Find mere om:
Guide til et ophold i vandtårnet i Middelfart | rejser.guide.dk

Weekend i vandtårnet

I Middelfart er et gammelt vandtårn blevet indrettet som et eksklusivt ferie- og kursussted i syv runde etager. Explorer har afprøvet den alternative luksusbolig i en weekend, der stod i forkælelsens tegn med vin og gourmetmad.

Alt er speciallavet, så det passer til tårnets runde former. På værelserne er tøjreolerne snedkereret, så det passer præcist til murens runding, i opholdsrummet er bordene tilpasset, så man sidder "i rundkreds" langs muren, og selv i tårnets fuldt udstyrede køkken buer køkkenelementerne med tårnets ydermur. Der er ikke noget, der er overladt til tilfældighederne på de syv etager i vandtårnet med navnet Le Tour.

B971677938Z.1_20141030223355_000+GK7GPAGS.2-0.jpg

Vandtårnet i Middelfart ligger på Hindsgavlhalvøen, så man kan nærmest se vand hele vejen rundt, når man befinder sig på de øverste etager. Men vores tur rundt i La Tour, hvor vi skal tilbringe weekenden, begynder nedefra.

Når man kommer ind i vandtårnet, ser man hurtigt, at der i særdeleshed er højt til loftet i det syv etager høje tårn, og hvis man skal helt til tops ad den snoede trappe, der forbinder etagerne, kan man næsten nå at blive rundtosset. Det er i hvert fald ikke et sted for gangbesværede.

På nederste etage opbevares vin bag aflåste gitre – runde naturligvis – som der er frit udsyn til, når man entrerer vandtårnet gennem den store, tunge dør med et gammeldags håndsvungent dørhåndtag. Af samme årsag bliver vandtårnet også i folkemunde kaldt "vintårnet", for tårnets ejer, Peter Winding, tilbyder – ud over opbevaring af vin – også sommetider vinsmagninger i tårnet. Og så er han desuden udgiver af Vinbladet og har navngivet tårnet efter sin yndlingsvin, Chateau Latour.

En perle i Gl. Skagen

Ud over at huse vin, huser tårnet nu også turister og kursusgængere, der kan leje sig ind for en dag, en weekend eller en uge. Oprindeligt forsynede vandtårnet det nærliggende hospital for sindslidende med vand. Det blev bygget i 1888 – fire år før sindssygehospitalet stod færdigt, men da hospitalet blev lukket i begyndelsen af 1990'erne, blev vandtårnet forladt, og hospitalsområdet er siden blevet transformeret til bydelen Teglgårdsparken med boliger og kontorer.

Tæt på himlen

På de næste tre etager er der værelser, et dobbeltværelse pr. etage. Alle har de fået navne, der passer til stedets beliggenhed nær vandet, nemlig Broen, Bæltet og Sundet.

44512361.jpg

Vi skal bo på tredje etage på værelset, der hedder Sundet, og der er ikke meget trist, firkantet hotelværelse over det. Det er som at være en anden Rapunzel at bo i de runde omgivelser, om end omgivelserne i La Tour givetvis er noget mere luksuriøse end i det tårn, som den meget langhårede pige blev spærret inde i i Brødrene Grimms eventyr. Vi har i hvert fald ikke noget akut ønske om at slippe ud af tårnet, som Rapunzel havde – nej, vi bliver skam gerne, for det er ganske bekvemt at opholde sig her.

44511970.jpg

På etagen over vores værelse ligger køkkenet, der også vidner om Peter Windings passion for vin. Der er vinglas til flere mennesker, end der er plads til. Køkkenet er fuldt udstyret, så det er muligt selv at gå i køkkenet, men før man giver sig i kast med det store madlavningsprojekt, skal man huske, at alle varerne skal bæres op til fjerde sal. Det har vi in mente til senere, for det er samtidig en glimrende undskyldning for at udforske nogle af Middelfarts mange gode restauranter i stedet.

