Find mere om:
Guide til bydelen Fitzroy i Melbourne | rejser.guide.dk

Mangfoldighedens mekka

Melbourne er modsætningernes storby. Her er ikke mange højhuse eller andre imponerende bygningsværker, men til gengæld er der strand, charme og søde mennesker.

Der er liv og glade dage i bydelen Fitzroy i Melbourne. Selv om det er søndag eftermiddag, og en ny arbejdsuge lurer lige om hjørnet, er der godt gang i udskænkningen af de våde varer. I Australien, og i Melbourne i særdeleshed, er det nærmest tradition, at ugen rundes af i selskab med venner og bekendte og et par af de kolde.

Fitzroy er et af de områder, som de lokale ynder at tage til, både når det handler om restaurantbesøg, men også shopping og kulturliv. Mange af restauranterne er indrettet spartansk – nogen vil mene gammeldags – med stole, der mest ligner noget, som er hentet på det lokale loppemarked, og man skal gøre sig umage for at finde frem til, hvem der er gæst, og hvem der er på arbejde. For er der noget, de lokale i Melbourne gør en dyd ud af, så er det at sætte tempoet ned, nyde livet og undgå at arbejde mere end højst nødvendigt.

I baren sidder australske Grace Nugent, der er dansk gift. Efter at have boet et år i Danmark har hun, siden hun vendte tilbage til Melbourne, bemærket sine landsmænds særpræg.

»Det ville være underligt ikke at gå ud mindst tre-fire gange om ugen og få en øl eller et glas vin med mine venner og familie. Vi er begunstiget af et fantastisk udvalg af cafeer, barer og muligheder for at leve livet ude, og når vejret viser sig fra sin bedste side, ville det da være ærgerligt at sidde derhjemme, hvilket danskere nok ofte ville foretrække at gøre. Samtidig handler det om, at vi i Australien prioriterer god mad og drikke. Vi ser det som en måde at være kultiveret på,« fortæller Grace Nugent.

Fitzroy for feinschmeckere

Et par gader derfra gik jagten nogle timer tidligere ind på at finde ud af, hvad byen Melbourne har at byde på. Drømmen om at få byen puttet ned i et par letforståelige kasser må der dog hurtigt skydes en hvid pil efter. Dertil er den australske storby for varieret og mangfoldig.

JKUJNGAT050414L12F009.jpg

Fitzroy-bydelen skæres igennem af de to store shoppinggader, Brunswick Street og Smith Street. Her vil man havne, hvis man tager en af de mange sporvognslinjer, der går direkte fra byens centrale station, Flinders Street Station. På disse gader finder man alt, hvad hjertet kan begære fra asiatiske specialiteter til trendy tatovører. En god ide er ikke at lade sig forblænde af den første og bedste specialitet, for der kommer helt sikkert flere af slagsen.

Vil man opleve byens ægte puls, skal man dreje om hjørnet fra Brunswick Street og ned ad den lille sidegade Rose Street. Ved første øjekast ligner det en lille, glemt gade med lidt for meget nedlagt industri til at være tiltalende. Men man skal ikke lade sig narre af de blikbelagte tage og graffitimalede facader, der skyldes, at bydelen oprindeligt fungerede som en forstad, der husede byens industri.

Fire fantastiske kulturer, du bør opleve

Flamboyant bydel

I dag hylder Fitzroy diversiteten, hvilket et af de første huse er et tydeligt bevis på. Den hyggelige Cafe Grace ligger uprætentiøst med en større byggeplads som genbo. Vil man have en af de attraktive pladser på verandaen, må man svinge benet op over den grønmalede betonmur. Til gengæld kan man så få sig en ganske god krog i ly for den sol, der tjener som både ven og fjende for en bleg dansker.

B97616964Z.1_20140403173102_000+GN6BO6QG.1-0.jpg

Et absolut must er dog at bevæge sig indenfor. Her kan cafeens kagebord nærstuderes og ikke mindst smages. Chefkokkens favorit er banankagen.

Fra en plads i hjørnet har man desuden et godt udsyn til bydelens mange hipster-typer, der viser seneste mode frem. Alt fra den rødhårede skateboarder med baguettes i baglommen til den langhårede musikant med læderbukser, der deler reklamer ud for bydelens nyeste baggårdsmarked.

Med en god mæthedsfornemmelse i maven og mod på mere kan netop et af områdets små markeder anbefales. Valget falder på et marked lidt længere nede af Rose Street, hvor en japaner ved indgangen står og sælger en miniudgave af det berømte bonsaitræ. Ydermere byder det hyggelige baggårdsmarked på alt fra brugt brugskunst til strømlinede smykker.

