Find mere om:
Vidunderlige Oregon | rejser.guide.dk

Vidunderlige Oregon

Hvad gør man, hvis man ikke er med på listen over verdens syv vidundere? Man laver sin egen liste. Det er præcis, hvad den amerikanske stillehavsstat Oregon har gjort. Oregon er klassens frække dreng, der helst lever lidt på kanten af konventionerne. Her er plads til at drømme og plads til at være anderledes. Vidunderne? Dem har naturen sørget for.

B971947761Z.1_20150409163235_000+GNRKEPSE.1-0.png

»Magien er i hullet,« står der på engelsk på skiltet udenfor Voodoo Doughnut i Portland. Teksten hentyder til bagværket med hul i midten, som sælges indenfor, men den kunne lige så godt have været sagt om hele Oregon. Den amerikanske stat ligger i hullet mellem San Francisco mod syd og Seattle mod nord, og meget tyder på, at de lokale længe har holdt på en hemmelighed: Oregon har noget magisk over sig, som indbyggerne tidligere helst ikke ville dele med andre.

I 1971 sagde den lokale politiker Tom McCall: »Kom og besøg os, men lad for Guds skyld være med at blive.« Staten har lige siden forsøgt at slette den sidste del af den lidt uheldige udtalelse fra den kollektive hukommelse, for alle er velkomne i Oregon.

Tilbage til Portland og kagerne. Portland, som er statens største by, er et oplagt sted at begynde sin kør selv-ferie i Oregon.

Bymidten er uden de store attraktioner med undtagelse af én: den lokale kagebiks Voodoo Doughnut, der på mystisk vis er blevet berømt for underlige doughnuts og en ualmindelig dårlig service. Den mest berømte doughnut på menuen er med ahornglasur og bacon, og til trods for deres erotiske navne er doughnuts som »Cock & Balls« og »Triple Chocolate Penetration« også i høj kurs. De smager middelmådigt, men går som varmt brød 24 timer i døgnet. Voodoo Doughnut gør, som det passer dem, og kunderne elsker dem for det. En doughnut koster en-to dollars (ca. 7-14 kr.), og man kan kun betale med kontanter. Turistfælden er en succes, som ingen helt forstår, men at spise en Voodoo Doughnut i Portland er som at besøge Eiffeltårnet i Paris. Det skal bare gøres.

Keep Portland weird

Sørg for at være i Portland i weekenden. Hver lørdag og søndag kan man opleve markedsstemning, når kunstnere, stadeholdere og gøglere stiller op til Portland Saturday Market. Her sælges kunsthåndværk, T-shirts, mad fra lokale gadekøkkener og øl fra de lokale bryggerier. Lige oven over markedet, lyser det berømte Portland Oregon-neonskilt på Burnside Bridge.

Storbyens slogan er »hold Portland underlig«, og Portland er bestemt mindre konform end mange andre byer i USA. Det manifesteres i byens subkulturer. Her prøver man grænser af – man begynder et punkband, man kører nøgencykelløb, eller man deltager i »zoobombing«.

Sidstnævnte er en særegn lokal tradtion. Portland har en stolt cykelkultur, og hver søndag aften kl. 20.30 mødes adrenalinjunkies ved Zoobomb Pyle-statuen ved 13th Avenue og SW Burnside. Herfra tager man sporvognen MAX Light op til Oregon Zoo (deraf navnet zoobombing) i Washington Park og drøner (bomber) ned ad bakken med høj fart – ofte uden cykelhjem – på børnecykler. Det gentages ofte flere gange på en aften, men hvis modet svigter, kan man nøjes med at se på.

Hvis tiden er til det, bør man udforske Portlands charmerende kvarterer. Man kan rejse hele byen rundt med offentlig transport for syv dollars (ca. 35 kr.) om dagen. I sommerhalvåret er rosenhaven i Washington Park et must. Her holdes en rosefestival hvert år i juni.

