Find mere om:
Wroclaw er gnomernes by | rejser.guide.dk

Wroclaw er gnomernes by

En centraleuropæisk kulturby i særklasse. Den nære fortid er grusom, men fremtiden ser lys ud.

Man lægger ikke mærke til dem i begyndelsen, men når man først har set et par stykker, kigger man efter dem uafladeligt, især når man hører, at byen har 170 af dem.

Vi taler om små messingfigurer, som forestiller, hvad vi kan kalde gnomer, dværge eller nisser efter behag. De står uventede, men synlige steder i Wroclaw i det sydvestlige Polen. Det begyndte sådan:

I 1980'erne, da Polen stadig havde kommunistiske magthavere, opstod en kunstnerisk bevægelse, kaldet Det Orange Alternativ, som protesterede mod styret og især den censur, det udøvede. Så snart, de orange havde skrevet en protest på en mur, blev den malet over af myndighederne. Men de orange tog til genmæle ved i stedet for den egentlige protest at male en gnom. Snart var der så mange gnomer i bybilledet, at de blev symbolet på Det Orange Alternativs protest mod kommuniststyret.

Styret faldt, Polen fik demokrati og kom i EU, og gnomerne blev i løbet af 1990'erne glemt. Men i 2001 gjorde de comeback. Et gnom-monument blev sat op i Swidnicka-gaden, hvor Det Orange Alternativ havde holdt mange happenings. I 2003 fulgte en plakette i knæhøjde over for domkirken med inskriptionen Gnomernes Museum, og fra da af blev der tale om en invasion af gnomer, som altså nu har nået et tal på 170.

Selvfølgelig er der også gået forretning i sagen. Nogle firmaer benytter en gnom til markedsføring, man kan få et gnom-kort på turistkontoret, guider viser vej til gnomerne, og den 7.-8. oktober i år vil man for anden gang holde Wroclaw Gnom Festival.

Et vejkryds med bulet blik

Man skal se gnomerne - så mange som muligt - man skal fotografere dem, og man skal hjælpe byens befolkning med at holde dem bare lidt blankpudsede ved at gnide på dem, og så skal man se så meget andet i Wroclaw, en kulturhistorisk højborg, et tusindårigt mødested mellem øst og vest, nord og syd - et mødested, hvor sammenblandingen af arkitektur fra alle tider flere steder ligner et vejkryds, hvor der er sket et harmonikasammenstød: barok og renæssance ved siden af glas, stål og beton, renoveret ved siden af ruin.

Wroclaws historie går mere end 1.000 år tilbage; den har skiftevis været polsk, tysk, habsburgsk, østrigsk, prøjsisk og bøhmisk, og den har arkitektonisk præg fra bl.a. Østrig, Bøhmen, Prøjsen og Polen. Dens historie er enestående i Europa.

Festung Breslau

Anden Verdenskrig var en katastrofe for Wroclaw, der dengang var tysk og hed Breslau. Hitler udnævnte den sammen med andre byer til ”fæstning”, da den sovjetiske hær væltede frem mod Tyskland i krigens slutning. Den 15. februar 1945 proklamerede den tyske bykommandant, generalmajor von Ahlfen, bl.a.:

»Festung Breslau er nu indesluttet. Hver eneste af os må være standhaftig: mand og kvinde, gammel og ung, soldat og folkestormsmand. Mod, tapperhed og standhaftighed er nødvendigt.«

Byen modstod den røde armés pres til den 7. maj. Berlin var faldet to dage før, alle andre byer i det østlige Tyskland ligeledes, og krigen i Europa sluttede dagen efter, den 8. maj. At byen fungerede til det sidste, eksemplificeres ved, at Schlesische Tageszeitung i en af sine sidste udgaver den 2. maj kunne berette udførligt om Førerens ”heltedød” i Rigskancelliet i Berlin få dage før.

Andre beretninger taler om kannibalisme blandt de indesluttede, og sikkert er det, at da Tyskland kapitulerede til vestmagterne og Sovjet, lå 80 pct. af Wroclaws centrum i ruiner. Fotos fra dengang viser, at byen var svært skadet, men dog ikke jævnet med jorden; der var et fundament at bygge op på.

Det gik polakkerne straks i gang med, da Polen ved krigsafslutningen populært sagt blev flyttet mod vest. Det østligste Tyskland, bl.a. Breslau/Wroclaw, blev polsk, mens Stalins Sovjet snuppede det østlige Polen og Østprøjsen (nu Kaliningrad). Tyskerne blev fordrevet, og de polakker, som Stalin smed ud af de annekterede områder, kunne indtage bl.a. Wroclaw.

Denne grusomme historie trænger til meget mere historisk efterforskning og beskrivelse, men lidt kan man sætte sig ind i den på Wroclaws bymuseum, hvor to fotos fra 1946 tydeliggør kontrasten: Det ene viser tungtlæssede kærrer med ejendele fra tyskernes udmarch, det andet pænt klædte polakker, som studerer genopbygningsplaner.

Moderne tider

Kommunistiden var ikke lykkelig for noget østeuropæisk land, heller ikke Polen, men Wroclaw kom på fode. Allerede i 1951 var byens pompøse domkirke, der bærer Johannes Døberens navn, genskabt i det ydre, og lidt efter lidt blev de historiske bygninger ført tilbage til deres oprindelige, farverige udseende side om side med kommunismens elendige byggeri i gråt beton og nutidens business-paladser i glas og stål.

