Find mere om:
Guide til turistattraktioner i den indiske by.. | rejser.guide.dk

Med tuktuk-chaufføren som turguide

Den indiske by Kochi har både kendte og ukendte turistattraktioner. Med en lokal tuktuk-chauffør som guide oplever man de steder, som han er stolt over, og det er ikke nødvendigvis det samme, som turistbrochurerne anbefaler.

Krydstogtskibet MS Rotterdam lægger til kaj foran hundredvis af tykke teaktræstammer, som kraner er i færd med at læsse over på lastbiler. Et andet sted arbejder en gravko sig gennem bjerge af jernskrot. Måske er kajen asfalteret under det tykke grårøde støvlag, som svøber sig om de 1.400 krydstogtgæster, der til fods forcerer havneområdet for at komme ud til busser, taxaer og tuktuks.

Uden for havnen er det et virvar af råbende og gestikulerende taxa- og tuktuk-chauffører, som på mere eller mindre forståeligt engelsk tilbyder udflugter i Kochi.

»300 rupees (ca. 30 kr.) og på fire til fem timer ser I alt i Kochi,« lyder det på et forståeligt engelsk fra en smilende, indisk chauffør, som står ved sin tuktuk.

Chaufføren er født og opvokset i Kochi og påstår at vide alt om byen. Indien har venstrekørsel, og umiddelbart gælder der ingen færdselsregler for tuktuks. De kører ud og ind mellem hellige køer, biler, lastbiler, fodgængere og cyklister, uanset om det er med eller imod færdselsretningen. Mens han rutineret kører i den – for danskere – vanvittige trafik forklarer han, at første stop er ved et ”Family-Laundry”.

Duften af vaskemiddel og lyden af stof, der bliver slået mod sten, lokker. I en lang muret bygning er der 20 små, åbne cementbåse. Hver bås tilhører én familie.

Her står oftest familiefaderen i sæbevand til knæene og vasker tøj. I timevis slår han de store, våde stykker tøj mod stenene i sit lille vaskeri, eller også bruger han en stiv børste for at skrubbe og skure genstridige pletter væk. Ved siden af står baljer og tønder, som tøjet efterfølgende bliver skyllet i, inden det skal tørres.

Marken er ét stort tørrestativ

Marken ved siden af vaskeriet er fyldt med hjemmelavede tørrestativer. Kraftige træstave på kryds og tværs holder tørresnorene oppe. Lagner, duge, servietter, håndklæder, kjoler, bukser, skjorter, bluser og undertøj fra hoteller, hospitaler eller private husholdninger hænger i et farvestrålende miks direkte i den brændende sol. Tørresnorene er snoet af to stykker kokossnor, og tøjet fastholdes mellem disse snore uden brug af tøjklemmer, men ved at stikke hjørnerne ind mellem de to snore.

B972166899Z.1_20151217144003_000+GCFPT39B.1-0.jpg

»Det gør det nemt at få tøjet ind, når voldsomme regnskyl pludselig vælter ned,« forklarer tuktuk-chaufføren.

Højdeskræk forklædt med juleguirlander

B972166899Z.1_20151217144003_000+GCFPT394.2-0.jpg

Kvinderne står for strygningen af det tøj, som mændene har vasket. Uden for vaskeriet går flere kvinder i farvestrålende sarier i vejkanten og samler tørre trækviste til opvarmning af strygejern, for de fleste foretrækker stadig de gammeldags strygejern, som er lavet af jern. I bunden ligger der glødende trækul, og strygejernene med træhåndtag vejer syv til otte kilo. Alligevel ser det let og ubesværet ud, når de i en lang række står og stryger, samtidig med at de lidt forlegent skæver til de to nysgerrige turister.

Kochis kinesiske fiskenet

Da MS Rotterdam sejlede ind til Kochi om morgenen, anede man silhuetterne af nogle specielle fiskenet langs kysten.

Det er kinesiske fiskenet med en lang vippearm, og som betjenes via et system af lodder og trisser. Det cirka 100 kvadratmeter store net sænkes ned i vandet ved, at en af fiskerne går ud på vippearmen for at få den til at sænke sig. Efter nogle minutter hæves nettet op og de fisk, der svømmer langs kysten, bliver nu nærmest skovlet op. Fiskenettene er i gang fra tidlig morgen og nogle timer frem, og fangsten bliver solgt til de indiske husmødre.

B972166899Z.1_20151217144003_000+GCFPT399.1-0.jpg

Efter de kinesiske fiskenet kører chaufføren gennem byens handelsgader.

Mudrede dæk og galant gourmet

Tuktukken suser i de smalle gader, som er et mylder af indere, kvinder i farverige sarier, legende børn, små ydmyge og primitive butikker med krydderier, frugter og grøntsager, et par hellige køer, geder og rigtig meget affald. Og så en masse biler, tuktuks, motorcykler og tungt læssede lastvogne, som alle bruger hornet uafbrudt.

B972166899Z.1_20151217144003_000+GCFPT39G.1-0.jpg

Uden for en smal port midt i byen holder to overlæssede lastbiler med fyldte jutesække med ingefær.

