Find mere om:
Busrejser er også for selskabs skyld | rejser.guide.dk

Busrejser er også for selskabs skyld

Busrejser med vægten lagt på kultur og oplevelser tiltrækker især de ældre årgange og er fortsat et godt alternativ til de typiske charterrejser med fly.

NORMANDIET

Der er som ofte noget meget festligt, folkeligt og fornøjeligt ved at tage på en busrejse - eller en selskabsrejse, som rejseudbyderne hellere betegner denne klassiske rejseform med vægten lagt på kultur og oplevelser.

Det fornøjelige og festlige opstår næsten naturligt, når medrejsende er ganske tæt på næsten hele tiden i bussen og på de meget vigtige udflugter.

Klassisk blev oplevelserne da også, da Morgenavisen Jyllands-Postens journalist var med på en ni dages rejse til Normandiet med selskabet Riis Rejser.

27 gæster var med undervejs i en langtursbus med plads til 42 passagerer. De fleste gæster havde betalt 90 kr. ekstra for pladsreservationer i bussen, og alle på nær to par ønskede at sidde længst fremme.

Behagelig rejse
Bussen fra Øster-Hæsinge Turistfart med vognmand Niels Hansen ved rattet - han havde nemlig aldrig været i Normandiet - rullede derudad med en marchhastighed på 100 km/t. Da bussen på intet tidspunkt blev forsinket af de frygtede ”stau's” på motorveje i hverken Tyskland, Frankrig, Belgien eller Holland, var det en ren fornøjelse at bevæge sig på landjorden frem for at flyve.

Landskaberne tager sig flottere og meget overskuelige ud, når man er i bussen med øjnene i lige ved tre meters højde over vejbanen sammenlignet med at køre i en personbil. Når der så er indlagt kortere eller længere pauser hver anden time, føles det ikke anstrengende at være undervejs i en bus i 10 timer i døgnet på ud- og hjemrejsen.

Et godt tip - tag en stor hovedpude med. Så er det meget lettere at slappe af og måske få sig én på øjet undervejs. Søvntrangen melder sig nemlig hos de fleste. Enten på grund af bussens rullende, vuggende rytme eller efter indtagelse af mad og drikke.

Mange, lange sange
Knap er bussen kørt af sted om morgenen på udflugter, før busselskabets sangbøger kommer frem. Da de rejsende på en klassisk busrejse typisk er af de ældre årgange med dertil hørende traditioner for at synge, bliver der sunget tre-fire sange af karsken bælg. Rejsende med et fint musikalsk øre må leve med, at hver fugl synger med sit næb, og det derfor sjældent lyder harmonisk. Men pyt - fællessangen sætter humøret op.

Det samme gælder, når busrejsens guide tilbyder et udvalg fra bussens ”rejseapotek” i form af små skarpe alkoholiske drikke. Undervejs bydes også på kolde øl og vand til priser på otte kr. for en kold dåseøl og fem kr. for en vand. Desuden brygges flere gange om dagen naturligvis kaffe.

Middagsmaden måtte gæsterne selv sørge for, og det betød i Frankrig næsten hver dag, at det blev til franske baguetter med pålæg. En hurtig og billig løsning, men hjemme igen i Danmark går der med stor sikkerhed et stykke tid, før denne madpakke-lignende løsning foretrækkes.

Som timerne går under selskabsrejsen, vokser den enkeltes bekendtskabskreds. Der hyggesnakkes hele tiden i bussen og især på de fire aftner med fælles middag på hotellerne. Vin og øl flyder tilstrækkeligt til, at man kommer hinanden nærmere og næsten må råbe for at tale med sin borddame/bordherre.

Jo, en busrejse er en selskabsrejse efter princippet ”træf nye mennesker”, og der er næsten garanti for mange timer med godt humør og høj stemning.

Rejsen til Normandiet i den anden uge i maj var begunstiget af, at sommeren var på forårsvisit i det nordfranske med dagtemperaturer på mellem 22 og 29 grader med højt solskin alle dage. Modsat var det på en tilsvarende rejse et år tidligere med Riis Rejser, da alle frøs med anstand og måtte ty til paraplyer.

Sådan er det med Normandiet og Bretagne - vejret er ret uberegneligt i de kystnære regioner.

Indkøb i Frankrig?

Jo, da rejseselskabet var på ferie i Calvados-departementet i Normandiet, blev der først smagt på og siden købt en del flasker Calvados, der har æblemost som udgangspunkt. Alt efter hvor længe calvados har lagret på fad før aftapning, koster en god flaske mellem 150 og 250 kr.

Udvalget af franske rød- og hvidvine er i sagens natur enormt i Normandiet, men det er sin sag at slæbe kartoner af de ellers prisgunstige vine med hjem til Danmark.

Derfor fyldte næsten alle fra rejseselskabet hellere indkøbsvognene op med spiritus, øl og lækkerier, da det kort før landegrænsen blev til en god times tid til »cirkus Duborg«, som rejselederen betegnede indkøbsmulighederne i grænsehandelsforretningen Otto Duborg umiddelbart syd for grænseovergangen i Padborg.

Anmeldelse: Det var på Capri

20-10-2009: Explorer har været på krydstogt i Middelhavet i en uge for 10.000 kr. og fik oplevelser for alle pengene. Læs artikel

Guide til busferier i Europa

13-03-2016: Glem alt om kaotiske lufthavne og udmattende kør-selv-ferier. Hop i stedet på bussen, og kom frisk og veludhvilet frem til sommerens feriedestination. Tre danske busrejsearrangører har udvalgt deres bedste bud på en billig og oplevelsesrig sommerferietur. Læs artikel

Guide: Lopperier i Paris

06-11-2009: Guide: Kirkeklokker, vindeltrapper og Lenin er blot nogle få af tilbuddene på Paris' mange loppemarkeder. Gør som pariserne selv og brug en hyggelig søndag blandt hippe fund og sjovt ragelse. Læs artikel

Nyhed: BREVKASSEN

06-11-2009: Påske i Dubai Vi er et par i 60'erne, som har fået en billet til Dubai forærende til et firedages besøg i slutningen af påsken. Læs artikel

Nyhed: Flydende luksus

06-11-2009: Flodbådsferie er den ultimative doven-daseferie. Man kan tøffe sit sommerhus gennem Frankrigs største vinområde - med gastronomiske markeder i hver en landsby. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...