Find mere om:
Guide til gamle forretninger i Londons gader | rejser.guide.dk

Gentlemen og engelske ladies

Tag med tilbage til dengang, hvor rigtige gentlemen gik med stok og den nye, eksotiske drik – teen – fik fodfæste i de britiske kaffehuse. Går man på opdagelse i Londons gader, kan man være heldig at opstøve en 300 år gammel vinhandel eller en te-salon, der er gået i arv i generationer.

Berry Brothers & Rudd: 300 års vinhandel

Den mørkegrønne maling på butiksfacaden giver det første fingerpeg om dens alder. Vinduerne og dørene ser ud, som om de har været malet hundrede gange, uden at træet nogensinde er blevet slebet ned. Overfladen er dækket af små huller og blærer, men alligevel skinner malerarbejdet med en egen glød. Inde i butikken bekræfter egepanelerne, den dæmpede belysning og gulvets markante hældning førstehåndsindtrykket.

Bygningen er fra 1731, men en enke ved navn Bourne begyndte at sælge krydderier, te og kaffe på adressen allerede i 1698, og hun føjede snart vin til sit sortiment. Skiltet med kaffekværnen, der hænger over døren, stammer fra butikkens fjerne fortid, og det samme gør de store vægte, man vejede kaffesække på – og såmænd også kunder. Stamkunderne kan stadig nyde godt af denne service og få deres navn indskrevet i den hovedbog, som også kan fortælle, hvor meget den engelske digter Lord Byron vejede.

I 1810 overtog George Berry forretningen, der nu har navn efter ham og hans partner, Hugh Rudd, der var specialist i tyske vine. Der er i dag ansat fem uddannede "vinmestre" i Berry Bros. til at rådgive det kræsne klientel. Butikken har et særligt rum til de fineste vine, men enhver kan gå lige ind og købe en enkelt flaske til en pris, der er til at betale. Hvis den ønskede årgang ikke er på lager, kan de venlige ekspedienter nok finde noget tilfredsstillende mellem de 20.000 flasker i kælderen.

Berry Bros.’s lange levetid skyldes nok til dels den glimrende beliggenhed på St James’s Street, hvor enhver ordentlig gentleman køber sine vigtigste forsyninger. Over for vinhandlen sælger Truefitt & Hill udsøgt barbergrej. Hattemageren Locke, skomageren Lobb og Dunhills cigarbutik ligger lige i nærheden, og man kan købe elegante skjorter rundt om hjørnet i Jermyn Street. Trods al den traditionelle atmosfære har Berry Bros. også et stort, moderne lager uden for London, ligesom de sælger deres vine online. Men vil man købe en flaske med stil, er der kun ét sted at gøre det.

Kom ned i gear på storbyferien

Adresse:

St James’s Street 3, SW1A 1EG

Transport:

Green Park (Piccadilly, Victoria Line)

Åbningstid:

Mandag-fredag kl. 10-18, lørdag kl. 10-17

Twinings Tea Shop: "Kinas skadelige frembringelse"

twi.jpg

Det er formodentlig enestående, at den samme familie driver butik det samme sted i 300 år. Da Thomas Twining købte et kaffehus på The Strand i 1706, var det at drikke te en forholdsvis ny foreteelse. Charles II’s portugisiske brud introducerede det i 1660’erne, og Samuel Pepys skrev i sin dagbog fra den tid: "Jeg bestilte en kop te (en kinesisk drik), som jeg aldrig havde drukket før". Den nye drik fik fodfæste i de etablerede kaffehuse, og i 1717 udvidede Thomas Twining sit kaffehus, der nu hed The Golden Lion. Han kom meget snart til at sælge mere te end kaffe, meget af det i form af blade i løs vægt, som kunderne tog med hjem.

I løbet af 1700-tallet blev te populært, trods modstand fra nogle kilder. Mange mente, at denne "Kinas skadelige frembringelse" kunne ødelægge helbredet og svække de lavere klassers arbejdsmoral. Teen blev pålagt høje afgifter, og smugleriet blomstrede. Men te blev Storbritanniens nationaldrik, og historikere har i nyere tid påstået, at introduktionen af te (og tepauser) under den industrielle revolution øgede produktionen.

Twining-familien solgte fine teblandinger til overklassen. I 1787 tilføjede de den gyldne løve og de to kinesiske figurer, der stadig sidder over indgangsdøren. I det 19. århundrede fortsatte firmaets fremgang, og de kom op at skændes med Jacksons of Piccadilly om, hvem der først markedsførte Earl Grey-te.

Oplev Londons mest brølende musicalsucces

I dag er den lange, snævre butik detailforretning, museum og te-salon. Kunder kan gratis brygge sig en kop te bagest i butikken, og af respekt for nyere vaner tilbydes man også grøn te og frugtteer. Man kan se en lille udstilling om firmaets historie med porcelænskopper, tekander, fotos og historisk emballage. Twinings ejes nu af et multinationalt firma, men et 10. generationsmedlem af familien har en ledende funktion, og forretningen fortsætter under det gamle logo, der påstås at være verdens ældste, uændrede varemærke.

