Find mere om:
Rotteræs og romantik i Disneyland Paris | rejser.guide.dk

Rotteræs og romantik i Disneyland Paris

Det nye område "Ratatouille – the Adventure" er netop er åbnet i Disneyland Paris i denne uge. Explorer har prøvet festlighederne af.

Der er så romantisk, deroppe på de parisiske tage med sirlige smedejernsdekorationer langs tagryggen, dæmpet lys bag persienner i små vinduer, sandfarvede mure og skorstene med malerisk afskallet puds og lidt skæve nedløbsrør her og der.

Med kik til neonskiltet fra Gusteaus fornemme restaurant med portrættet af den glade dobbelthagekok. Og musikken: de åh, så franske harmonika-toner, præcis som den scene i filmen "Ratatouille," hvor den kulinarisk begavede unge rotte Rémy, fascineret skuer ud over Paris’ glitrende skyline for første gang.

B971060400Z.1_20140710172907_000+GIAE7TKM.2-0.jpg

Men netop som man fredfyldt nyder den lune aftenstemning, åbnes tagvinduet, og den hektiske larm og travlhed nede fra restaurantkøkkenet bruser op mod passagererne i den lille rotteformede vogn. Med skingre, overraskede hyl dumper flokken ned i køkkenet og lige lukt ind i filmen, hvor man jages af køkkenpersonalet og den grimme, hidsige chefkok, der er desperat over de mange rotter i sit køkken!

Grøntsager flyver gennem luften, mens den vilde jagt går hen over de sort-hvide flisegulve: ind under ovnen med åben ild, men der er alt for hedt! Hurtigt piler rotteflokken i hælene på Rémy fra skjulested til skjulested og ind i kølerummet, hvor kulden får gåsehuden til at pible frem på armene. Her dufter forførende af frisk fisk og gode sager – så fristende for en lille rotte at nappe en bid af den enorme skinke, der hænger til tørre. Husk at se efter de mange små rotteøjne, der blinker inde mellem hylderne!

Tilbage i køkkenet forsøger Linguini, den langlemmede opvasker, at verfe rotterne i sikkerhed med gulvmoppen: Sjask – man får vand i hovedet, så voksne råber »Adr« og hopper i sædet, mens ungerne hviner i begejstring.

Som at spille med i filmen

Med imponerende kreativitet og en teknologi, der blender film og rigtige kulisser sammen til én stor 3D-oplevelse, sendes gæsterne helt ind i et af Disney/Pixars største hits, nemlig den Oscar-vindende film ”Ratatouille”. De små vogne i forlystelsen piler tyst omkring mellem hinanden i mørket, præcis som rotter gør, uden fast bane eller spor. De kører ”unplugged,” formodentlig ved hjælp af et flagermuseagtigt sensorsystem, men det vil Disneyfolket dog ikke løfte sløret for!

Uanset hvordan man drejer hovedet for at få det hele med, så fremstår alt sprællevende og troværdigt uden skæve vinkler. Man genkender, man gyser, ler og får endda tårer i øjnene undervejs på turen, hvor alle sanser tages i brug, for her er dufte, skiftende temperaturer og endda et festligt brusebad i champagne!

Det er skægt der, hvor man i hælene på Rémy suser ind mellem bordben og gæster i restauranten, hvor bestikket klirrer diskret. Men rotterne bliver opdaget og piler gennem ventilationsgitteret ud til murenes skjulte gange, præcis som i filmen, indtil man omsider havner i Rémys eget køkken. Her knokler hans familie med at kokkerere, mens rotte-gæsterne hygger og spiser, mens de sidder på omvendte tekopper ved små borde med ternede duge. De er ikke til at stå for!

B971060400Z.1_20140710172907_000+GIAE7TNG.2-0.jpg

Og naturligvis slutter turen af helt ude ved en full size Bistrot Chez Rémy med frit udsyn til gæsterne derinde, når man hopper ud af vognen.

Tag plads på champagneproppen

Indretningen er også her projiceret op, så man stadig er lille som en rotte, når man hænger sin jakke på en gaffel og tager plads på caféstolen af metal fra champagnepropper! Nogle af bordene er låg fra marmeladeglas og krydderidåser, mens andre borde adskilles af fajancetallerkner, der gør fyldest som skillevægge.

