Find mere om:
Guide til Slovakiets hovedstad Bratislava | rejser.guide.dk

Den oversete metropol

Slovakiets hovedstad Bratislava er hyggelig, rar, venlig og overskuelig. I skyggen af Prag og Wien byder den sig til med sin helt egen charme og personlighed.

Stemningen løfter sig støt op i de højere lag, mens byens to fodboldrivaler, Slovan og Corgon Liga kæmper indædt mod hinanden. De fleste af gæsterne på caféen er med garanti fans af Slovan, og da holdet triumferer med yderligere et mål, vil begejstringen ingen ende tage. Kampen følges med intense øjne på et 64-tommers tv af gæsterne i den propfyldte café omkring den gamle rådhusplads, og spændingen må dulmes med endnu en omgang fadøl. Uden for caféen har mørket sænket sig, og de mange lanterner spreder deres bløde, gyldne lys ud på det lille torv og i de snævre tilstødende stræder.B97370699Z.1_20131010190405_000+G8N7J2SS.1-0.jpg

»Vent bare,« udbryder én af de passionerede Slovan-fans, da dommeren har fløjtet kampen af.

»Snart vil alle Champions League-hold få kamp til stregen,« råber han euforisk ud i lokalet, bakket op af alle dem, som vedkender sig, hvem de er fans af.

»We are the Champions,« synger han beruset af glæde – og muligvis også af en del Brokát-fadøl.

Skønsang kan man ikke kalde det, men bestemt med masser af selvtillid og ægte tro på Slovans store fremtid på fodboldarenaen. Den unge fodboldentusiasts begejstring og tro på fremtiden for Slovan er et ganske godt barometer for den selvfølelse, som mange af hans medborgere i Bratislava har – ikke bare når vi taler om fodbold, men om den samlede selvforståelse i både hovedstaden og landet som helhed.

Bratislava – hvad?

Bratislava er med sin under halve million indbyggere en af verdens mindste hovedstæder og samtidig også en af de mindst kendte af slagsen. En hurtig rundspørge i et middagsselskab om byens beliggenhed og nationale tilhørsforhold vil forudsigeligt ende i en del ukorrekte bud.

En vigtig forklaring på det store ukendskab har sikkert meget at gøre med dens relativt nye genvundne status som hovedstad. Indtil skilsmissen i Tjekkoslovakiet i 1993, hvor landene blev til Tjekkiet og Slovakiet, var landets hovedstad Prag.

Bratislavas oprindelige status som hovedstad i det daværende Slovakiet går tilbage til tiden før, Sovjet med magt i 1918 førte de to lande sammen i ét Tjekkoslovakiet. Nu, en del år efter skilsmissen, har Bratislava ikke desto mindre genfundet sin egen identitet. Den forsøger ikke at puste sig op til noget, den ikke kan magte, men lander i et fornuftigt leje imellem realitetssans på den ene side og på den anden side et naturligt behov for at fremhæve sine indiskutable kvaliteter.

Helt sin egen

Nej, byen kan langtfra hamle op med Prags enorme udbud af historiske bygninger i et intakt stort centrum. Ej heller nærliggende Wiens pompøsitet. Mindre kan absolut også gøre det. Især når man har charme og atmosfære, og begge dele i rigt mål. Stående øverst på borgen med tusind år på bagen, byens vartegn, folder den lille og charmerende gamle bydel med sine røde tegltage og spredte tårne og kupler sig ud lige neden under os. Og det er her nede i de labyrintiske gyder og de små torve, vi finder byens sjæl.

Flere af de største af byens seværdigheder ligger inden for højst tyve minutters gang. Et oplagt udgangspunkt for at udforske byen er det gamle renæssancerådhus fra 1300-tallet, som indenfor rummer et museum, der i høj grad også kan fremkalde gru: torturinstrumenter så nederdrægtige, at sveden løber ned koldt ned ad nakken, når man oplever, hvorledes en negl langsomt kan trækkes ud af fingeren!

Nærved ligger St. Martin-domkirken, der med sit 85 meter høje tårn dominerer det meste af skylinen i bydelen. Flere palæer, men især to er interessante: Palffy, som er udstillingssted for moderne kunst og flamske mestre, og Mirbach fra 1770 med sin fornemme rokoko-arkitektur, som foruden at være kunstgalleri, også hyppigt med sit højloftede lokale danner ramme om klassiske koncerter.