Info

Adresse:

216 Strand, WC2R 1AP

Offentlig transport:

Temple (Circle, District Line)

Åbningstid:

Mandag-fredag kl. 9.30-19.30, lørdag kl. 10-17, søndag kl. 10.30-16.30

James Smith & Sons: Her køber gentlemen deres paraplyer

Rejser_0406_London.jpg

Findes der en skønnere butiksfacade noget sted i London? Over vinduerne, der er indrammet i mørkt træ, proklameres det stolte navn: James Smith & Sons – Established 1830. Initialerne stråler i rødt og guld, og nedenunder skinner messingstriben med de prægede bogstaver stadig. Skiltene reklamerer for produkter, der lyder som rekvisitter i et victoriansk mordmysterie: "totenschlægere og kårdestokke" står der over det ene vindue, "ridepiske og irske slåenstokke" over det næste. Der bliver stadig solgt stokke i butikken, men i dag er dens hovedartikel paraplyer.

James Smith etablerede sin butik på Foubert Place i Soho og fremstillede paraplyer på et værksted ude bagved. I 1857 flyttede han til den nuværende adresse i New Oxford Street, hvor der stadig findes et værksted til reparationer i kælderen. Dengang gik enhver ordentlig gentleman med stok, enten en elegant spadserestok eller en mere solid en af slagsen til vandreture på landet. Paraplyer blev mere og mere almindelige i Europa i løbet af 1600-tallet, men det var først overraskende sent, at de engelske herrer virkelig tog dem til sig – omkring 1750. Gik man med paraply i de dage, måtte man finde sig i, at forbipasserende kuske og bærestolsbærere jævnligt oversprøjtede en med mudder; de anså nemlig opfindelsen for at være en trussel mod deres erhverv.

Seks europæiske storbyer: Denne er billigst

Hos James Smith, som stadig er et familiedrevet firma, lever det indre op til facaden. Over disken kan man gennem et glasrækværk se ind til regnskabsafdelingen, og butiksinventaret i træ er 150 år gammelt. I de gamle skabe er et stort udvalg af varer udstillet: Her kan man få paraplyer med Sherlock Holmes’ hoved eller en and som håndtag, men naturligvis også konservative modeller helt i sort. Til damerne er der blonder og blomstrede mønstre, og man kan også få sammenklappelige paraplyer i mange muntre farver. Stokkene findes med et utal af håndtag og kan også fås med for eksempel indbygget proptrækker eller whiskyflaske. Ethvert ønske kan opfyldes, men ledelsen udsteder dog en enkelt advarsel: "Det tilrådes ikke at udlåne Deres James Smith-paraply selv ikke til Deres allernærmeste ven."

Info

Adresse:

New Oxford Street 53, WC1A 1BL

Offentlig transport:

Tottenham Court Road (Central, Northern Line)

Åbningstid:

Mandag, onsdag, torsdag og fredag kl. 10-17, tirsdag kl. 11-17, lørdag kl. 10-17.15

Alternative London

B972307193Z.1_20160603122359_000+GL7TL4UU.1-0.jpg

Find flere hemmelige steder og få rejseinspiration til London i bogen "111 steder i London som du skal se". I bogen kan man finde 111 alternativer til de verdensberømte attraktioner i den engelske storby.

Bogen er udkommet hos forlaget Frydenlund og koster 199 kr.

Guide: Fire hyggelige gader i London

24-08-2013: London er blandt danskernes foretrukne storbyer. Mange turister valfarter til attraktioner som London Eye, Tate Modern og British Museum, men den engelske hovedstad byder på masser af stemningsfuldt gadeliv. Her er fire forslag til gode gåture i London. Læs artikel

Guide: Fejr jul og nytår i London

19-09-2015: London er med sine berømte bygninger, storslåede butikscentre, charmerende gader og pulserende byliv et besøg værd, ligemeget hvilken årstid du besøger byen på. Der er dog noget specielt ved at fejre jul og nytår i London. I højtiden bliver byen forvandlet til den perfekte location for en romantisk, britisk komedie. Læs artikel

Guide: Opdag Londons East End

27-09-2014: OL-parken i det østlige London er udbygget til et åndehul med et væld af aktiviteter og giver de gamle industrikvarterer et løft. Læs artikel

Guide: Tag på miniferie i storbyen

23-03-2013: Tusindvis af danskere rejser på storbyferie i påsken. Storbyens intense oplevelser passer godt til et kort besøg. Explorer har samlet rejsebranchens bedste tilbud på fem forskellige storbyrejser i Europa. Læs artikel

Nyhed: Alternativ engelsk juleshopping

08-12-2009: Med et sprudlende kulturliv og masser af spændende forretninger er Manchester et oplagt rejsemål i december. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...