Find mere om:
Her taler Jesus bayersk | rejser.guide.dk

Her taler Jesus bayersk

Vi er med bus til passionsspil i Oberammergau i Tyskland - mere end 1.000 km hjemmefra.

Skoven af farvestrålende paraplyer er tæt. Under dem gemmer sig mennesker i lange køer foran indgangene og videre ud på gaden og pladsen foran en stor bygning. Vi venter på, at klokken skal blive 14. Så åbnes dørene, og hen mod 5.000 publikummer vil strømme ind for at overvære det 41. passionsspil i Oberammergau.

Vi småfryser i regnen, men har den indre forventnings varme. Mange er kommet langvejs fra - ikke alene fra Europa, men også fra USA og Japan, kan vi høre på snakken omkring os.

Endelig går dørene op, og vi strømmer ind medbringende varmt overtøj, siddeunderlag og tæpper for dels at sidde så bekvemt som muligt under den godt fem timer og en halv time lange forestilling, dels være sikre på at kunne holde varmen.

Folk kigger sig omkring. Bortset fra scenen er der ikke meget, der minder om et teater. Det ligner snarere en stor lade fyldt med stolerækker. Der blitzes med kameraerne for dog at få noget af stemningen med hjem. For når forestillingen begynder, er det slut med at tage billeder.

Omsider er vi på plads, og alle tier undtagen de fugleunger, der fra en rede oppe under taget ivrigt pipper med under hele forestillingen.

Fine træskærerarbejder

Selv om det er søndag, holder butikkerne åbent. En regnfuld dag er god for omsætningen. Oberammergau er kendt for sine træskærerarbejder af høj kvalitet. De fleste figurer har et religiøst tilsnit, og mange af dem har relation til passionsspillet. Her er alt fra de helt bittesmå, der kan være i en valnød, til legemsstore figurer - nogle i råt træ, andre malet i smukke farver og forgyldte. Desværre er der langt imellem egentligt håndgjorte arbejder.

»Det kan ingen holde en timeløn ved. Derfor er det allermeste maskinfremstillet og får så en sidste finish ved håndkraft,« fortæller en af de professionelle billedskærere, Leonhard Höldrich, jr., der ligesom mange andre af byens mandlige indbyggere har langt hår og skæg - en betingelse for at medvirke i spillet. Så kan man jo fundere over, om det er gået ud over frisørernes indtjening det seneste år.

Bussen har læsset os - 50 gæster på Riis Rejsers første tur til Oberammergau - af på parkeringspladsen, hvorfra der kun er få minutters gang til passionshuset. Vi er godt forberedte, for undervejs har vi haft lejlighed til at læse teksten på dansk takket være Ingrid Riis, som har oversat den på rekordtid. Instruktøren Christian Stückl har foretaget så mange ændringer i forhold til opførelsen for 10 år siden, at den endelige version ikke var klar før sidst i april. Og selv for tyskkyndige kan der være problemer med at forstå den bayerske dialekt.

Desuden er vi ankommet tidligt nok til at besøge museet, som fortæller om passionsspillet og dets tilblivelse og viser scener og rekvisitter fra tidligere opførelser. Vi når også at kigge ind i Pilatushuset, et arbejdende værksted befolket af kunsthåndværkere, som gerne demonstrerer og fortæller om deres arbejder. Som navnet antyder, finder vi blandt meget andet også her figurer og scenerier fra passionsspillene og på første sal en af Europas største samlinger af "hinterglasbilder" - en særlig form for glasmaleri.

Hvad er det så, der får ganske almindelige mennesker, de fleste 70+, til at tilbringe mange timer i bussen for at tilbagelægge godt 1.000 km fra den dansk-tyske grænse og derefter sidde på ikke specielt komfortable stole i fem-seks timer afbrudt af et par timers pause? Svarene er næsten enslydende. De har været optaget af emnet gennem mange år. Nogle har hørt om passionsspillene fra en lærer, dengang de gik i skole, andre kender nogen, der har været her, nogle har læst om det. Og eftersom det kun opføres hvert 10. år, kan dette være sidste udkald. I vores selskab er der tilmed enkelte gengangere. Et par var her for 10 år siden, et andet par for 20 og en enkelt for 30 år siden. De har altid ønsket at gense passionsspillet.

Er det så en anderledes oplevelse denne gang? På en måde ja; det virker stærkere nu.

»Måske skyldes det, at jeg er blevet ældre og tænker mere over det,« siger en af dem, en dame på 74 år.

Der er stort set enighed om, at tableauerne, de levende scenebilleder fra Det Gamle Testamente, og sangerne er blevet bedre, at Pilatus er mere grusom, at Judas ikke kun fremstilles som den onde forræder, men som en splittet person, som er martret af samvittighedsnag, at scenerne med piskning og selve korsfæstelsen er voldsommere nu end dengang. Til gengæld var kostumerne mere farvestrålende før.

Mørket giver stemning

Tidligere er passionsspillet begyndt om formiddagen og sluttet hen på eftermiddagen. I år er det henlagt til eftermiddag og aften, hvilket var en betingelse fra instruktørens side. Det giver en fortættet stemning, når mørket sænker sig, og regntunge skyer driver hen over den strimmel himmel, der ikke er dækket af rulletaget mellem tilskuerpladserne og scenen. Og tordenrummelen er timet perfekt.

Det er dybt fascinerende at følge det religiøse drama, selv om vi godt ved, hvad der sker; at se Jesu lidelseshistorie omsat i levende billeder, at høre det kommenterende kor, prologerne, orkestret, som vi ikke ser, og at tænke på, at i dette samfund, der tæller 5.200 sjæle, er omkring halvdelen involveret i passionsspillet. Det handler jo ikke kun om dem, der er med på scenen. Alene at få hele puslespillet med parkering, indkvartering og bespisning af omkring en halv million tilskuere fordelt over fem måneder til 102 opførelser er en større logistisk bedrift.