H.C. Andersen er en slags æresborger i Bratislava i skikkelse af en bronchestatue, som blev skænket i forbindelse med digterens 200-årsdag. Her står han på den skyggefulde allé Hviezdoslavovo Naméstie, og selv om kunstneren ikke har lagt sjæl i at kreere den særlige varme, som vores eventyrdigter udstrålede, så er det da rart at hilse goddag til ham.

Den prægtige borg

Borgen højt hævet over Bratislava er og bliver byens vartegn. Den var i en lang periode residens for den ungarske kongefamilie, idet Bratislava fra 1536 til 1783 var hovedstad i Det Ungarske Rige, da ungarerne flygtede fra Budapest på retræte fra den fremstormende osmanniske hær. Ikke bare er her udsyn til den gamle by – og den nyere, men overvejende grimme længere ude, præget af kommunisttidens betonfunktionalisme.

Den giver også et formidabelt flot syn over Donau, som stille og tidløs flyder forbi. En hydrofoil-færge suser forbi nede på Donau – formentlig med dagsturister fra Wien, blot en times sejlads herfra. Heldigvis forbliver vi her i Bratislava og kan nyde det intense café- og restaurantliv nede i herlighederne under os.

4 Råd til rejsen

  • Forbløffende nok er her få hoteller i betragtning af byens størrelse, hvilket hænger sammen med det store antal dagsturister fra Wien. Et godt bud på et hotel til rimelig pris, god beliggenhed og fin standard er Chez David, et hotel ejet og drevet af en jødisk familie. Pris: ca. 600 kr. for dobbeltværelse.

www.chezdavid.sk

  • Et godt måltid kan spises på Prasna Basta til rimelige priser, ca. 200 kr. for en tre-retters menu. Betjeningen er god, kvaliteten høj og stemningen rar.

www.prasnabasta.sk

  • Er du til subkultur, så prøv Subclub. Tidligere en betonbunker, som nu er kendt som Bratislavas undergrundsmusik-scene. Her findes et væld af musik, danse- og drinkstemaer, som kun overrasker positivt.

www.subclub.sk

  • Tag med på en flodtur på Donau omkring Bratislava. Byen er ikke mindre imponerende set fra flodsiden. Afhængigt af årstiden, så forsøg at stige om bord et par timer før solnedgang, så du ser byen – og ikke mindst borgen – oplyst.

www.bratislava.eu

Rejsen Dertil

Der afgår ingen direkte fly mellem Danmark og Bratislava, men man kan med fordel flyve til Wien i Østrig, der ligger ca. 65 km fra den slovakiske hovedstad.

Guide til Norditaliens ældste by, Padova

21-06-2016: Mellem Venedig, Milano og Firenze ligger Norditaliens ældste by, Padova, der trods sin lokale charme og lange historie stadig står i skyggen af de nærliggende turistmagneter. Men nu fører Padova an og flirter med besøgende over flodture, kunst, kultur og historie. Læs artikel

Guide til cykelture i Aarhus

05-03-2016: I Aarhus finder du guidede cykelruter, der i et behageligt oplevelsestempo sætter fokus på byens historie, bygninger og kulturelle liv. Jyllands-Posten hjulede med på en dag, hvor arkitektoniske perler og byrum var i centrum. Læs artikel

Guide til Salzburg og The Sound of Music

13-09-2015: I Salzburg kan du gå i fodsporene på familien von Trapp fra musicalen The sound of Music, der i år kan fejre 50-års jubilæum. Musicalen får premiere på Det Ny Teater 17. september i en ny, stor opsætning. Læs artikel

Guide til Aserbajdsjans hovedstad Baku

17-06-2015: Aserbajdsjans hovedstad, Baku, er i rivende udvikling. Funklende nye skyskrabere skyder op i højt tempo. Talrige seværdigheder vidner om fascinerende kultur og historie. Middelalderbyen i centrum og flere Rothschild- og Nobel-oliepalæer er blandt de mest bemærkelsesværdige. Læs artikel

Guide til Valencia på den spanske østkyst

22-02-2015: På den spanske østkyst ligger byen Valencia, der med sine mere end 800.000 indbyggere er landets tredjestørste. Byen har fået en del international anekendelse for sin futuriske arkitektur, men for de fleste danskere vil det gode klima med sine milde vintre og varme somre nok også være et trækplaster. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...