Find mere om:
Roadtrip Florida | rejser.guide.dk

Roadtrip Florida

I solskinsstaten Florida møder amerikansk og cubansk kultur hinanden. En udadvendt befolkning og en spændende natur gør Florida til meget mere end Disneyland og temaparker.

Florida

Spejle og sæder indstilles i den sølvgrå Mustang Convertible. Dørene låser af sig selv et minuts tid efter, at de er lukket. 1980'er-klassikeren ”Kokomo” fra filmen ”Cocktail” strømmer ud af radioen og passer perfekt til den palmeflankerede highway. Velkommen til et roadtrip rundt i Amerikas sydligste stat, Florida.

Reklamerne langs vejene er mange. Alt fra fedtsugning og brystforstørrelser til hjælp til at komme ud af sit ægteskab på www.ihatehimsomuch.com og konkursbeskyttelse er slået op på meterstore reklamedisplays. Mængden af skilte er så intens, at det er svært at skille trafikskilte fra reklamer. Et massivt antal af advokater reklamerer - strategisk nok er det dem, som hjælper dig, hvis du kommer ud for et uheld. ”Cash for Guns and Jewelry” står der på et skilt. De vil også gerne købe guld, hvis du har noget.

Ved et lyskryds står en mørk mand i en neongul T-shirt og sælger aviser til forbipasserende biler. En anden mand sidder langs Highway 40 i bagende sol og mindst 30 graders varme, mens han holder et skilt for en pizzarestaurant. Hos de store fastfoodkæder har de ladet deres karakteristiske farver og logoer æde sig frem i skiltemylderet med kæmpestore plastikskilte og figurer. Wendy's, Chili's, Dairy Queen, Taco Bell, McDonald's og Burger King byder sig til for bilisterne.

Bilerne veksler mellem kæmpestore Hummers med dobbelte giganthjul til små convertibles, hvor taget er lagt ned, og en ung fyr nyder vinden i håret. Lavtsiddende mænd og kvinder i lædertøj på skinnende Harley'er bytter plads med nyvaskede Hondaer, Chevyer, Fords og Pontiacs.

Undervejs ændrer landskabet karakter - fra de store træer og spredte trailerparks i Midtflorida til palmer og endnu flere pastelfarvede huse længere sydpå langs golfkysten. På broen i Sarasota flyver en pelikan langs med broen. Den svæver tæt ved siden af bilen uden for vinduet, helt tæt på.

Turen fortsætter mod Key West, hvor ruten strækker sig gennem sumpområdet Everglades. I vejsiden ligger et roadkill. Det er en alligator med et smadret hoved - den må være blevet ramt af en bil.

Fra Key Largo, som er den første ø i rækken af øer, der udgør Florida Keys, er der to en halv times køretur til Key West, der ligger sydligst.

Øerne ligger som perler på en snor med broer mellem sig. Vejen er Highway 1, og den er kendt som Overseas Highway. Turen ned over Florida Keys har gode udsigtspunkter undervejs, men er også kendt for et højt antal uheld, så det gælder om at have øjnene på asfalten.

Et par dage efter kører vi ind i Miami. Byen bryder horisonten med sine skyskrabere og enorme mængder lys. På vej mod Miami Beach lyser skyskraberne i bakspejlet. South Beach tager imod med neonlys, pastelfarver og Art Deco bygninger. På Collins Avenue passerer vi adskillige barer og restauranter.

Et sted udbryder en fyr »Hey, two white chicks in a Mustang«.


Homosassa og Crystal River
Crystal River og Homosassa ligger langs Golfkysten. Området har med sine verandaer, store træer og lokale fiskebåde den sydstatsstemning over sig, som man kender fra ”Nord og syd” og ”Forest Gump”. Der er små byer med indkøbscenter og lokale spisesteder. Her ligger Cody's Roadhouse, der har otte tv-skærme og jordnøddeskaller på gulvet. De lokale kommer forbi her, ser baseball, spiser burgere og drikker øl. Her får man klassisk lemonade, cheesecake, applepie, og burgere i portioner, der er svære at spise op. Ikke kun fordi de er store, men også fordi de er fede. Men det skal da prøves. Bebyggelsen i området er alt fra de klassiske sydstatshuse med søjler og en gyngestol på verandaen til små pastelfarvede flytbare huse og trailerparks. I den lille havn i Crystal River har fiskerne bådene liggende, og på Charlie's Fish House Restaurant serverer de krabbe, rejer og fisk. Langs kysten spreder mangroven sig. Der er et rigt dyreliv, og ved vandet kan man spotte pelikaner, store hvide hejrer og alligatorer, der tager sig en aftensvømmetur mellem bådene. Området har færre turister end det sydlige Florida, så her er en chance for at opleve lokallivet.