B971947761Z.1_20150409163235_000+G6RKE1PD.2-0.jpg

Genbrug og økologi er mærkesager i Portland, og du finder små enklaver af gode spisesteder, kaffe- og isbarer og butikker med vintagetøj og kunsthåndværk i både øst og vest. Spis i det pæne Nob Hill mellem NW 21st Avenue, NW 23rd Avenue og Burnside Street. I den østlige ende af Portland kan man shoppe lokalt og med god samvittighed i gaderne North Mississippi Avenue, hvor man kan finde et par genbrugscowboystøvler til 38 dollars (ca. 266 kr.) i Half Pint eller fairtrade-smykker i pdXchange. NE Alberta Street mellem 14th og 21st Street har Portlands bedste is hos Salt & Straw. Et godt og centralt sted at bo er The Benson Hotel.

Syv vidundere

På trods af sin lokalkolorit og særegne karakter er Portland ikke blandt Oregons syv såkaldte vidundere. De er nemlig alle naturskabte skønheder, der tæller stederne Wallowas, Painted Hills, Smith Rock, Crater Lake, Mount Hood, Columbia River Gorge og Oregon-kysten.

Hvis man vil opleve dem alle, er det letteste at køre i en cirkel med uret eller mod uret fra Portland. Man skal huske at nyde turen bag rattet, gøre mange stop, fare vild og finde sine egne vidundere på vejen. Selv om Oregons slogan »vi elsker drømmere« står skrevet på kofangerne, så er der grænser for, hvor meget man kan gabe over.

Columbia River Gorge-kløften og Mount Hood-bjerget ligger inden for få timers kørsel østpå fra Portland ad vej East 84/30. Efter byen Troutdale brænder man benzin af på Historic Columbia River Highway, som er kåret til en af USA’s 10 bedste køreture. Den bugter sig 120 km langs med Columbia River Gorge-kløften. Et godt fotostop får man ved at tage afkørslen mod Vista House ved Crown Point.

Multnomah Falls, USA’s andet højeste vandfald, ligger lige ud til vejen, og 300 meter oppe ad stien går en bro hen over vandfaldet.

B971947761Z.1_20150409163235_000+G6RKE1P6.2-0.jpg

Tilbage på landevejen kan man dreje af mod syd ved Hood River og følge vej 35. I forruden er Mount Hood, i bagruden Mount Adams i nabostaten Washington. Begge er en del af bjergkæden The Cascades. Undervejs på køreturen kan man spotte tilbud om pluk-selv-frugt og vinplantager, der byder på smagsprøver for en dollar (ca. syv kr.). Mount Hood fungerer som skisted hele året rundt, og man finder lettest derop ved at køre mod Timberline Lodge – et muligt overnatningssted, hvis man vil bruge mere tid i området. Nogle vil måske genkende hotellets ydre fra Stanley Kubricks film ”Ondskabens Hotel”.

Hvis man kun har tid til at se ét vidunder i Oregon, bør det være Crater Lake. Med sine 592 meter er den USA’s dybeste og byder på et vand så blåt, at man næsten ikke tror det, før man ser det. Crater Lake opstod, som navnet antyder, da en vulkan gik i udbrud og der efterfølgende dannedes en sø i dens indre. Bunden af vulkanen udgør nu søens bund, mens kanterne rejser sig næsten 600 meter over vandoverfladen.

Om vinteren lukker det meste af nationalparken ned, og selv når solen bager i resten af Oregon, er det en god idé at tjekke den seneste vejrmelding. Der er kun én måde at vandre ned til søen på, og det er ved at gå de ca. 1,7 km ned ad Cleetwood Trail. Turen er lidt hård, og man skal samme vej op, men fra juni-september venter en båd i bunden, som sejler ud på søen.

Crater Lake Lodge er parkens eneste hotel, og desværre er prisen skruet op til 183 dollars (ca. 1.288 kr.) pr. nat for de billigste værelser. Man kan med fordel spare ekstraudgiften for et værelse med søudsigt væk og nyde solnedgangen og solopgangen fra hotellets terrasse i stedet.