Summa summarum: Wroclaw er i dag en moderne storby med op mod trekvart million indbyggere med en imponerende historie bag sig. Der er tale om en ung by i den forstand, at ca. hver femte indbygger er studerende på en af de 12 akademiske uddannelsesinstitutioner, og deres tilstedeværelse giver grobund for et omfattende restaurant-, café-, bar-, klub- og natteliv.

Infrastrukturen er god med international lufthavn, jernbane, busser, sporvogne og et imponerende nyt vejnet ind og ud af byen. Økonomien har fået et løft af udenlandske investorer som Bosch, Siemens, Volvo, Toyota, Ikea m.fl. Også skandinaviske Nordea og danske Ecco og Lego ses i butiksområderne, hvor priserne nærmer sig vesteuropæisk niveau, dog med overnatning, mad og drikke klart billigere.

LÆS OGSÅ: Polen - en positiv prøvelse

Rejsen dertil

Bil: Wroclaw er passende til et par dages ophold på en bilferie.

Kommer man fra det østlige Danmark, kører man over Øresundsbroen til Ystad i Sverige, hvorfra Polferries har færgeforbindelse til Swinoujscie i Polen. Herfra er der ca. 450 km til Wroclaw.

Fra det midterste Danmark benyttes Fehmern-forbindelsen, og så er der fra det tyske færgeleje via Berlin ca. 730 km til Wroclaw.

Fra det vestlige Danmark bruger man landegrænsen, hvorfra der er ca. 780 km til Wroclaw.

Fly: Fra København flyver SAS direkte til Wroclaw. Det polske luftfartsselskab LOT flyver København-Wroclaw med flyskift i Warszawa. Fra Billund og andre provinslufthavne må man skifte fly mindst én gang.

Morgenavisen Jyllands-Posten var inviteret af LOT (Polish Airlines) og Polish Tourist Organisation.

5 Råd til rejsen

Wroclaw: Udtalen ligger ikke godt for danske tunger. Lokalt høres vrotswaf/vrotslaf, men man kan også se et reklameslogan agitere for vrotslove (med engelsk udtale for kærlighed). Til 1945 var byen tysk og hed Breslau.

Hotel: Det trestjernede Tumski Hotel (foto t.h.) ligger på en af de små øer i floden Odra (Oder) i byens centrum. Der er parkering og restaurant, og de fleste seværdigheder nås til fods. Hotelomgivelserne er meget rolige. Dobbeltværelse med morgenmad 340-380 PLN (ca. 650-725 kr.).

Restaurant: Kurna Chata, Odrzanska 17, ligger i den nordlige del af centrum lidt væk fra byens store, centrale plads, Markedspladsen, hvor restauranter er dyrest. Kurna Chata serverer solide, traditionelle polske retter med især kylling og gris (foto længst t.h.) Hovedretter 36-52 kr. En halv liter fadøl 10 kr. En flaske husets vin 64 kr.

Bar: Lubu dubu, Odrzanska 24-26 er en retrobar med kommunisttids-indretning fra 1950-60'erne. Det tiltaler øjensynligt ikke dem, som kan huske den tid, for publikummet er næsten udelukkende unge studerende, som opfører sig meget velopdragent og ikke lader sig anfægte af, at en oldsag fra Danmark på deres fars alder slænger sig i en luvslidt klubstol/sofa og kaster en dobbelt vodka med cola (stedets eneste cocktail) i sig, mens han uhæmmet udforsker dem. Prislisten er til at hitte ud af: øl 8 kr., drink (4 cl spiritus) 8 kr. Der serveres også mad og kaffe.

Fodbold: EM i fodbold 2012 foregår i Polen og Ukraine. Tre kampe spilles i Wroclaw: Den 8., 12. og 16. juni. Der er bygget et nyt, multifunktionelt stadion til formålet. Det åbnes med ”events” i august og september i år.

Guide: Gdansk er guf for historieentusiaster

26-04-2015: Gdansk var centrum for begyndelsen af Anden Verdenskrig og Lech Walesas arbejderoprør, der blev startskuddet på kommunismens endeligt. Den polske havneby tiltrækker hvert år historieinteresserede fra nær og fjern. Læs artikel

Guide til de billigste storbyer i Østeuropa

05-07-2016: Flere danskere rejser til østeuropæiske lande på ferie. Hvis du rejser på budget, kan du kigge mod Sofia, Sarajevo, Beograd og Bukarest. Læs artikel

Guide til Norditaliens ældste by, Padova

21-06-2016: Mellem Venedig, Milano og Firenze ligger Norditaliens ældste by, Padova, der trods sin lokale charme og lange historie stadig står i skyggen af de nærliggende turistmagneter. Men nu fører Padova an og flirter med besøgende over flodture, kunst, kultur og historie. Læs artikel

Guide til cykelture i Aarhus

05-03-2016: I Aarhus finder du guidede cykelruter, der i et behageligt oplevelsestempo sætter fokus på byens historie, bygninger og kulturelle liv. Jyllands-Posten hjulede med på en dag, hvor arkitektoniske perler og byrum var i centrum. Læs artikel

Guide til en kulturoplevelse i svenske Karlskrona

06-02-2016: Gå på opdagelse i en ubåd, besøg Sveriges største trækirke, se den charmerende bydel og træd ind i Stortorgets mylder. Karlskrona er en flådeby bygget på en række øer i den svenske skærgård, og landets maritime historie spiller en vigtig rolle for byen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...