På kroferie i Europas lykkeligste by

På femte etage ligger Tårnsalen, hvor der er siddepladser til 24 personer, og hvor man kan afholde konferencer eller vinsmagninger, eller hvor man kan indtage sin middag i de speciallavede møbler, som møbelarkitekten Oluf Lund har designet specielt til det runde rum.

B971677938Z.1_20141030223355_000+GK7GPAIG.2-0.jpg

Allerøverst i Himmelsalen er der udsyn til det meste af Hindsgavl gennem de mange skråvinduer. Til den ene side kan man se ud over hele Teglgårdsparken og ud over Fænøsund, og til den anden side kan man se de to lillebæltsbroer og selvfølgelig havet, de forbinder. Rummet er indrettet med sorte læderlænestole og indbyder til afslapning under den enorme lysekrone, der pryder tårnets bjælkekonstruktion oppe under loftet, og som er designet af Okholm Lightning.

Her kunne man meget vel nyde et glas vin senere, bliver vi enige om. Det ville lige være i stedets ånd, tænker vi.

Kulinarisk kræs på Den hvide dame

Men først skal vi ud at opleve Middelfart, og da det er ved at blive aften, beslutter vi os for at kombinere en cykeltur i Hindsgavl Dyrehave med et besøg i restauranten på den gamle herregård, Hindsgavl Slot, hvis historie går tilbage til det 12. århundrede.

Det nuværende slot blev først bygget i 1784, men rummer stadig en rig historie. Det var bl.a. stedet, hvor Danmarks og Norges Kong Frederik VI skrev under på den fredstraktat, der skilte Norge fra Danmark i 1814.

Vi cykler direkte mod den lave aftensol ned ad alléen, der fører ned til Hindsgavl Slot, og som det i gamle dage kun var herskabet, der måtte benytte. Der dufter af hø, og vi kan se ud over de vidtstrakte vidder i Hindsgavl Dyrehave. Tæt på vejen står en flok på 10-12 hjorte og græsser – uanfægtet af, at vi kommer tættere på. Lidt længere nede springer en lidt mindre flok kådt rundt i vejkanten. Er man heldig, kan man om efteråret høre de store kronhjorte brøle, når de er i brunst, for der er både krondyr, dådyr og rådyr at se i naturparken.

B971677938Z.1_20141030223355_000+G4RGPJ3O.1-0.jpg

I slottets restaurant Den Hvide Dame får vi serveret mad lavet på lokale råvarer, f.eks. noget skinke fra Fænø, den lille privatejede ø, der ligger lige ud for Hindsgavlhalvøen, og mens vi spiser skinken, serveret med fynsk rygeost, kan vi se ud over fjorden og over på Fænø.

Restauranten er naturligvis opkaldt efter slottets eget spøgelse, for som på så mange andre slotte og herregårde spøger det naturligvis også på Hindsgavl. Historien lyder på, at Den Hvide Dame er genfærdet af en ung brud, der skulle giftes med en herremand på Hindsgavl Slot, men da hun kom kørende i en karet med fire heste, som pludselig blev skræmt, væltede kareten ned i en dam, og den unge brud druknede. Det siges, at hendes vielsesring, som hun aldrig fik glæde af, endnu findes et sted på slottet ...

Hotelgæster er enige: Danmarks bedste hotel ligger i Nyborg

Efter en gang oksesteg med fennikel og ærteskud, efterfulgt af en peach melba-dessert med hindbær fra haven, er det tid til at gå en aftentur i den store slotshave, der ligger helt ned til sundet. Parken er tilpas stor til, at man føler, at man er ude i naturen, langt væk fra de andre gæster, men åbenbart ikke langt nok væk til, at Den Hvide Dame viser sig.

Til frokost hos tv-kokken

Tilbage i vandtårnet nyder vi et glas vin oppe under taget i Himmelsalen til synet af nattehimmel gennem skråvinduerne, og vi kan se helt over på den anden side af bæltet deroppefra.

Der er nu noget særligt ved at være i et rundt rum, som om proportionerne bliver anderledes – og det ikke kun på grund af indtaget af vin.