Selv om der er mange hoteller i Oberammergau, må flertallet af de tilrejsende bo uden for byen. Vi er således indkvarteret i Bad Kohlgrub få km nord for Oberammergau. Her, som på alle hoteller i omegnen, gælder det, at ingen kan få enkeltværelser i den periode, der er passionsspil. Så selv om man rejser som single, må man pænt finde sig i en værelsesfælle de to nætter, der kan bevilges.

Oplevelser undervejs

Vort selskab kommer fra hele Danmark og er stået på busser fra nord, øst og vest for at mødes i Kolding og stige om til den bus, der kører sydpå. Vi overnatter i Bad Hersfeld og når i næste dags frokostpause at få et indtryk af den smukke middelalderby Rothenburg ob der Tauber, www.rothenburg.de, inden vi ved aftenstid når vort mål. Tredjedagen er den dag, alle har set frem til: Passionsspillet.

Så skal der gives plads til nye gæster. Men vi kører ikke hjem endnu. Vi fortsætter til Neuschwanstein, eventyrslottet, som Ludwig II lod opføre i 1860'erne og 1870'erne, og som inspirerede Walt Disney til slottet i "Askepot". Det har 1,3 mio. besøgende årligt. www.neuschwanstein.de

Derfra går det videre til Tyrol til alpebyen Kirchberg. Her venter os en tyroleraften med musik, sang og dans - noget af en kontrast til den foregående dags passionsspil.

Vi bliver ved det gemytlige også næste dag med køretur i hestevogn med snaps og fællessang efter at have haft lejlighed til at motionere ved Europas største vandfald, Krimml, som falder i tre niveauer. www.krimml.at.

Turen tilbage til Kirchberg går via Zillertal. Så har vi også fået vores dosis hårnålesving med udsigt til sneklædte alpetoppe.

Sidste kulturelle input får vi i Bayreuth på hjemvejen. www.bayreuther-festspiele.de. Desværre er der ikke adgang til festspilhuset. Der er travlhed op til årets festspil, så vi må nøjes med at se den berømte bygning udefra og spadsere en tur i den smukke park omkring den.

Endnu en overnatning i Tyskland, inden vi på syvendedagen er hjemme efter næsten 3.000 km i bus. Noget forkørte og en stor oplevelse rigere.

LÆS OGSÅ: Nyt blikfang i Magdeburg

Rejsen dertil

  • Bil: godt 1.000 km fra den dansk-tyske grænse.
  • Fly: København-München og Billund-München. Videre med tog/bus.
  • Pakkerejse: Adskillige rejseselskaber arrangerer færdigpakkede ture, der inkluderer transport, hotelophold og middag i pausen, bl.a. Riis Rejser, Gislev Rejser, Unitas Rejser, Felix Rejser og Folmann Rejser. Der er ledige pladser på enkelte afgange.

Morgenavisen Jyllands-Posten var inviteret af Riis Rejser.

Tre råd til rejsen

  • Forberedelse: Læs teksten på forhånd. Der tales og synges på tysk med bayersk dialekt.
  • Varme: Det kan blive koldt om aftenen, så medbring varmt tøj og tæppe/siddeunderlag. Tæpperne til fri afbenyttelse slipper hurtigt op.
  • Lindring: Har man tendens til hævede ben, så tag evt. støttestrømper på til de mange timer i bussen.

Passionsspiele 2010 Oberammergau

  • Baggrunden for passionsspillene er et løfte afgivet af byens borgere i 1633, da pesten hærgede og krævede mange dødsofre også i Oberammergau. De lovede Gud at ville opføre Jesu lidelseshistorie hvert 10. år, hvis pesten stoppede. Det gjorde den, og første opførelse fandt sted allerede i 1634; de første 200 år på kirkegården, men efterhånden som stadig flere tilskuere strømmede til, blev det nødvendigt at opføre et egentligt passionsteater, som i 1930 måtte udvides til at rumme knap 5.000 tilskuere. Der har været uregelmæssigheder i opførelserne, og passionsspillet 2010 er nr. 41 i rækken. Der var premiere den 15. maj, og der spilles fem gange ugentligt med 3. oktober som sidste dato.
  • Forsalget i år har ikke været helt så stort som forventet, så der er stadig mulighed for billetter. Priser 45-165 euro. En bog med den fulde tekst på både engelsk og tysk koster fem euro.
  • www.passionsspiele2010.de

Nyhed: På besøg hos Bach og Luther

16-07-2010: I 325-året for Johann Sebastian Bachs fødsel har museet Bachhaus lavet en særudstilling. Læs artikel

Nyhed: På sporet af Muren

14-12-2009: På mandag er det 20 år siden, at Berlinmuren faldt. Langt det meste af det dystre bygningsværk er for længst væk, men der er stadig spændende spor af den mur, der delte Berlin fra 1961 til 1989. Læs artikel

Guide: Basel med mere

06-11-2009: Fra schweiziske Basel har man hele tre lande inden for en meget overskuelig rækkevidde. Denne unikke placering medfører en let adgang til mange muligheder efter vejr, humør, pengepung osv. Vi bringer her tips til fem vidt forskellige oplevelser i området. Læs artikel

Anmeldelse: Det perfekte stop

28-10-2009: En af Tysklands ældste turistattraktioner, byen Rothenburg ob der Tauber, ligger perfekt, når det handler om en overnatning til eller fra ferie i Sydeuropa. Den middelalderlige perle er dog mere end blot en nat værd. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...