»Èn ting var forlystelsen, men det var endnu sværere at skabe møblerne til restauranten i kæmpestørrelse, for de skal holde til at blive brugt og flyttet rundt med. Alle de sjove og søde ting er ingeniørarbejde på højt teknologisk niveau. Især stolene, der er så spinkle,« fortæller Björn Heerwagen, der har været ansvarlig for at omsætte de kreative idéer til realiteter.

»Men det skal gæsterne netop ikke lægge mærke til. For dem er det fællesskab, man har om oplevelsen, det væsentlige. Tryllestøvet skaber vi i den store usynlige del af isbjerget, som konstruktionsarbejdet udgør,« forklarer han.

Eventyr for alle aldre

Ro og fred i Mini-Paris

Turen fra parkens hovedindgang til det nye Ratatouille-område er fyldt med underholdning og shopping-fristelser, men hold kursen klar, for så snart man når frem til de store sandstenssøjler og gaden – med mondæne frisk-grønne tujaer i krukker – ned til det nye område, er hele hurlumhejet pist forsvundet.

I stedet omgives man af fred og ro på det smukke torv – Place de Rémy – hvis fornemme springvand er inspireret af en ægte af slagsen på Place des Vosges i Paris.

42605885.jpg

Uagtet om man har set filmen eller ej, er charmen i hele området sprød og elegant som en fransk croissant med de elegante bygninger med skodder og franske altaner, smedejernsgadelamper med glaskupler, parisiske vejskilte og gadeboder inspireret af Paris’ frodige blomstermarked. Også hvis man dybest set ikke er til gnavere som filmstjerner.

Selve forlystelsen – altså den, hvor man træder ind i filmen i de små vogne – præsenterer sig udefra a la metrostation eller pariserteater med det opadstræbende halvtag, klassisk typografi på skiltene og art deco-dekorationer. Det er imponerende ægte!

Men selv om det ikke er en forudsætning for at nyde området, at man har set filmen, vil de, der kender filmen, få et ekstra kick ud af alle de små links til historien. For se nu bare de buttede rotter med deres drueklaser på springvandet. Andre støtter champagneflaskerne, der sprutter vand, så det pliske-plasker parisisk fra fontænen. Og ved hegnet, der i smedejern aftegner rotteskikkelser i profil, står Colettes motorcykel og Linguinis cykel parkeret. Ja, selv skiltet med ”Bistrot Chez Rémy” er præcis som i filmen med den lille rotte iført kokkehue og kæmpe grydeske i silhuet.

Der går ligefrem sport i at finde filmens historie rundt om i dette parisiske miniland.

Talent kan komme fra alle steder …

Bistroen er gennemført fransk og hylder Gusteaus holdning om, at virkeligt talent kan komme fra de mest uventede steder, som den ellers ret snerpede madkritiker også erkender til sidst i filmen. Selv fra en lille rotte med ukuelige ambitioner.

Samme holdning har Disney til valget af de medarbejdere, der skaber parkens forlystelser og tematiserede områder som dette. At konvertere todimensionelle billeder fra film til tredimensionelle oplevelser er et fag, som koncernen har raffineret, siden Walt Disney grundlagde sit første Disneyland i Californien. Og det er ikke kun baggrund, titler eller eksamenskarakterer, der afgør valget af de såkaldte ”Imagineers,” der arbejder på den type projekter. Man skal kunne sit kram, javel, men det handler også om heftigt engagement, fantasi og evnen til at gå som en terrier efter problemløsninger, hvor de forekommer umulige.

For udfordringer er der nok af, fortæller Showdesign & Production Manager Björn Heerwagen, hvis baggrund er i teaterbranchen:

»Oversize-elementerne var en svær nød at knække. Alt, fra skeer til komfurer, appelsiner og vægge, er sat op i stor skala og meget høj opløsning. Nogle ting så ikke spor godt ud, når de blev forstørret, så de måtte re-designes. Men uden at genkendelsen fra filmen gik tabt. Alene at finde værksteder, der magtede at skabe de enorme elementer uden at gå på kompromis med AD’ernes idéer var op ad bakke,« siger han og forklarer om metalhylderne i kølerummet:

»Vi var fem forskellige leverandører igennem, for hvem kan lige lave oversize metalhylder? Men i vores verden accepteres det ikke, at noget ikke kan lade sig gøre: Vi arbejder tæt sammen med leverandøren om en løsning ift. materialevalg, design osv., så illusionen bliver perfekt. Så lov mig at lægge mærke til, hvor flotte de hylder er blevet,« smiler han.