Søkøer
Havets stille kæmpe, søkoen, lever i florida. Her findes manater eller manatees, som de hedder på amerikansk. Søkøerne er truede. De har ikke mange fjender i naturen, men mange dør efter sammenstød med både.

Crystal River er et af de steder, hvor man kan opleve søkøerne. Turarrangørerne Birds Under Water arrangerer dagligt ture med mulighed for snorkling til steder, hvor der er søkøer.

Denne morgen begynder turen kl. 6. Der er helt stille derude, mens der er hektisk aktivitet i butikslokalet, hvor våddragter, snorkeludstyr og finner kommer på plads, inden introduktionen går igang. Guiden Ron opridser reglerne for, hvordan man skal opføre sig i nærheden af søkøerne. »I skal ligge stille i vandet. I må ikke plaske. I må ikke svømme hen over en søko,« forklarer han.

Dyrene er ved at vågne, og på en pæl strækker en pelikan vingerne. Da vi er fremme kan vi fra overfladen skimte en 6-8 søkøers bobler i vandet. Der er cirka halvanden meter dybt, og på bunden ligger søkøerne og spiser. Med mellemrum kommer de op til overfladen for at få luft, og så har man chancen for at se, hvordan de bevæger sig, når de gumler løs. En pibelyd under vandet fortæller, at en unge kommunikerer med sin mor, og så er det vigtigt at være ekstra forsigtig.

Turen slutter ved Three Sisters Springs, hvor 22 grader varmt, friskt kildevand pibler frem fra sandbunden som kogende sovs. Vejen derind går gennem en lang smal kanal, hvor man svømmer mellem mangroverødder, sten og fisk ind mod det lukkede område med mangrovetræer hele vejen rundt. Om vinteren kan søkøerne finde på at være herinde i det klare vand.

Adskillige firmaer arrangerer disse ture i området. Det er en god idé at tage ud med folk, der kender området, både for ikke at genere søkøerne og for at undgå steder med mange alligatorer.

Antallet af søkøer - og dermed chancen for at opleve dem - er størst om vinteren, hvor de kommer nordfra til vandene omkring Florida.

Florida er det eneste sted, hvor det er tilladt at snorkle med søkøer.

Priser hos Birds Under Water:

-Manatee-snorkeltur: 35 dollars

-Dvd fra turen: 35 dollars

-Leje af våddragt: 12 dollars

-Maske, finner og snorkelleje: 8 dollars

-Se mere på www.birdsunderwater.com

Wrestling
Grib chancen og oplev noget amerikansk kultur, når det er mest udpræget. Vi endte tilfældigvis til wrestling, men mulighederne er mange - hvis der ikke er wrestling i nærheden, er der sikkert en chance for at opleve bowling, hundevæddeløb, rodeo eller billøb.

De beige metalstole skraber mod stengulvet i lokalerne hos The National Guard, der svarer til hjemmeværnet. Børn, unge, voksne og ældre finder deres pladser på de tre rækker af stole, der flankerer siderne af wrestlingringen i midten. Wrestlerne kommer ind i salen anført af en stor dame i kort pink kjole og en tyk mand i hvidt jakkesæt og hvid bowlerhat. I deres entré hiver de det japanske flag frem og proklamerer, at de repræsenterer Japan. De nærmeste tilskuere råber og truer med knyttede næver ad manden i det hvide sæt. Det er en del af showet, for ingen ser særligt japanske ud, men ganske amerikanske.

Wrestlerne går i gang. Gulvet i ringen frembringer en gennemtrængende larm af metal, hver gang en wrestler lander, stamper eller banker hånden ned i gulvet. Publikum råber i takt, mens wrestleren i blå bukser lægger armen rundt om halsen på sin modstander. Lidt efter er modstanderen ovenpå, springer op, sparker sin modstander i ansigtet, drejer rundt i luften og lander på maven.

Prisen for en aften med wrestling var 12 dollars.

Statsparker
Florida har over 150 statsparker. De er forskellige i karakter, men i mange af dem er der mulighed for camping, kajak, snorkling, dykning, fiskeri og andre udendørs aktiviteter. Udstyr kan ofte lejes i parkerne. Vi sejlede i kajak i John Pennecamp Coral Reef State Park. ? www.floridastateparks.org

Homosassa Springs State Wildlife Park er en dyrepark. En flok rehabiliterede søkøer lever i parken. Parkens rangers fortæller dagligt om søkøerne i parken. Hejrer, roseate spoonbill, balded eagle, ibis og mange andre fugle er en stor bestanddel af parkens beboere. Det er en lille dyrepark, men her er mulighed for at lære om Floridas dyreliv - som søkøer, fugle, slanger og alligatorer - inden man bevæger sig ud i naturen på egen hånd.

