Find mere om:
5 kaffebarer i Edinburgh | rejser.guide.dk

5 kaffebarer i Edinburgh

Små og hyggelige. Det beskriver meget godt Edinburghs specialkaffebarer. Og fantastisk eller exceptionel rammer heller ikke helt skævt, når det kommer til kaffen, de serverer. Gå ikke glip af lune kaffebar-vibes og uimodståelige kaffearomaer, næste gang du besøger Skotlands hovedstad.

Artisan Roast

B972217790Z.1_20160218153735_000+GETRBERB.2-0.jpg

Den første specialkaffebar og det første risteri i Skotland var Artisan Roast, som drives af chilenske Gustavo Pardo. Sammen med kaffenørden Michael Wilson åbnede Gustavo oprindeligt et risteri på adressen i Broughton Street. Der gik dog ikke længe før »Artisan Roast« blev til en kaffebar. Og senere til flere. I dag har Artisan Roast tre kaffebarer i Edinburgh, et lab og et risteri. De har desuden en afdeling i Glasgow. Og kaffen fås ikke meget bedre end her. Baristaerne vinder jævnligt priser, og stedet selv fik i 2012 Qype-prisen som Storbritanniens bedste kaffebar.

Kaffebaren i sig selv er også helt unik. Den originale på Broughton Street altså. Små træborde, et hyggeligt baglokale med lave bænke-lignende siddepladser toppet med puder. Lamper, der hænger fra loftet, der er lavet af stempelkander med sækkelærred omkring – sækkelærred som kaffebønnerne typisk transporteres i. Caféen er lun og særegen, og man føler sig veltilpas blandt det søde personale og kaffeglade klientel.

Adresse: Artisan Roast, 57 Broughton Street

Brewlab

B972217790Z.1_20160218153735_000+GETRBER8.2-0.png

I 2012 åbnede Dave Law og Tome Hyde kaffebaren Brewlab i hjertet af Edinburghs gamle bydel. Blot et par år forinden havde de afsluttet universitetet, og gik begge med et brændende ønske om at åbne en specialkaffebar i hovedstaden. Flere års nørden og research udviklede sig langt om længe til at blive en af Edinburghs mest populære specialkaffebarer.

Lokalerne er betydeligt større end den gennemsnitlige Edinburgh kaffebars, men fordi her hele tiden kommer en jævn strøm af mennesker, bliver her hurtigt fyldt op. Mange sidder med deres hoveder begravede i laptops og studiebøger. Andre vender verdenssituationen med venner og kollegaer over en latte. Her er det i modsætning til de andre kaffebarer mere sandsynligt at støde på turister, grundet kaffebarens beliggenhed i den gamle bydel, hvor turisterne færdes.

Her er åbent, med store vinduer ud mod de små, grå gader og stræder. I højtalerne spiller alt fra lounge-jazz til The Beatles.

Brewlab er især kendt lokalt for deres fantastiske filterkaffe og espresso-blends. Deres cappuccino fejler bestemt heller ikke noget.

Adresse: Brewlab, 6-8 South College Street

Wellington Coffee

B972217790Z.1_20160218153735_000+GETRBEVM.2-0.png

På hjørnet af George Street og Hanover Street finder man endnu en af Edinburghs absolut bedste kaffebarer. Og formentlig den mindste af dem alle. På trods af caféens beliggenhed i hjertet af New Town, lader her ikke til at komme mange turister. Måske årsagen er caféens størrelse. Desuden gemmer den sig, ligesom Cairngorm, ned ad et sæt kældertrapper sænket en anelse under gadeniveau. De mest velduftende kaffearomaer møder en, når man træder ind ad døren. Et kæmpe monstrum af en Synesso-espressomaskine fylder næsten hele disken i den lille kaffebar, og for enden finder man et mindre udvalg af kageværk til den søde tand. Stilen i caféen er et miks af klassisk og rustikt, og her er kun få borde og siddepladser.

Kommer man her på dagens travleste tidspunkter, vil man nok få svært ved at finde en siddeplads, men er vejret godt, kan man sidde på deres lille terrasse eller ved deres bord-og-stole-sæt på fortovet ud mod George Street. Man kan også gå ned i Princes Gardens og de omkringliggende kirkegårde, som er et besøg værd.

Wellington får bønner fra Londons selvstændige risteri Square Mile, men har også jævnligt gæste-blends.