Det var dørene, der drillede. Og skinken …

En anden tricky sag var de enorme døre til kølerummet, afslører Björn Heerwagen:

»Når rottevognene skal derind, har du en dør på 25 kvm og 1,2 ton, der skal åbne på 2,3 sekunder, så man kan komme igennem i tempo. Det fungerede fint i teorien og testfasen, men i realiteten fik lufttrykket fra dørene vores 500 kg store skinke og en kæmpe fisk til at svinge ukontrolleret. Vi måtte tænke hele ophængsprincippet om igen. Og i sidste sekund, kl. 04 i nat faktisk, fandt vi en total low-tech løsning med et sæt skorstene, skåret ud i krydsfiner med en sav, for at få noget andet til at fremstå magisk oppe på taget. Det har været én lang ”try-and-error-proces” fra første dag i idéfasen for fem år siden og til allersidste time for at optimere oplevelsen, så den virkelig taler til vores følelser.«

Ude på Place de Rémy foran forlystelsen vil den opmærksomme høre musik fra en lejlighed, mjavende katte, lyden fra en scooter osv. For det parisiske lydbillede og musikken er vigtigt for oplevelsens ægthed:

»Musikken, der hvor vi ser Paris’ skyline, fortæller uden ord og skaber genkendelse til filmen. Men scenerne i forlystelsen er en del længere end i filmen, så komponist Michael Giacchino har skrevet sin filmmusik om, og alt er genindspillet. Der er også skabt musik til de andre scener undervejs med blide strygere, når det går let, mens musikken er kantet med masser af slagtøj i jagt-scenerne i køkkenet,« forklarer John Dennis, der er Creative Director for musikken.

Han lavede oprindeligt videospil og har arbejdet for Disney siden 1989 og elsker at skabe atmosfære med lyd og toner. Hans favorit er afslutningen på forlystelsen:

»Gæsterne får parisisk tangomusik som farvelkys,« afslører han og forklarer, at filmmusikken også blev brugt til at briefe kunstnerne, da idégrundlaget til forlystelsen skulle skabes.

»For det er i musikken, at den følelsesmæssige storytelling foregår,« understreger han entusiastisk.

Så prøv at tage en ekstra tur – måske med lukkede øjne – med fokus på musik og de mange lydeffekter. Og send en varm tanke til John Dennis og hans mange kolleger, der har arbejdet i flere år på at skabe stemning, der skaber glæde, både på turen, inde i restauranten og på torvet, derude.

Tag med til Europas bedste forlystelsesparker

Hvad mener kokken?

Iværksætter og kok Claus Meyer var til snigpremiere på ”Ratatouille – the Adventure” med familien og besøgte Rémys restaurant.

42605882.jpg

»Man fornemmer selvfølgelig, at man er i en forlystelsespark, men lyssætningen og måden at bygge restauranten op på er meget ”fransk bistro.” Tjenerne er opmærksomme, og serveringen gik pænt tjept. De ser godt ud –uniformerne er som taget ud af bogen, og det samme er tjenerarbejdet. Og alle trofæerne i indgangspartiet og udmærkelserne fra bystyret og diverse guider er på én gang sjove og troværdigt udformede,« siger Claus Meyer.

Det gode franske køkken

»Jeg har et langvarigt kærlighedsforhold til det franske køkken, og menukortet på Rèmys Bistro er enkelt og klassisk. Jeg havde nok givet et par valg på forretten, men det er dejligt med en masse desserter og valgmulighed på saucen: Jeg var virkelig glad for både pebersaucen og Bistro de Paris saucen,« siger han.

Dessertkortet tilbyder bl.a. chokolademousse og en lokal ostespecialitet, Brie de Meaux, men Claus Meyer anbefaler allervarmest vaniljeisen med chokoladesauce:

»Den var forrygende,« mener kokken, der hastede videre fra Paris til New York for at arbejde på sit nye projekt på Grand Central Station, Manhattan.

