Find mere om:
Eventyrlige Istanbul | rejser.guide.dk

Eventyrlige Istanbul

Den tyrkiske storby er kendt for at have et ben i Europa og et i Asien tilsat en knivspids mellemøstlig mystik. Istanbul byder på eksotiske basarer, overdådige moskeer og hummus ad libitum, og så er der knald på for alle sanserne.

I religionens fodspor

Ryg mod ryg ligger Istanbuls to store bastioner: Sultan Ahmets Moske, bedre kendt som Den Blå Moske, og Hagia Sophia, der spillede en vigtig rolle for både byzantinerne og osmannerne. Du kan ikke tage til Istanbul uden at slå et smut forbi disse to imponerende monumenter, der til forveksling minder om hinanden i udseende.

Den Blå Moske har fået sig tilnavn på grund af på det indvendige loft, der er dekoreret med 20.000 blå fliser. Det er en af de få moskeer, som man har lov til at besøge som turist – dog uden for bedetiderne. For mænd står den på lange bukser, og kvinder skal have lange bukser/nederdel på og tildækket hår. Hagia Sophia har både været kirke, sidenhen moske og er i dag museum for Istanbuls historie.

Der er åbent alle dage året rundt, og måske skal man skynde sig at besøge steder. Flere tyrkiske politikere ønsker nemlig at gendanne Hagia Sophia til en moske, men det vides endnu ikke, hvad der kommer til at ske, for modstanden er stor.

B971978992Z.1_20150514180747_000+GG7L7NS3.2-0.jpg

Gå på opdagelse

Stemningen i Tyrkiets største by leder tankerne hen på 1001 Nats Eventyr. I Topkapi Sultanpaladset kan du høre farverige fortælling om fortidens liv og levned inden for murene. Du kan besøge bygningen, hvor haremmet holdt til, og det anbefales at tage en guidet tur, så alle de sjove anekdoter kommer med.

B971978992Z.1_20150514180747_000+GG7L7NSO.2-0.jpg

Der er også mulighed for at se en lille lok af Profetens skæg, hvilket er et pilgrimsmål for mange muslimer. I Fener-Balat-kvarteret kan man (gen)opleve det Osmanniske Riges storhedstid fra dagene, hvor byen hed Konstantinopel. Det er som oftest sparsomt med turister, på trods af at området emmer af historie.

Her er slidte, smukke huse i alle verdens farver, men desværre begynder byfornyelse at vinde mere og mere ind. Ved Eminönü-kvarteret ud til Bosporusstrædet er der masser af muligheder for at hoppe på en kanalrundfart, så man kan se Istanbul fra vandsiden. Her kan du blandt andet spotte de største moskeer med deres flotte minareter.

Basar-shopping

I Istanbuls store basar kan du gå på shoppingtur og købe alle mulige ting, som du ikke anede, at du manglede. Her er et menneskemylder uden lige, men det er en del af charmen.

B971978992Z.1_20150514180747_000+GG7L7NSQ.2-0.jpg

Der er masser af lækker mad fra gadekøkken, men kig dig for, for det er ikke alle madboder, der serverer mad for sarte maver. Basaren består af 60 gader med mere end 4.000 butikker, så det er ikke muligt at nå det hele. Det er her, du skal finde de tyrkiske tæpper, farverige tørklæder og smykker, men prut om prisen, for der er »special price for you«, hvilket typisk betyder tredobbelt pris for turister.

Istanbul har alt, hvad du kan drømme om

Er du på jagt efter eksotiske, smagfulde krydderier, tørret frugt eller de søde, vingummiagtige turkish delight (der på tyrkisk bærer det – i danske ører – uheldige navn, Lokum), bør du besøge Den Egyptiske Basar. Her er væsentligt mindre virvar end i Den Store Basar, og det omkringliggende område er, hvor de lokale handler.

Spiselige Istanbul

Køkkenet i Istanbul er overvejende baseret på lam, får, kylling eller oksekød tilsat hvidløg, spidskommen, dild og persille samt hummus og grøntsager fyldt med ris, pinjekerner og kanel. Det kan anbefales at spise sit måltid i Blomsterpassagen i bydelen Beyoglu. Her er masser af restauranter, og selv om maden fås bedre andre steder, gør stemningen og den åbne himmel det til en skøn helhedsoplevelse.

B971978992Z.1_20150514180747_000+GG7L7NQO.2-0.jpg

Er du mere til fisk, bør du besøge den gamle bydel Sultanahmet, hvor de gode fiskerestauranter ligger side om side. Te er praktisk taget Tyrkiets nationaldrik, og det er mere reglen end undtagelsen, at man efter hvert måltid får serveret den utroligt søde, sorte te i små glas med sirlige mønstre.

24 timer i Istanbul

Det var efter sigende osmannerne, der bragte kaffen til Europa. Derfor bør det også næsten være et krav at prøve kræfter med den stærke tyrkiske kaffe, der minder om en espresso, men skal drikkes langsomt, modsat sin italienske fætter.

Rejsen dertil

  • Der afgår direkte fly mellem København og Istanbul dagligt. Ruten betjenes af SAS og Turkisk Airlines.
  • Fra Billund kan man også flyve direkte til Istanbul med Turkish Airlines alle dage undtage søndag.

I religionens fodspor

Ryg mod ryg ligger Istanbuls to store bastioner: Sultan Ahmets Moske, bedre kendt som Den Blå Moske, og Hagia Sophia, der spillede en vigtig rolle for både byzantinerne og osmannerne. Du kan ikke tage til Istanbul uden at slå et smut forbi disse to imponerende monumenter, der til forveksling minder om hinanden i udseende. Den Blå Moske har fået sig tilnavn på grund af på det indvendige loft, der er dekoreret med 20.000 blå fliser. Det er en af de få moskeer, som man har lov til at besøge som turist – dog uden for bedetiderne. For mænd står den på lange bukser, og kvinder skal have lange bukser/nederdel på og tildækket hår. Hagia Sophia har både været kirke, sidenhen moske og er i dag museum for Istanbuls historie. Der er åbent alle dage året rundt, og måske skal man skynde sig at besøge steder. Flere tyrkiske politikere ønsker nemlig at gendanne Hagia Sophia til en moske, men det vides endnu ikke, hvad der kommer til at ske, for modstanden er stor.

Guide: 24 timer i Istanbul

27-09-2014: Med et ben i Europa og et i Asien er Istanbul bygget på forskellige kulturer. Byen byder på alt fra Den Blå Moske til vikingehistorier og en forgyldt Jesus. Explorer guider til det bedste af Istanbul på 24 timer. Læs artikel

Guide til Antalya - Porten til den tyrkiske riviera

14-07-2011: Antalya er flere tusinde års historie, men også sol, strande og god mad. Læs artikel

Guide til de billigste storbyer i Østeuropa

05-07-2016: Flere danskere rejser til østeuropæiske lande på ferie. Hvis du rejser på budget, kan du kigge mod Sofia, Sarajevo, Beograd og Bukarest. Læs artikel

Guide til en strøgtur i Sankt Petersborg

01-09-2015: Flere danske krydstogtsskibe sejler til Skt. Petersborg, hvor man på en gåtur langs hovedgaden kan opleve den ekstravagante arkitektur og byens rige historie. Læs artikel

Guide til oplevelser i München

22-06-2013: De fleste associerer München med Oktoberfest og gjaldende mænd i lederhosen. Stil er sjældent det første ord, der kommer på bordet, når samtalen falder på Tysklands tredjestørste by, men nu får de fjerprydede hatte og krydrede karrypølser hård konkurrence af moderne design og elegant haute cuisine. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...