Adresse: Wellington Coffee, 33a George Street

Cairngorm Coffee

B972217790Z.1_20160218153735_000+GETRBEVO.2-0.png

Cairngorm Coffee ligger gemt ned ad en kældertrappe i et relativt lille lokale. Her er mørkt, men på den hyggelige måde. Det er store smil og god service fra baristaerne, der møder en når man træder ned i den lille kaffebar. Unge studerende mødes over kvali-kaffe, og mange kommer også alene for at sidde i ro og mag med en god bog. Kontorfolk fra området stopper forbi for at få deres daglige koffein-shot fra et af områdets absolut bedste kaffebarer.

Wi-Fi er gratis og kræver intet password. Er smartphonen gået ud, kan man også frit benytte sig af de iPads, der ligger til rådighed i caféen.

Det var Robi Lambie, der for to år siden tog springet og åbnede Cairngorm. Han er opvokset i højlandet, hvor hans far i mange år har haft en kaffebar. Det er faderen, der har oplært Robi i de indviklede kaffeprocesser samt i generel servicemindedhed. Robi tog ikke blot beslutningen om at åbne en kaffebar, han tog også beslutningen om at flytte til Edinburgh og åbne den der. Og man må sige, at han har fået succes med den charmerende, lille kaffebar.

Cairngorms egen blend bliver ristet lokalt, men Robi bruger også andre specialkafferisterier rundt i Europa. Desuden benytter han gæste-blends. I øjeblikket Berlins Five Elephant, hvis indpakning han er vild med. Og bønnerne ikke mindst.

Adresse: Cairngorm Coffee, 41a Frederick Street

Fortitude Coffee

B972217790Z.1_20160218153735_000+GETRBESC.2-0.png

Fortitude Coffee er et af de steder, hvor man kan blive siddende i timevis. Her er småt, men hyggeligt. Minimalistisk, men lunt og stilfuldt. Stemningen er bare utroligt indbydende.

Fortitude er en af de nyere specialkaffebarer i Edinburgh. Den blev til i marts 2014, og det er parret Helen og Matt, der driver forretningen og serverer kaffen.

Bønnerne ristes i London hos Workshop Coffee. De ristes let med det formål at frembringe delikate og komplekse smagsnuancer.

Disse steder skal du besøge i 2016

Mørke træborde og –gulve, pastelfarver samt høje Tolix-skamler vidner om et tjekket lille hotspot et øjebliks gang fra byens centrum. Nyd en chokoladebrownie eller et stykke gulerodskage sammen med en exceptionelt god kop kaffe. Hvis du ellers kan finde plads. Caféen er ganske lille, og siddepladserne kan tælles på to hænder. Men man må sige, at det har sin charme.

Adresse: Fortitude Coffee, 3c York Place

Anmeldelse: Ingen alkohol, ingen hummer, ingen steak

23-06-2010: New Yorks kulinariske tilbud er en drøm for sundhedsfanatikere, dyreelskere og allergikere. Rå retter, mad uden animalske produkter og kager uden gluten hitter i millionbyen. Læs artikel

Nyhed: Indisk stjernemad i London

19-01-2010: Den eneste indiske restaurant i verden med en Michelin-stjerne ligger i London. Og så er oplevelsen endda til at købe for penge. Læs artikel

Guide til chokoladeeventyr i Berlin

22-11-2015: En afstikker til de nordtyske troper lader sig let kombinere med et par dage i mere breddegrads-normale Berlin. Og såmænd er det helt befriende, igen at opleve ægte kultur og gadeliv uden låg på. Med vind fra skiftende retninger. Læs artikel

Guide til kulinariske oplevelser på Papirøen i København

15-11-2015: I hjertet af København ligger den lille urbane ø, Papirøen. På øen ligger Copenhagen Street Food, der tilbyder alverdens gastronomiske oplevelser. Rammerne er en beskeden industrihal, men hvad gør det, når det på øen både kan opleves, ses, duftes og frem for alt smages, at mangfoldigheden hersker. Læs artikel

Guide: De fem bedste cocktailbarer i London

28-12-2014: Cosmopolitan eller Tom Collins. London er fuld af barer, der serverer klassiske cocktails i stilfulde omgivelser. Her er fem af de bedste cocktailbarer i den engelske hovedstad. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...