Næste morgen sørger en kraftig solstråle, der står direkte ind gennem det østvendte vindue, for en let opvågning. Formiddagen tilbringer vi ved vandet, og da det atter er tid til at udforske Middelfarts rige restaurantliv ved frokosttid, slår vi os ned på Restaurant Fænøsund, der har til huse i et idyllisk gult hus med tegltag lige ud til fjorden. Nabohusene, der er en række små, gamle fiskerhuse, er lige så idylliske, og stedet emmer af en svunden tid.

B971677938Z.1_20141030223355_000+GK7GPAG3.2-0.jpg

Det samme gør stedets frokostkort, der bl.a. har sild og æggekage på menuen. Men med et tvist, skal det vise sig.

Vi fik husets platte med fem af deres specialiteter: sild, røget oksetartar, fiskefrikadelle med hjemmerørt remoulade, laksetatar og et udvalg af oste. Ale No 16 fra det fynske bryggeri Refsvindinge gik perfekt sammen med især silden, men også med udsigten over sundet, havnen og Fænø.

Seks wellnessoplevelser i Danmark

Bag gryderne og panderne i køkkenet står køkkenchef Jacob Elkjær, der bl.a. er kendt for at have været tv-kok på TV2. Sammen med sin kone, Dorte Elkjær, har han haft stedet i 14 år, men her har været drevet restauration meget længere tilbage i tiden på stedet. Huset blev bygget som sommerpensionat af den lokale fisker Johannes Thiesen helt tilbage i 1912, men nu bruger familien Elkjær den resterende del af huset til privat bolig og ikke til overnattende gæster, og det er, som om man fornemmer den hjemlige stemning helt ned i restauranten og i madens tilberedning.

B971677938Z.1_20141030223355_000+G4RGPHPA.2-0.jpg

Endnu engang mætte bevæger vi os hjemad mod vandtårnet, hvis strategiske placering midt mellem bymidten på den ene side og den grønne natur på Hindsgavløen på den anden side gør det nemt at tage et hurtigt smut hjem forbi for at slappe af, inden vi igen tager ud og oplever noget mere af Middelfart, inden endnu en restaurant skal udforskes.

Som kronen på Middelfarts gastronomiske værk besøger vi om aftenen Hotel Kongebrogaardens restaurant, Dannebroen, der ligger helt ud til Lillebælt og den lille lystbådehavn af samme navn. Hele restaurantens front ud mod havet er lavet af glas, så det føles nærmest, som om vi sidder på kajen, selv om vi sidder lunt og godt indendørs.

Vi skal smage stedets femretters menu med særligt udvalgte vine til, og allerede da vi får serveret et glas bobler og en aperitif bestående af en luftig skaldyrsmousse og nybagt brød til, er niveauet ligesom lagt.

Både tallerkenerne med suppe, fisk og fjerkræ, som venter os, viser sig at være lige så æstetiske som udsigten over havet og den gamle lillebæltsbro i rødt solnedgangsskær. Og velsmagende tilmed.

10 dejlige, danske badehoteller

Da vi triller derfra – bogstaveligt talt, på cykel altså – er vi mætte på både oplevelser, mad og vin. Det er vist godt, vi skal tilbage til vores runde hjem og gå på trapper oven på al den lækre mad, bliver vi enige om. Men vi når dog kun til tredje, før vi dejser omkuld i vores runde værelse.

Tre aktiviteter i Middelfart

Psykiatrisk Samling:

 • Et stenkast fra vandtårnet kan man se en udstilling, der handler om patienternes og de ansattes hverdag og om datidens behandlingsmetoder på sindssygehospitalet.
 • Teglgårdsparken 17.
 • Åbent tirsdage kl. 10-13, torsdage kl. 13-16 og 1. søndag i måneden fra kl. 13-16.

Strib Automobil-museum:

 • Er man til smukke, gamle veteranbiler, kan man i Strib se en samling af datidens køretøjer lige fra Cadillac til Rolls Royce og veteranmotorcykler.
 • Sofiendalvej 24. 5500 Middelfart.
 • Åbningstider: Torsdage kl. 14-18.

