Find mere om:
Drømmen om USA i bil: Fem fabelagtige roadtrips | rejser.guide.dk

Drømmen om USA i bil: Fem fabelagtige roadtrips

Slå kalechen ned og nyd solnedgangen langs Californiens Stillehavskyst, fordyb dig i USA’s historie i New England-staterne eller spot canadiske bjørne i de store søers land.

Drømmen om Amerika udleves bedst med fire brede dæk under fødderne og nysgerrigheden som chauffør.

Det mener 41-årige Jakob Linaa Jensen fra Aarhus, der er næstformand i De Berejstes Klub og har tilbagelagt 25.000 kilometer på det nordamerikanske kontinent.

Læser du med fra mobilen, så se flere billeder her.

”USA er det ultimative roadtrip-land. Det er simpelt hen måden at se det enorme land på. Andre steder kan du klare dig med offentlig transport, men skal du se USA, så er det enten i bil eller autocamper,” fortæller han.

Jakob Linaa Jensen arbejder til daglig som forskningschef i sociale medier ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Han har typisk været i USA og Canada på private ferierejser. Men når en konference har ligget i et af de to lande, har han ofte forlænget opholdet med en uges ferie eller to for at udforske flere strækninger af det enorme vejnet på 6,5 millioner kilometer.

Den legendariske route 66 fra Chicago til Los Angeles på knap 4.000 kilometer er nærmest en hellig gral for vejturister fra kyst til kyst. Men der er masser af alternativer til kortere ture. Her er Jakob Linaa Jensens favorit-alternativer.

1. Great Lakes region – Nord og syd om de fem store søer

I den nordøstlige amerikansk-canadiske region Great Lakes flyder vandet fra søerne Superior, Huron og Michigan sydpå til Erie og nordpå igen til Ontario. Foruden de bjergtagende øde strækninger langs søerne finder du topattraktioner som Niagaravandfaldene og Chicago. I Canada får du desuden mad af fransk kvalitet i amerikanske størrelser. Rejs om sommeren.

- Jeg har kørt ture både syd og nord om de store søer. Og det er i høj grad stadig nybygger-land. Nogle steder ser det stadig ud som i drengebøgerne med bæverhuler langs vejene og sorte grizzly-bjørne oppe i Canada mellem Thunder Bay og Toronto. Niagara var ikke den største oplevelse for mig. Det var de øde strækninger med endeløs nåleskov i Canada. Det er særligt fascinerende, når man kommer fra et tæt bebygget land som Danmark.

2. New England – USA’s historiske hjørne i nordøst

Seks mindre stater udgør New England-regionen med Maine i nordøst og Vermont, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island og Connecticut længere mod syd. Her finder du stribevis af historiske seværdigheder, smuk natur, landlig idyl og verdensklasse-skaldyr. Prøv at time et besøg til løvfaldet i slutningen september til oktober. Efteråret er kort i New England. Og derfor eksploderer løvet i en symfoni af farver.

idyl-newengland.jpg

- Jeg har over to omgange kørt rundt i et ottetal i New England med Boston som centrum. De seks stater har en særlig rolle i USA’s historie med de første nybyggere og pilgrimme. Når man kører rundt, ser man stadig de små landsbyer med hvide træhuse og den klassiske New England ’green’ i midten, en tingplads, hvor man havde det direkte demokrati. Der er berømte kostskoler, colleges og grønne bakker, som minder om Skandinavien. Perlen er Maines vilde klippekyster og fiskerbyer, hvor du kan mæske dig i hummer og friske skaldyr.

3. Florida – 202 kilometer oversøisk motorvej til Key West

Den sydøstlige solskinsstat rummer 1200 kilometer sandstrande og har en gennemsnitstemperatur på 23 grader. De store attraktioner er Miami, Nationalparken Everglades, forlystelsesparkerne Disney World og Universal Studios nær Orlando og Kennedy Space Center i nord. Og så er der forfatteren Ernest Hemingways tilflugtssted, koraløerne Florida Keys, som er tilgængelige fra fastlandet via en 202 kilometer lang motorvej fra Miami til Key West.

- Et af de ultimative roadtrips på verdensplan er turen ad broerne og landevejene ud til Key West. At køre der i solnedgangen er sagnomspundent. Alt er lyseblå art deco-farver. Og fremme i Key West kan man vælte sig i fisk og skaldyr.

alligator-everglades.jpg

På sydspidsen af Florida har du desuden sumpene Everglades, hvor du kan køre rundt i flere dage og se på alligatorer og et utroligt fugleliv. Florida er også fascinerende, fordi det er USA i et miniformat. Her bor nogle af de rigeste i store villaer, men få kilometer væk finder du trailerparks med nogle af USA's fattigste.

4. Californien – Roadtrip langs Stillehavskysten

Pacific Highway er navnet på en række motorveje langs USA’s vestkyst på over 1.000 kilometer. Strækningen i Californien kaldes for Highway 1 eller - Pacific Coast Highway - og går fra Leggett i Mendocino Couty i nord til Dana Point i Orange County i syd. Mellem San Francisco og Los Angeles kører du langs en af verdens smukkeste ruter.

- Nord for Los Angeles finder du alle de steder, du har set i tv, Big Sur, Malibu, Beverly Hills, Venice, Santa Monica og Santa Barbera. Det er en rigtig flot tur langs kystlinien. Du kommer også igennem den danske by Solvang med modeller af rundetårn og Amalienborg, men som altså er lidt tacky. Og hvis du kører ind i landet, kommer du hurtigt ud i ørkenen.  Californien er det stof, som myter er gjort af. Og San Francisco er min yndlingsby i hele verden.

5. Oregon og Washington State – USA’s nordvestlige hjørne

Stillehavsruten nord for Californien strækker sig fra Oregon i syd til Washington i nord. Slår du et smut ind i landet kan du besøge hippe Portland, der er ved at udvikle sig til en gourmet-hovedstad i USA. Et par timers kørsel mod nord finder du Seattle med den originale Starbucks-kaffebar og det berømte udsigtstårn Space Needle. Naturen er vild og frodig med gamle jernbroer og savværk langs floder og stræder.

- Turene langs Stillehavet i staterne Oregon og Washington er fyldt med nåleskove og specielle landskaber med floddeltaer ude ved kysten. Der er vilde klipper langs kysten og store redwood-skove i bunden af Oregon, hvor du også finder lavamarker omkring Crater Lake National Park.

crater-lake.jpg

I Oregon kan du for eksempel besøge Timberline Lodge, som kendes fra filmen ’Ondskabens Hotel’. På Columbia River kan du sejle i gamle floddampere. Og nord for Seattle i North Bend kan du få et bord på cafeen fra Twin Peaks-serien.

Guide til de fjerneste afkroge af Rocky Mountains i Colorado

03-05-2014: Tag med til byer, der ligner kulisser til cowboyfilm, selv om de ikke er museer, men levende samfund. Tag med på en vej, der er bygget med guldstøv. Tag med til de fjerneste afkroge af Rocky Mountains i Colorado, USA. Læs artikel

Guide: Tre fantastiske køreture i USA

07-12-2013: Lej en bil og oplev det amerikanske landskab fra en ny side. Læs artikel

Guide: Flot natur i vidunderlige Vermont

11-05-2012: Vermont er en af USA's mindst kendte delstater, men byder på spektakulære seværdigheder. Læs artikel

Nyhed: Indianerne tabte - musikken vandt

23-07-2010: Smoky Mountains var engang domineret af cherokesere. Nu slås de med musikere om turisterne. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...