Find mere om:
Beograd - Balkans Barcelona | rejser.guide.dk

Beograd - Balkans Barcelona

Krigen er i dag langt væk, selvom der stadig er ødelagte regeringsbygninger i Serbiens hovedstad.

Vi så et glimt fra lufthavnsbussen, og efter fire dage i Beograd er vi nødt til at kigge nærmere. Så vi går de få hundrede meter fra hovedbanegården op ad Nemanjina-gaden og ind i Serbiens regeringskvarter. På denne rute er de to ruiner ikke til at undgå. Mellem fuldt fungerende regeringsbygninger står to tilbage, som de så ud, efter at Nato præcisionsbombede udvalgte bygninger i hovedstaden i 1999 - med gabende eksplosionshuller og sod fra de efterfølgende brande.

Det skal man fundere lidt over: For blot 12 år siden faldt Natos bomber over Beograd, der ligger 1.300 kilometer fra København. Alt var kaos. Serbien blev beskyldt for folkemord i Kosovo, og efter krigen blev landet et sort får i den internationale familie.

Det er altsammen meget langt væk i dag. Det er bl.a. derfor, vi først kommer forbi de udbombede ruiner på fjerdedagen. Beograd er en smuk, livsbekræftende by med masser af rare steder, som vi blev draget mod først. Faktisk minder byen i udseende, mentalitet og festlyst om Barcelona langt mod vest.

På én front - festfronten - er Beograd ifølge eksperter på området bedre end Barcelona. Globetrotterne på guideforlaget Lonely Planet har udnævnt Beograd til ”verdens førende, ultimative party-by”, og de bliver bakket op af den britiske avis The Guardian:

»Helt sikkert nummer et, når det handler om natteliv,« konstaterede avisens reporter for to år siden.

Jyllands-Postens medarbejder kom knap så meget i byen, men kan bekræfte, at der i hvert fald ikke mangler hverken barer eller diskoteker. De sjoveste ligger i de mange splav'er - gamle lastebåde - langs floderne Sava og Donau. De er typisk ret sjovt indrettede, og hvis man alligevel keder sig, er der rigeligt at vælge imellem. Det er således meget populært at båd-hoppe - og man kan gøre det mandag til lørdag.

Silikonedalen

Om man er til natteliv eller ej, kan en eftermiddags- eller tidlig aften-gåtur ad Strahinjica Bana varmt anbefales. Her ligger Beograds mest trendy barer, restauranter og klubber, og når man ser klientellet nyde livet, skal man huske sig selv på, at serberne har en lav gennemsnitlig indkomst - for det er næppe tilfældet her. Gaden kaldes i folkemunde ”Silicon Valley”, og det har ikke noget med it-verdenen at gøre!

Hvis man tager gåturen - og måske drink (25-40 kr.) - i silikonedalen, skal man bare dreje op ad Skadarlija-gaden for enden, så har man et overflødighedshorn af hyggelige restauranter til rådighed (prisniveau 40-200 kr. for en hovedret). Skadarlija ligger i Beograds traditionelle bohemekvarter, som er at sammenligne med Montmartre i Paris, og selv om den romantiske, bilfrie gade kan synes en smule turistet, så må man også nogle gange bøje sig for, at turister netop tager derhen, hvor der er godt. Og det bedste er næsten, at hvis man bliver til efter kl. 20, så får de fleste restauranter besøg af traditionelle, serbiske orkestre. Det bliver ikke mere Balkan. Hvis man vil slutte af med et glas rakija-brændevin (15 kr.), skal det også være her.

Borg og borgere

Alt bør dog ikke handle om mad og drikke - selv om det ser ud til at gøre det for mange. Ligesom Barcelona er mere end barerne omkring Ramblaen og klubberne i Barceloneta, så har Beograd også en masse at byde på i dagtimerne.

Den bedste attraktion, hvis man spørger undertegnede, er Kalemegdan-borgen og den omkransende park. Borgparken ligger centralt i byen, hvor Sava og Donau flyder sammen. Borgen har været en imponerende fæstning og huser i dag bl.a. et interessant krigsmuseum.

Det er dog livet på og rundt om borgen, der er bedst. Det er her Beograd-folket hænger i deres fritid. Gamle mænd læser aviser på bænke i skyggen, aktive i alle aldre spiller basket, fodbold, tennis med mere på de sportsbaner, der er indrettet i den gamle voldgrav, og på fæstningsmurene over de aktive drikker byens unge øl, mens solen går ned. Timerne, før solen forsvinder, er i det hele taget de bedste her.

Det, man skal se i dagtimerne, inkluderer Josip Titos mausoleum og tilstødende museum. Det er et godt billede på den personkult, der var omkring den jugoslaviske præsident fra Anden Verdenskrig og indtil hans død i 1980.

Det serbiske nationalmuseum er heller ikke at kimse ad. Museet har flere end 400.000 effekter og eksempler på værker af stort set alle store, europæiske malere.