En flok indiske arbejdere bærer sækkene på hovedet ind gennem porten til en åben gård med lagerbygninger.

Det er midt på dagen. Solen brænder, og hele gården er dækket af tyndt, hvidt støv. I halvdelen af gårdspladsen ligger et lag hvide ingefær til tørre i den brændende sol. Her har de ligget i flere dage, og efter otte dage i solen er de tørre og klar til at blive stødt til pulver i en af bygningerne. Det er her, det hvide støv kommer fra.

Krydderiernes land

Kochi byder også på andre krydderier end ingefær. I de små gader ligger duftende krydderiforretninger side om side. I den bedste af forretningerne – i hvert fald ifølge tuktuk-chaufføren, og det er måske fordi han får provision – bliver der med hjælp fra den unge indiske pige i butikken købt rigeligt ind af særdeles stærk karry, chili, ingefær, safran, paprika, koriander og af den indiske krydderiblanding garam masala. Basiskrydderierne i garam masala er korianderfrø, spidskommenfrø, kardemommefrø, kanelstang, fennikel, muskatnød, peberkorn og nelliker. Chaufføren forklarer, at de indiske husmødre ofte blander deres egen garam masala for at give den et personligt præg.

B972166899Z.1_20151217144003_000+GCFPT38O.1-0.jpg

Efter fem timers tuktuk-kørsel med lokale oplevelser sættes kursen tilbage til skibet. Tiden er kommet til at tage afsked med chaufføren, der fra forsædet af tuktukken har fortalt om og vist sin farverige by frem.

Jule-skiføret i Alperne ligner »slush ice«

B972166899Z.1_20151217144003_000+GR9Q2SLO.2-0.jpg

Rupee-sedler skifter hænder – han får 500 rupees (ca. 50 kr.) i stedet for de aftalte 300 – og det er en storsmilende og vinkende inder, der kører væk i sin tuktuk.

Andre seværdigheder i Kochi

St. Francis Church

Er den ældste europæiske kirke i Indien, som blev bygget omkring 1500 af portugisiske munke.

Jew Town/Det jødiske kvarter

Her ligger en flere hundrede år gammel synagoge, og området er en by i byen.

Fort Kochi

Gå en tur i den gamle bydel, som ligger umiddelbart i nærheden af de kinesiske fiskenet.

Seks råd til rejsen

Brug kun taxaer og tuktuks, der har en synlig licens i bilen, og chaufføren skal tale et rimeligt engelsk. Det er normalt at prutte om prisen. Aftal prisen inden turen begynder, og betal først, når den er slut. Lad chaufføren følge med rundt i gaderne, for han vil undgå usikre steder.

Hvis man er usikker på selv at arrangere udflugter, så book en guidet tur – f.eks. gennem rejseselskabet eller få hotellet til at hjælpe.

Husk bakteriedræbende gel fra apoteket i Danmark, og brug det ofte til hænderne og toppen af flasker, man drikker af. Drikkevand skal købes i rigtige forretninger, hoteller eller restauranter og tjek, at proppen ikke har været løsnet.

Der er ingen grund til at gå rundt med dyre smykker eller masser af penge i Indien. Lad det blive hjemme.

Indrejse til Indien kræver gyldigt visum. Ansøgning skal ske til den indiske ambassade. Læs mere om de aktuelle regler her:

indian-embassy.dk

Bogen "Delhis smukkeste hænder" af Mikael Bergstrand er en underholdende skildring af livet i Indien. Tag den evt. med på rejsen.

REJSEN DERTIL

Mange turister besøger Kochi i forbindelse med et krydstogt.

Se mere på: www.hollandamerica.com, www.seascanner.com, www.how2cruise.dk

Med fly: Priserne varierer efter årstid og efter, hvor mange mellemlandinger der er.

Overnatning:

Hotelovernatning kan bookes på:

www.hotels.com

www.booking.com

B972166913Z.1_20151217144710_000+GNKQ21RR.1-0.png.jpg

Guide: Delhi set med gadebørns øjne

11-02-2012: Indien er kontrasternes land, og ofte ser besøgende kun de smukke levn fra fortiden. Læs artikel

Nyhed: BREVKASSEN

06-11-2009: Alene i Indien ?Jeg, 60-årig kvinde, skal alene til Chennai/Madras i 14 dage. Jeg er lidt nervøs for det. Hvad jeg skal se? Hvor skal jeg spise? Læs artikel

Nyhed: Rystende fattigdom i Calcutta

20-10-2009: Calcutta er larmende, forurenet og varm, og over halvdelen af befolkningen lever i slumkvarterer. Men der er også glimt af håb. Læs artikel

Nyhed: Mumbai - slum og kultur

28-04-2009: Mumbai er præget af snavs, støj og tiggende børn, men byder også på filmoplevelser, gastronomi og gode muligheder for shopping. Læs artikel

Guide til Bodh Gaya i den indiske stat Bihar

09-07-2016: I den lille indiske flække Bodh Gaya kommer man tættere på den nulevende buddhisme end de fleste andre steder. At det sker i oldgamle tempelomgivelser, gør kun oplevelsen stærkere. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...