Pris 9 dollars per person. Børn, 3-12 år, 5 dollars per person. ? www.homosassasprings.org

Key West
I Key West skrues gearet et par trin ned. En ung fyr triller langsomt forbi på sin cruisercykel, marimbamusikken stømmer ud fra barene, og Al på 75 sidder på sin veranda og tager en pause. Selv om man stadig er i Florida, er Key West en del af Caraibien. På Jamaican Me Hungry i 300 Front Street er der kylling, fisk, oksehale og ged på menuen. Hver aften fejres solnedgangen på Mallory Square. En franskmand får sine katte til at springe gennem tøndebånd og fra stol til stol. Imens sidder en spåmand og venter på, at nogle vil høre nyt om fremtiden. En anden gøgler står klar. Han råber ud over pladsen: »Come over here, where are you from, Germany?«

En bred træbelægning løber langs havnekajen og fører én rundt om havnen. Restauranter og barer ligger langs kajen. Schooners Bar kan anbefales til at hænge ud, høre musik og få en drink. I vandet ligger de store både klar til at tage turister med på dybhavsfiskeri, delfinsightseeing, dykker- eller snorkeltur. Opslagstavlerne ved bådene er fyldt med fotografier af tidligere tures fangster.

I vandet omkring Key West lever der omkring 250-175 vilde delfiner. Tre timers delfin- og snorkeltur kostede omkring 55 dollars plus skat. Snorklingen foregik på et rev ud for kysten. Der var koraller, papegøjefisk, barracudaer og rokker. Vi snorklede tre gange. Der er chance for både at se hajer, havskildpadder og rokker.

Everglades
Everglades National Park er USA's største subtropiske ødemark - på 5.560 kvm. Området er åbent for besøgende, og det er muligt at campere. Turen ind i Everglades kan begyndes fra tre forskellige retninger. Highway 41 løber tværs igennem Everglades, Highway 1 kommer sydfra. Fra Highway 1 ankommer man til et område, hvor der er flere stier til gåture rundt i området. På besøgscentret ved indgangen til området findes materiale, som fortæller, hvad man kan forvente at se.

I den smalle kanal, hvor Anhinga-stien begynder, dykker en skildpadde ned under åkanderne i vandet. Det rykker i planterne, og man kan følge dens bane, til den dukker op på den anden side. Vandet er stille. Det summer fra de mange græshopper. Efter lang tids spejden efter alligatorer er der pludselig bid. Den ligger stille i vandet mellem sivene. Næsten kun øjnene er til at se. På broen ligger en slank gul klapperslange med et lille hoved. Den forsvinder ind i sivene ved lyden af fodtrin, men efter lidt tid kigger den igen ud på broen, og der er rig mulighed for at betragte dens krop og bevægelser. I buskadset sender en pigfrog sine højlydte grisegrynt ud i den varme formiddagsluft.

Miami Beach
South Beach ligger på en ø ud for kysten ved Miami. Der er brede hvide sandstrande, palmer, turkise lygtepæle og et natteliv, der minder om en hiphopvideo fra MTV. Ocean Drive er gaden langs stranden; her ligger barer, hoteller og restauranter. Piger i stramtsiddende dyreprint forsøger at lokke folk ind på Mangos Tropical Cafe, der med flouriserende lys og livemusik minder mere om et diskotek end en café. På gaden står Salvador med en mindst tre meter lang python rundt om halsen. Han er lynhurtig og får lagt slangen om halsen på de forbipasserende. »I can take a picture of you,« tilbyder han. Sådan tjener han og hans otte slanger deres løn.

Bagved ligger shoppinggaden Collin's Avenue. Her ligger Jerry's Famous Deli, som har et menukort med ca. 300 retter; priserne ligger mellem 10 og 20 dollars, og der er åbent 24 timer. Komikeren Andy Kaufmann arbejdede her som ung. Hans billeder hænger på førstesalen sammen med en hel væg med fotografier af kendte besøgende. Det mest livlige område i South Beach ligger mellem 5th og 17th Street, så sørg for at få et hotel i den ende af øen, hvis I vil tæt på stemningen.

Little Havana
Little Havana er Miamis cubanske bydel. Den sidste fredag i hver måned er der ”Cultural Friday”, og da er hovedgaden SW 8th Street fyldt med salsadansende cubanere. En kvinde i et hvidt englekostume bevæger de store påsyede vinger i bløde bevægelser. Længere nede ad gaden danser en 74-årig cubaner i rødt tøj med en kvindedukke i voksenstørrelse, som han har tapet fast til sine sko med gaffatape. Ved en scene på den anden side af gaden danser en otteårig pige i front for et sambaorkester.