Efter et besøg på markedet kan eftermiddagskaffen med fordel nydes hos Industry Beans på hjørnet af Rose Street og Fitzroy Street. Et nedlagt lagerlokale er omdannet til et råt cafemiljø, hvor man ud over en tår kaffe kan få et indblik i, hvordan kaffekulturen i Australien er flere lysår foran den i Danmark.

B97616964Z.1_20140403173102_000+GN6BO6RD.1-0.jpg

I Melbourne er kaffe en videnskab med fokus på den helt rette smag. De lokale rister bønnerne maksimalt, hvilket giver en kraftig kaffesmag til glæde for den koffeintrængende kunde, der har brug for lidt ekstra energi. For ude i sidegaderne venter endnu flere oplevelser. De skal bare traves op.

Årsagen til den frivillige flugt fra solen på Cafe Grace i Fitzroy skal findes i et lidt for langt besøg under den åbne himmel i byens mest berømte bydel, St. Kilda. Det er det sted, som de fleste danskere der har været i Melbourne vil nævne som det første. Stedet, hvor man er en outsider, hvis ikke man bærer en rygsæk.

JKUJNGAT050414L12F010.jpg

Forståeligt er det, at mange af de unge backpackere vælger at lade sig indlogere på et af områdets mange hostels, for gaderne her er fyldt med barer med tilbud om billige bajere. Desuden er der en strandpromenade, der vil lokke de fleste, med en indbydende sandstrand og tempereret havvand.

Acland street er St. Kildas nerve. Det er her, sporvognslinjen ender, og festen begynder. På gaden findes et bredt udvalg af kulinariske indslag fra hele verden. En af Melbournes helt store fordele er byens multikulturelle sammensætning. Det sætter sit præg på bybilledet, uanset om det handler om de indiske taxichauffører eller de græske restaurant-ejere. Alle har de fundet deres niche til gavn for lokale og gæster, der nyder godt af den mangfoldighed, byen kan tilbyde, både når det handler om det kulinariske og kulturlivet.

I modsætning til andre storbyer syner Melbourne ikke af meget til trods for sine 3,5 millioner indbyggere. Byplanlægning har man aldrig gjort det helt store ud af, hvilket har haft den betydning, at byen er vokset i bredden og ikke i højden. Derfor kræver det ofte også lidt lokalkendskab for at finde frem til eksempelvis St. Kildas kulinariske centrum.

Lykkes det at finde derhen, kan man lidt væk fra hovedstrøget, på Fitzroy Street, slå et smut forbi The Pelican, hvor man fra barstolen i vinduet kan holde øje med både gade- og barliv.

Melbournes borgere har lige så mange nationaliteter, som den enorme by har bydele. Det kan derfor være svært at finde plads til at se det hele, men vigtigere er det også at mærke den særlige sjæl, indbyggerne er begunstiget med. Deres åbne og afslappede tilgang til tilværelsen gør indtryk og sætter aftryk. Mangfoldige Melbourne kan meget mere, end det øjet ser.

Sydneys skinnende perle

Fem råd til rejsen

12 Apostles

Et par timers kørsel fra Melbourne mod Adelaide af Great Ocean Road finder man naturfænomenet De 12 apostle. Her står klippesøjler som enlige bølgebrydere ude i vandet. Køreturen langs kysten er i sig selv det hele værd,. Forsøg at ramme de 12 apostle omkring solnedgang, hvis du vil have fuld valuta for pengene.

Philip Island

Lidt syd for Melbourne finder man Philip Island. Øen er et naturreservat, hvor særligt pingviner er en af hovedattraktionerne. Her kan du opleve pingviner helt tæt på og samtidig opleve den helt unikke natur, der omgiver dem.

Yarra Yerring

Australierne er livsnydere, og noget, de i særdeleshed er vilde med, er vin. Der ligger mange vingårde omkring Melbourne. Yarra Yerring er en af de mest berømte. Her kan du ikke blot købe vin, men også spise en god frokost og nyde udsigten over vinmarkerne.

Med autocamper rundt i Australien

Pas på ozonlaget

Der er hul i ozonlaget over Melbourne. Selv om det ofte blæser på stranden, bliver du forbrændt uden solcreme. Køb den hos de lokale, den, du har med hjemmefra, har ikke styrken til at beskytte dig tilstrækkeligt.