Også Meyers datter, Elvira, var fornøjet:

»Det var super sjovt, at alle sanser blev aktiveret i selve forlystelsen, og at der er et gennemgående tema i forlystelsen og restauranten, hvor vi sad på champagnepropper i kæmpestørrelse ved borde af syltetøjslåg.«

Læser du med fra mobilen, så se flere billeder her.

3  gode spisesteder i Disneyland

 • Ud over Rémys nye restaurant er der masser af spisesteder i Disneyland. Her er tre fine bud:
 • Eksotisk:
 • Der er oplevelsesmiddag på Blue Lagoon, hvor man sidder helt inde i forlystelsen ”Pirates of the Caribbean.” De caribisk inspirerede retter serveres ved floden i dæmpet grottebelysning, mens bådene glider stille forbi og cikader synger i natten. Prøv deres Creme Brulé, der brændes ved bordet.
 • Tøset:
 • Er man til Disneys klassikere, så vælg Auberge de Cendrillon i Fantasyland, hvor henrivende Tornerose, Snehvide og Askepot konverserer og lader sig fotografere med gæsterne. Det er den pureste prinsesse-treat, og maden er glimrende.
 • Kaffepause:
 • Boden ”Cable Car Bake Shop" under halvtagene i Main Street USA gemmer på en lille café, som man ikke opdager ved første øjekast. Vælg kaffe og brownie ved disken og nyd det i små båse a la konditori. Fint til en lille timeout.

Ratatouille – the Adventure

 • Åbnede i Disneyland Paris i torsdags d.10. juli.
 • Bistrot Chez Rémy: Åben til frokost og middag. Bordbestilling anbefales.
 • Chefkok: Ludovic Mallac, der bl.a. har arbejdet for Poul Bocuse
 • Køkkenet er klassisk fransk, signaturretten er steak med ratatouille. Voksenmenu fra 30 euro (ca. 226 kr.) og børnemenu til 17 euro (ca. 128 kr.)
 • Disneyland Paris har åbent hele året
 • www.disneylandparis.dk

3 rotteråd til rejsen

 • Er der kø ved Rémys forlystelse, så tag Single Rider-køen, hvor man kommer i vogne, der har en enkelt ledig plads, hvorfor ventetiden er kortere.
 • Rémy kan opleves live i paraden Stars ’n’ Cars hver eftermiddag i Studios Park. Se programmet for tider.
 • Se de to rotteskikkelser i hver sin gadelampe, lige til venstre for Bistrot Chez Rémy: Når det er mørkt, fremstår de som små silhuetter for den opmærksomme.

Guide: Fem romantiske perler i Paris

20-01-2014: Guide: Få byer oser af romantik og kærlighed som Paris. Her er fem originale steder at tage hen med din partner. Læs artikel

Guide: Vintereskapisme i Cannes

12-01-2013: For godt hundrede år siden var den franske riviera en yndet feriedestination i de kolde vintermåneder. Det er der senere vendt op og ned på, og nu står den eksklusive franske kyst i sommerens tegn, men der er masser af gode grunde til at genopdage området som vinterresort. Læs artikel

Guide til spisning og shopping på Bondi Beach ved Sydney

22-04-2016: Australiens mest populære sandstrand Bondi Beach er Sydneys postkort-varemærke på linje med Operahuset. Her har livredderne deres egen tv-serie ”Bondi Rescue”, og stranden får hvert år besøg af tusindvis af turister fra backpackere til millionærer. Jyllands-Posten guider til fire fremragende brunch-steder Læs artikel

Guide til en strøgtur i Sankt Petersborg

01-09-2015: Flere danske krydstogtsskibe sejler til Skt. Petersborg, hvor man på en gåtur langs hovedgaden kan opleve den ekstravagante arkitektur og byens rige historie. Læs artikel

Guide: Kør i Jan Fogs spor i Sydfrankrig

24-02-2015: Ejendomsmægler Jan Fogs lystyacht ligger for anker i Beaulieu, men han tager gerne på roadtrip til byer som Nice, Antibes og Saint Tropez. Her er 7 tip fra liebhavermæglerens Sydfrankrig. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...