Bevæger man sig indenfor i en af de mange cigarforretninger, er der linet op med live salsamusik. Og selv om det ikke er fredag, er bydelen stadig en hyggelig oplevelse. I en lille park ved 8th Street sidder kvarterets mænd og spiller domino og skak. Der er masser af lækker cubansk mad, gallerier med kunst og forretninger, hvor der fremstilles cigarer. Mere om de kulturelle fredage på www.viernesculturales.org

Tips

 • Priser: I USA er prisen på skiltene oftest uden skat. Dvs. at der oven i den pris, som man ser, bliver lagt omkring 8,5 pct. Skatteprocenten varierer efter, hvad man køber.
 • Drikkepenge: På restauranter er det god skik at lægge omkring 15 pct. i drikkepenge. Personalet får ikke særlig høj løn og er i mange tilfælde afhængige af drikkepengene. Nogle steder bliver beløbet ”gratuity” lagt til på regningen.
 • Rejsebøger: Der findes adskillige rejsebøder om Florida. Vi brugte mest Lonely Planet og ”Turen går til Florida”. Når man kommer frem, kan man supplere med de små månedlige guides ”Welcome” og ”See South Florida”, som giver opdaterede oplysninger om aktuelle events. Se www.welcomemag.com eller www.see-southflorida.com.
 • Rabat: Medlemmer af FDM kan få rabatter med deres medlemskort på udvalgte hoteller, moteller, restauranter og butikker. Hold øje med skilte for AAA, som er FDM's søsterorganisation i USA
 • Hvordan kom vi dertil
  -Vi fløj med Icelandair til Orlando. Icelandair har daglige ture til Orlando med stop i Island.
  -Prisen var ca 5.700 kr for en returbillet inklusive skatter og afgifter. Prisen afhænger af rejsedage og tidspunkt og kan således differentiere med ca. plus/minus 2.000 kr.
  -Turen til Florida var arrangeret i samarbejde med Icelandair og FDM Travel.

Om at køre

 • GPS. Kan være en fordel, da man lige skal vænne sig til de amerikanske vejskilte og kort, som ikke er helt nemme at læse. GPS'en kan derfor spare én for en del diskussioner og vejforvirring. I de fleste tilfælde kan man ikke få en åben bil med GPS, fordi de bliver stjålet.
 • Parkering. På nogle hoteller skal man betale for at parkere. Tjek det evt. på forhånd. I Miami Beach tager de mellem 20 og 35 dollars for et døgn for parkeringen på hotellet, selv om de kan være op til en halv time om at hente bilen, når man skal bruge den. Der er mulighed for at parkere billigere på offentlige p-pladser eller på gaden for ca. 15 dollars for et døgn.
 • Forberedelser. Ud fra vores ønsker til ruten lejede FDM-Travel bil og bookede hoteller for os. FDM-Travel har ture med en fastlagt rute, men kan også sagtens hjælpe, hvis det kun er enkelte steder, der skal bookes hotel i forvejen.
 • Pris på udlejningsbil. Prisen for en Ford Mustang Convertible i 14 dage var 4.500 kr. Prisen afhænger af biltype, og hvor længe man skal bruge den. En almindelig personbil vil være ca. 1.000 kr billigere. En GPS koster ca. 40 dollars per uge.
 • Benzin. Koster ca. 3 dollars per gallon. 1 amerikansk gallon svarer til 3,78541 liter.
 • Indkøbsmuligheder. Langs de store veje støder man på outlets, som sælger alt fra mærkevaretøj til dykkerudstyr og sandaler. Det er billigere end i de normale butikker, men bærer også præg af at være det tøj, der er valgt fra i butikkerne. Hvis man planlægger dykker- og snorkleture, kan det betale sig at købe godt snorkleudstyr i stedet for at leje udstyret flere gange.

Nyhed: Indianerne tabte - musikken vandt

23-07-2010: Smoky Mountains var engang domineret af cherokesere. Nu slås de med musikere om turisterne. Læs artikel

Nyhed: USA’s fem smukkeste køreture

03-02-2010: USA er bilernes land, og det enorme Nordamerika inviterer næsten til at blive udforsket i bil. Læs artikel

Anmeldelse: Gennem Texas med automatgear

04-06-2009: Der er kun én måde at opleve det ægte Texas - bag rettet i en amerikansk bil. Explorer kørte 1.500 ad statens imponerende 128.000 kilometer motorvej. Og så drejede vi væk fra de store veje. Læs artikel

Nyhed: On The Road: en rejse i det sydvestlige USA

20-10-2009: Staterne Nevada, Arizona, Utah og Californien byder på en perlerække af højdepunkter - fra overvældende naturoplevelser i Grand Canyon, Zion og Bryce til menneskeskabte seværdigheder i form af Las Vegas' endeløse kitsch og San Franciscos iøjnefaldende rummelighed. Læs artikel

Anmeldelse: Alsidige Andorra

29-06-2009: Andorra kan byde på shopping, naturoplevelser, lækre spabade og, nå ja, mere shopping. I denne sommer er lilleputstaten også i fokus som skueplads for den første bjergetape i Tour de France. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...