Beanhunter app

Download inden afrejse applikationen ”Beanhunter”. Ud fra din geografiske placering viser den dig, hvor du kan få en god kop kaffe i nærheden. Men husk at bruge de lokale forretningers Wi-Fi, da dataforbrug vil betyde en gigantisk telefonregning. Skal man ud at spise, i biografen eller opleve kultur., er det en god ide at kigge forbi siden www.broadsheet.com.au/melbourne. De lokale bruger denne hjemmeside meget til at få information om kulturlivet, da udbuddet af arrangementer er meget sæsonbestemt.

Rejsen dertil

 • For at nå til Melbourne er det nødvendigt med 1-2 mellemlandinger. Der er flere forskellige selskaber, der flyver med et stop. Emirates tilbyder tur/retur fra Kastrup med en rejsetid på cirka 24 timer til cirka 8.000 kr., hvis man booker i god tid. Andre selskaber med gode forbindelser er Qatar Airways (Doha), Ethihad (Abu Dabi), Singapore Airlines (Singapore)og Thai Airways (Bangkok).

5 Råd til rejsen

 • 12 Apostles
  Et par timers kørsel fra Melbourne mod Adelaide af Great Ocean Road finder man naturfænomenet De 12 apostle. Her står klippesøjler som enlige bølgebrydere ude i vandet. Køreturen langs kysten er i sig selv det hele værd,. Forsøg at ramme de 12 apostle omkring solnedgang, hvis du vil have fuld valuta for pengene.
 • Philip Island
  Lidt syd for Melbourne finder man Philip Island. Øen er et naturreservat, hvor særligt pingviner er en af hovedattraktionerne. Her kan du opleve pingviner helt tæt på og samtidig opleve den helt unikke natur, der omgiver dem.
 • Yarra Yerring
  Australierne er livsnydere, og noget, de i særdeleshed er vilde med, er vin. Der ligger mange vingårde omkring Melbourne. Yarra Yerring er en af de mest berømte. Her kan du ikke blot købe vin, men også spise en god frokost og nyde udsigten over vinmarkerne.
 • Pas på ozonlaget
  Der er hul i ozonlaget over Melbourne. Selv om det ofte blæser på stranden, bliver du forbrændt uden solcreme. Køb den hos de lokale, den, du har med hjemmefra, har ikke styrken til at beskytte dig tilstrækkeligt.
 • Beanhunter app
  Download inden afrejse applikationen ”Beanhunter”. Ud fra din geografiske placering viser den dig, hvor du kan få en god kop kaffe i nærheden. Men husk at bruge de lokale forretningers Wi-Fi, da dataforbrug vil betyde en gigantisk telefonregning. Skal man ud at spise, i biografen eller opleve kultur., er det en god ide at kigge forbi siden www.broadsheet.com.au/melbourne. De lokale bruger denne hjemmeside meget til at få information om kulturlivet, da udbuddet af arrangementer er meget sæsonbestemt.

Guide til spisning og shopping på Bondi Beach ved Sydney

22-04-2016: Australiens mest populære sandstrand Bondi Beach er Sydneys postkort-varemærke på linje med Operahuset. Her har livredderne deres egen tv-serie ”Bondi Rescue”, og stranden får hvert år besøg af tusindvis af turister fra backpackere til millionærer. Jyllands-Posten guider til fire fremragende brunch-steder Læs artikel

Guide: Opdag Londons East End

27-09-2014: OL-parken i det østlige London er udbygget til et åndehul med et væld af aktiviteter og giver de gamle industrikvarterer et løft. Læs artikel

Guide til en kulturoplevelse i svenske Karlskrona

06-02-2016: Gå på opdagelse i en ubåd, besøg Sveriges største trækirke, se den charmerende bydel og træd ind i Stortorgets mylder. Karlskrona er en flådeby bygget på en række øer i den svenske skærgård, og landets maritime historie spiller en vigtig rolle for byen. Læs artikel

Guide til storbyferie i Tokyo

24-10-2015: Tokyo er kendt for sine himmelhøje skyskrabere og nogle af klodens mest myldrende områder. Men verdens største by er mere end bare størst. Den er også hjemsted for urbane distrikter med intim stemning, afslappende oaser og arkitektoniske oplevelser. Læs artikel

Guide: Rom for let øvede

28-07-2015: Boghandlerne bugner af rejsebøger, men endnu en har meldt sig under fanerne. Small Wonders of Rome er en miniatureguide med 42 specielt udvalgte steder for det urbane par, der vil opleve noget nyt og ikke gider stå i kø foran Colosseum med alle de andre turister. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...