsgerning, og at Stasi holdt befolkningen i et jerngreb.

Hverdag og uhygge

Gå videre mod Alexander Platz. Her vil der være udsigt til Fernsehturm. Opført i 1969 var det et bevis på, at DDR også kunne være med, når der skulle bygges avanceret. Herfra kan man se hele Berlin. En prægtig udsigt, som er et besøg værd.

Straks til højre findes Karl Marx Allee. Den brede paradeboulevard, som hvert år blev brugt til at vise styrken af det østtyske militær over for befolkningen og en undrende omverden.

I dag er de svulstige højhuse, som blev bygget med støtte fra det sovjetiske broderfolk, en smuk arkitektonisk helhed. Det er imponerende byggeri. Om det er flot eller ej, må være en smagssag.

Ikke så langt derfra findes Stasi-museet ved U-bahn-stationen Magdalenenstrasse. Mens DDR Museum fortæller historien om hverdagen, er Stasi-museet den uhyggelige og fascinerende udstilling om, hvordan de mange tusinder af formelt ansatte og løst tilknyttede medarbejdere var i stand til at overvåge den østtyske millionbefolkning. Selv duften er en tidsrejse tilbage til Østtyskland, og et besøg på Stasichefen Erich Mielkes kontorer er en opvisning i DDR's smag i 1960'erne og 1970'erne.

Det er en stor og fascinerende oplevelse at opleve stedet, hvor hjertet bankede stærkest for overvågningen og den paranoide stat, der kun overlevede i 40 år ved at spærre befolkningen inde bag mur og hegn.

Selvom DDR og Nazityskland ikke har ret meget at gøre med hinanden, så er de begge rundet af tysk kultur på godt og ondt. Mange af institutionerne fra nazitiden er overgået til nye formål. Hermann Görings Luftfartsministerium, som blev opført i 1936, er stort set uskadt efter Anden Verdenskrig. Byggeriet blev gennemført på to år. Med 2.000 værelser var det en af de største bygninger på den tid i Tyskland, og den er stadig imponerende.

Det var herfra, at Herman Göring styrede ”slaget om England” i Anden Verdenskrigs begyndelse, og fire år efter Nazitysklands fald blev den østtyske stat etableret netop i denne bygning, som i dag huser det tyske finansministerium.

LÆS OGSÅ: På sporet af Muren

Rejsen dertil

  • FLY: Fra København er der mange gode tilbud på flyrejser. EasyJet, AirBerlin, SAS og Lufthansa flyver alle direkte. Det tager lidt under en time. Hvis billetterne bestilles i god tid, vil det næsten altid være muligt at få et godt tilbud.
  • TOG OG BUS: Hvis man bor vest for Storebælt, vil toget være et godt alternativ, ligesom der findes flere busselskaber med afgang til Berlin.

Tre råd til rejsen

  • U-bahn og S-bahn: Hav altid kontanter i lommen. Helst mønter til U-bahn og S-bahnens automater. På enkelte stationer er der personlig betjening, men langt de fleste har kun automater. De driller ofte, og det kræver ofte flere forsøg at få dem til at tage imod sedler. Mønterne er det sikre valg. Kreditkort er heller ikke altid løsningen.
  • Hoteller: Der er altid gode tilbud på hoteller. Det er smag og behag, hvad der er bedst. Angleterre, som ligger på Friederichsstrasse 31, er godt og forholdsvist billigt. Et dobbeltværelse kan fås til 100 euro for en nat på det nye firestjernede hotel. Morgenmaden betales separat. Men den er også værd at betale for. Hotellet ligger tæt på Unter den Linden og lige ved siden af Checkpoint Charlie. Lad være med at stole på de berlinske hotellers angivelse af stjerner. Kvaliteten er meget svingende.
  • Curry mit pommes og dönner kebab: Et besøg i Berlin er ikke fuldkommet, medmindre der er blevet indtaget mindst et måltid om dagen af en af de to ”Imbiss”-retter. Konnopkes Imbiss ved Eberswalder Strasse U-bahn åbner kl. 6.00 og har siden 1930 været stedet, hvor den berlinske specialitet kan nydes. Køen kan være lang, men betjeningen er hurtig og effektiv.

Nyhed: På besøg hos Bach og Luther

16-07-2010: I 325-året for Johann Sebastian Bachs fødsel har museet Bachhaus lavet en særudstilling. Læs artikel

Nyhed: På sporet af Muren

14-12-2009: På mandag er det 20 år siden, at Berlinmuren faldt. Langt det meste af det dystre bygningsværk er for længst væk, men der er stadig spændende spor af den mur, der delte Berlin fra 1961 til 1989. Læs artikel

Anmeldelse: Slentretur gennem Leipzig

20-10-2009: Den livlige messe- og kulturby, som for 19 år siden var centrum for opgøret mod kommunismen, er et besøg værd. Læs artikel

Anmeldelse: Nyt blikfang i Magdeburg

13-07-2009: For 200 mio. kr. har byen fået et lyserødt hotel skabt af formgiveren Hundertwasser. Men hovedstaden i den tyske delstat Sachsen-Anhalt har mere at byde på. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...