Sammenligninger

Hvis man skal sætte navn på Beograds svar på Barcelonas berømte kirke La Sagrada Familia, må det være Sankt Sava-templet. Templet, der er den største ortodokse katedral på Balkan, har været under konstruktion siden 1935. Yderdelen er i dag færdig, men der mangler stadig meget indenfor. Simple gudstjenester holdes om søndagen, og kirken er åben for besøgende hele ugen. Det er et unikt syn, fordi den netop er så ufærdig.

I centrum bør man tage en tur ad hovedshoppegaden Kneza Mihaila, der byder på flere af Beograds flotteste bygninger. Man skal ikke sætte næsen op efter gode tilbud, for selv om prisen på mad og drikke er langt under dansk niveau, så koster tøj, elektronik m.v. stort set det samme som derhjemme. Sæt derfor kursen mod et sted, hvor man kan få noget for pengene: endnu en udendørs restaurant eller cafe.

Hvis man bevæger sig væk fra floden, ned mod ”Silikone-dalen”, ligger der en hyggelig italiensk barrestaurant ved navn Fresco (40-70 kr. for et helt måltid) i en overdækket gård, men det bedste bud er at bevæge sig mod vandet.

Neden for Kalemegdan ender man i et gammelt, renoveret havneområde, hvor en lang lagerbygning langsomt er ved at blive overtaget af moderne restauranter og barer. Det er ikke her, man skal gå hen for at få traditionel serbisk mad, men her er international atmosfære i en ikke særligt international by.

Og er man så kommet i barcelonalsk feststemning, er der kun en kort, billig taxatur over til diskoteksprammene på den anden side af floden.

LÆS OGSÅ: Slavonien åbner armene

Rejsen dertil

  • Fly: Ifølge Københavns Lufthavne flyver JAT Airways og Norwegian p.t. direkte mellem København og Beograd. Fra andre danske lufthavne vil der være flyskift undervejs. Wizzair flyver direkte fra Malmø til Beograd.
  • Bil: Der er ca. 1.700 km fra Danmarks sydgrænser til Beograd.

Råd til rejsen

Overnatning:

  • Den billige: Beograd er fyldt med hostels, og en af de bedste er Hedonist Hostel med central placering, masser af fællesarealer og en hjælpsom betjening. Pris pr. nat: 120 kr. pr. person for sovesal, 270 kr. for eget værelse.
  • Den gennemsnitlige: På det nyrenoverede Hotel Excelsior får man meget for pengene. Hotellet ligger centralt, har en god morgenmadsbuffet, og receptionen kan hjælpe med alt. Pris pr. nat: Fra 320 kr. for et dobbeltværelse.
  • Den dyrere: Hotel Moskva har i årtier været Beograds bedste hotel. Moskva vinder på historien, på art deco-indretningen, på betjeningen, der er som i kommunisttiden, og på den enestående te-salon. Pris pr. nat: Fra 580 kr. for et dobbeltværelse.

Resurant:

  • Den billige: Et par hundrede meter fra Hotel Moskva ligger Monument. Her serverer de meget mandede mandlige tjenere typisk serbisk mad: groft, kødrigt og velsmagende. Pris pr. måltid: 50-60 kr.
  • Den gennemsnitlige: Langs med floderne Sava og Donau ligger en lang række restauranter. På Restaurant Reka i Zemun-kvarteret serverer venlige tjenere traditionel serbisk mad, og ved 21-tiden går de skiftende husbands i gang. Pris pr. måltid: 100-120 kr.
  • Den dyrere: Byens bedste restaurant er efter manges opfattelse Restoran Jevrem på Gospodar Jebremova (www.restoran-jevrem.com). Gården er romantisk, og inden for i den gamle palæbygning er man hensat til begyndelsen af 1900-tallet. På toiletterne er der antikke fotografier. Pris pr. måltid: 150-200 kr.

Guide til de billigste storbyer i Østeuropa

05-07-2016: Flere danskere rejser til østeuropæiske lande på ferie. Hvis du rejser på budget, kan du kigge mod Sofia, Sarajevo, Beograd og Bukarest. Læs artikel

Guide: Lad lanternerne vise vej i Hoi An

25-11-2015: I Hoi Ans muntre gader finder man lettere end noget andet sted i Vietnam godt håndværk. Tasker, sko, tøj. Alt sammen skræddersyet og af tårnhøj kvalitet. Byens gamle traditioner, små gyder og gode restauranter ligger, hvor de altid har gjort. Klar til at blive udforsket. Læs artikel

Guide: 8 ting du skal opleve i Stockholm

18-07-2015: På forlænget weekend i Nordens Venedig Læs artikel

Guide: Museer, delfiner og shopping i Miami

03-05-2015: Miami har et rigt kultur- og natteliv med latinske undertoner kombineret med masser af varme og flotte strandpromenader. Selv om dollaren er steget, gør billige flybilletter stadig Miami til et attraktivt sted at tage på mini-storbyferie. Læs artikel

Guide: Tag på opdagelse i bilens hjemby: Stuttgart

03-04-2015: Mange er kørt forbi skiltet med Ausfahrt Stuttgart på vej på sommerferie. Men du bør overveje at dreje af, for den sydtyske storby byder både på hipsters i lederhosen, Mercedes-museum for bilnørderne og vin fremstillet på lokale druer. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...