Kilometervis af kyst

Oregons kyst skifter mellem sandklitter, kilometerlange flade sandstrande og stejle klippeskrænter. Kysten bugner af fyrtårne, og det mest fotograferede er Haceta Head Lighthouse, der ligger fotogent helt ude på skrænten og kan ses fra vejen.

Vil man virkelig have sand mellem tæerne, kan man vandre eller fræse rundt i Oregons sandklitter, som minder om en amerikansk version af Råbjerg Mile. Et af de mest seværdige steder at stoppe, er ved Cape Perpetua. Fra besøgscentret kan man vandre ned til Devil’s Churn og se bølgerne slå mod klipperne, når tidevandet er inde. Endnu bedre er at køre op til Cape Perpetua Lookout Day Use og se hele kyststrækningen sno sig nedenfor.

Hvis der er tid, kan man gøre et sjovt lille stop i Tillamook Cheese Factory-ostefabrikken og smage den lokale cheddarost eller is. Udstillingen og smagsprøverne er gratis.

Hvis man vil forkæle sig selv på bilferien i Oregon, skal man gøre det i Cannon Beach. Her kan man smide 270 dollars (ca. 1.900 kr.) efter et værelse på Ocean Lodge med havudsigt, egen pejs, chokolade på hovedpuden og hjemmebagte cookies. Hvis trætheden ikke overmander én, kan man låne Steven Spielbergs børnefilm ”Goonierne” i receptionen. Filmen er optaget på stranden lige udenfor med Haystack Rock, den største af en række forunderlige klippeformationer, som kulisse. Hvis man er superfan, kan man dagen efter besøge Gooniernes hus på nr. 368 på 38th Street i Astoria. Men inden da skal man sætte sig til rette på sin balkon med et glas i hånden og nyde solen gå ned over Haystack Rock og forsvinde i Stillehavet. Det er alle pengene værd.

Rejsen dertil

  • SAS flyver direkte mellem København og San Francisco. Fra San Francisco er der hurtig forbindelse videre til Oregons største by, Portland. Både United Airlines, US Airways og Delta Air Lines flyver mellem de to byer. Flybilletten samlet koster fra 6.000 kr. pr. person uden for højsæsonen.
  • Syv dages billeje hos Avis i lufthavnen i Portland koster fra 1.200 kr. uden for højsæsonen. Hertil kommer overnatninger, kost, benzin, forsikringer mm.
  • Et bud på et realistisk rejsebudget lyder på 15.000 kr. pr. person for syv dage. Samlede pakker kan også købes hos bl.a. FDM travel: www.fdm-travel.dk/usa/

3  Råd til rejsen

  • 1. Deltag i zoobombing, hvis du tør: www.rideoregonride.com/events/zoobomb-portland-every-sunday-20/
  • 2. Udforsk Portlands gadekøkken: www.foodcartsportland.com
  • 3. Læs mere om Oregons syv vidundere: www.traveloregon.com/7wonders

Guide: Tre fantastiske køreture i USA

07-12-2013: Lej en bil og oplev det amerikanske landskab fra en ny side. Læs artikel

Nyhed: Indianerne tabte - musikken vandt

23-07-2010: Smoky Mountains var engang domineret af cherokesere. Nu slås de med musikere om turisterne. Læs artikel

Nyhed: Roadtrip Florida

20-10-2009: I solskinsstaten Florida møder amerikansk og cubansk kultur hinanden. En udadvendt befolkning og en spændende natur gør Florida til meget mere end Disneyland og temaparker. Læs artikel

Anmeldelse: Gennem Texas med automatgear

04-06-2009: Der er kun én måde at opleve det ægte Texas - bag rettet i en amerikansk bil. Explorer kørte 1.500 ad statens imponerende 128.000 kilometer motorvej. Og så drejede vi væk fra de store veje. Læs artikel

Guide: Drømmen om USA i bil: Fem fabelagtige roadtrips

16-03-2015: Slå kalechen ned og nyd solnedgangen langs Californiens Stillehavskyst, fordyb dig i USA’s historie i New England-staterne eller spot canadiske bjørne i de store søers land. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...