Find mere om:
Kloakrundfart under asfalten | rejser.guide.dk

Kloakrundfart under asfalten

Slentrende ned ad Boulevard Saint Germain, forbi udendørs cafeer og blomsterbutikker tænker de færreste på, at der under asfalten ligger en mørk parallelverden af vandfyldte tunneler.

Skønt aromaen ikke just er den af croissant, har kloakkerne været en populær turistattraktion siden 1800-tallet, og selv kongen af Portugal har deltaget i, hvad der kan betragtes som kanalrundfart blandt rotter og ekskrementer. I 1970 blev sejlturene indstillet, fordi for mange faldt over bord. I dag tilbydes kun gåture.

Indtil Middelalderen bestod Paris' vandrensningssystem i, at man kastede spildevand ud af vinduerne på ubelagte gader. Jorden filtrerede vandet, der endte i Seinen og genopstod som drikkevand. Siden kom kloaksystemet, som i dag er mere end 2.100 km langt, og ud over spilde- og drikkevand håndterer tunnelerne byens telekommunikation, trafiklys og indtil for nylig også luftpost, der blev skudt fra posthus til posthus i lange rør under byen.

Rotter, slanger og en krokodille

Ifølge guiden, der fortalte godt og informativt på forståeligt engelsk, har kloakarbejderne gjort mærkelige fund som f.eks. slanger, våben fra Anden Verdenskrig og i 1984 sågar en krokodille. Den var godt nok kun en halv meter, men er i dag voksen og lever i bedste velgående under navnet Eleanor.

Kloakkerne er et underjordisk spejlbillede af Paris' boulevarder og har byskilte, så kloakarbejderne kan finde rundt. GPS-systemet kan ikke få forbindelse pga. asfalten.

Der er ca. dobbelt så mange rotter i Paris, som der mennesker. Rottebestanden hjælper med at holde byen ren for skrald, og ifølge kloakguiden er de til mere gavn end skade, så længe deres antal ikke øges.

Kloakrundfart er en af de billigste attraktioner i Paris og især børn og teknikinteresserede vil finde den underjordiske arbejdsplads fascinerende. Har man kun tid til en enkelt tur under Paris, og er man indstillet på at stå i kø, så er dog katakomberne med den morbide historie en mere særlig oplevelse.

Det bør nævnes, at kloakkerne lugter mere af muggen kælder end det åbne toilet, som der ret beset er tale om. I løbet af den time, da man er dernede, kommer lugten ikke til at sidde i tøjet. Og de eneste rotter, vi så, var udstoppede.

Læs også: Døden under Paris

Besøg i kloakkerne

  • Indgang: Over for Quai d'Orsay 93 nær Pont d'Alma.
  • Åbne: Lørdag til onsdag kl. 11-16 (11-17 om sommeren). Lukket for vedligeholdelse i tre uger i januar.
  • Pris: 4,10 euro (mindre for børn)
  • www.paris.org/Musees/Egouts

Guide: Kør i Jan Fogs spor i Sydfrankrig

24-02-2015: Ejendomsmægler Jan Fogs lystyacht ligger for anker i Beaulieu, men han tager gerne på roadtrip til byer som Nice, Antibes og Saint Tropez. Her er 7 tip fra liebhavermæglerens Sydfrankrig. Læs artikel

Guide til Marseille – Frankrigs folkelige by

18-03-2014: Marseille – Frankrigs solrige port mod Syden – gennemgår et hamskifte i disse år med opførelse af kulturpaladser og spektakulær arkitektur. Men den forbliver rå – på den gode måde med masser af folkeligt liv og ufortyndet multietnisk energi. Læs artikel

Guide: Europas ukendte rejsemål

12-03-2012: De kan alle nåes med en kort flyve- eller køretur. Se Europas ubesungne rejsemål. Læs artikel

Nyhed: Døden under Paris

09-11-2009: Katakomberne under Paris er klædt med menneskerester. Lårknogler, underarme og kranier er stablet med en æstetisk sans, som var de årgangsvine. Læs artikel

Guide: Litterære fodspor i Paris

20-10-2009: Man bliver både underholdt og en lille smule klogere af en rundtur i det historiske Paris. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...