Indslev Bryggeri:

 • Bryggeriet har rødder tilbage til 1897, men genåbnede i 2006 som moderne bryggeri med fokus på brygning af hvedeøl. Her kan man efter aftale få en rundvisning, se brygprocessen fra malt til færdig aftapning, høre om bryggeriets historie og få en prøvesmagning.
 • Store Landevej 13, 5580 Nørre Aaby.
 • Åbningstider: Efter aftale. Tlf: 64 44 15 07

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her.

Tre råd til rejsen

 • Hvis I vil spise på Hindsgavl Slot, er det en god idé at komme om fredagen, hvor der ikke er lige så mange mennesker og store selskaber som om lørdagen.
 • Tag cyklen med eller lej eventuelt en. Afstandene er ikke så store i Middelfart, så det er både let og smukt at komme rundt på to hjul. Der er desuden afmærkede ruter til at køre mountainbike.
 • Kommer man om vinteren, er der mulighed for at stå på langrendsski i Hindsgavl Dyrehave. Om efteråret kan man være heldig at høre dyrene i brunst, og hele året kan dyrehaven bruges til gå- og cykelture.

LEJ Vandtårnet

 • Hvis man som privatperson vil leje vandtårnet Le Tour, koster en weekend (fredag-søndag) 6.000 kr. Der er sengepladser til seks personer fordelt over tre dobbeltværelser.
 • En uge fra lørdag-lørdag koster 12.000 kr.
 • Vandtårnets ejer, Peter Winding, kan kontaktes på winding@vinbladet.dk eller tlf. 64752284/ 40252284.

3 aktiviteter i Middelfart

 • Psykiatrisk Samling: Et stenkast fra vandtårnet kan man se en udstilling, der handler om patienternes og de ansattes hverdag og om datidens behandlingsmetoder på sindssygehospitalet.
 • Teglgårdsparken 17.
 • Åbent tirsdage kl. 10-13, torsdage kl. 13-16 og 1. søndag i måneden fra kl. 13-16.
 • Strib Automobil-museum:
 • Er man til smukke, gamle veteranbiler, kan man i Strib se en samling af datidens køretøjer lige fra Cadillac til Rolls Royce og veteranmotorcykler.
 • Sofiendalvej 24. 5500 Middelfart.
 • Åbningstider: Torsdage kl. 14-18.
 • Indslev Bryggeri:
 • Bryggeriet har rødder tilbage til 1897, men genåbnede i 2006 som moderne bryggeri med fokus på brygning af hvedeøl. Her kan man efter aftale få en rundvisning, se brygprocessen fra malt til færdig aftapning, høre om bryggeriets historie og få en prøvesmagning.
 • Store Landevej 13, 5580 Nørre Aaby.
 • Åbningstider: Efter aftale. Tlf: 64 44 15 07

Nyhed: Oplev Holmens forandring

09-12-2010: I 300 år var Holmen Søværnets territorium. Men nu er mange bygninger indtaget af andre. Læs artikel

Guide: 24 timer i Skagen

01-11-2009: Mange danske byer byder på ferie- og fritidsfornøjelser for danskere i alle aldre. I denne uge går vi tæt på Skagen. Læs artikel

Guide til det verdenskendte og lokale Tønder

21-11-2015: Efter en tur rundt i Tønders smalle, gamle gader kan sulten stilles med vadehavstapas, hvor både solæg, rødbedesennep, smør og ost er produceret i lokalområdet. På en byvandring i byen kan man ikke undgå at støde på spor af bydrengen Hans Wegner, der blev verdenskendt for sin møbelarkitektur. Læs artikel

Guide til Varde og Varde Miniby

11-10-2015: Starter man sin Varde-sightseeing ved Minibyen, får man en appetitvækker på byens attraktioner. Slutter man derimod sin rundtur der, får man et andet perspektiv på de brostensbelagte gader og 1800-talsbygninger, som man netop har passeret. Læs artikel

Guide til den levende danske museumsby Ribe

22-09-2015: Ribe er ikke blot Danmarks ældste by, men også en af de mest stemningsfulde. Her finder man en helt unik bykerne, hvor stort set alle bygninger er flere hundrede år gamle. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...